Guam


Olika som bär-VMspecial 2.


Ung "Bebben"?                                     Dirk Kuyt?

IK:s VM-tips efter dag 19.

Ställning efter dag 19.

1.Johan 25p.
2.Dennis 24.
3.Aner 22.
4.Deve 21.
5.AH,Simon,Anti 20.
8.Arne 18.
9.Glenn 17.
10.FH 12.

Dessa gäng har vi kvar nu inför kvartsfinalerna.

FH: (Har bara skyttekungen kvar)
AH: Brasilien.
Glenn: Argentina.
Johan: Brasilien, Ghana.
Simon: Brasilien, Paraguay.
Dennis: Spanien, Paraguay.
Aner: Tyskland.
Deve: Argentina.
Arne: Spanien.
Anti: Tyskland.

Tänk på att poängräkningen som tidigare sagts endast räknar tre pinnar till Paraguay igår trots att segern kom på straffar, helt i enlighet med reglerna.
Tänk på att mycket kan hända ännu, det enda man vet är väl i princip att FH är väck. Dock ger ju Världsmästare 5pinnar och skyttekungen 3 så även om man "bara" har ett lag kvar kan mycket poäng trilla in än.
Iom att VM nu vilar i två dagar kommer nästa tipsuppdatering på lördag!

Dagens matcher.

Idag vilar man i VM och återkommer på fredag med två kvartsfinaler, vi återkommer under rubriken "Dagens matcher" då.

Gårdagens عالمی چیمپئن شپ

Igår gick de två sista åttondelsfinalerna av stapeln. Paraguay-Japan samt Spanien-Portugal stod på schemat.

Paraguay-Japan var först ut och var till stora delar en 120minuter lång väntan på straffarna. Det hände inte mycket alls att rapportera hem om, visst kunde det blivit mål efter 15sekunder och visst fanns det 1-2 farliga chanser men inte mer. Nej, detta var en sådan match som inte förtjänade något annat än att avgöras på lottdragning, dvs straffsparkar. Där trodde jag faktiskt på förhand att Japan skulle vinna men att tippa en lottdragning är omöjligt och Paraguay vann efter att ha satt ALLA sina elfmeters. Mycket bra slagna straffar från alla straffskyttar utan en, visst kan man normalt sett ifrågasätta hur det på nio straffar inte kan bli en enda målvaktsräddning men åtta av de nio straffarna var i stort sett perfekt slagna. Paraguay vidare och sydamerikas dominans i detta vm fortsätter.

Spanien-Portugal var kvällens match, en mycket intressant match på förhand. Det syntes att det var en helt annan kvalité på spelarna rent generellt men Portugal saknar som alla vet en striker av klass på denna nivå. Spanien vann fullt rättvist och min skyttekung gjorde mål (vilket väl so far är det enda jag tippat rätt....). En intressant aspekt på matchen var när lagen bytte spelsätt med varandra på slutet. Portugal tog ut sin stora,tunga tank längst fram och slängde in en snabb,mindre forward och Spanien tog ut en snabb, mindre forward och satte in en större,tung tank. Man kan totalt sett säga att det över 90minuter var det bättre laget som vann. Den feminina Ronaldo (det finns bara en riktig Ronaldo och han är brasse) åkte ut vilket glädje oss alla som inte är några fan av lipande,filmande kärringlirare.

Litauen


Också en syn på fotboll....

Det är intressant med en del saker i detta klippet, han börjar med hur hemskt det är att Socialismen kommer till USA, sedan sågar han likt anti fotboll på ett mycket komiskt sätt, det tragiska är att han verkar tro på det han säger.


Tränarkurs-The Jonas Olsson Way!!

För er som ej vet det är Jonas Olsson tränare i IFK Göteborg.

VÄLKOMMEN TILL TRÄNARKURSEN!!!

Vi börjar bakifrån med försvarsspelet, målvaktsspelet lämnar vi därhän, men ett tips där är att sälja seriens bästa målvakt och istället ha två juniorer utan en enda allsvensk match i truppen, det garanterar en säkerhet för backlinjen!

FÖRSVARSSPELET FEM ENKLA REGLER!!!

1.Spela ALDRIG, och då menar jag verkligen A-L-D-R-I-G ihop en backlinje. Nej, byt inför varje match ut minst en spelare, helst en av mittbackarna, för att skapa så mycket osäkerhet du kan!

2.Punkt ett kompletterar du med att låta de spelare som trots allt är kvar från förra matchen byta plats med varandra i största möjliga mån.

3.Har du en naturlig vänsterback i truppen och back som är allround men varit bäst som just vänsterback? Låt då för jösses gubbar ingen av dem starta!!! Nej, till vänster i backlinjen sätter du din högerbacksreserv!

4.Har du fem hela mittbackar i truppen? Låt för allt i världen bara EN spela, som komplement till honom sätter du din enda renodlade vänsterback. Detta gör att vi fint kan infoga punkt tre med denna punkt!

5.Zon eller man-mot-man försvar undrar ni? Det spelar ingen roll, huvudsaketn är att det ser kaosartat ut i så så gott som varje situation. Det höll ju mot topplag som Väsby (superettan), Aik (14:e plats), Åtvid (15:e), TFF (16:e) eller just det ja, mot de två sistnämnda gick det ju ej!

MITTFÄLTSSPELETS FEM ENKLA REGLER!!!

1. Helst ska du komplettera din fyrbackslinje med 3 defensiva mittfältare, till detta har du två yttrar som måste slita även i defensiven.

2.Fungerade det med två defensiva, två yttrar och en offensiv spets i ett par, tre år innan du fick eget ansvar? ÄNDRA PÅ DET FÖR TUSAN!!! Hur? Ja, helst med olika varianter varje match, det ger trygghet!!!

3.Även på mitten skadu låta spelare spela ovana positioner, äve om det är U21/A-landslagsmän du flyttar på. Låt för inget i världen den bästa centrala mittfältaren spela annat än vänsterytter! Köp istället en svindyr,värdelös spelare från en "allianskollega" som du spelar med i evighet.

4.Behöver du göra mål på slutet? Ligg då kvar med din fyrbackslinje, ta ut den offensiva, centrala mittfältaren (som om han är från Åtvid oftast varit bäst på plan) och sätt in en defensiv mittfältare. Det är ett genidrag ingen annan tränare använder och kommer därmed överraska!!!

5.Har du en spelar i truppen som är överlägset sämst av alla i föreningen? Låt honom spela varje match!!! Är han sliten? Släng iaf in honom som joker, ibland lyckas bollen ta på honom och gå in, Att det beror på att han är lika rörlig som sfinxen är en annan femma.

ANFALLSSPELETS FEM ENKLA REGLER!!!

1.Spela HÖGST med en renodlad anfaller, helst ingen alls!!!

2.Tappade ditt lag en spelare med, på er nivå, unika egenskaper ifjol somras? Bry dig inte om det utan fortsätt spela på samma sätt. Att det totalhavererar struntar du fullkomligt i!!!

3.Hittar ditt lag ingen vägen igenom motståndarförsvaret? Sätt då in din gubbe på 1,5meter och tjonga mot honom!!! Detta knep fungerar extra bra mot motståndare som är en halvmeter längre än gubben du slängde in!!!

4.Chansa ALDRIG offensivt, oavsett om du ligger under med 1-3 med 15min kvar!!! Du kan en gång av tusen reducera och kvittera ändå.

5.Lägg högst 10% av all tankemöda på offensiven, mer behövs ej!!!

ALLMÄNNA RÅD OCH TIPS!!!

1.När publiken skriker "Byt då för fan, grabbarna är ju helst slut", "Men anfall då" eller den på sistone alltmer populära "AVGÅ" riktade mot dig, se det inte som något annat än glada tillrop!!!

2.Det är bara fördelar med att åka ur en serie, mindre medieexponering innebär mindre tryck på dig!!!

3.inse ALDRIG att din taktiska okunnighet är orsaken till en förlust.

4.Var alltid lika tråkig på presskonferenserna och säg "Vi gjorde en bra match" hur kasst det än var!!

5.Inse ALDRIG att du ska avgå!!!

Slutligen.

Ni kommer väl på den avslutande kvalmatchen i november när vi ska åka ur mot Syrianska och tvingas se deras fyra tusen firande fans riva bortaläktaren?

LYCKA TILL MED ATT FÖRDÄRV...FÖRLÅT FÖRÄDLA DITT ALLDELES EGNA LAG!!!


IK:s VM-tips efter dag 18.

Ställning efter dag 18.

1.Johan 25p.
2.Aner 22.
3.Deve 21.
4.AH,Anti 20.
6.Dennis 18.
7.Glenn,Simon 17.
9.Arne 15.
10.FH 12.

Igår hade ingen något lag som rök så läget på det är oförändrat.

FH: (Har bara skyttekungen kvar)
AH: Brasilien.
Glenn: Argentina.
Johan: Brasilien, Ghana.
Simon: Brasilien, Paraguay.
Dennis: Spanien, Paraguay.
Aner: Tyskland, Japan.
Deve: Argentina,Portugal.
Arne: Spanien,Portugal
Anti: Tyskland,Portugal.

Dagens matcher.

Idag spelas de två sista åttondelsfinalerna. Sedan har vi tro det eller ej, två vm-lediga dagar, men på torsdag ser vi Kalmar FF-EB/Streymur på tv4sport i ELkvalet så fotbollslösa blir vi ej.
Nåväl, till dagens åttondelsfinaler.

Paraguay-Japan är först ut och här är det precis som Rickard Henriksson på sportradion sa på radion nyss (det är väl iofs rätt logiskt att en radiopratare säger det han säger just på radion....) att det är detta som är vm, en match mellan två lag från skilda världsdelar med helt olika spelsätt som aldrig skulle mötas om det inte vore i ett vm. Amatörerna gillar enbart matcher som England-Tyskland, själv gillar jag en sådan här match lika mycket. Det är intressant att se såhär olika spelfilosofier i grunden som möts i en kamp om en plats i kvarten. Jag tror personligen att Alca(t)raz mannar tar hem detta men Japan kommer strida until the end verkligen och det blir inget målkalas. Visst springer japanerna mer än så gott som något annat lag men Paraguays fysik bör vara utslagsgivande här trots allt, även om man sa exakt detsamma om Danmarks mot just Japan. Tipset blir likväl 2-1 till Paraguay efter förlängning där Alca(t)raz knoppar in segermålet i förlängningen.

Spanien-Portugal är den sista åttondelsfinalen och min högt ärade bloggkollega AH har redogjort för historien mellan länderna nedan i bloggen på ett möcke möcke bra sätt. Spanien är ju tveklöst det bästa fotbollslaget och man bör givetvis vinna även här. Dock är ju detta som när Sverige möter Danmark extremt mycket mer prestige än en "vanlig åttondelsfinal". Spanien är laget med pressen på sig, ska Spanien någonsin vinna vm är det iår, ska man slippa få höra att em-guldet var en tillfällghet, ska man slippa höra "en gång är ingen gång" (åtminstone i modern tid) när det kommer till landslagssegrar så är det i detta vm det gäller.
Portugal kan på det sättet dra nytta av sin roll som underdog, dock har jag svårt att se hur Spanien ska förlora här, man är bättre på de allra flesta positioner och bör ta hem detta, jag säger 2-0 efter två mål av min tänkta skyttekung i detta vm, David Villa.

Gårdagens першість світу

Igår gick som alla vet ytterligare två åttondelsfinaler av stapeln, inget av lagen spelade fotboll "The Jonas Olsson way" (läs hans fotbollsskola som kommer på bloggen idag!!) utan försökte verkligen vinna sina matcher.

Först ut var Holland-Slovakien i en match där Holland stundtals verkade lika inspirerade som man själv är när man precis dukat fram frukost, lagt fram tidningen, sjunkit ner lite i stolen och andats ut för att precis då märka att kaffekoppen står kvar på köksbänken. Slovakien försökte så gott de kunde men en enkel analys är att de helt enkelt var sämre även om de som AH skrev brände några bra lägen. Dock var känslan att Holland hela tiden hade minst tre växlar till att lägga in om det hade börjat brännas. Nu slapp de göra det. Visst kan man luras av slutresultatet och tro att det var jämnt, men då Slovakiens mål kom som matchens absolut sista spark så var det ingen fara på taket. Holland hade Robben (nej anti,inte Robben Island) tillbaka, han gjorde mål och byttes ut, snacka om att visa sin klass. Dessutom bidrog "Unge Bebben-look-a-like" till ett mål och Holland var enkelt vidare. Nästa match blir LITE svårare för Hollands del. Eftersom Glenn tror jag ska skriva att jag har en Hollandshalsduk så skriver jag inte det.

Brasilien-Chile var kvällsmatch och här hade Chile faktiskt chansen att skaka Brassarna rejält, men det hade krävts att man satt ett av sin halvhyfsade lägen i början för att få det majestätiska Brasilien i gungning. Nu var det över 90minuter inget snack överhuvudtaget och Brasilien visade även långa stunder upp ett spel som borde få alla belackare av att detta Brasilien spelar tråkigt att hålla käft. Jisses vad vi alla ser fram emot kvartsfinalen mellan brassarna och Holland, det blir en match med "vacker fotboll" det.

Dagens avtackningar

FH kommer säkerligen på ett förtjänstfullt sätt redogöra för dagens matcher imorgon så jag går direkt på avtackningarna av de två lag som åkt ur.

Slovakien: Låg sist inför sista gruppspelsomgången och lyckades med bedriften att både ta sig vidare och slå ut Italien. En bra insats av ett litet och relativt oerfaret fotbollsland som överraskat men inte räckte till riktigt mot Holland. Men jag tycker inte de ska behöva skämmas för 1-2, även om Vittek lär grubbla en del över sitt missade friläge.

Chile: Överraskande stark insats av det avlånga landet. Chile är ju ofta inte det första land som nämns när man snackar sydamerikansk fotboll men har varit en frisk fläkt i VM och jag imponeras över modet att spela med trebackslinje och köra så offensivt från start mot Brasilien. De ville vinna och var inte rädda att förlora, kul att se.

/AH

Ännu en prestigekamp

Efter England-Tyskland känns morgondagens Spanien-Portugal som den klart mest prestigeladdade åttondelsfinalen, det gäller mer än bara avancemang. Två grannländer på den iberiska halvön möts och det är dessutom jämnt och ovisst på förhand.

Vi drar en kortfattad portugisisk historia, med fokus på relationen med Spanien.
Portugal växte fram som ett av länderna som blevv till i samband med den kristna erövringen av den iberiska halvön ca 800-1200talen. Portugal blev under de följande århundradena en stor sjöfarar- och upptäcksresarnation. Mellan 1580-1640 var Portugal i en union med Spanien genom att Spaniens kung Felipe II tagit över Portugals tron efter att Portugals kung Sebastian dött barnlös. Landet var officiellt självständigt men styrdes av den spanske kungen. Något som bland annat drog in Portugal i Spaniens krig med Nederländerna.

1640 startade ett uppror lett av João IV som efter en tids krig ledde till självständighet.

1762 invaderade Spanien Portugal men utan att det ledde fram till så mycket. 1807 började Napoleon flytta trupper genom Spanien för att invadera Portugal men tillsammans med britterna kunde portugiserna hålla fransmännen stången.

Ja det var väl det lite kortfattat, uppgifterna är tagna från Wikipedia där ni kan läsa mer om ni vill. Som sagt kommer det bli en intressant drabbning.

/AH

Domartabbar

Jag borde tippat Ji Yun Nam som skyttekung istället han lyckades iallafall göra ett.

Jag börjar dock med att kortfattat referera de halvlekar FH missade. England tryckte på för kvittering, dock något halvhjärtat, och ett passivt försvar lät tyskarna kontra in 3-1, och sedan 4-1 via ett klassiskt fifamål och sen hände inte mycket åt nåt.

Mot Argentina var faktiskt Mexiko det lag som öppnade klart bäst och hade en boll i ribban och ett skott som snek stolpens utsida där målvakten inte var nära. Man kan således säga att hade den gått in hade han inte tatt den. Därefter gjorde Tevez ett mål och här kom dagens andra grova domartabbe iom att han var solklart offside. Mycket tjafs följde och en stund senare gav Mexiko bollen till Higuain som gjorde 2-0. I andra smiskade Tevez in 3-0 och matchen var över trots att Hernandez kunde dôna in reduceringen så var mexarna för långt efter.

Det är rent tragiskt med såna domartabbar på den här nivån när alla resurser verkligen finns. Speciellt att missa engelsmännens mål känns så extremt jävla onödigt. En straffområdesdomare hade aldrig missat det. Inte en målkamera heller och jag förstår inte kritiken mot det. Inte om det BARA används vid situationer som denna då man är osäker på om bollen är inne eller ej, det händer ju faktiskt väldigt sällan. Dessutom har ju domarna radio numer så det behöver inte bli några avbrott heller, tog ju typ två sekunder förr oss TV-tittare att se klart på reprisen att bollen var inne och på de två sekunderna kunde domarn fått reda på det.


Ska fortsätta det jag påbörjade sist och avtacka lagen som åkte ur med några rader.
England: Ett lag som inte kom upp i den nivån som de borde och inte riktigt var så bra som de borde vara, fram till igår då de fick en jävla parra och hämtade upp 0-2 till 2-2 fast... ja ni vet ju vad som hände. Tyvärr känns det lite som sista chansen för många av spelarna och viss generationsväxling kan kanske vara att vänta till nästa VM? Tveksamt om James håller på så länge och gör han inte det behöver de hitta en vettig målvakt, mustasch och hästsvans borde vara en merit. Synd att vi inte fick se England-Argentina då hade jag kunnat blogga om både guds hand och Falklandskriget.

Mexiko: Ett bra lag som tyvärr inte riktigt räcker mot de allra bästa än, och hade oturen att få Argentina redan i åttondelen. Ett av mina lag i tipset som tyvärr åkte ut med. Frågan är om de hämmas av att finnas i en relativt svag världsdel och inte de tuffa mästerskap som tex EM och Sydamerikanska mästerskapen är (inget ont om USA men ändå).

Vad gäller dagens matcher har jag intet att tillägga till det FH skrev, men jag hoppas att det döms mål när det är mål och att det döms bort när det är offside.

/AH

Puerto Rico


IK:s VM-tips efter dag 17.

Ställning efter dag 17.

1.Johan,Aner 22p.
3.Deve 21.
4.Anti 20.
5.Dennis 18.
6.AH,Glenn 17.
8.Arne 15.
9.Simon 14.
10.FH 12.

Istället för att rabbla vilka lag vi tappat så konstaterar vi nu att vi har följande lag KVAR:

FH: (Har bara skyttekungen kvar)
AH: Brasilien.
Glenn: Argentina.
Johan: Brasilien, Ghana.
Simon: Brasilien, Paraguay.
Dennis: Spanien, Paraguay.
Aner: Tyskland, Japan.
Deve: Argentina,Portugal.
Arne: Spanien,Portugal
Anti: Tyskland,Portugal.

Dagens matcher.

Återigen dags för två åttondelsfinaler.

Holland-Slovakien.
Med all respekt för Slovakien så ska givetvis Holland vinna detta rätt komfortabelt med ska vi säga 3-0? Det går att ge sig in på djupa analyser men det sparar vi till mer jämna matcher, här är det klasskillnad rätt igenom.

Brasilien-Chile.
Detta kommer bli hårt rent fysiskt, kan brassarna hålla sig lugna och inte hetsa upp sig när Chile trycker till så bör de givetvis vinna men Chile vill ju verkligen avancera, speciellt mot "storebror". Jag tror på en jämn, tuff första halvlek där Brassarna håller undan och att vi har 0-0 i paus, under andra halvlek visar sig dock brassarnas skickligare indviuella spelare och det resulterar i att vi efter 90minuter har ett 2-0 resultat på tavlan.


Gårdagens Mistrovství světa

Igår spelades det två åttondelsfinaler, eftersom jag var mitt lag troget och gick till Gamla Ullevi såg jag bara en halvlek av vardera matcher, första i England och andra i Argentina, så vidare analyser kommer från AH sen.

