Tankar inför TDS

Den 29 december är det dags för denna vintersäsongs höjdpunkt. Vi har inget mästerskap att se fram emot, men vi har en tour att se fram emot, tour de ski. I helgen var det VC-premiär i Sjusjöen i Norge och nu är hela cirkusen igång. Favoriten på förhand (som varje år) är Norge och frågan som vi alla ställer oss inför den stundande touren "Vem kommer att vinna?" Förra året vann Justyna Kowalzcyk touren och kommer hon göra det i år igen eller kommer maskin-Marit att sätta stopp för det? Förhoppningsvis ingen av dem. Förhoppningsvis står en viss Carlotte Kalla som segrare. 

Johaug ska här inte heller glömmas bort. Vi minns alla hennes makalösa uppvisning i Val di Fiemme. Backen där hon fullständigt krossade sina konkurrenter genom att susa upp för den legendariska slalompisten. Steira är även det en åkare som visar varför hon är med och tampas i toppen eller varför inte... Kort sagt, SE UPP FÖR "DEN RÖDA ARMEN!"

Vad det gäller svenskornas chanser så är det självklart att man inte ska räkna bort Kalla, Haag, Rydqvist och dessa tjejer. Även fast Ida Ingemarsdotter har gjort en mer eller mindre katastroföppning av årets VC så får man inte glömma bort att det som sagt är alldeles i inledningen på säsongen. Att Kalla kom på  2:a plats i 10 km fristil var ingen direkt förvåning. Däremot var Anna Haags 15:e plats ett större förvåning. Det är ju Kalla och Haag som är våra säkra kort. Så nu i Kuusamo i helgen är det upp till bevis för Haag, Ingemarsdotter och Rydqvist. Ska Kalla få sällskap av några lagkamrater uppe i toppen eller inte?

Konkurrensen på damsidan behöver även bli bredare inför touren. Idag så står bara konkurrensen mellan Sverige och Norge. Visst, Finland har nu återigen börjat hävda sig, men förutom det är det nästan bara Sverige och Norge det handlar om ute i skidspåren.
Detta gäller även herrarna. Northug, Hellner. Hellner, Northug. Det blir lite tjatigt, man vet redan innan man sätter på tv:n hur det kommer sluta.

Det ser inte helt stabilt ut inför touren. Lite för spretigt, men än så länge är det för tidigt för att döma ut någon. Men som sagt, i helgen så måste Haag, Ingemarsdotter och Rydqvist bevisa att de är godkända för touren. Att lägga tilltron på endast en åkare funkar inte. Så därför måste dessa tjejer leverera i Kuusamo.
Även herrarna behöver slipa lite på formen. Ohlsson ser mycket bra ut med sin förstaplats i lördags, trots att inte formen är där den ska vara. Halfvarsson ser okej ut med 4:e plats i 10 km och 3:e plats i stafetten. Men en Hellner på en 9:onde plats på 10 km är ingenting att vara stolt över. Så formtopparna bör synas nu helgen, annars ser touren tung ut.  


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0