Tyskland-England.
Visst blev det hela 4-1 men detta var en rejäl DOMARSKANDAL! Inför straffområdesdomare nu, inga j-a videorepriser, det är fan inte badkarsbandy där vi som publik accepterar pauser i spelet på alltifrån fem minuter till 1,5timme(som det var i vm en gång). En straffområdesdomare hade sett det och det hade varit 2-2 och Engelsmännen hade avancerat, nu gick tyskarna vidare illa, de lär inte bli bli världsfolkets lag nu direkt.

Argentina-Mexico.
Här vart det inte mycket snack under den halvlek jag såg. Argentina vidare rätt "enkelt".


Fotboll - rena stenåldersleken

Sitter och kollar lite på fotboll just nu, VM är ju snart slut (äntligen) så det är på tiden att man tittar lite. Tyskland leder mot England med 2-1,  fast egentligen skulle det ha varit 2-2... England gjorde ett mål där bollen var en halvmeter över mållinjen, men domarna missade det! Jag är som bekant kritisk till fotboll och detta gör inte att jag gillar fotboll mer. Hur fungerar egentlgen regelsystemet? Att det inte ens finns målkameror i ett VM är skandalöst dåligt. Men fotboll är väl en stenålderssport helt enkelt. Det finns inga blålinjer eller något som markerar de olika zonerna. Och så är spelarna som bekant rena fjollorna. Ligger och gråter efter minsta lilla sammanstötning. Usch! Ska bli skönt när det hela är över.

/anti

Tyskland


IK:s VM-tips efter dag 16.

Ställning efter dag 16.

1.Johan 22p.
2.Aner 19.
3.Dennis,Deve 18.
5.AH,Anti 17.
7.Arne 15.
8.Glenn,Simon 14.
10.FH 12.

Istället för att rabbla vilka lag vi tappat så konstaterar vi nu att vi har följande lag KVAR:

FH: England
AH: Brasilien, Mexico.
Glenn: Argentina.
Johan: Brasilien, Ghana.
Simon: Brasilien, Paraguay.
Dennis: Spanien, Paraguay.
Aner: Tyskland, Japan.
Deve: Argentina,Portugal.
Arne: Spanien,Portugal
Anti: Tyskland,Portugal.

Dagens matcher.

Idag är det tre stora åttondelsfinaler, men bara två av dom går i vm, den tredje går ju på Gamla Ullevi mellan IFK Gbg-Kalmar i svenska cupen.

Tyskland-England är först ut. Det är mitt tänkta finalpar så då kan t.o.m. en borgare kan räkna ut att iom att de möts nu så möts de ej i final. Mitt tips är dock att England tar detta iom att jag har dom världsmästare. Det kommer bli en sjuhelvetes match men själv ska jag vara trogen mitt eget lag och gå på Blåvitt istället. Ja man hinner se en halvlek av denna kamp kanske. 2-1 till England blir mitt tips, i förlängning efter 1-1 efter ordinarie tid. Segerhjälte? Gerrard.

Argentina-Mexico.Denna tror jag blir en bättre fotbollsmatch rent objektivt och denna bör man hinna hem till, det kommer bli stenhårt och det är verkligen nu som Maradonas mannar ska upp till bevis, Mexico är farliga och det är viktigt att Argentina får ordning på sin ifrågasatta defensiv. Jag tror att Argentina tar hem detta mitt tips är 3-1.

Gårdagens ulimwengu championship

Igår inleddes då åttondelsfinalerna och det bjöds på såväl Uruguay-Sydkorea som USA-Ghana.

Först ut var Uruguay-Sydkorea och vill ni ha en enkel analys så vann Uruguay för att de har ett giftigt anfallspar som enkelt utnyttjade koreanernas enorma försvarsmisstag. Sydkorea hade med en bättre defensiv kunnat klara det här, men Uruguay seglar än mer upp som en outsider i denna turnering även om jag personligen har svårt att se att de vinner. Dock har de den absolut lättaste lottningen hela vägen till final.

USA-Ghana var ett möte mellan två världar, det kändes lagom politiskt inkorrekt att man satt och hoppades på att Donovan skulle sätta straffen mest för hans egen skull dock. Ghana vann dock fullt rättvist får man säga och kul för turneringen att afrika får ett lag kvar att hålla på även i kvartsfinalerna.

Antis midsommar

I fredags var det midsommarafton här i Sverige. Många svenskar brukar roa sig med att dricka sig redlösa, åka för fort, få körkoertet indraget och hamna i slagsmål. Men detta gäller absolut inte Anti, det har det aldrig gjort och det kommer det aldrig göra. Anti roar sig nämligen på ett trevligt sätt utan någon som helst inblandning av alkohol! Det kanske låter som att jag är ironisk i raderna ovan, men ironiskt nog är jag faktiskt inte det.

Precis som vanligt var jag med far och mor på vår traditionsenliga tripp till Grytgöl där vi såg på det mycket anrika Polustus-tåget, som har gått varje midsommarafton sedan 1943, med andra ord mitt under brinnande världskrig! För er som aldrig har hört talas om Polustus kan man beskriva det som en form av kortege av diverse "fordon" som oftast brukar prydas med skyltar eller liknande, som häcklar kända personer eller händelser från det gångna året. För er som fortfarande inte riktigt förstår så kommer det nog klarna när ni ser mina bilder från det hela. Hur som helst, en mycket trevlig tradition som jag verkligen kan rekommendera er alla att besöka minst en gång i livet! 

När själva tåget i sig hade åkt sin tur -och returresa så begav vi oss in i festparken där vi lyssnade på Uffe Holmertz orkester och tog det sedvanliga fikat som - för min del - alltid består av en läsk, en bulle och en sockerkaka. Mycket trevligt, mycket gott! Efter detta uppträdde även cirkusartisten Elin König Andersson (känd från Talang 2010) på scenen och visade upp ett spektakulärt "slöjnummer" högt upp i luften. Det var minst sagt imponerande att se hur smidigt hon kunde utföra sina olika tricks. Själv hade jag med största sannolikhet slagit ihjäl mig!

Efter att barnen dansat runt midsommarstången ett bra tag och man köpt ett antal nitlotter begav vi oss hem igen där dagen avslutades med lite god mat samt en trevlig liten film; Virus i bataljonen. En svårslagen midsommar i mitt tycke. Hur firade Du?
Många fler bilder finnes här:
http://antep.se/fotovisa.php?id=190

Lite kluvna känslor

Hade Ghana som lag i ett tips och USA på det här på IK och bara det kan ju göra än förvirrad. Dessutom har jag utvecklat sympatier för bägge lagen. Det är kul att Ghana gick vidare men synd att USA är ute, och det är synd att Sydkorea åkte ur men samtidigt kul att Uruguay tog sig vidare.

Det var på förhand två spännande och ovissa matcher och så blev det även i verkligheten. Matcher med flera ansikten dessutom och som båda präglades av relativt tidiga ledningsmål för de lag som tog sig vidare. Något som följdes av lite avvaktande spel i första halvlek men rejäl press av de lag som jagade, fram till kvitteringen. Sedär, två matchanalyser i en.

Två lag ute ur åttondelsfinalerna alltså, tänkte avtacka dem med några ord.

USA: Ett lag med god moral som gnetar på trots underläge efter underläge och som haft en enastående förmåga att komma tillbaka. Dock mäktade man inte med en sista upphämtning även om man försökte.

Sydkorea: Ett lag som likt många asiatiska lag gillar att springa och jobba hårt. Mycket fart och fläkt och fullt ös framåt, även om det fanns klara briste i defensiven.

/AH

Guatemala


Blåvitts laguppställning mot Kalmar FF i 1/8 Sv.Cupen.

Imorgon klockan 18 befinner sig alla rättrogna på Gamla Ullevi för att se IFK Göteborg möta Kalmar FF i Svenska Cupens åttondelsfinal. Det spelas förvisso vm-fotboll samtidigt, men riktiga fans går på sitt lag i Svea Rike.

Här är iaf min laguppställning.

MV: Sandberg. Ja han blir ju given nu när Kim är såld. Kom igen nu "mackan" vi har sett i träningsmatcher att kvalitén finns där, ta nu chansen att sno åt dig förstaplatsen!!

HB: Adam. Ja en landslagsmässig back ska givetvis spela fråns tart.
MB: Ragnar. Trots allt är han kvar och ska då självfallet spela.
MB: Kalle. Bör självfallet få spela om formen är konserverad över uppehållet.
VB: Hjalle. " Se. nu kommer det komma en Jävla diagnolare" kommer Glenn säga när Hjalle får bollen och ska slå upp den.

HM: Sana. Sella är skadad och då bör Sana få chansen tycker en annan.
IM: Seb. Har gjort det bra och får självfallet fortsätta, en av få som får godkänt under våren.
IM: Tomas Olsson. Behövs för att fördela bollarna och har varit bra under våren.
VM: Elmar. Jojo jag brukar tjöta om att han ska in centralt men i ett 4-4-2 får han mer fritt att gå inåt än i 4-2-3-1.

F: Tobbe-Självskriven.
F:Söder-Bildar Sveriges snabbaste (och bästa) anfallspar med Tobbe.

Bänk:

MV: Dahlin- Har verkligen inte imponerat och de som ser juniorerna mer än mig skulle nog välja August Strömberg.

B: Lund. Kan hoppa in på båda kanterna vilket är mycket värt.
B: Turunen. Tjötigt, men flexibel och kan spela överallt i backlinjen.

M: Gurra. Har haft det tufft och får finna sig i en bänkplats, det gäller att prestera för att få spela.
M: JJ-Ja inte för att jag gillar honom alls men han kommer få vara med.

F: Bärkroth. Småskadad tydligen men får nog chansen på bänken ändå.
F: Pärlan-Ja vad ska man säga, bänkplats är "snällt"

IK:s VM-tips efter dag 15.

Ställning efter dag 15.

1.Johan,Aner 19p.
3.Dennis,Deve 18.
5.AH,Anti 17.
7.Arne 15.
8.Glenn,Simon 14.
10.FH 12.

Istället för att rabbla vilka lag vi tappat så konstaterar vi nu att vi har följande lag KVAR:

FH: England
AH: Brasilien, USA, Mexico.
Glenn: Argentina.
Johan: Brasilien, USA,Ghana.
Simon: Brasilien, Paraguay.
Dennis: Spanien, Paraguay.
Aner: Tyskland, Japan.
Deve: Argentina,Portugal.
Arne: Spanien,Portugal
Anti: Tyskland,Portugal.

Vi kan även konstatera att alla har sin tippade skyttekung&världsmästare kvar i turneringen inför åttondelsfinalerna. Tänk även på att det i slutspelet bara är 3 eller 0poäng som gäller för lagen. Även om det slutar oavgjort efter 90minuter får man således inte någon poäng, utan det är 3pinnar till laget som avancerar och 0 till det som åker ur.

LYCKA TILL I FORTSÄTTNINGEN!

Dagens matcher.

Idag drar åttondelsfinalerna igång vilket gör att vi får "enbart" två matcher dag nu.

Uruguay-Sydkorea.
Två lag som faktiskt imponerat på en annan, jag tror dock att Uruguay visar sig något starkare här i denna match.
Sydkorea blir ingen lätt nöt för sydamerikanerna men ska jag bedöma på vad jag sett av de båda so far så är Uruguay något starkare och vinner även denna match. Jag tror på 2-0 till Uruguay här.

USA-Ghana.
Vuvuzela-tajm XXXL!!! Som afrikas enda kvarvarande lag kommer Ghana ha hela världsdelens sympatier, och även från många, många andra håll i världen då de möter USA som av många anses vara väldigt ont (sedan att samma människor bär levis jeans och äter på mcdonalds är en annan sak och ska inte debatteras här) men oavsett sympatier etc så har jag svårt att se att Ghana ska slå ut USA.
Visst USA är inget av de bästa lagen i denna turnering men Ghana har ju förtvivlat svårt att göra mål och de kommer ju straffa sig, USA fick en rejäl boost av sista gruppspelsmatchen och den energin on glädjen tar de med sig här och det i kombination med att man är starkare offensivt gör att jag håller jänkarna för favoriter. Ghanas hopp står självfallet till att backlinjen fortsätter imponera (iaf har den gjort det på mig) samt att man för första gången i vm sätter en chans. Jag tror USA vinner med 1-0 men väljer att gardera med en ghanesisk straffsparksläggningseger om jag nu måste tippa ett alternativ där de vinner.

Gårdagens Craobh domhan

AH:s genomgång av lagen försvann i hans sill&nubbe ätande&drickande igår, vi ser fram emot hans starka comeback idag! Men trots att det inte blev en djupgående analys igår så spelade de fotboll tro det eller ej, de väntade ej på att AH skulle "BLOGGA OM DET!" :)

Portugal-Brasilien.
Medan de icke så intresserade valde midsommarmat satt vi som verkligen gillar fotboll och tittade på Portugal-Brasilien (eller Nordkorea-Elfenbenskusten). Detta var en match som visserligen ibland glimtade till men det var samtidigt uppenbart att båda gick vidare på detta resultat. Visst försökte Portugal ibland att få till det där segermålet som krävdes för att vinna gruppen (och slippa Spanien), men det var inte så hett egentligen. Dock var det fan så mycket bättre än midsommarkäk, är det vm ser man vm-punkt!

Nordkorea-Elfenbenskusten.
Svennis mannar (varför skriver man det istället för Elfenbenskusten, man ändrar ju till "Svennis mannar" för att man tycker Elfenbenskusten är för långt, jaja...) gjorde 3baljor men det hade ju inte räckt vad de än gjorde när Portugal tog poäng mot Brasilien. Afrikanerna fick återigen i vm sota för att de hamnat i "dödens grupp" och fick respass redan i gruppen, med en mer "normal" grupplottning hade de gått vidare, men men det gäller ju att ta de poäng som krävs oavsett vilka man möter "svårare" än så är det inte.

Chile-Spanien.
Visst det var underhållande ett tag, och det är två lag som kan avancera en bra bit i vm, men efter att Chile gjort 1-2 rätt turligt och båda lagen var fullt medvetna om resultatet i den andra matchen blev detta en längre variant av slutminutrarna av Sverige-Danmark i EM04, dvs de stod bara och bollade på egen planhalva. Det var givetvis inget att säga om så sett, men det var antagligen lika pinsamt att se för spanjorer och chilenare som det var som svensk/dansk 04, även om det som sagt var solklart, de hade skaffat sig förutsättningarna för att göra det men jag funderar lite på hur Chile vågade med tanke på att Schweiz mycket väl kunde tryckt in ett par bollar iom att det var så lång tid kvar. Förövrigt var ju utvisningen rätt skum men men.... Båda vidare.

Schweiz-Honduras.
Jag såg som sagt Chile-Spanien så denna kamp är svårbedömd så sett, men man får helt klart se det som ett svaghetstecken av Schweiz att de inte fick hål på Honduras.

Luxemburg


IK:s VM-tips efter dag 14.

Ställning efter dag 14.

1.Johan 18p.
2.Deve 17.
3.AH,Aner 16.
5.Glenn,Anti 14.
7.Simon 13.
8.FH,Dennis 12.
10.Arne 11.

Ytterligare två grupper avgjordes igår. Det gör att en del tippare "tappade" ytterligare lag. Dessa lag har vi alla "tappat" såhär långt.

FH: Nordkorea,Australien,Serbien (har således endast England kvar)
AH: Algeriet.
Glenn: Kamerun,Sydafrika,Nigeria (Har således endast Argentina kvar)
Johan: Danmark.
Simon: Kamerun,Serbien.
Dennis: Sydafrika.
Aner: Serbien.
Deve: Nigeria,Danmark
Arne: Nigeria,Serbien
Anti: Nigeria,Danmark.

Dagens matcher.

Förutsättningarna inför kvällens matcher har AH som vanligt mycket bra redogjort för så för att få de scrolla ner lite på sidan bara.

Portugal-Brasilien.
Visst spelar de oavgjort går båda vidare och Brasilien vinner gruppen så de kanske anses ligga nära till hands, men vågar de verkligen riskera att ha oavgjort i slutet om ena laget får för sig att anfalla? Gruppsegraren slipper ju med största sannolikhet Spanien redan i åttondelen vilket är en grym fördel.
Jag tror att Brasilien "Inte tar några risker" utan segrar här med 3-1, dock tror jag på en mycket underhållande match så även om denna grupp kan tyckas "klar" så se denna match. Skit i nubben,sillen,potatisen, laxen,köttbullarna, jordgubbarna etc eller ät före matchen/framför tvn, eller för alla våra läsare i sydafrika-ät på arenan!!!

Nordkorea-Elfenbenskusten.
Denna match handlar enligt de flesta om hur många mål svennis gubbar ska vinna med, jag tror inte de vinner alls, när de märker att Brasilien inte sticker iväg målmässigt mot Portugal ger de upp rätt tidigt. Vi kan ju även räkna med att Nordkorea inte spelar lika naivt bakåt som mot Portugal utan knyter till likt mot Brasilien och jag tror vi får se en Nordkoreansk poäng här via 0-0 med tanke på förutsättningarna.

Chile-Spanien.
Detta blir matchen jag ser i denna grupp ikväll, jag har gillat vad jag sett av Chile hittils i vm även om vi alla fotbollskännare saknar Marcelo Salas. Dock tror jag Spanien drar det längsta strået och vinner med 3-0. Detta sätter Chile i en lite prekär sits men Spanien får det att lossna här och Chile får nog sota lite för att de tvingas framåt med varvid 3-0 målet trillar in det med.

Schweiz-Honduras.
Här vinner Schweiz med 2-0, Honduras faller inte igenom i vm, men räcker inte till ändå så det känns inte som något vågat tips. Detta innebär att Schweiz följer med Spanien till åttondelsfinalerna.

Gårdagens kejuaraan dunia

Igår avgjordes ytterligare två grupper, man kan ju säga att spänningsnivån i de två grupperna mot slutet av matcherna var extremt skilda, eftermiddagsmatcherna var ju väldigt spännande medan kvällens inte var det.

Slovakien-Italien.
Var den match i gruppen jag såg och jag ska väl förvisso vara objektiv här men det är inte IK:s stil så jag säger, FY FAN VAD GÖTT ATT DE DÄR BENVAXANDE,FJOLLIGA ITALIENARNA åkte ur. Jag menar, se på Buffon som vid ett av Slovakiens mål är JÄVLIGT noga med att inte förstöra frisyren när han grämer sig över målet, utan sätter händerna på tinningen istället för att dra dom igenom håret som brukligt är...
Slovakien vann helt rättvist, vissa skulle säkert hävda att Italien skulle haft straff och godkänt mål samt fått Slovakiens målis utvisad, men minns då t.ex. att Italien fått en horribel straff mot Nya Zeeland så kvittas det om vi nu ska vara såna. Italien förtjänade ingenstans att gå vidare, de hade det för oss svenskar välkända "Tommy Svensson syndromet" dvs att man litar på ett garde av spelare som lyckats innan (I Svenssons fall spelarna från em92 och vm94 som misslyckades att att ta oss till såväl em 96 som vm 98).
Slovakien gjorde det bra och förtjänar sin plats i åttondelen.

Paraguay-Nya Zeeland.
Denna såg jag ej mer av än slutminutrarna, men då syntes hur mycket Paraguay maskade. Synd att Nya Zeeland ej gick vidare obesegrade i gruppen som de var. Tack för en underbar insats dock ALL WHITES!

Danmark-Japan.
Var den match jag såg i denna grupp men det blev föga spännande, Sörensen glömde allt vad uppställning av mur hette och vips ledde Japan med 2-0. Sedan blev det ju faktiskt aldrig riktigt, riktigt spännande. De skulle haft Kim i målet danskarna.

Kamerun-Holland.
Såg ingenting av denna, men gläds åt att Rigobert Song fick spela 17minuter, har man varit med sedan vm94 förtjänar man det, han kan faktiskt även vara med i nästa vm om han orkar satsa själv.


Inför fredagens matcher

Först ska Grupp G, även kallad dödens grupp, avgöras med Portugal-Brasilien och Nordkorea-Elfenbenskusten.

Lag M V O F P                      GM - IM
1 Brasilien               2 2 0 0 6 5 - 2
2 Portugal               2 1 1 0 4 7 - 0
3 Elfenbenskusten  2 0 1 1 1 1 - 3
4 Nordkorea            2 0 0 2 0 1 - 9

Brasilien är klara för avancemang men måste ta poäng för att vinna gruppen. För att Elfenbenskusten ska gå om Portugal så måste de ta in tre poäng och nio mål, man kan kan anta att det blir fullt ös framåt från start av Svennis mannar.

Brasilien: Klara för avancemang, vinner gruppen vid seger eller oavgjort.
Portugal: Vinner gruppen vid seger, vidare som tvåa vid oavgjort. Vidare även vid förlust om inte Elfenbenskusten tar in 9 mål.
Elfenbenskusten: Måste vinna samtidigt som Brasilien vinner och sammanlagt måste det vara med 9 mål eller fler.
Nordkorea: Borta vid avancemang men blir trea vid seger.


På kvällningen avgörs den sista gruppen, H.

Lag           M V O F P   GM - IM
1 Chile        2 2 0 0 6    2 - 0
2 Spanien   2 1 0 1 3    2 - 1
3 Schweiz   2 1 0 1 3    1 - 1
4 Honduras 2 0 0 2 0    0 - 3

Alla har chansen men det ska mycket till för Honduras del. Trots två segrar i bagaget är det dock inte alls omöjligt att Chile missar. I fall krävs att de förlorar samtidigt som Schweiz vinner och tar in tre mål. Chile är visserligen bara två mål före men vid säg 1-0 till Spanien och Schweiz får både Chile och Schweiz 6p och 2-1 i målskillnad (Spanien får i så fall 3-1) och då vinner Spanien gruppen och Chile blir tvåa seger i inbördes möte före Schweiz. Hängde ni med? Oavsett känns det troligt att nåt lag kommer få lämna VM som grupptrea trots två vinster. Räkna med ommöbleringar i tabellen under matchernas gång...

Chile: Oavgjort räcker. Förlust om Schweiz inte vinner och Schweiz seger och Chiles förlust sammanlagt blir tre mål eller mer.
Spanien: Vidare vid vinst. Vidare vid oavgjort om Schweiz inte vinner. Vidare vid förlust om Honduras vinner men inte tar in de 4 mål de är efter.
Schweiz: Vinst är inte säkert att det räcker, men vinner Schweiz är de vidare om Spanien inte vinner eller om Spanien vinner och Schweiz går ikapp Chile på målskillnad. Schweiz är vidare vid kryss om Chile vinner.
Honduras: Måste vinna med minst 3 mål för att passera Schweiz och ta in 4 mål på Spanien som då måste förlora.


Notera att dagen bjuder på två möten mellan gamla kolonialmakter och kolonier, Brasilien-Portugal och Chile-Spanien. Jag hoppas blogga lite extra om dessa möten imorgon.

/AH

Qatar


IK:s VM-tips efter dag 13.

Ställning efter dag 13.

1.Johan 18p.
2.Deve 17.
3.AH 16.
4.Glenn,Anti 14.
6.Simon,Aner 13.
8.Dennis,FH 12.
10.Arne 11.

Ytterligare två grupper avgjordes igår. Det gör att en del tippare "tappade" ytterligare lag, några tappade sina första etc. Dessa lag har vi alla "tappat" såhär långt.

FH: Nordkorea,Australien,Serbien (har således endast England kvar)
AH: Algeriet.
Glenn: Kamerun,Sydafrika,Nigeria (Har således endast Argentina kvar)
Simon: Kamerun,Serbien.
Dennis: Sydafrika.
Aner: Serbien.
Deve: Nigeria.
Arne: Nigeria,Serbien
Anti: Nigeria.

Således "bara" Johan som kan få alla sina lag till åttondel, och med tanke på hans poängskörd såhär långt får han segla upp som rejäl favorit i detta tips.


Dagens matcher.

Idag avgörs grupp E & F, förutsättningarna har AH mycket bra (eller möcke,möcke bra som Svennis hade sagt) redogjort för nedan.

Slovakien-Italien.
Här tror jag på en, enligt många, skräll när Slovakien klarar 0-0. Italien är inte bra i detta vm, visst är de ofta usla i inledningen för att sedan "växa" in i turneringen och så kan det bli här med, men likväl. Slovakien åker således ur turneringen via detta resultat.

Paraguay-Nya Zeeland.
AH var inne på varför det heter Nya Zeeland och hade svaret, det var en holländare från Zeeland i Holland som ville kolonisera det som numera heter Nya Zeeland, han tyckte mycket om sitt holländska Zeeland och döpte således detta "nya" land till Nya Zeeland.
Nåväl, fotbollslaget kallas All Whites och har vunnit mängder med fotbollshjärtan runtom i vår värld, många, många hoppas naturligtvis att de slår ut Italien idag.
Jag tror tyvärr tvärtemot vad jag hoppas att Paraguay slår ut Nya Zeeland och därmed tar med sig Italien till åttondelen via en 2-0 seger här. Men jisses vad jag skulle njuta om Nya Zeeland slog ut Italien.

Danmark-Japan.
Är väl dagens hetaste kamp kanske, en rent avgörande match om vem som får följa redan klara Holland vidare. Jag tror att Danmark tar sig samman och besegrar Japan med 2-0 här. Det blir ingen enkel match och det är inget vilt gissat scenario att 2-0 kommer i slutet när Japan lyft upp laget och jagat en kvittering efter Bendtners ledningsmål. Danmark vinner och Japan får respass.

Kamerun-Holland.
Enda som gäller här är att Holland inte stortorskar så de missar gruppsegern vid dansk/japansk seger, det lär inte ske heller för ett Kamerun utan något att spela för kan förvisso spela avslappnat men det ska inte räcka till. Holland tar denna kamp med 3-1.

Gårdagens विश्व चैम्पियनशिप

Igår gick det återigen fyra matcher av stapeln, trots att vi samspråkat klarade återigen varken jag, AH eller musikscenen i Norrköping stolthet(Deve för er som ej fattade det) av att dela på oss så vi kunde se alla fyra matcherna.
Idag verkar det som att AH ska se Nya Zeeland så då tar jag Italien, så får vi en uppdelning där iaf :)
Men åter till gårdagen.

Slovenien-England.
Här låg jag halvdöd efter massa timmars fotbollsspelande själv i en fåtölj och sjöng "RULE BRITANIA" med brorsonen som ofrivillig åhörare just till det. England vann som alla vet med 1-0 men det var en udda avslutning, hade England gjort 2-0 hade de sluppit Tyskland i åttondelen (en match jag missar då den krockar med Blåvitt-Kalmar i sv.cupen) Slovenien lär gräma sig över att man spelade på resultatet i den andra matchen i gruppen som ändrades och gjorde att Slovenien åkte ur. Det innebär således en insikt i Slovenien att man alltid ska gå för seger när man inte vet om oavgjort räcker.
England hade kunnat vinna med mer, minns bl.a. när Rooney vägrade passa en framstormande Gerrard... Slovenien hade med lite tur kunnat kvittera de med. E
Totalt sett en rätt bra match ändå, och fy fan vad skönt det var att höra ramsor från läktarna och engelsmännen, riktig fotbollskultur och inte massa j-a vuvuzelas.

USA-Algeriet.
Jag såg ju som sagt Englandsmatchen så en kommentar om denna kamp blir ju lite udda, såg bara sista minutrarna då Englands match var slut och man kan ju konstatera att Donovan var glad. Kul att det var just han som fick trycka in bollen med.

Ghana-Tyskland.
Här tippade jag 1-0 till Tyskland och det blev det. Det var lite roligt efter matchen när båda lagen firade avancemanget, Ghaneserna var mest nöjda trots att de förlorat här, med facit i hand kan de ju vara bättre att bli tvåa och slippa England i åttondelen men ändå. Jag sörjde när Schweinsteiger gick ut, min favorit i Tyskland.

Australien-Serbien.
2-1 till Australien i en match jag ej såg men rapporterna säger att den var bra. Eftersom jag ej såg den tänker jag ej leka Ekwall och skriva/snacka om den som om jag såg den.

Hvad gälla inför torsdagen?

Jag kommer lägga fokus på dessa inlägg medan gruppspelet pågår, men om jag får tid och energi över kan det bli annat med.

Först avgörs Grupp F med Slovakien-Italien och Paraguay-Nya Zeeland. Vi börjar som vanligt med en titt på tabellen.

Lag                M V O F P   GM - IM
1 Paraguay     2 1 1 0 4      3 - 1
2 Italien          2 0 2 0 2     2 - 2
2 Nya Zeeland 2 0 2 0 2     2 - 2
4 Slovakien     2 0 1 1 1     1 - 3

Ännu en jämn grupp där alla har chansen. Vinst ger faktiskt garanterat avancemang för tre av lagen och även Slovakien har en god chans vid seger. För att Slovakien ska kunna missa vid seger krävs att Nya Zeeland slår Paraguay för då får Slovakien och Paraguay samma poäng men har 4 mål bättre målskillnad.
Vad krävs då lag för lag?

Paraguay: Oavgjort räcker. Klarar sig även vid förlust om Italien inte vinner, OM inte Slovakien vinner och tar igen målskillnaden.
Italien: Vidare vid seger. Även vid oavgjort om de andra också kryssar och det blir eller färre mål i den matchen. Vidare vid oavjort även om Paraguay vinner. Åker garanterat väck vid förlust.
Nya Zeeland: Vidare vid seger. Vidare vid oavgjort om det blir oavgjort om den andra matchen också blir oavgjort och det blir dler mål i Nya Zeelands match.
Slovakien: Vidare vid seger om Nya Zeeland inte vinner, eller Nya Zeeland vinner och Slovakien ta igen 4 mål på Paraguay.

Notera även att Italien och nya Zeeland nu har lika många poäng, samma målskillnad och lika många gjorda mål. Blir båda matcherna oavgjorda med samma resultat avgör alltså lottning.


Att redogöra för förutsättningarna i Grupp E är min lättaste uppgift hittills. Matcherna är Danmark-Japan och Kamerun-Nederländerna.

Lag                   M V O F P GM - IM
1 Nederländerna 2 2 0 0 6    3 - 0
2 Japan              2 1 0 1 3    1 - 1
3 Danmark         2 1 0 1 3    2 - 3
4 Kamerun         2 0 0 2 0    1 - 3

Nederländerna, även populärt kallade Holland, är klara för avancemang men kan tappa gruppsegern vid förlust på målskillnad. Kamerun är helt borta från avancemang eftersom antingen Danmark eller Japan, eller båda, kommer ta poäng. Kamerun kan vid vinst bäst bli trea. Det är istället den andra matchen som är intressant, en direkt avgörande match där vinnaren går vidare. Vid oavgjort blir dock Japan på bättre målskillnad.

Alltså:

Nederländerna: Redan klara.
Japan: Oavgjort räcker.
Danmark: Måste vinna.
Kamerun: Redan borta.


När ni sitter och tittar på Paraguay-Nya Zeeland imorgon kanske ni undrar; var ligger egentligen Gamla Zeeland? Något som heter just Gamla Zeeland finns inte (vad jag vet...), men Zeeland är en provins vid kusten på det sydvästra hörnet av Nederländerna. År 2006 bodde 380 186 personer i Zeeland, vars huvudstad heter Middelburg. Vad jag kunnat se finns tyvärr inga Zeeländare i Nederländernas trupp vad jag kunnat så ska vi få se Zeeländare  slutspelet får vi hoppas Nya Zeeländare.

/AH

Uganda


VM-SPECIAL!

       

Vilken dag är din dolmiodag gubben?  Vicente del Bosque?

IK:s VM-tips efter dag 12.

Ställning efter dag 12.

1.Deve 17p.
2.Johan 15.
3.Glenn 14.
4.AH,Simon 13.
6.Dennis 12.
7.Arne,Anti 11.
9.Aner 10.
10.FH 6.

Igår var det sista rundan i två grupper. Detta gör att en del tippare "tappade" lag.
Följande personer har tappat följande lag:

FH: Nordkorea.
Glenn: Kamerun,Sydafrika,Nigeria (Har således endast Argentina kvar)
Simon: Kamerun.
Dennis: Sydafrika.
Deve: Nigeria.
Arne: Nigeria.
Anti: Nigeria.

Man kan säga att afrikas nedgång inte varit gynnande för speciellt många, antagligen ödesmättad för Glenn. FH är den enda som hade Nordkorea och får sota för det.

Dagens matcher.

Buba/AH har på ett mycket bra sätt gått igenom förutsättningarna i grupperna idag så det kan jag med gott samvete lämna därhän :)

Slovenien-England.
Här måste alltså England ta sig samman för att gå vidare och även om England kanske inte alltid är på topp när det gäller som mest tror jag att de klarar av det denna gång. Slovenien är inte ett dåligt lag, men England bör normalt sett klara av det här. Jag tror på 2-0 till England och att fansen kör ner vuvuzelasen i halsen på de idioter som blåser i dom så vi får höra "Rule Brittania" och "God save the queen" under andra halvelk när England spelar av matchen på väg mot åttondel.

USA-Algeriet.
Här vinner USA med 3-1 efter att ha legat under med 1-0 i paus. Den andra halvleken blir en halvlek de fotbollsintresserade i USA aldrig kommer glömma och både USA och England går således vidare.

Ghana-Tyskland.
Tyskarna har enorm press på sig, men är det något lag som brukar kunna hantera det är det tyskar. Det gör man även här när man vinner knappt med 1-0 och avancerar.

Australien-Serbien.
Här blir det 1-1 vilket gör att Ghana går vidare på inbördes möte mot Serbien.


Gårdagens Championnat du monde

Under gårdagen var det fyra matcher, men då varken jag(FH), AH eller Deve ännu lärt oss hur man delar upp sig så man kan se två hela matcher samtidigt så klarade ingen av oss av att se mer än 2 livematcher.

Mexico-Uruguay.
Slutade 0-1 och detta trots att de allra flesta tippade på oavgjort, oavgjort hade ju garanterat de båda lagens avancemang, dock ville de annorlunda och spelade för att vinna. Uruguay var starkare och vann i en match jag faktiskt inte såg live så hur det såg ut lämnar jag därhän. Båda gick vidare.

Frankrike-Sydafrika.
Det blev iaf match, tyvärr fick inte Sydafrika in 3-0målet i andra som hade gjort att Fransmännen dels givit upp helt och dels gett Sydafrika en rejäl chans att gå om Mexico efter utvecklingen i matchen ovan. Sydafrika var nära i 70minuter men när Frankrike reducerade dog allt vad spänning hette och det blev ett sömnpiller på slutet. Vi kan väl iskallt konstatera att Frankrike var för rötna sett till sin grundkapacitet och att de inte heller här lyckades med något innan Henry kom in som en injektion. Sydafrika var för dåliga helt enkelt även om 4pinnar i denna grupp är klart godkänt.

Nigeria-Sydkorea.
Jag skrev igår "Här tror jag på 2-2 och Sydkoreansk avancemang.Så var det med det". Det blev 2-2 och Sydkoreansk avancemang, hade Glenn vart här hade han sagt "är du mallig nu eller?"....Ja,lite faktiskt.

Grekland-Argentina.
Jag tippade 2-1 till Argentina och var hyfsat nära det faktiskt, men Argentinas "B"-landslag vann tämligen enkelt, Palermo fick göra mål dessutom. Man kan säga vad man vill om Maradona som tränare, men han har tre segrar och en enkel gruppseger i vm....

Vad gäller för onsdagen?

Först ska Grupp C avgöras med matcherna USA-Algeriet och Slovenien-England. Tabellen ser ut som följer:

Lag             M V O F P GM - IM
1 Slovenien 2 1 1 0 4     3 - 2
2 USA         2 0 2 0 2     3 - 3
3 England    2 0 2 0 2     1 - 1
4 Algeriet    2 0 1 1 1     0 - 1

En spännande grupp där alla kan både gå vidare och missa, men med Slovenien något oväntat i topp. Måstematch för alla lag och väldigt ovisst. Vi går igenom vad som krävs lag för lag igen.

Slovenien: Oavgjort räcker.
USA: Vinst ger avancemang. Oavjort räcker troligen om England inte vinner, beror lite på gjorda mål om England kryssar och här har USA två mål till godo.
England: Vinst ger avancemang eftersom man då passerar Slovenien oavsett vad USA gör. Oavgjort räcker om USA-Algeriet också kryssar och England gör tre mål mer än USA.
Algeriet: Passerar USA vid seger, men har det ej i egna händer. Kan passera England om dessa inte vinner. Om England vinner kan Algeriet gå om Slovenien men har två måls sämre målskillnad och tre färre gjorda i nuläget. Kryss räcker ej, måste vinna!


På kvällen avgörs Grupp D med Australien-Serbien samt Ghana-Tyskland.

Lag           M V O F P GM - IM
1 Ghana     2 1 1 0 4    2 - 1
2 Tyskland  2 1 0 1 3    4 - 1
3 Serbien    2 1 0 1 3    1 - 1
4 Australien 2 0 1 1 1    1 - 5

Också en spännade grupp där alla ännu har chansen men också kan missa. Notera att ettan och tvåan möts och trean och fyran möts. Såvida inte vi får två kryss lär det bli tabellförändringar.

Ghana: Oavgjort räcker.
Tyskland: Vidare vid seger. Troligtvis vid kryss om inte Serbien vinner, vinner Serbien måste Tyskland vinna. Definitivt ute vid förlust. Vid kryss och Serbien kryssar är Tyskland vidare, men om Australien vinner kan de gå om på målskillnad men är 7 mål efter.
Serbien: Vidare vid seger. Vidare vid oavgjort om Tyskland förlorar ELLER vinner med två mål eller mer.
Australien: Måste vinna för att ha en chans, har det ej i egna händer. Går vidare vid vinst om 1. Ghana vinner 2. Ghana och Tyskland kryssar och Aunstralien vinner med minst 7 mål eller 3. Tyskland vinner och Australien kan ta in 5 måls målskillnad.

/AH

Australien


IK:s VM-tips efter dag 11.

Ställning efter dag 11.

1.Johan 15p.
2.AH,Simon,Deve 13.
5.Aner,Arne,Anti 10.
8.Dennis 9.
9.Glenn 7.
10.FH 6.

Dagens matcher.

Mexico-Uruguay.
Spelar man oavgjort här går båda lagen vidare oavsett andra resultat, ska vi säga att det blir oavgjort då? Nu har jag dock innan vm startade sagt att det blir 2-1 till Mexico så det får bli mitt tips även här. Dock vill jag gardera med kryss som jag gjort på mitt vm-stryktips.

Frankrike-Sydafrika.
Eftersom jag inte ens vet om det blir en match här, Frankrike kanske strejkar och då vinner väl Sydafrika med 3-0 på WO, men spelas den tror jag de franska spelarna har tagit ut laget själva likt vm2006 och då vill de visa att de kan spela när de inte styrs av en idiot och då vinner Frankrike med 2-0 vilket får bli det jag tippar :)

Nigeria-Sydkorea.
Här tror jag på 2-2 och Sydkoreansk avancemang. Så var det med det.

Grekland-Argentina.
Här vinner Argentins b-lag över Grekland med 2-1.

Gårdagens אליפות העולם

Portugal-Nordkorea.
En match där Nordkorea hade marginaler emot sig, det var små marginaler, det var tillfälligheter som avgjorde, bollen var rund, bollen studsade fel, vinden gjorde matchen oberäknelig...Eller så kunde det blivit även 10-0....

Chile-Schweiz.
Jag tippade rätt, det är sällan så jag får vara nöjd.

Spanien-Honduras.
Spanien gjorde vad de skulle och inte mer än det men min skyttkung Villa borde satt minst ett till, iaf straffen.


Avgörandet närmar sig

Spanien var klart bättre än Honduras och vann rättvist och 2-0 var i underkant. Så nu skiter vi den matchen.

Nu går vi in i det avgörande skedet i gruppspelet, sista omgången. Nu är det vinna eller försvinna som gäller, och mycket matematik och nervöst sneglande på resultattavlor. Två matcher kommer gå samtidigt för att det ska bli rättvist, 4 matcher imorgon. Först avgörs Grupp A med Mexiko-Uruguay och Frankrike-Sydafrika.

Tabell Lag   M V O F P GM - IM
1 Uruguay   2 1 1 0 4     3 - 0
2 Mexiko     2 1 1 0 4     3 - 1
3 Frankrike  2 0 1 1 1     0 - 2
4 Sydafrika  2 0 1 1 1     1 - 4

Två lag går som bekant vidare. Fördel Uruguay och Mexiko, men vinnaren i matchen Sydafrika-Frankrike har chansen att gå om förloraren i den andra matchen på målskillnad. Det skiljer nu 6 mål mellan Uruguay och Sydafrika, 5 mellan Uruguay och Frankrike, 4 mellan Mexiko och Frankrike och 5 mellan Mexiko och Sydafrika. Så om både Sydafrika och Mexiko vinner med minst 3-0 går de vidare som exempel. Slutar någon av matcherna oavgjort kommer tabellen förbli oförändrad i förhållande till strecket.

Så vad krävs av varje lag för avancemang?
Uruguay: Vinst, oavgjort eller oavgjort i den andra matchen. Kan gå vidare vid förlust och seger för ett lag i den andra matchen om siffrorna hålls nere. Man har 6 respektive 5 mål att gå på mot Frankrike och Sydafrika.
Mexiko: Vinst, oavgjort eller oavgjort i den andra matchen. Kan gå vidare vid förlust och seger för ett lag i den andra matchen om siffrorna hålls nere. Man har 5 respektive 4 mål att gå på mot Frankrike och Sydafrika.
Frankrike: Vinst samtidigt som det INTE blir kryss i den andra matchen och då ska man ta in 4 eller 5 mål.
Sydafrika: Vinst samtidigt som det INTE blir kryss i den andra matchen och då ska man ta in 5 eller 6 mål.


Sen ska Grupp B avgöras på kvällen genom matcherna Nigeria-Sydkorea och Grekland-Argentina

Lag            M V O F P GM - IM
1 Argentina 2 2 0 0 6    5 - 1
2 Sydkorea 2 1 0 1 3    3 - 4
3 Grekland  2 1 0 1 3    2 - 3
4 Nigeria     2 0 0 2 0    1 - 3

Lasse Lagerbäcks Nigerianer (vad kallar man folk från Niger) ligger pyrt till men har faktiskt chansen ännu, samtidigt som Argentina trots två segrar ännu kan missa, ska dock mycket till där.
Om Nigeria vinner kommer man passera Sydkorea, vinner dessutom Argentina passeras även Grekland på målskillnad och Nigeria blir tvåa. Kryss räcker för Argentina, för att Maradonas pojkar ska missa behövs en förlust med minst tre mål om jag räknat rätt, samtidigt som Sydkorea också vinner med tre eller mer. Kryss kan räcka för grekerna om Nigeria vinner. Kryss räcker också för Sydkorea om Grekland inte vinner. Solklart va?

Vad gäller då för respektive lag?
Argentina: Vinst, oavgjort eller tillräckligt knapp förlust, har 5 mål att gå på. Eller förlust samtidigt som Nigeria tar poäng.
Sydkorea: Vinst med antingen minst lika många mål som Grekland vinner med (om Grekland vinner) eller tillräckligt med mål för att gå om Argentina. Eller oavgjort om den andra matchen blir oavgjord eller Argentina vinner.
Grekland: Vinst med fler mål en Sydkorea vinner sin match. Kryssar Sydkorea måste Grekland ändå vinna. Vinner Nigeria räcker kryss för Grekland.
Nigeria: Vinst samtidigt som Argentina vinner.

/AH

PS: Jo jag vet det blev lite rörigt...

Guernsey


Italien - världsmästare i teater

Igår satt jag i soffan och hetsade upp mig själv, jag blev riktigt, riktigt upprörd. Här passar det att säga att jag inte är lättirriterad när jag tittar på fotboll. Jag är inte den som brusar upp hemma i soffan eller skriker på domaren när jag är på fotbollsmatcher (Inga tråkningar tack FH). Men igår var ett undantag. Igår blev jag riktigt irriterad. Igår hoppade många barnförbjudna ord ur munnen. Igår spelade nämligen Italien mot Nya Zeeland och ni som trodde att det skulle bli en rolig händelserik match...LÅNGNÄSA, LÅNGNÄSA.

Visst trodde också jag att det skulle hända lite mer i matchen än vad det gjorde. Visst trodde jag att Italien skulle skapa lite mer, eller att Nya Zeeland skulle skrälla. I och för sig gjorde dom det då de spelade 1-1 mot spagettinationen och visst kan man se det som en seger, men jag är ändå missnöjd över gårdagens tråkigaste match. Jag trodde någonstans att det skulle bli en händelserik, intressant och rolig fotbollsmatch, men det blev bara korpfotboll. 

Jag borde ju i och för sig inte bli förvånad eftersom det är Italien som spelar och det var just Italien som jag satt och blev upprörd över. Detta land som gärna stoltserar över deras fotbollskultur. Ibland jag jag ärligt talat undra om dom vet vad fotboll är. 

Ni kanske märker här att jag inte gillar det italienska landslaget, eller italiensk fotboll överhuvudtaget. Varför? kan man då fråga sig. Jo, för att det är mer teater än fotboll. Det är inte fotbollsspelare ute på planen, utan det är små primadonnor med fem ton gelé i håret. Det är inte fotbollsproffs, utan det är vilsna själar som inte kom in på scenskolan. Så fort det blir en närkamp så gör italienarna det dom är bäst på, nämligen att slänga sig så fort det blir kroppskontakt och sedan rullar runt i fem minuter så det ska se ut som en skada. Det sorgliga igår var att domaren gick på det. I 80% av gångerna när det blev närkontakt så fick Italien frispark och Nya Zeeländarna belönades med kort. 

I den 27 minuten belönades Italien med en straff efter att de rossi hade spelat teater. Visst höll nya zeeländska försvararen honom i tröjan, men snälla nån. Det var ju pinsamt att se hur lätt italienarna fick straffen.

Sedan fortsatte det så. Italienarna ramlade i varenda närkontakt och rullade runt på planen till en nya zeeländsk spelare fick gult kort, då gick det bra att ställa sig upp, stödja lite teatraliskt på benet och låtsas konstatera "Jo, med jag kan nog spela vidare".

Tänk, det slår aldrig fel. Dessa italienska "fotbollsspelare" vet faktiskt hur man fullkomligt dödar en match.
Så, nu har ni svaret på varför jag inte gillar italiensk fotboll. 

En match som inte dödades var dagens första match mellan Portugal och Nordkorea. Detta var en match som återkom till liv. I andra halvlek. I den första halvleken så förvarade sig nordkoreanerna väl mot portugiserna, men i andra halvlek var det som att Nordkorea inte fanns med på planen. Mål efter mål efter mål kom. Bollarna riktigt rasslade till i Nordkoreas mål gång efter annan och jag tänkte hela tiden "Snart går nätet sönder". Jag satt och smålog varenda gång portugiserna anföll, för jag visste att de skulle bli mål.

7-0 slutade matchen. Visserligen mot Nordkorea, men ändå. 7-0 är ett resultat som troligen kommer gå till VM-historien. 7-0 i ett VM. Får det överhuvudtaget hända?

/ DV

 

Men dommaaaaaaaaann!

Det blev som jag förutspådde ett sömnpiller i första matchen och stundtals rent plågsamt att se på slutet, men desto mer spännande i slutet i match två. Portugal-Nordkorea började dock jämnt och portugiserna visade vilka humörspelare de är men när de väl fick gjort ett, mycket snyggt, mål kunde likt Ellos börja spela ut. Frustrationen släppte och de tog över. Sen rasade målena in i andra halvlek, och här ställer jag mig frågan; skyddar TV storlagen? När Mexiko gjorde ett misstänkt offsidemål på Frankrike vevades repris på repris med streck, och Ola Andersson hade levande scharader med André Pops i studion för att visa att det var offsida. Likadant, fast utan scharader, när Nya Zeeland nätade på Italien. Men när Portugals 3-0, 4-0, 6-0 och 7-0 ser misstänkt offsidiga ut får man inte se en enda repris där bilden fryses och streck ritas upp för att visa om så var fallet eller ej, då misstänker man ju att det var det... Observera att jag inte hävdar ATT det var offside utan tyckte det såg misstänkt ut och vill veta.

I match två tappade domaren greppet fullständigt om matchen och det röda kortet och filmningen var pinsamma att se på. Om han inte ser situationen, vilket han inte kan ha gjort, ska han inte ta upp det röda. Att sen en ostätande urmakare filmar likadant senare (då blev det bara gult) är inget jag försvarar men det är förståeligt. Dock var Chile bättre och vann rättvist men man undrar ju hur det hade gått om Schweiz fått jaga med 11 man och Frei kvar på planen.

Jag hoppas på Elfenbenskusten men det känns kört för Svennis och Benny Lennartssons gubbar nu, så jag hoppas Nordkorea kan åstadkomma nåt i sista matchen, annars blir det inte roligt för spelarna att komma hem till Pyongyang.

/AH

Lite mer om Honduras

Jodå det var jag som skrev igår, glömde signera bara. Förövrigt känns mittenmatchen som dagens bästa på förhand, känns riktigt ovisst och kan bli mycket jämnt. Även om alla som bara ser till namn (så som Mun In Guk och Kim Kum Il) säkert kommer föredra de andra två, men de känns på förhand för ojämna, men man kan ju hoppas på skrällar.

Lite mer detaljer kring Honduras bara när vi ändå håller på.
Honduras fick sitt namn av Columbus och betyder Djup (i plural) efter de djupa vattnen utanför. Under 1500-talet blev dagens Honduras skådeplats för många stridigheter, både mellan spanska conquistador och de infödda folken, samt mellan olika conquistadorer. 1821 blev det som idag är Honduras självständigt från Spanien samtidigt med det som idag är Mexiko och ingick under en kort tid under Mexikanska kejsardömet. 1823 anslöts Honduras till den Centralamerikanska Federationen där länderna Costa Rica, El Salvador, Guatemala, Nicaragua och ett område som heter Los Altos, idag uppdelat mellan Mexiko och Guatemala, ingick. 1838-39 kollapsade dock federationen, men Honduras hade som officiellt mål att återupprätta enighet i centralamerika fram till efter första världskriget. Honduras, Nicaragua och El Salvador gjorde ett nytt försök 1896-98.

När det kommer till fotboll var Honduras även inblandade i det så kallade Fotbollskriget mot El Salvador 14-18 juli 1969. Kriget började efter att El Salvador slagit ut Honduras i kvalet till VM 1970 men har naturligtvis djupare bakgrund än så. Honduras var till ytan ca 5 gånger så stort som El Salvador som å sin sida hade nästan dubbelt så stor befolkning som Honduras vilket ledde till mycket migration. Detta hade pågått länge och över 300 000 salvadorier bodde i Honduras 1969.
Mycket av landet i Honduras ägdes av stora jordägare och stora företag som 1966 bildade en intresseorganisation vid namn FENAGH (Federación Nacional de Agricultores y Ganaderos de Honduras). Denna ogillade både småbönder och salvadorianer och började utöva påtryckningar på Honduras regering. Detta ledde till att man började ta land från de salvadoriska småbönder som fanns i landet och ge till hondurianer och många salvadoriska jordbruksarbetare utvisades vilket ledde till spänningar mellan länderna.

Honduras vann första matchen i Honduras med 1-0 och El Salvador vann returen med 3-0 men man räknade inte målskillnad utan en direkt avgörande match kom att spelas i Mexico City. I samband med matcherna rapporterade både honduransk och salvadorisk press om upplopp och misshandel samt den sistnämnda om förföljser av salvadorier bosatta i Honduras av både civila och säkerhetstyrkor. 26 juni, samma datum som El Salvador vann den avgörande matchen med 3-2 efter förlängning, upplöste El Salvadors regering alla band med Honduras för att man ansåg att Honduras inte gjort tillräckligt för att stävja attackerna på salvadorianer och man anklade Honduras för folkmord.

14 juli började El Salvador bomba mål inne i Honduras och genomförde en markoffensiv längs de två huvudvägar som förband länderna. Detta krig kom också att innehålla världens sista luftstrid mellan propellerplan. Vapenvila förhandlades fram den 18 juli och gick så småningom med på att dra tillbaka trupperna i början på augusti, detta efter påtryckningar från Organization of American States, OAS, som är en samarbetsorganisation mellan alla länder i Nord- och Sydamerika. Honduras lovade att skydda salvadorianska medborgare i Honduras.

Över 2000 civila hondurier dödades och 300 000 salvadorier, många bosatta i Honduras, tvingades på flykt. De kom hem till ett överbefolkat El Salvador som inte kunde ta hand om dem och detta ledde till fattigdom och sociala oroligheter som så småningom kom att leda till inbördeskrig 1980-92.

Allt detta kan ni tänka på när ni ser matchen ikväll. Förövrigt har jag varit lat och hämtat all information från Wikipedia så ni kan det med en viss nypa salt.

/AH

IK:s VM-tips efter dag 10.

Ställning efter dag 10.

1.Johan 15p.
2.AH,Simon 13p.
4.Aner,Deve 10.
6.Glenn,Anti 7.
8.FH,Dennis 6.
10.Arne 4.

Dagens matcher.

Portugal-Nordkorea.
Hur mycket jag än hoppas på Nordkorea tror jag att Portugal tar detta, dels har Nordkoreas överraskningar nog tagit slut i matchen mot Brasilien och sedan ser givetvis Portugal sin chans här nu. Seger här för Portugal och de kan spela oavgjort mot Brassarna och då spelar det ingen roll vad Svennis gäng gör i sista rundan.
Nordkorea skakas väl en del av det som sägs vara "avhoppare" men de har ju en kraft som gör att de kommer kriga till sista stund och det oavsett resultat. Jag tror dock som sagt att Portugal kan dra nytta av att ha sett Nordkorea mot Brasilien och tar hem denna kamp med 3-0.

Chile-Schweiz.
Högintressant match på förhand, två lag med tre poäng, spelar man oavgjort sätter man en gigantisk press på Spanien inför slutrundan men jag tror att Chile skriver upp sig på den bästa tvättiden här och vinner med 1-0 i en match som blir mycket underhållande.

Spanien-Honduras.
Buba (för det var det väl? Annars får herr Ahlin ursäkta) lyfte fram en intressant historisk aspekt på denna kamp, det är sådant vi alla läsare av IK:s VM-bevakning vill se mer av :)
Trots att Honduras kommer kämpa för allt vad de är värda ska det inte någonstans räcka till här. Spanien förlorade förvisso första matchen men det var mot ett Schweiz som är på uppgång fotbollsmässigt, nu möter man en motståndare som man ska besegra elva gånger av tio. Dock har vi sett en del skrällar i vm så man kan inte vara helt hundra ens här. Dock tror jag det lossnar rejält för Spanien här och att de kan fira en 5-0 seger när domaren blåser av denna kamp framåt 22:30 ikväll.

Gårdagens Campionato do Mundo

Slovakien-Paraguay var eftermiddagsmatchen (eller matchen i den arla morgonstunden om du är buba och läser här). Det var en match där min nye favorit Alca(t)raz var med och visst fick han vinna denna kamp. Visserligen trodde jag på Slovakien inför kampen men det var egentligen aldrig något snack. Paraguay vann förvisso "bara" med 2-0 men den som kan säga att det var orättvist är antagligen otillräknelig. Paraguay skaffade sig ett ypperligt läge att avancera vidare i världens största idrottsturnering. Slovakien var blekt och får otroligt svårt att greppa det lilla halmstrå man ändå har kvar i drömmen om avancemang från gruppspelet.

Italien-Nya Zeeland.
ALL WHITES!!!! Fy sjutton vad gött att de iaf fick en pinne, de fick en tokfelaktig straff emot sig (visst drogs det i tröjor, men ska domaren blåsa varje gång det dras i tröjor på det sättet skulle det bli ungefär 200straffar och 450utvisningar per match....). Jag skrev en kommentar till allas vår favoritanalykter, Deve, på facebook om att det finns en regel i fotboll som innebär att Italien får straff om de ligger under/har oavgjort i matcher de måste vinna, jag börjar fanimej tro på det själv snart. Nu hoppas vi alla i IK-crewet och dess hangarounds att Nya Zeeland skräller i sista rundan och går vidare, det vore extremt kul. En stor del av mig hoppas dessutom att det blir via lottning så Italienarna verkligen kan börja med sina konspirationsteorier vilket alltid är lika kul att se. Tar man tillräckligt många pinnar går man vidare....

Brasilien-Elfenbenskusten.
Detta var tydligen den hetaste matchen i hela gruppspelet, något jag inte alls förstår, de kan inte ha sett Algeriet-Slovenien!!! Det blev riktigt grisigt på slutet men Brasilien vann helt rättvist. Dock kan Elfenbenskustens mål visa sig vara extremt viktigt när vi om några dagar summerar gruppen då målskillnaden antagligen blir det som avgör vem av Elfenbenskusten och Portugal som går vidare (även om vi alla hoppas att Nordkorea skräller).
Svennis får det tufft att ta sitt gäng vidare men min blåvitta själ håller även en tumme för honom. Drömmen hade ju rent känslomässigt varit att Elfenbenskusten och Nordkorea gick vidare men den drömmen försvann ju.

Ogenomtänkt uppträdande av Elfenbenskusten

Förvisso var 2-0-målet hands, men det stod mot slutet ganska klart att Brasilien skulle vinna matchen. För att kunna gå vidare från gruppspelet kommer därmed Elfenbenskusten behöva hjälp av just Brasilien som måste slå Portugal i sista omgången, helst med ett par mål. Att då gå in stenhårt och, avsiktligt eller ej, skada brasilianska spelare och sen spela över så Kaka blir utvisad känns rätt korkat.

I dagens första match räckte var Slovakien det land som mest av allt behövde vinna men det syntes inte. Det syntes inte vid 0-0, eller vid 1-0 eller vid 2-0 utan Paraguay var helt enkelt bättre.

Nya Zeeland skrällde genom att öppna målprotokollet mot Italien men sen blev man förbannad. Visserligen håller han i de Rossis tröja men som Glenn Strömbergs sa då faller man framåt och inte bakåt. Även om han höll i tröjan så kan ingen snacka bort att han slänger sig, som han gjorde i premiären med fast då mitt på plan.

Morgondagen inleds med Portugal-Nordkorea, här bör ju Portugal vinna men man vet inte var man har Nordkorea än och med lite flyt och mycket hårt arbete kan de nog faktiskt hota.

Chile-Schweiz följer sen, båda lagen med varsin vinst i ryggen, kan bli en bra match. Ska bli kul att se vad de kan göra åt varandra. Sist följer en måstematch för Spanien mot Honduras, som blev självständiga från just Spanien 1821. Vinner inte Spanien den kommer det vredgas på den Iberiska halvön...

Macao


IK:s VM-tips efter dag 9.

Ställning efter dag 9.

1.Johan 12p.
2.AH,Aner,Deve 10.
5.Glenn,Simon,Anti 7.
8.FH 6.
9.Arne 4.
10.Dennis 3.

Dagens matcher.

Slovakien-Paraguay.
Kommer sluta med en slovakisk 2-1 seger.

Italien-Nya Zeeland.
Här vinner Italien med 3-0.

Brasilien-Elfenbenskusten.
Här vinner Brasilien med 2-1.

Gårdagens mundo kampeonato

Gårdagen var en enormt stor dag för oss alla svenskar, det var ju återigen tre vm-matcher på tvn, Boom-Boom Wernbloom gifte sig (gratulerar till det!) och vi gästade Vincents hem för de tre kamperna (ska man vara helt korrekt gästade vi även Vincents grannar för en av matcherna).

Holland-Japan.
Ja dessa var först ut och det bjöds väl inte på en fotbollserotisk upplevelse direkt men Holland vann knappt och är därmed klara för nästa runda. Japan får slåss med Danmark om den sista platsen från gruppen i åttondelen.
Vincent var lite sne för att han inte fick glana på klänningar från bröllopet men sansade sig när vi sa att han inte var nazist i "Sverigedemokrat eller Nazist?" spelet.

Ghana-Australien.
1-1 var det visst någon som tippade här, vem var det?
Australien fick återigen en man utvisad, denna gång var det dock inte mycket att snacka om, den stora skandalen var dock att matchen gick på tv4 sport då tv4 valde ett mediokert bröllop istället (och då snackar vi inte om boom-booms).

Kamerun-Danmark.
Danmark vann, Glenn njöt, Kamerun är ute och vi sjöng marseljäsen.

Rumänien


IK:s VM-tips efter dag 8.

Ställning efter dag 8.

1.AH,Aner 10p.
3.Johan 8.
4.Glenn,Simon,Deve 7.
7.FH 5.
8.Arne,Anti 4.
10.Dennis 3.


Dagens matcher.

Holland-Japan.
Holland var inte lysande i premiären, men gjorde vad de behövde mot Danmark och lär ju ta hem denna kamp med. Robben spelar inte vilket jag anser är helt rätt beslut då de ska ta hem denna match ändå. Jag saknar förvisso fortfarande Hans Van Breukelen och Marco Van Basten men glenn säger att de är för gamla så jag får väl tro det då, även om det är svårt att tro att Van Breukelen någonsin blir gammal.
Japan kommer strida som fan givetvis och ska man tippa halvtid/fulltid som verkar poppis numera så är det X/1. Holland kommer vinna med 3-0 till slut. Japan kommer stå emot bra tills Holland till slut får in det första målet, då måste Japan framåt och det straffar sig direkt mot ett såpass bra lag som Holland.

Ghana-Australien.
Ghana kommer vid seger här bli hela Afrikas hopp framöver. Dock tror jag att Australien, trots ikonen Cahills frånvaro, kommer vara bättre än sist och ett oavgjort resultat ligger nära, ska vi säga 1-1? Okej, då gör vi det.

Kamerun-Danmark.
Glenn kommer döda mig, men jag tror på Kamerun. Flyttar de bara in Etoo centralt så... Just att spela med Etoo på kanten kan vara det största taktiska misstaget av alla i första rundan av gruppspelet (ihop med Fransmännens att spela Anelka alls). Nu får Kamerun bättre ordning på sitt spel och Danmark är för dåliga helt enkelt. De slog visserligen ut Sverige men så som Sverige spelade i kvalet kändes det som att även gamla fina Holländska Ostindien hade slagit oss.

Gårdagens maailma meistrivõistlused

Gårdagen inleddes med Tyskland-Serbien, den har min högt ärade kollega buba redan bloggat väl om (man kan ju tycka att jag kan blogga om det även om andra gör det men så funkar inte jag). Jag kan inte annat än hålla med i det han skriver. Förövrigt tycker jag Schweinsteiger ska ta straffen, den snubben inte bara ser ut som en komplett galning, han hade dônat in den.

Slovenien-USA var näst, vid detta laget var jag redan sleten (de som tror det är soft att se tre vm-matcher om dagen med den koncentrationen det kräver är en idiot) men man tittade givetvis ändå. Slovenien får precis som buba (AH) skrev enbart skylla sig själva, hade man bara fortsatt med sitt spel från första halvlek även efter jänkarnas (nej anti det är inte detsamma som länkarna) hade de vunnit, nu ska de totalt sett över 90minuter vara nöjda med oavgjort, för usas mål på slutet var mål. Visst kunde man blåsa för fasthållning men då fanns det i bara det läget fem situationer som likväl kunde gett straff.

England var ungefär lika frustrerande att se som det är irriterande med det där jävla sketna bröllopet. Igår glömde jag t.ex. stänga av tvn när jag sket och fick lyssna på 20minuters snack om vilka klänningar som passar till frack medan jag satt därinne. Har det inget med matchen att göra? Nä, de hade inte fotboll heller, så uselt var det.

Domarna i centrum

Jag var rätt nöjd i början av VM med domarna som jag tyckte höll hög klass men nu börjar de hamna i centrum allt för mycket med knepiga domslut. Spanjacken som dömde Tyskland-Serbien var ju helröten från start och USAs bortdömda mål var i en klass för sig. Sen har vi ju Khunes utvisning i förrgår osv.

DV hoppades att det skulle bli roligare efter gårdagens underhållande kvällsmatch, men jag tror inte han känner sig bönhörd idag. Serberna fick tyskarna dit de ville men helvete vad grisiga de är. Trillar ju i varenda situation. Sen kändes ju verkligen inte Podolski i balans för att slå straffen. Nu ligger Tyskland likt Frankrike tämligen brunt till, men bara att gratulera FH som klättrar i tipset.

Slovenien och Algeriet presterade verkligen inte mycket annat än allmän kasshet men mot annat motstånd än varandra var det andra bullar. Jag gläds dock att USA kom ikapp, inte minst för tipset men också för att Sloveniens fegspel inte lönade sig. Har man kontringsläge efter fast situation ska man fan inte vända om, de hade kunnat göra 3-1 där. Men sen skulle ju definitivt USAs tredje mål godkänts. Starkt att komma tillbaka så ändå.

Mina algerer öppnade piggt mot engelsmännen men fick efter hand mer och mer respekt för motståndet som dock inte direkt övertygade. De blev lite bättre med bytena men kändes inte överheta direkt. Jag börjar undra vad jag tänkte på när jag tippade Rooney som skyttekung. England följer efter Tyskar och Fransoser i kategorin storlag som ligger brunt till, men har det ännu i egna händer. Alla lag i gruppen kan faktiskt fortfarande gå vidare eller åka ur.

I morgon kommer finbesök hit och vi ska tillsammans svära över domslut mm. Dagen inledas med Holland-Japan som båda vann sina öppningsmatcher och vid seger i princip kan säkra avancemang. Sen får vi se om Australien har spottat upp sig och kan skaka Ghana som dock visade kvalitet mot Serbien. Ghana kan gå upp på sex pinnar vid seger. Sen avslutat kvällen med Kamerun-Danmark, två lag som är piskade att börja prestera, dock känns danskarna på förhand hetast.

/AH

Ukraina


IK:s VM-tips efter dag 7.

Ställning efter dag 7.

1.AH 8p.
2.Glenn,Johan,Aner,Deve 7.
6.Simon,Anti 4.
8.Dennis 3.
9.FH,Arne 1.

Dagens matcher.

Tyskland-Serbien.
Serbien är ett hyfsat gäng men här blir motståndet för starkt och Tyskland vinner, 2-1 blir det till bratwurstens hemland.

Slovenien-USA.
Här får vi se ett Slovenien som tar ledningen med uddamålet och ett USA som kvitterar, vad blir det då Anti?

England-Algeriet.
Bubas favoritlag Algeriet får svårt, England vinner med 3-0 sedan det lossnat för Ronney.


Gårdagens wêreld kampioenskap

Gårdagens matcher har kommenterats väl av AH och Deve så jag lämnar det därhän.
AH undrade dock vad jag tyckte om Mexicos straff och jag tyckte den var solklar. Visst sökte han den, men det spelar ingen roll han får ju inte kapa honom för det.
Utvisningen av Nigerianen var solklar även om filmningen höll Rivaldo anno 2002 klass.
Mexicos mål var offside enligt Ola Andersson och de flesta andra experter, jag tyckte det var offside men jag minns även en domare som sagt att det är fötterna (i detta läge) som gäller varvid det inte borde varit offside. Så jag vet inte vad som är rätt.

Argentina-Sydkorea.
Inte mycket att snacka om, ett offsidemål även här, det som punkterade matchen men Argentina hade nog vunnit ändå. Men den dagen Argentina får möta ett lag med stark offensiv är det nog bye, bye.

Grekland-Nigeria.
Har redan avhandlats väl av övriga bloggare.

Frankrike-Mexico.
Deve och AH har redan snackat om den.

Äntligen kanske man får se lite bra fotboll

Efter kvällens match (Frankrike - Mexiko) byggde jag upp ett hopp. Ett hopp som jag troligen inte är ensam om. Ett hopp som innebär att man nu, härdanefter, kanske får se lite rolig och bra fotboll. För det kan man säga med gott samvete att det INTE har varit så här långt. Roliga matcher alltså. En del matcher har varit så tråkiga att man sitter i soffan och undrar om det är Korpen man sitter och tittar på. Och att det har varit ett målsnålt VM har nog även den mest ointresserade tittaren kunnat konstatera. 0-0, 1-0, 1-1 o.s.v men alla vi vet att resultaten inte säger så mycket om spelet, men under detta VM:s inledning säger resultaten ALLT om spelet. 

Ja, spelet har inte varit bedårande på någon sätt och många skyller på...håll i hatten nu...bollen. Årets VM-boll är tydligen oerhört lätt och så fort spelarna tar i lite extra i skottlägen så hamnar bollen låååångt upp på läktaren bakom målet. Jag har inte fört någon statistik över hur många procent av bollarna som skjuts över målramen i matcherna, men jag kan tänka mig att det är upp mot 20%.

Men att skylla på bollen är ett gammalt knep för att förklara bort att man skjuter som en kratta. Och så här långt in i VM kan man tycka att dessa professionella fotbollsspelare ska ha i åtanke att eftersom det har varit så mycket snack om bollen, att den är lätt, så kanske man inte behöver ta i för kung och fosterland i vartenda avslut. Vi har sett alltför många inlägg som slås från den ena långsidan, över straffområdet och ut över den andra långsidan så det blir inkasst till motståndarlaget. Visst, några fåtal gånger i början kommer man undan med det, men att i varenda match få se sådana "inlägg" 5-6 gånger är skrattretande.

Men efter kvällens match så var det som om en ny gnista hopp om ett roligt spel tändes. Hoppet om en roligt spel, som innehåller dribblingar, skott på mål och massvis med närkamper och kontringar. För om man ska jämföra denna match med de övriga matherna under VM så är det som att jämföra Trelleborg med Norrköpings stolthet, Hagahöjdens BK i div 5.

Matchen slutade 2-0 till Mexiko, som har försatt Frankrike i en nationell kris, och spelet var minst sagt böljande. Från ena planhalvan till den andra och sedan tillbaka igen. Ända till Mexiko hade fått  in sina två mål. Då ville inte fransoserna vara med och leka längre. Det är helt enkelt inte så roligt att leka med boll om man inte vinner.

Vi är nu inne i den andra spelomgången i samtiga grupper och jag hoppas att efter denna match så kan det bara bli bättre.

/ DV 


Det ser grått ut på Nigerias avbytarbänk

Ja Lagerbäcks Nigeria är synnerligen illa ute efter förlusten mot strandraggarna. Starkt tippat av kamrat FH får jag säga ändå. Apropå kamrat FH så brukar han även säga att man skall alltid spela tills domaren blåser, något som Frankrike får ta till sig. Sen om det var offside eller ej vetefan. Fötterna var på rätt sida och han var på rätt sida linjen men Ola Andersson hävdar annat och han vet la vad han snackar om. Men då kan ju dra linjerna där det gäller på TV med kan tyckas. Ska bli intressant att se vad ovan nämnde kamrat FH anse om saken. I övrigt imponerade mexarna och fransoserna bjöd på bra spel fram till målet men sättet luften gick ur på tyder på skört psyke. En rolig match att titta på speciellt så länge det stod 0-0. Dessutom hade jag ju Mexico som mitt lag från seedningsgrupp 3 så segern var viktig för min ställning i tipset. Speciellt som man kan undra vad fan jag tänkte på när jag valde Algeriet ur fyran, när man hade kunnat göra som Johan och ta Ghana eller Simon och Dennis som tog Paraguay, men men Algeriet kanske spottar upp sig.

Ett annat samtalsämne var Kaitas röda kort, och visst ska man bestraffas för efterslängar men hade domarn haft koll på situationen så borde greken fått en ostskiva för filmning, jag hade klarat av att stå efter en sån petning och ni som känner mig vet hur gärna jag står upp...

För att återgå till Mexiko så har jag sällan sett en så sökt straff som ändå var fullständigt korrekt dömd. Nu kommer FH säga att den var fel bara för det. Varken Fransoserna eller Vuvuzelaland är emellertid borta från avancemang ännu. Men de måste vinna med några mål samtidigt som latinamerikanerna inte kryssar i den andra matchen. Men Mexiko måste vinna för att vinna gruppen och det påverkar ju vem man får i åttondelen så det är inte säkert de bara spelar av den heller liksom.

Såg tyvärr ej Argentina mot Südkorea men Argentina tycks onekligen vara det av stornationerna som öppnat bäst hittils, men i morgon har Tyskarna möjlighet att haka på där. Då får vi se lite av hur bra de är egentligen och hur mycket Australien gjorde dem bra. För Bojans serber kan nog bjuda motstånd.

I övrigt bjuder morgondagen på Slovenien-USA där Slovenien har en seger men tufft motstånd kvar och de bör ta minst kryss om de vill ha chansen att gå vidare. USA behöver också minst ett kryss men helst vinst för att få lite arbetsro inför matchen mot Algeriet. Just Algeriet möter i kvällsmatchen England som måste visa vad de går för och lär vara under rejäl press, samtidigt som Algeriet verkligen inte får förlora om de fortfaranda vill vara med och slåss om en plats i åttondel. Egentligen behövs nog seger men det vore en större skräll än Spanien-Schweiz.

/AH

Bosnien


IK:s VM-tips efter dag 6.

Ställning efter dag 6.

1.Johan,Aner 7p.
3.AH 5.
4.Glenn,Simon,Deve,Anti 4.
8.Dennis 3.
9.FH,Arne 1.

Dagens matcher.

Argentina-Sydkorea.
Visst kan Sydkorea skrälla här men jag tror nog att Argentina ändå vinner, 2-0 till Maradonas mannar efter att Messi visat upp sig från sin bästa sida för första gången i detta vm.

Grekland-Nigeria.
Här går jag emot de flesta tips och tror att Grekerna tar hem denna kamp. 1-0 slutar det efter att Ullared (Gekås eller Gekas som han egentligen heter) gjort mål på hörna. Så var det med, Lasse Lager åker ur och Olof Lundh njuter.

Frankrike-Mexico.
Detta tror jag nog grodätarna tar hem, 3-1 blir det.


Gårdagens kejuaraan dunia

Honduras-Chile var en match som Chile precis som väntat vann, de borde kanske vunnit större för att undvika risken att åka på något i slutet men det visade sig att Chile kan bli ett lag att räkna med längre fram i turneringen än vad de flesta trodde på förhand.

Spanien-Schweiz har deve skrivit om, vi hade alla förväntat oss att buba skulle analyserat den med, men icke. Spanien spelade som de alltid gör i vm och frågan är om Schweiz nu kanske börjar se resultaten på a-lagsnivå av satsningen på ungdomslandslagen där de länge varit framstående. Jag håller med Johan i hans kommentar till deves inlägg i viss mån, visst var det en skräll och visst ska Schweizarna fira men rent historiskt är det nog ingen skräll...

Sydafrika-Uruguay.
Bafana, Bafana klarade inte av att ta den poäng som hade givit dom ett iaf litet hopp om avancemang. Nu får hemmanationen hoppas att Mexico och Franrkike spelar oavgjort idag och att Uruguay slår Mexico i sista rundan medan man själva slår Franrkike för att hemlandet inte ska bli historiskt som det första värdlandet någonsin som inte ens avancerat vidare från gruppspelet. Uruguay tog ett jättekliv mot åttondelsfinalerna och vann fullt rättvist även om straffen var direkt horribel.

VM:s största skräll

Troligtvis så gick en och annan lavin i de schweiziska alperna idag på eftermiddagen. Ölförsäljningen steg säkert 110% och en hel del hus är säkerligen i behov av att repareras på grund av rasrisk. Dans hela natten lång, fest hela veckan och glädjetjut som troligtvis hörs ända ner till Sydafrika. Jag talar såklart om Schweiz seger över Spanien. Denna lilla nation som inte alls är känd för någon världsklassig fotboll har idag bjudit på VM:s största skräll hittills, genom att vinna med 1-0 över nationen som har gjort sig känd för att vara en av världens bästa fotbollsnationer.

Det var ingen övertygande seger, men likväl en seger. En seger som schweizarna kommer att komma ihåg en lång tid framöver. Medierna i hemlandet kommer att blåsa upp detta och vill säkert framhäva deras landslag som ett lag i den absoluta toppen i fotbollsvärlden. Detta är jag näst intill övertygad om. För om man kan slå Spanien, så kan man slå vilken annan nation i världen. Allt som behöv är bara en gnutta tur.

Men i dagens match var det inte bara en GNUTTA tur som spelade in. Det var en hel skeppslast med tur. Då spanjorerna hade majoriteten av matchen i sin famn så ska Schweiz vara glada över att dom lyckades få några chanser överhuvudtaget. För det var inte många chanser, men som vi alla vet så spelar det ingen roll hur många chanser man får. Det gäller att sätta dom och detta lyckade inte spanjorerna med. Dock så var det riktigt nära två gånger, genom Xabi Alonsos kraftfulla kanonskott i ribban (som säkerligen darrar än) och Gerald Piques dribbling och avslut i straffområdet. Men bollen ville inte in.

Som sagt, Schwiz hade ett fåtal chanser och fick in matchens enda mål i den 51 minuten genom Gelson Fernandes. Efter en tilltrasslad situation där spanska målvakten Casillas kan se sig som skyldig, på grund av en totalt ogenomtänkt utrusning mot bollen.

VM-spöket fortsätter att spöka för Spanien. Choklad - Paella 1-0

/ DV


Guinea


IK:s VM-tips efter dag 5.

Ställning efter dag 5.

1.Johan,Aner 7p.
3.AH 5.
4.Glenn,Simon,Deve,Anti 4.
8.Dennis 3
9.FH,Arne 1.

Man kan iaf inte anklaga mig för att myggla med tipset....Nu ska jag köpa hushållspapper

Dagens matcher.

Honduras-Chile.
Här tror jag Chile får den största pizzaslicen. 1-2 kommer det lysa på resutlattavlan vid slutsignal.

Spanien-Schweiz.
En av de tunga favoriterna går in och då talar vi inte om Schweiz. Spanien kommer ta hem denna kamp, 2-0 blir slutresultatet.

Sydafrika-Uruguay.
Den tredje matchen för dagen, huvudvärken från alla timmars tvtittande och vuvuzelaljud kommer här eskaleras som fan när varenda jävel kommer blåsa i en vuvuzela. Jag tror faktiskt vi får sen en liten skräll här via en Sydafrikansk seger med 2-1.


Gårdagens աշխարհի առաջնություն

Igår var det så dags, två av de på förhand tippade sämsta lagen skulle göra sin entré i vm. Nya Zeeland och Nordkorea (eller Demokratiska Folkrepubliken Korea som det egentligen heter).

Nya Zeeland-Slovakien.
Här bänkade jag mig med en "Glenn Special" för att avnjuta det hela (för de stackars satar som inte vet vad en "Glenn special är så är det pytt-i-panna med köttbullar jag hade även två stekta ägg on the top of it).
Nu ska inte just denna kategori handla om mina och Glenns matrecept dock.
Jag trodde att Slovakien skulle vinna enkelt, men jag har ju inte direkt tippat bra detta vm, så givetvis slutade det 1-1. Men jag ska erkänna en sak, jag jublade för andra gången under detta vm, första gången var vid Paraguays mål, nu jublade jag åt Nya Zeelands kvittering. Det bevisar att inget lag är ett riktigt strykgäng i vm. Slovakerna får enbart skylla sig själva som spelade naivt och försökte försvara hem sin 1-0 ledning. Dessutom gillar man alltid som neutral åskådare när outsidern skräller. 1-1 var som en seger för "All Whites" (vilket inte alls ska betecknas som rasism, Nya Zeelands rugbylandslaget kallas "All blacks" så då fick fotbollslaget kallas "All Whites").
Totalt sett ändå hyfsat rättvist faktiskt, även om Slovakien kunde gått ifrån till 2,3-0.

Elfenbenskusten-Portugal.
Varje gång man har enorma krav på en match blir det inget av det, visst var Cristiano Ronaldos skott bra men sen då? Drogba hade en chans men så väldigt mycket mer var det inte. 0-0 och man insåg att det troligen blir en målskillnadsaffär mellan dessa lag om att avancera.

Brasilien-Nordkorea.
Här fick vi då se Nordkorea som vi egentligen inte visste något om, men jisses vad de överraskade oss alla!!! Jag kunde inte låta bli att gilla dom, "stjärn"forwarden grät inför avsparken och man kunde faktiskt haft ledningen med mycket tur i paus. Hade det inte varit för Maicons fenomenala individuella prestation hade vi nog fått se en 0-0 match här. Jag jublade för tredje gången när Nordkorea gjorde målet förövrigt. Så skoj med skrällgäng och Nordkoreas "Glenntaktik" (de som såg uppvärmningen på svt fattar) verkar gå hem, varken Elfenbenskusten eller Portugal ska vara säkra på tre pinnar mot Nordkorea.


Inget slår Vancouver-"Uppvärmningen"

Vi älskar sport. Vi fullkomligt ääälskar detta fenomen som är lika gammalt som filosofin. Kanske äldre ändå. Sporten är räddningen när vardagen känns för grå och man ligger i sängen och stirrar upp i taket och dagdrömmer sig bort till en värld bortom vårt solsystem. 

För oss, som ligger i sängen och drömmer om en annan värld, blir sådana arrangemang som OS, VM och EM heliga för oss. Dessa arrangemang får oss (eller dom som inte tillhör nån religion) att bli troende. Sportismen. Radion, TV:n och tidningar är våra gudar och dessa gudar rapporterar om alla dessa mästerskaps händelser på ett sätt som får oss sportfånar att lyckas krama fram tårar av lycka eller fullständiga raseriutbrott eller...badande i fontäner.

Just nu är det som bekant VM i fotboll och TV- och radioapparater får arbetsplatser runt om i världen att stå stilla. Sverige lyckades inte kvala in till detta VM. Detta såg vår nemesis Danmark till den 6 juni 2009. Visst vore det själfallet oerhört kul om vårt kära blågula svenska landslag spelade i denna VM-turnering, men fakta är fakta. Vi kom inte med. Därmed inte sagt att vi i Sverige vägrar att titta på VM, bara för att vi själva inte är med. Om man är en fotbollstok så är man. Jag kollar på alla matcher jag kan (och eftersom jag är arbetslös nu så kan jag kolla på alla matcher).

VM är nu and I love it, men för mindre än ett halvår sedan var det vinter här på norra jordklotet och då var det vinter-OS. Det gick som bekant i kanadensiska Vancouver och för oss som bor i Europa var det ett helvete att kolla på alla direktsändningar, som då sändes på kvällen, natten och dom tidiga morgontimmarna. Men höll sig uppdaterad gjorde man allt. Själklart.

Ett moment som snabbt blev en tittarsuccé här hemma var inte något som försegick i någon mästerskapsgren. Utan det var innan direktsändningarna drog igång. SVT hade, en kvart innan på svt.se/os, ett program som titulerades "Uppvärmningen", där André Pops och Jonas Karlsson snackade ihop sig innan huvudsändningarna. Men det var mycket mer än så. Man fick möta reportrarna för SVT på plats där dom berättade anekdoter om vad som hade hänt innan webbsändningen började. En favorit bland oss "Uppvärmnings"-tittare blev snabbt Johan Ejeborg som fullkomligt briljerade med att immitera alla reportrar på SVT Sporten. Och som han gjorde det. Tittarna fullkomligt skrev ned SVT Sport-wallen på facebook om vilka han skulle immitera. Jag har fått en ny syn på Johan Ejeborg. En rolig jävel, som kan mycket mer än att bara kommentera VM-speedway.

En annan höjdpunkt var när man, i smyg, hade satt fast en kamera på Stig Strands kläder och man fick bevittna hur han skadade stortån, i en hetsig jakt på sin mobiltelefon, uppför trappan i hans och Björn Fagerlinds lägenhetshotell. Jag trodde att jag aldrig skulle sluta garva och jag trodde att Pops och Karlsson i studion aldrig skulle sluta kikna av skratt dom heller.

"Uppvärmningen" under OS i Vancouver blev en tittarsuccé och detta koncept har man även tagit med sig efter OS, bl a mu till fotbolls-VM, där dom nu sänder programmet, som vanligt, en kvart innan varje sena SVT-sända match. Dock så är faktiskt inte "Uppvärmningen" lika rolig nu som den var under OS. Det är lite mera stelt nu och är inte alls lika "anarkiskt" som under OS. Men även dom sämsta programmen har sina ljuspunkter. Under VM är det utsände reporten David Fjäll som står för dom roligaste anekdoterna. Han är lite av fotbolls-VM:s Johan Ejeborg 
Annars är sommarens upplaga av "Uppvärmningen" lite småstel och dom asgarv och kiknande skrattattacker man bjöds på unde OS-"Uppvärmningen" har bytts ut mot några småleenden då och då.

/ DV

Madagaskar


VM-oddset spel.

So far har det inte gått lysande men skam den som ger sig.

Dagens trippel:

Nya Zeeland-Slovakien 2 1,35
Elfenbenskusten-Portugal 1 3,20
Brasilien-Nordkorea 1 1,07

Totalt odds: 4,62 Insats: 20kr.

Imorgon:

Honduras-Chile 2 1,45
Spanien-Schweiz 1 1,22
Sydafrika-Uruguay 1 2,95

Totat odds: 5,22 Insats: 20kr.

Torsdag:

Argentina-Sydkorea 1 1,33
Grekland-Nigeria 1 3,65
Frankrike-Mexico 1 1,95

Totalt odds: 9,47 Insats: 20kr.

Fredag:

Tyskland-Serbien 1 1,47
England-Algeriet 1 1,18
Slovenien-USA X 2,20

Totalt odds: 3,82 Insats: 20kr.

VILL DU BLI FATTIGARE??? TYCKER DU ATT DIN PLÅNBOK ÄR FÖR TUNG??? FÖLJ DÅ FH:s OCH ANTIS SPEL OCH DOBBEL HÖRNAS TIPS!!!

IK:s VM-tips efter dag 4

Ställning efter dag 4.

1.Aner 6p.
2.Glenn,Johan 4
4.Deve,Anti 3
6.AH,Dennis 2
8.FH,Simon 1
10.Arne 0.

Det börjar bli lite skillnader i poängskördarna nu vilket är intressant. Vi kommer oavsett vilket få se en intressant fortsättning.

Dagens matcher.

Dagens matcher i vm.

Nya Zeeland-Slovakien.
Nya Zeeland var med i Confederations Cup ifjol och var totalt chanslösa, man nådde bara 0-0 mot Irak i slutmatchen men har ingenting att hämta i Sydafrika den här gången heller. Jag hoppas väl iofs på motsatsen men inte ens jag som den obotlige optimisten jag är beträffande skrällgäng tror att de kan ta poäng i detta vm. Nej, Slovakien tar hem denna kamp så enkelt nu en vm-match kan vinnas, när domaren blåser av matchen kommer resultattavlan lysa med 0-3 och en stabil Slovakisk seger.

Elfenbenskusten-Portugal.
Frågan är ju hur det går för Elfenbenskusten utan Drogba om han nu inte lirar. Man vet ju aldrig hur mycket de chansar med honom. Jag tror att Portugal får svårt även om motståndarna lämnar Drogba utanför planen. Denna match avgör enligt de flesta, mig inkluderad, vem som blir tvåa bakom Brasilien i denna grupp. Vi kommer få sen en matchbild vi känner igen väldigt väl från vms inledning där ingen vågar gå rejält framåt för rädslan att förlora. Förutsättningarna finns ju annars för en riktig vm-klassiker här. Jag tror att Elfenbenskusten står som segrare när domaren blåser för full tid, resultatet? 2-1.

Brasilien-Nordkorea.
Här kommer hela IK:s favoritlag att göra entré i turneringen. Ett lag som kommer bjuda oss på sprakande offensiv och ett diciplinerat försvarsspel under en legendarisk förbundskapten. Spelarna har verkligen lärt sig att kämpa för varandra och kommer springa så länge de spelet är i gång. Vi kommer få se ett lag som mest får slå bort bollen medan detta vårt kära favoritgäng trycker på. Brasilien? Nejdu, Nordkorea!
Ska vi vara allvarliga så tyder väl dock det mesta på att Brasilien leker hem denna matchen även om man egentligen inte kan säga något om Nordkorea. Dock ska man tänka på att Nordkorea faktiskt spelade 2 gånger 0-0 mot Sydkorea i kvalet och Sydkorea imponerade i sin första match och man ska kanske inte helt räkna bort Nordkorea. Visst de lär inte avancera men det ska bli otroligt intressant att se dom. Och hur ofta får man i ett vm se ett landslag man ALDRIG sett spela innan? Mitt tips är dock 4-0 till Brasilien.

Gårdagens Heimsmeistaramótið

Igår var det återigen tre matcher, AH sov, Deve fick panik, Anti njöt fortfarande över Tysklands seger och jag såg alla tre matcher som sig bör.

Först ut var Holland-Danmark, en match som Glenn var apsne över att missa givetvis. Holland var det bättre laget och segern var inte mycket att säga om. Frågan är ju varför Danmark chansade med Bendtner redan här? Det kan man komma att få lida rejält för senare om han inte kan spela mer. Betydligt mer medioker match än vad jag trodde och hoppades på på förhand dock. Ska vi räkna med att Glenn nu inte direkt blir mindre nervös under lördagkvällen i la casa de buba under Danmarks match? Jag har förövrigt ingen aning om vart min Hollandshalsduk från EM i Götet 92 är. Får leta....

Efter att ha hunnit springa in på dass var det dags att bänka sig för sändningen från Japan-Kamerun. Jag måste säga att jag var irriterad över alla fel Kamerun gjorde. Här sitter de med Etoo som ska spela centralt men de placerar honom på kanten, illa. Nu var det fullkomligt rättvist att Japan vann sin första vmmatch utanför Japans gränser. En fenomenalt medioker match med vm-mått mätt faktiskt.

Italien-Paraguay var kvällsmatchen, här fick jag mig en ny favoritspelare! Jodå, Alca(t)raz i Paraguay. Han ska jag numera följa slaviskt. Det var väldigt synd att Italien fick med sig oavgjort, det är ju inte direkt ett lag man önskar all lycka efter allt deras mygglande utanför plan,filmande, maskande och dödgrävarfotboll. Väldigt synd att de tryckte in kvitteringen men det var väl totalt sett rättvist likväl. 

Paniken kom som en ovälkommen gäst

Ja, det är sant. Jag fick panik idag vid 14-tiden. Paniken infann sig bara några enstaka sekunder, men det var några enstaka sekunder för mycket.
Vi arbetade med att arkiverade vårt masterprojekt (Landskapsresan) då jag plötsligt drabbade av panikångest. Flämtande titta jag på klockan och ropade panikslaget "NEJ, FAAN OCKSÅ!! FOTBOLLEN!!" Paddan och Anti tittade på mig och skrattade lite lätt. "Jaså, var det bara det, sa dom. Vi trodde att du hade glömt nåt. Att du glömde att stänga av spisen". Jag tittade på dom med allvarsam min och tänkte: Att missa denna match är värre än att glömma spisen på.

Vad tur att Internet finns då. Jag greppade hårt och bestämt musen och surfade in på fotbollskanalen.se, där dom sände matchen live. Jag kom in i halvtid och resultatet under pausvilan var 0-0, men att dömma av journalisterna hade Holland spelat brallorna av danskarna dom första 45. 

Andra halvlek var inte ens en minut gammal när Holland gjorde sitt första mål. Eller egentligen var det danskarna som tyckte att bollen passade bäst i sitt eget mål. Simon Poulsen skulle rensa undan bollen efter ett holländskt inspel i straffområdet. Dock så fick dansken en snedträff när han nickade och skickade bollen rakt i ryggen på lagkamraten Daniel Agger. 1-0 Holland

Danskarna bjöd på bra motstånd i andra halvlek, men fick inte in bollen (i Hollands mål) på dom, i och för sig, ganska få chanserna dom hade. Men i 85:e minuten så kunde inte dom rödvita förhindra väderkvarnsnationen att göra 2-0. Dirk Kuyt stod som målskytt och holländarna kunde lättat trava in i omklädningsrummet med 3 poäng i bagaget till nästa match

Övriga matcher:
Japan - Kamerun 1-0
Italien - Paraguay 1-1

/ DV

Finland


IK:s VM-tips efter dag 3.

Ställning efter dag 3.

1.Glenn, Johan 4p.
3.Aner,Deve,Anti 3
6.AH 2
7.FH, Dennis 1
9.Simon,Arne 0.

Är LÅÅÅÅÅNGT kvar men FH,Dennis,Simon och "hemlige" Arne bör nog börja plocka poäng.

Dagens matcher.

Otroligt mycket intressant idag och då talar vi inte om tvättstugan.

Holland-Danmark.
Glenn känner sig nog lite krasslig framåt 12:30 och går hem för att sedan cykla tillbaka vid 15:25 om Danmark vinner. Dock tror jag att han sparar in den andra cykelturen för Holland är snäppet bättre och bör vinna, oavsett om Bendtner spelar för Danmark eller ej. Mitt tips är 2-1 till Holland.

Japan-Kamerun.
Detta är en sådan där match likt Slovenien-Algeriet igår, en som visar vilka som verkligen gillar fotboll och ser allt och vilka som bara äter grädden på tårtan. Jag tror personligen att Kamerun vinner med 2-0 efter att Japan som vanligt inte haft något riktigt starkt boxspel.

Italien-Paraguay.
åhh fy fan, nu kommer de där spaghettibenen in igen, jag hoppas på Paraguay men tror att Italien tar det med 2-0.


Gårdagens першынство свету

Då jag har en tvättstuga att sköta idag så skriver jag bara kort idag om gårdagen. Verkar som AH visste det och tog sig i kragen och bloggade på igår, nu fattas bara deves eminenta analyser varje dag så är vi ett komplett vm-team igen :) Förövrigt längtar jag till Antis hyllning av Tyskland.

Algeriet-Slovenien.
Ja, precis som Buba skrev en 0-0match som slutade 0-1.

Serbien-Ghana.
Kul för vm att Ghana vann.

Tyskland-Australien.
Helt rättvist men vad hade hänt om Australien hade fått in 1-0 under sin inledande press? Vad hade hänt om Australien fått in 1-2 på straff i början av andra? Hade man kunnat hota om domaren förstått vad ett rött kort är?


Deutschland über alles, eller?

VMs bästa match hittills tyckte André Pops om Tyskland - Australien men jag håller nog England - USA högre. Förvisso bjöd denna match på en stundtals frejdig tysk offensiv med fina kombinationer och ett par riktiga fifamål, inte minst det sista. Men två element saknades för att jag ska tycka det är en riktigt bra match, dels spänning och dels TVÅ lag som bjuder upp. Alltså om man ser en match ur underhållningsperspektiv, att det var en riktigt bra match av Tyskland står utom tvivel. Men frågan är vilken värdemätare det var, Australien är egentligen inget dåligt lag men de tappade denna matchen.

Den välkammade mexikanen blev förste domare att verkligen hamna i centrum. Tycker Cahills röda var väl hårt dömt, solklart gult dock. Det avgjorde inte denna matchen i mitt tycke, men han kommer saknas i nästa. Handsen var en sån som vissa domare blåser och andra inte, den som gav Ghana straff var betydligt klarare, menn nog borde Australien fått straff. Det var inte avsiktligt men tysken fick nytta av det iom att det var nick mot mål som inte kom mot mål. Men Antis tyskar hade nog vunnit välförtjänt ändå.

/AH

Två matcher avklarade idag

I första matchen skulle jag vilja sticka ut skägget och säga att trots att FH tippade fel så tippade han egentligen rätt. För det var verkligen en 0-0 match. Algeriet och Slovenien kändes båda som lag som helst låter motståndarna föra spelet och kontra så inget lag riktigt tog tag i matchen. När något lag försökte göra det så misslyckades de för det mesta. Lägg därtill en målvaktstavla och vi har 1-0 istället för 0-0 och plötsligt leder Slovenien gruppen.

Algeriet-Slovenien lät la inte jättehett men jag hade vissa förhoppningar på matchen eftersom båda lagen egentligen var tvungna att vinna. Nu gjorde Slovenien det och har faktiskt chansen att gå vidare. Slovenien och Algeriet passade varandra illa och trots föga imponerande insatser idag tror jag båda har möjlighet att plocka poäng av andra i gruppen. Därmed inte sagt att så sker.

Serbien-Ghana var mer välspelad men även den jämn och kunde gått litehursomhelst. Oavgjort hade nog vart mer rättvist men jag tyckte ändå det var viss övervikt för Ghana. De spelade rakare och mer mot mål medan serberna kändes lite stillastående, men med många farliga inlägg och fasta.

En viktig match för bägge lagen och en rejäl uppförsbacke för serbien nu.

/AH

Guniea-Bissau


IK:s VM-tips efter dag 2.

Ställning efter dag 2.

1.Glenn 4p.
2.Deve 3
3.AH 2
4.FH,Johan,Dennis 1
7.Simon,Aner,Arne,Anti 0.

Som det påpekades redan igår så har det ju varit olika antal matcher för våra lag så än kan inte sägas så mycket.
Glenn får nog svårt att hålla ledningen idag då INGET av hans lag är i farten idag.

Dagens matcher.

Dag 3 i fotbollsvm bjuder på följande matcher.

Algeriet-Slovenien.
Här skulle jag ju kunna sitta och briljera och få er att tro att jag har fullkomligt järnkoll på Algerisk landslagsfotboll, dock gäller ju "IN IK VERITAS" så jag ska ej ljuga. Algeriet klarade kvalfinalen mot Egypten och gick till vm, starkt det. Slovenien är ett bra lag, det är alla som tar sig till VM från europa. Dock är det väl så att Slovenien, Grekland och Danmark är de sämsta europeiska lagen.
Jag tror på en mycket tajt tillställning och 0-0 här.

Serbien-Ghana.
Detta vinner Serbien med 3-1. Så var det med det.

Tyskland-Australien.
2-0 till Antis favoritlag Tyskland.

Vidare analyser har andra halvan lovat att bjuda på, han har lovat att stenhårt granska hur Ghanas mittfält harmoniserar med försvaret, hur Algeriets målvakt styr sin backlinje samt hur Cahill hanteras av Tyskland.

Gårdagens וועלט טשאַמפּיאַנשיפּ

Igår var det tre matcher och vm startade på allvar, IK:s vm-bevakning skulle ta ordentligt fart via att även AH bloggade men eftersom ingen egentligen trodde han skulle "hinna med" det när det började redan 13 så är vi inte förvånade över missen heller.

Gårdagens matcher såeldes:

Sydkorea-Grekland.
Här talar vi klasskillnad modell gigantisk, Grekerna var rötna helt enkelt och hade verkligen ingenting att hämta mot ett starkt Sydkoreanskt lag. Personligen blev jag lite överraskad över hur lama Grekerna var, att Sydkorea var skulle gå längre än Grekerna trodde jag men jag trodde nog att Grekerna här skulle nå ett oavgjort resultat. Dock ska inget tas ifrån Sydkoreanerna de gjorde det hela mycket bra och var mycket välförtjänta vinnare här. TJa, vad ska man säga mer egentligen? Spelar Grekland såhär så får de slåss för att inte bli sämsta vm-laget. Sydkorea däremot kunde vunnit större men slet ju inte ut sig i första matchen direkt.

Argentina-Nigeria.
Detta var en underhållande match, Nigeria kunde mycket väl fått med sig en poäng som matchen blev, men Argentina kunde även vunnit med betydligt mer än 1-0. Chanserna fanns åt båda håll och Lagerbäck är väl förvisso inte nöjd iom förlusten men det var mot ett av favoritlagen till slutsegern och med lite mer tur hade Nigeria tagit minst en poäng. Dock skapade Argentina såpass mycket att en normal dag hade man kunnat släppa in ett par,tre mål och ändå vunnit.

England-USA.
Det gick förvisso att se hela matchen men långa stunder av andra halvek störde "atmosfäriska störningar" tvbilden här så man var lätt irriterad över det men vi kan väl konstatera att England hade vunnit om man haft en målvakt? Okej, bra. USA var dock precis så bra som jag trodde på förhand.

Bara skit på TV:n

Hej kära dagbok, nu var det ett tag sen jag bloggade. Det är nog slöheten som har gjort sig påmind igen. Men nu har jag i alla fall lite energi över som jag kan spendera på att plita ner några textrader här på vår eminenta blogg. Om jag har uppfattat det hela rätt så har fotbolls-VM börjat nu. Men vem bryr sig? Inte jag i alla fall, det finns så mycket annat att göra! Exempelvis följa Indianernas framföart i speedwayens elitserie, uppdatera hemsidor, bråka med krångliga redigeringsprogram i plugget, skriva autografer till mina fans m.m.

I fredags när jag kom hem tänkte jag ge fotbolls-VM en match. Jag kollade i TV-tidningen när matchen skulle börja och tittade i nästan en halvtimme, men matchen hann inte ens börja förrän jag tröttnade och stängde av TV:n. Det enda jag hann se var att spelarna intog planen medan publiken konstant blåste i några slags tutor. Ganska märkligt beteende må jag säga. Det är en sak om de "tutar" när det blir mål (vilket det nästan aldrig blir), men att "tuta" konstant är bara märkligt och onödigt. 

Tutandet fick mig förövrigt att tänka på alla klagomål i Sverige om att ljudnivåerna är för höga på speedwayarenorna runt om i landet. Vad stör egentligen mest; 16-17 muniters motorbuller 1 gång i veckan på en arena långt ut i skogen ELLER 90 minuters vrålande och aggressiva fotbollshuliganer mitt i centrala städer? Att speedway låter mycket är rena skitsnacket. Ska ljudnivåerna sänkas genom nya farliga ljuddämpare så bör man även sänka nivån på fotbollsarenorna; förbjud hejarramsor o.s.v. Kasta gärna ut arenorna på landsbyggden också. Det ska vara lika för alla!

Åter till fotbollen. Jag såg som sagt när spelarna intog planen och när nationalsångerna framfördes. Det var ganska kul att se, men till min stora besvikelse kände jag inte igen en enda spelare i något av lagen. Den som var häftigast var i alla fall en i det franska laget som hade färgat håret i guldfärg. När det sedan inte hände något stängde jag av TV:n och sen dess har jag inte sett en enda sekund av fotbolls-VM, förutom när jag zappat förbi av misstag.

Får se om det blir något nytt försök att se en match lite senare under den kommande veckan!

/Anti

Rwanda


Dagens matcher.

Dag 2 i fotbollsvm står för dörren och idag börjar det verkligen på allvar, det är första dagen med TRE matcher och vi alla isolerar oss från allt och alla och tittar.

Sydkorea-Grekland.
En troligen jämn tillställning om ni frågar mig (det är det aldrig nån som gör men jag säger vad jag tycker ändå) och båda lagen lär vara hyfsat nöjda med ett oavgjort resultat vilket jag även tror det blir. 1-1 är mitt tips efter att Sydkorea tagit ledningen och Grekerna sedan lyft fram allt de har och trycker in 1-1 på slutet då luftspelet inte direkt är Sydkoreas starkaste sida. Så var det med den saken.

Argentina-Nigeria.
Här haglar frågorna inför matchen. Har Lars-Rolands fått såpass ordning på Nigerias försvarsspel att man kan stå emot Argentinas gigantiskt starka offensiv? Hur lång tid tar det innan Maradona får tillrättavisningar av domaren? Hur många mål gör vms förmodade kung Messi? Kommer 47årige Kanu att gör någon nytta? Drabbas Nigeria av det sedvanliga afrikanska problemet med för svag målvakt? Ja som sagt frågorna är fler än de år yngre Patrick Ekwall försöker se ut som trots att han snart är 50.
Argentina är, rätt coachat, det överlägset bästa fotbollslaget av de två men Lasse Lagerbäck har ju klarat oavgjort mot Argentina med ett på pappret underlägset lag förut och som sagt Maradonas taktiska kunnande är ju inte på topp. Jag tror vi får sett ett Argentina som kommer gå stenhårt framåt och ett Nigeria som framförallt måste klara första tjugo för att inte få storpisk. Jag tror personligen inte att Nigeria kommer kunna klara av Argentina här, trots att de kommer vara bättre organiserade defensivt än någonsin. Argentinas offensiv är helt enkelt alldeles för bra, ibland behövs det inte djupare analyser än att det ena laget är såpass mycket bättre än det andra. 3-1 till Argentina kommer slutresultatet skrivas till. Nigerias mål blir ett tröstmål när Argenina slappnar av på slutet.

England-USA.
I Sverige verkar dagens match vara den föregående, men i min bok så är denna kamp dagens match. Det finns så mycket inbyggt i detta möte. England har som alltid kraven på sig att vinna turneringen och USA vill visa hemlandet att "soccer" (det heter football!!!) är något stort som folket hemmavid ska vara stolta över sitt landslag i.
Det blir en hård kamp det här, det må vara lätt att avfärda USA i fotboll men det tyder på okunnighet och vi såg ju bara ifjol i confederations cup vad USA kan åstadkomma.
Jag tror förvisso på engelsk seger men det blir tufft. 2-0 till England är mitt resultattips. Båda i första halvlek.


IK:s VM-tips efter dag 1.

Ställning efter dag 1.

Dennis 1
Andra Halvan 1
Glenn 1

FH,Johan,Simon,Aner, Deve,Arne, Anti 0.

Det är dock så att alla inte ens hade lag som spelade igår, men likväl.

Gårdagens Weltmeisterschaft

Igår inleddes då det underbara fotbollsvm.
Jag tippade hyfsat, helt rätt på första men missade den andra matchen.

Uruguay-Frankrike.
Jag läste Deves kommentar om den enda matchen han såg igår, och det är intressant hur olika man kan se på en match. Visst var det ingen klang och jubelföreställning men att påstå att Anelka var bra och viktig att ha kvar förstår jag inte alls, det är tjusningen med fotboll i viss mån att man har olika åsikter och kan diskutera dom dock så det är ingen kritik mot dig deve bara så du vet.
Jag tycker Anelka hamnade för långt ut på kanten alltför ofta och därmed släppte ytan centralt vilket omöjligjgorde vettigt anfallsspel för Frankrike i många lägen. När Anelka hamnade på kanten så stannade allting upp och Uruguay kunde enkelt bryta anfallet och gå till motattack. Visserligen kan man då hävda att Anelka var tvungen att gå ut på kanten eftersom främst Frankrikes högerkant var tam framförallt i första halvlek men samtidigt bygger ju ett spel som Frankrikes med en ensam forward på att han håller sig centralt och blir måltavla för inlägg.
Så som matchen utvecklade sig borde Frankrike givetvis inte tagit ut Anelka dock, han skulle fått gå ner lite grann, agerat target och skarvat bollarna vidare mot en vilt jagande Henry som skulle löpa skiten ur Uruguays backlinje.
Problemet för Frankrike var sedan att när man mer fick igång kantspelet så övergav man det alldeles för tidigt och slog in bollen centralt där Uruguays fyrkant med de två mittbackarna och de två defensiva mittfältarna (i försvarsspelet) bildade en ogentränglig enhet. Jag saknaden överlappningarna mellan ytterbackarna och yttrarna i Frankrike, snabba sådana hade garanterat förr eller senare resultaterat i mål för Frankrike.
Uruguay gjorde vad man kunde och Forlan kunde mycket väl givit segern till sydamerikanerna men lyckades inte riktigt med sitt avslut. Jag håller inte med Deve om att matchen var så tråkig dock, även om jag förstår vad han menar (det där lät gött motsägelsefullt det inser jag med). Jag tycker det fanns uppenbara kvalitéer i båda lagen som gjorde att man kunde njuta ändå. Jag var lite irriterad dock över att mitt oddsetspel sket sig via att Frankrike inte vann.

Sydafrika-Mexico.
Vm:s öppningsmatch var en underhållande tillställning tycker jag. Ett oavgjort resultat lämnade antagligen bägge lagen rätt nöjda även om man får säga att värdlandet var närmast segern. Det kändes verkligen att det var speciellt med allt vad detta vm innebär med första vm i afrika, den förvisso vid denna match frånvarande Mandela (man kan inte annat än tycka synd om honom som missade detta pga så tragiska omständigheter), all politik i det hela och folkets ovillkorliga kärlek till sitt älskade Bafana Bafana. När Sydafrika gjorde 1-0 och firade satt man med ett sånt där fånigt leende på läpparna som man inte kan få bort, det var sådan extremt glädje. Och vi kan ju bara gissa att det finns hundratals miljoner barn runtom i världen som redan igårkväll övade på den målgesten...
Ska vi bli lite mer fotbollsmässiga och bara se det rent fotbollsmässiga så får vi nog som opartiska åskåadare se det som att det var tur att Mexicos press i början inte gav utdelning för då hade antagligen hemmanationen inte kunnat stå emot och det hade kunnat rinna iväg och vm dött en liten aning iom att världlandet vid en förlust här i praktiken varit borta från avancemang.
Det var dock uppenbart att detta var de två sämre lagen i gruppen när man sett kvällsmatchen och även om de spelar frejdigt så tvivlar jag på att det räcker speciellt långt.
Det är redan uttjatat men med en sådan försvarsmiss som sydafrika gjorde gjorde vid 1-1 målet framstår vårt försvarsspel på fifadagarna hos buba som världsklass. Det är sådana misstag som blir fullständigt förödande på denna nivå.
Man kan dock sett till slutresultatet och matchens helhet inte påstå annat än att det var rättvist.

Frankrikes fjantmatch

VM:s inledningsmatch missade jag tyvärr, då jag var och firade att min kusin tog studenten. Men direkt när jag kom tillbaka till bilen för hemfärd fick jag omedelbart höra att värdnationen hade spelat lika mot Mexiko. Mannen med det urhäftiga namnet Tshabalala hade gett Sydafrika ledningen, men mot slutet, i den 79:e matchminuten, så slog Rafael Marques in 1-1 för Mexiko. Vilket även blev slutresultatet.

Kvällens match mellan Uruguay - Frankrike slutade även den oavgjord. 0-0 är ett resultat ingen fransman kan vara nöjd med. Det var inte bara resultatet som var otillfredsställande. Spelet var i allra högsta grad under kritik. Och inte en bra sådan. Om man sitter och gäspar framför en VM-match och funderar på att ge sig ut på en långpromenad så är det inte någon match som hör hemma i ett VM. Men detta gjorde mr Moi. Gäspade ganska många gånger och kollade med halvtrötta ögon på matchen.

Och när Anelka byttes ut mot slutet så skakade jag på huvudet. Hur kan man byta ut en anfallsspelare som vinner varenda luftduell och därmed är oerhört farlig om han får läge? Visst kan man ju här säga att Henry byttes in istället, men denna Barca (forna Arsenal)-stjärna guidade inte heller han bollen in i mål.

Matchen gick i ultrarapid kändes det som och då domaren blåste av matchen efter 90 + ca 4 minuter i tillägg så kände jag inte alls någon sympati för det franska laget. Ett lag som desutom (om man ska tro media) är fullt av intriger. Att alla spelare bara spelar för sig själva och inte för laget. Och hur kan man ha sympatier för ett sådant lag, som mer eller mindre säger att man skiter i sina lagkamrater. Sen vet man ju inte om det som läcker ut i media är sant, men eftersom man från medias håll väljer att skriva om en sådan sak så måste ju det ligga någonting i den historien.

Frankrike skulle ha kammat hem tre poäng. För ett lag med Anela, Henry, Sanya, Evra...bara dessa namn lär ju få många nationer att få darrande ben. Men ikväll visade Frankrike prov på hur makalöst dåligt ett lag i världstoppen kan spela. 

/ DV   

Ungern


Dagens matcher.

ÄNTLIGEN!!!!!
Idag börjar det vi alla väntat på, FOTBOLLS-VM I SYDAFRIKA!!!
Det inleds klockan 16 idag med Sydafrika-Mexico, TV4 inleder sin sändning klockan 15, visst är det segt med deras reklamavbrott men vi hoppas på att det blir så mycket Anna Brolin i deras sändningar att vi klarar av reklamen.
Dagens matcher då:

Sydafrika-Mexico.
Det är 90tusen människor på plats här och vi kan iskallt konstatera att minst 75tusen kommer hålla på Sydafrika, det kommer blåsas i minst 70tusen vuvuzelas, det kommer vara ett jävla liv helt enkelt. Denna första match kommer man tycka det är lite charmigt med allt liv men lagom till halvlek i kvällsmatchen vill man väl bara köra ner varenda jävla vuvuzela i halsen på valfri borgare...
Nåja, det ska ju spelas fotboll också som bekant och detta är en på pappret jämn match, Mexico är inte vad de varit man har några spelare som folk känner till men laget är inte lika bra som förr och kommer få det mycket svårt här. Dessutom har man som sagt 75tusen vilda hemmafans emot sig.
Sydafrika är i enormt behov av en bra start och kan man segra här eller iaf nå oavgjort har man fått en nödvändig start på VM. Kraven är dock ENORMA på hemmanationen att lyckas och det kan vara lite betungande. Jag tror dock på en sedvanlig tajt premiärmatch (frånsett senaste vm (Tyskland-Costa Rica 4-2) så brukar inledningsmatchen vara rätt tillknäppt och målsnål) och att båda lagen lämnar den kokande arenan hyfsat nöjda efter en 1-1 match.

Uruguay-Frankrike.
Uruguay är ett lag vissa nämner som en outsider till titeln, nu har jag dock inte luktat på den limtub som de som hävdar det har gjort utan inser att de har många brister. Dock har Frankrike det rörigt de med och tar inte spelarna över som i tysklands-vm så kan det rasa totalt för grodätarna.
Jag är dock övertygad om att Frankrikes lag är såpass mycket bättre än Uruguay att de tar hem denna kampen oavsett men nog känns det annorlunda att det största hotet mot ett lag är att deras förbundskapten ev coachar sitt lag utan att spelarna får lägga sig i....
Detta blir en match med en klassisk matchbild, Frankrike tar ledningen med 1-0 efter ungefär en kvart och när Uruguay i andra försöker flytta fram positionerna för att kvittera kontrar Frankrike och gör 2-0 och sedan dör matchen som match. 2-0 till Frankrike således.

VM stundar!

Så var det då dags för VM i fotboll. (Nu tänker FH "Shit...")
Ingående analyser av grupperna med mera har han redan gjort så jag ska göra en liten personlig reflektion kring VM som företeelse. Fotbolls-VM är min favorit av stora sporthändelser i tv. OS är vär väldigt mycket ointressant och grejer pågår hela tiden, i fotbolls-VM är det koncentrerat till ett par matcher per dag som alla är intressanta.

Dessutom känns VM sådär gött avslappnat, fast ändå stort. Visst har man lag man gillar och ogillar men det blir aldrig samma allvar som ens egen lag här hemma. Vilket också gör det skoj, man kan ryckas med i spännande matcher men slipper den där grava ångesten vid motgång, även om man inte heller får uppleva det fantastiska lyckorus som framgång för ens eget lag ger.

Om man tittar på fotboll på den absoluta toppnivån där alla världsstjärnorna finns så tycker jag VM har en speciell känsla just för att länderna är bundna till sina spelare. Man kan inte likt klubblag köpa sig framgång på samma sätt inom landslagsfotbollen. Förvisso är pengar långt ifrån allt som bekant utan man måste få spelarna att agera som lag osv, men ändå. Holland kan tex inte satsa sig mot toppen genom att värva Drogba.

Sen har vi det fåtaliga antalet matcher jämfört med ligaspel, det ger helt enkelt intrymme för att schabbla bort sig nån match.

Sen att det bara är vart fjärde år gör det ju också speciellt, inte ens de allra bästa får särskilt många chanser. Samtidigt känns det lite märkligt, att det var fyra år sen Glenn smakade på surkålen hemma hos mig.

/AH

Aruba


Inför vm-starten. Utslagsrundorna.

Nu har ni sett, läst, diskuterat/irriterat er över mina tips av gruppspelet och jag går vidare här med att tippa utslagsrundorna, åttondelsfinalerna, kvartarna, semifinalerna, bronskampen och el grande finale.

ÅTTONDELSFINALERNA

Frankrike-Sydkorea
Tips: Frankrike tar hem denna match trots att Sydkorea verkligen inte lär ge sig enkelt, Frankrike avancerar vidare via en rätt enkel 2,3-0 seger.

England-Australien
Tips: England vinner denna heta kamp, det finns väldigt mycket historia bakom ett detta möte, de rent historiska aspekterna på matcherna är något AH troligen inte alls kommer blogga om, men borde göra.... England vinner denna troligen väldigt fysiska tillställning men det blir ingen "walk in the park" utan det blir en uddamålsseger, ska vi säga 2-1? Ok, då gör vi det.

Tyskland-USA
Tips: En mycket tuff match där Tyskarna självfallet är favoriter men USA kommer alltmer som fotbollsnation med och även här finns det mycket historia mellan länderna som är värt att uppmärksammas. Rent fotbollsmässigt kommer självfallet Tyskland kollektiv att mala ner jänkarna allteftersom matchen går och till slut avgå med segern, dock tror jag det blir förlängning där Tyskarna till slut trycker in ett mål och sedan försvarar hem det.

Argentina-Sydafrika
Tips: Alla vi som svurit ett helt gruppspel och tre åttondelsfinaler över de där j-a vuvuzelasen får här oss ett totalt frispel när det kommer vara värre än någonsin. Argentina är dock det överlägset bästa laget av de två, visst återstår en hel del frågor om Maradonas taktiska kunnande att reda ut ännu men denna match ska de ta iaf. Vi kommer få se ett hemmalag som dock kommer bäras fram och Argentina får verkligen inte ta lätt på uppgiften, jag tror på ett straffavgörande här, där sviker dock Sydafrikas nerver och Argentina vinner. Argentina borde självfallet vunnit innan men trots att man är överlägsna spelare för spelare tror jag det blir lite underskattning.

Holland-Slovakien
Tips: Holland vinner med en 3,4-0 och så var det inte mer med det.

Brasilien-Schweiz
TIps: Blir antagligen en enkel match för Brasilien som inte kommer göra mer än vad som krävs utan slår tillbaka ett underlägset Schweiz med 2-0.

Italien-Danmark
Tips: Nu kommer Glenn kasta grästrimmers på mig men här har Danmark ingen chans, Italien kommer göra 1-0 och sedan försvara hem det på precis det otroligt tråkiga, invanda sättet som de alltid gör. Och här tar således Nordens vm-äventyr slut.

Spanien-Elfenbenskusten
Tips: Den, på förhand iaf, mest underhållande åttondelsfinalen. Kan egentligen gå lite hur som helst. Elfenbenskusten kommer från en tuff grupp som kan vara både en för och nackdel. Fördelen är givetvis att man redan är uppe i varv och i praktiken redan spelat "utslagsmatcher" i gruppen medan nackdelen är just att man kanske tagit ut sig en hel del redan för att ens kvalificera sig för åttondelen. Spanien å sin sida har lekt hem sin grupp och går från steg 1 till steg 15 på en gång en övergång som kan vara ack så svår även för ett världslag som Spanien. Dock tror jag att Spanien ändå vinner, det finns så många spelare av absoluta toppklass så om någon inte riktigt är på topp går övriga in och ersätter/får upp de som ej presterar normalt. Bye,bye Svennis således.

KVARTSFINALER

Holland-Brasilien
Tips: Brasilien vinner denna kamp, Holland räcker således inte till denna gång heller och får fortsätta bära epitet "Världens bästa land som aldrig vunnit ett vm". Detta är en sån där match som man kommer ha SKYHÖGA förväntningar på och det är oftast de matcherna som inte blir så bra när det väl bränner till, samma scenario här tror jag. Mitt tips är 1-0 till Brasilien.

Frankrike-England
Tips: En verklig gigantmatch givetvis men Frankrike känns inte lika starka som förr medan England är starkare än på länge. Detta blir matchen som gör att Domenech slutligen får allt och alla emot sig och även det redan är klart med ny förbundskapten i Frankrike så blir det ett himla liv om den posten i Frankrike efter denna kamp. Här tror, här och häpna, jag på att England vinner på straffar och övervinner även den fasan för dom.

Argentina-Tyskland
Tips: Här tar det slut för Maradonas mannar, och har man lärt sig den mannen rätt under alla år så kommer det bli någon form av skandal efteråt. Tysklands maskineri gör det de är bäst på som vanligt och avancerar vidare. 2-1 till Tyskland är tipset.

Italien-Spanien
Tips: Vilken match, egentligen extremt svår att sia om utgången i, dock tror jag att Spaniens många olika varianter av spelet är vägvinnande här mot ett Italien som inte kan försvara hem en seger mot Spanien. 1-0 till Spanien är tipset och det blir inget försvarat vm-guld för spaghettifolket.

SEMIFINALER

England-Brasilien
Tips: Ja här får Brasilien lida för att de inte har de offensiva vanliga krafterna, England är något starkare helt enkelt. Och nej, jag har ingen bättre motivering till tipset.

Tyskland-Spanien
Tips: Som sagt att vinna två raka mästerskap är otroligt svårt och jag tror inte heller Spanien klarar av det. Tyskland når ytterligare en final.

Bronsmatch

Brasilien-Spanien
Tips: Någonstans tror jag Spanien är mer sugna i denna match än vad Brasilien är.

FINAL

ENGLAND-TYSKLAND
Tips: Den största vm-finalen NÅGONSIN!! Dessa två länder har inte mycket till övers för varandra, det finns så mycket historia, det är två giganter inom fotbollen där Tyskland meritmässigt är större men England är fotbollens hemland och allt det där. Det blir en gigantisk fajt, stenhårt fysiskt och det är bara att hoppas att det inte ballar ur totalt varken på eller vid sidan av planen. England tar hem vm-guldet och det är väl så att det blir Wayne Rooney som blir odödlig i all evighet i England med sitt 1-0 mål i förlängningens näst sista minut.Inför vm-starten. Grupp H.

I denna grupp finner vi en av de absolut största favoriterna till slutsegern i hela tjottaballongen (det ordet hör ni inte varje dag!) i form av Spanien. Det är ju alltid en favorit i varje grupp men att påstå att Spanien är den största gruppfavoriten i hela vm. Man har ett lag som är överlägset alla andra i denna grupp. Man har övervunnit spöket att man inte kan vinna turneringar via em-guldet sist, men det gäller att överleva det i ett vm med. Vi har alla bilder i huvudet från sista gruppspelsomgångarna när tvproducenterna zoomar in gråtande spanska fans, det lär iaf ändras iår beträffande att de inte behöver gråta redan i gruppspelet. Spanien tar enkelt hem gruppen som även innehåller Schweiz, Honduras och Chile.

Honduras såg vi i sportnytts reportage igår, de spelade då i otroligt vackra tröjor och hade ett otroligt vackert smeknamn, dock får man det ungefär lika tufft i vm som sitt svenska look-a-likes haft under våren. Honduras kan dock plocka poäng i denna grupp som med vm-mått mätt håller sanslöst låg klass. Man får givetvis pisk av Spanien men kan man slå Chile i premiären finns faktiskt hyfsade möjligheter till avancemang även om jag personligen tror att de får svårt att vinna mot Schweiz. En liten outsider om andraplatsen i gruppen således.

Chile är för min egen del starkt förknippat med Marcelo Salas, i viss mån även Ivan Zamorano men Salas är likväl den som i min bok symboliserar Chiles fotboll. I detta vm spelar ingen av de nämnda gubbarna men Chile kan faktiskt ta sig vidare från gruppen iaf. Nyckeln ligger i premiärmatchen mot Honduras, det lag som vinner den sätter enorm press på Schweiz (som troligen förlorar premiären mot Spanien) och har således en chans. Jag tror dock att man får svårt och att Chiles vm-äventyr tar slut redan i gruppspelet.

Spanien har hamnat i en grupp som gör att de kan låta spelare läka sin sår över gruppspelet för att sedan vara helt fit för utslagsningsrundorna. Jag personligen tror att Spanien tar bronset i vm, så att de är jättefavorit i denna grupp är således ingen överraskning, man är ett av de lag som troligen tar full pott, nio poäng, i gruppspelet och tja,det finns inte så mycket mer att säga än att man är överlägsna övriga gruppmotståndare.

Schweiz är det lag som antagligen är mest nöjda med lottningen, ty det gör att man kan nå åttondelsfinal vilket är målet, väl där lär man få det för tufft men att man kommer tvåa bakom Spanien verkar vara det allmänna tipset. Jag höjer ett litet varningens finger för Honduras i den kampen men nog borde Schweiz normalt sett ta andraplatsen.

Tips:

1.Spanien
2.Schweiz
3.Honduras
4.Chile.

Guyana


Till de som förtjänar det!


Inför vm-starten. Grupp G.

Grupp G kallas för "dödens grupp" och är en stenhård grupp minst sagt. Ett av lagen som alltid kan vinna vm, Brasilien, två av de lag flest nämner som outsiders till vm-segern Portugal och Elfenbenskusten samt ett Nordkorea som inte någon vet något om alls egentligen. Vi på IK är rätt övertygade om att Nordkorea tar hem gruppen och övriga får slåss om andraplatsen.... Eller så är vi övertygade om att de blir sist...Välj själva vad ni tror är mest rimligt.

Elfenbenskusten är ett lag med Drogba och ett annat utan, nu ryktas det ena dagen att han kommer spela varje match, nästa dag kan han inte spela alls, nästa kan han spela på sprutor i de viktigaste matcherna för att sedan låta det där börja om igen. Huruvida Drogba spelar eller ej får man således se när matcherna drar igång. Svennis mannar är dock det överlägset bästa afrikanska laget och bär i mångt och mycket hela afrikas förhoppningar på sina axlar. Det är ett lag som är starka i alla lagdelar (faktiskt även utan Drogba) men ska man nå riktigt riktigt långt så är Drogbas medverkan ett krav. Jag tror i nuläget att han spelar mot Brasilien och Portugal men får vila mot Nordkorea. Elfenbenskusten slåss väl i första hand med Portugal om andraplatsen och jag tror att Elfenbenskusten tar den åtråvärda andraplatsen, med eller utan Drogba.

Portugal hade självfallet avancerat vidare från så gott som alla andra grupper men denna lottning är mördande och man får det väl tufft nu. Nanis skada är ett avbräck självfallet och hur duktig Cristiano Ronaldo än är så är fotbollen en lagsport och det gäller att ha ett starkare lag än vad Portugal har i en sån här grupp. Deras öden och äventyr avgörs i mångt och mycket redan i den första matchen mot Elfenbenskusten, Portugals hopp ligger väl i att Elfenbenskusten där inte hittat ett riktigt bra spel utan Drogba om han nu ej spelar. Jag tror Portugal blir det av de tre stora i gruppen som får lida mest av dödens grupp.

Brasilien är gruppens favorit trots allt och med Dungas spelidé kommer man inte "leka bort" några matcher heller. Ett kollektiv som kommer mala ner motståndarna.

Nordkorea vet man egentligen inget om men de lär få det tufft i vm, dock intressant att se dom spela för första gången. Man hade dock Sydkorea i sin grupp, ett Sydkorea fler tror på men tänk då på att Nordkorea spelade jämnt i de båda matcherna, 0-0 båda gångerna. Kan vara värt att ha i tanken för de som tror på Sydkorea men inte alls på Nordkorea. Jag tror nog Nordkorea blir en tuffare nöt att knäcka än många tror. Det politiska lämnar vi därhän.

Tips:

1.Brasilien
2.Elfenbenskusten
3.Portugal
4.Nordkorea.

IK:s vm-bevakning.

Varken jag eller deve har nämnt det i våra vm-texter, men om ni kära läsare vill ha en, om möjligt, ÄNNU bättre vm-bevakning så tar vi gärna emot flygbiljetter och får gärna alla övriga reskostnader betalda av er.

Får vi detta kommer jag (FH) och Deve åka ner som reportrar, Anti kommer åka ner som fotograf, AH kommer sköta bevakningen hemifrån (är man på plats hinner man ej se alla matcher) och paddan kommer vråla BETAPET? i era msnfönster som en liten bonus.
Så om ni känner att vår totala vm-bevakning ska ske på plats så maila oss på ironinsforkampar@hotmail.com så fixar vi lämpligt sätt för er att sätta in era pengar på till vår bevakning.

Vissa skulle säkert hävda att detta är sent påtänkt men icke.

Vi åker självfallet bara i första klass och bor enbart på femstjärniga hotell allt för att ge er den bästa bevakningen!

Om någon, mot all förmodan, har missat

På fredag inleds fotbolls-vm i Sydafrika. Vi på IK tar vm på högsta, möjliga allvar och är ett alternativ till all övrig medias vm-bevakning. Här får du reda på resultaten och övrig information. Bloggen kommer gå på högvarv och redaktionen kommer jobba i skift för att ge er dom allra senaste uppdateringarna om turneringen. 3 matcher per dag. 3 underbara fotbollsmatcher per dag.

IK är ditt forum till en bättre uppdatering under vm. Vi rapporterade OS på ett, om vi får skryta lite, lysande sätt. Tyvärr var vi inte på plats i Vancouver, då flygbiljetterna var slut, men vi gjorde ändå en rapportering av högsta professionella rang. Så kommer även ske under fotbolls-vm. Vi är inte på plats i Sydafrika, men tv:apparaterna kommer stå på från eftermiddagen till kvällen.

Så, vm går i Sydafrika. Men med IK:s rapportering så kommer det kännas som om du är där.

  

Makedonien


Spel och dobbel hörnan gör comeback!

Japp som rubriken anger gör "FH:s och Antis spel och dobbel hörna" comeback såhär till vm.
Detta som ett krav från folket i Peking som vägrar lyssna på geigerts tips under vm, istället får ni ta del av mina (FH:S) tips.
VM börjar inte förrän på fredag förvisso men redan idag har jag lämnat in en del spel.

Vi börjar med det stora VM-tipset som det heter (fyndigt namn va?) som är en stryktipsvariant men bara med vm-matcher.
Där går vi hårt in med ett 16raders system med dubbelvinsten inräknad.
Dubbelvinsten är satt till 3 mål och gäller på matchen Holland-Danmark.

Sydarfrika-Mexico X2
Uruguay-Frankrike 2
Sydkorea-Grekland 1X

Argentina-Nigeria 1
England-USA 1
Algeriet-Slovenien 1X

Serbien-Ghana 1
Tyskland-Australien 1
Holland-Danmark 1

Japan-Kamerun 2
Italien-Paraguay 1
Elfenbenskusten-Portugal 1X
Brasilien-Nordkorea 1

Det var VM-tipset, nu tar vi och rekar de tripplar som gäller.
En trippel/en dag.

Fredag:

Portugal-Mozambique 1 1,08 (träningsmatch spelas idag)
Sydafrika-Mexico X 2,10
Uruguay-Frankrike 2 1,90

Totalt odds: 4,31 Insats: 20kr.

Lördag:

Sydkorea-Grekland X 2,10
Argentina-Nigeria 1 1,40
England-USA 1 1,42

Totalt odds: 4,17 Insats: 20kr.

Söndag:

Algeriet-Slovenien X 2,15
Serbien-Ghana 1 2,05
Tyskland-Australien 1 1,45

Totalt odds: 6,39 Insats: 20kr.

Måndag:

Holland-Danmark 1 1,50
Japan-Kamerun 2 2,00
Italien-Paraguay 1 1,80

Totalt odds: 5,40 Insats: 20kr.

 LYCKA TILL!!!!

Inför vm-starten. Grupp F.

Nu finns det väl förvisso ingen tråkig grupp eller match i ett vm, men detta är den minst roliga&intressanta gruppen frånsett Nya Zeeland. Gruppen består av Italien som kommer leka hem densamma. Paraguay, Slovakien och nämnda Nya Zeeland är det tre övriga lagen som är med här. Italien är skyhög favorit givetvis och bakom dom slåss Paraguay och Slovakien även om vi alla hoppas på att Nya Zeeland kan skrälla.

Italien kommer springa hem denna gruppen på det sätt Italienare alltid gör, dvs spela tre målsnåla matcher men ta full pott. De brukar alltid växa ju längre turneringarna går, elaka tungar hävdar att det är först då de hittat hårvårdsprodukter som fungerar i värdlandet, och med denna grupp kan man sakta växa in i det hela för att sedan som alltid ta sig tämligen långt. Oavsett vilket, Italien tar nio poäng i denna gruppen man är helt enkelt såpass mycket bättre än de övriga.

Paraguay är numera utan Chilavert vilket gör att en gigantisk profil försvinner. Dock kan man mycket väl bli tvåa i gruppen och avancera vidare. Man lär väl dock förlora premiären mot Italien, men i runda två kommer den helt avgörande matchen mot Slovakien om vem som blir tvåa i gruppen och får följa med Italien till åttondelsfinalerna. Jag tror Slovakien tar den kampen dock men det blir stenhårt.

Nya Zeeland anses tillsammans med Nordkorea vara turneringens två absolut sämsta lag och lär få det mycket svårt att ta några poäng alls i denna grupp. Det enda som talar för Nya Zeeland är att man redan spelat en turnering i Sydafrika via Confederations Cup ifjol, där nådde man ju inte direkt några större framgångar, enda poängen var 0-0 mot Irak i en match Buba här på IK gärna berättar mer om.... Nej, hur skoj det än vore att se Nya Zeeland skrälla så är det helt enkelt så att man saknar spelarmaterial för denna turnering och man blir toksist i gruppen.

Slovakien gör sitt första vm som eget land och har fått en bra lottning vilket borgar för att man kan avancera vidare. Man inleder med en måstematch mot Nya Zeeland, seger där är givetvis ett krav om chansen till avancemang ska leva på allvar. Det bör man dock greja varje dag i veckan och sedan väntar då den direkt avgörande matchen mot Paraguay, en match jag tror Slovakien tar hem då man känns som det lite starkare laget kort och gott. Väl i åttondelsfinalen tar det dock tvärstopp.

Tips:

1.Italien
2.Slovakien
3.Paraguay
4.Nya Zeeland.

Ryssland


Inför vm-starten. Grupp E.

Grupp E är extra intressant framförallt för Glenn vars Danmark spelar i gruppen. Själv har jag en Hollandshalsduk från EM 1992 då Holland var hemmalag i Götet. Övriga lag i gruppen är Japan och Kamerun. Detta är en grupp Holland givetvis bör spela hem utan att förta sig, men därbakom blir det hyperintressant. Holland är som sagt favoriter och vi kan faktiskt få ett så, för oss neutrala fans, delikat läge att det blir en målskillnadsaffär mellan övriga tre lag om att ta andraplatsen och den andra åttondelsfinalsplatsen.

Holland är som alltid i varje mästerskap en outsider till titeln, tidigare mästerskap har dock motsättningar internt ställt till det (vi minns alla när spelarna slogs på planen efter en match) det har varit stökigt med alltifrån svarta-vita spelare, våldtäksanklagelser, spelares bästa vänner i laget som ej tagits ut, Bergkamps flygrädsla etc. Inför detta mästerskap verkar man dock ha förstått att ska man prestera på den nivå som krävs för att gå riktigt, riktigt långt krävs det att laget agerar som just ett lag! Just det gör Holland till en livsfarlig outsider till titeln, men det kan lika gärna bli direkt respass om man mot förmodan inte vinner premiären mot Danmark.... Svårtippat gäng men jag tror de gör ett mycket bra slutspel och kan gå riktigt långt, vinner gruppen gör de otivelaktigt (varje gång man skriver sådär går det tipset åt skogen...)

Danmark som kom före både Portugal och Sverige i kvalet kan mycket väl nå iaf en åttondelsfinal men väl där väntar isf troligen Tyskland och då tar äventyet slut. Danmark inleder i en match där ingen förutom danskarna själva tror att de ska kunna få med sig poäng, något som kan vara bra för Morten Olsens mannar. Man kan fila på en del detaljer som man inte kan nöta innan det blir allvar och ändå ha alla möjligheter i världen att avancera även vid förlust. Jag tror Danmark kommer ta sig vidare, nyckelmatchen kommer i omgång 2 i gruppspelet då man ställs mot Kamerun. Kan Danmark neutralisera Etoo där så tar man sig vidare för bakåt är Kamerun likt de flesta afrikanska lag inte lika starka. Det blir således åttondelsfinal för Danmark men inte mer.

Japan kommer vara ett extremt ettrigt lag, precis som alltid, men som alltid har man det tuffare offensivt. Det känns verkligen inte som att Holland,Danmark eller Kamerun får uppleva ett nytt svenskt 1936 drama och i denna tuffa konkurrens känns det som att varje poäng Japanerna tar är en oväntad poäng. Dock lär de verkligen ALDRIG ge sig utan kriga ända in i kaklet.

Kamerun har ett fåtal spelare som gemene man känner till men i övrigt känns Kamerun för tunna och något nytt vm 1990 blir det inte för Kameruns del. Frågan är även hur mycket det störde med Etoo's utspel om att bojkotta landslaget efter Millas utspel nyligen? Kamerun kommer dock vara med och slåss om åttondelsfinalsplatsen hela vägen ty man slår Japan i premiärmatchen, och även om man sedan torskar mot Danmark så lever hoppet inför sista matchen, då har man dock Holland och där tar det roliga slut.

Tips:

1.Holland.
2.Danmark
3.Kamerun
4.Japan.

Uruguay


Inför vm-starten. Grupp D.

Grupp D är vi framme vid i min granskning av vm-grupperna och dess lag. Vad bjuder grupp D på då? Jo, här finner vi en tuff grupp, tuffare än många kanske tror faktiskt. Tyskland är ju ett lag som ALLTID är med i diskussionerna om att vinna varje mästerskap, Australien borde nått minst kvarten i förra vm men blev bortdömda mot Italien (ja,se Italienare och domare...), Serbien kanske inte är så namnkunnigt för gemene man men är ett mycket starkt fotbollslag och sedan har vi Ghana som kommer dra nytta av att mästerskapet går i Afrika.

Tyskland är det lag jag tror får möta England i finalen så jag ser dom givetvis som ett mycket starkt lag, det är Antis favoritlag i VM förövrigt. Visst saknar man Ballack men tyskarna är alltid starka och har många skickliga spelare. Det är även så att Tyskland är i stort behov av att vinna gruppen för att undvika England redan i åttondelen så räkna med att Tyskarna redan från första minut mot Australien i premiärmatchen kommer köra för fullt. Tyskland får trots det hårda motståndet under gruppspelet ses som favorit till att vinna gruppen.

Australien är ett lag jag alltid håller en liten tumme för, speciellt nu sedan man mygglades bort mot Italien i senaste vm, här har man en tuff uppgift framför sig dock och man kan få det mycket tufft att avancera ens från gruppen men jag tror man klarar det. Många hävdar att det är ett väl ålderstiget lag, men är det i någon fotbollsturnering rutin är viktigt är det i ett VM. Under en lång ligasäsong kan åldern vara en nackdel då spelarna kanske inte riktigt orkar men här talar vi sju matcher under fyra veckor om man går hela vägen, något som mer passar rutinerade spelare. Nu tror jag inte Australien går hela vägen men med sitt rutinerade gäng går man vidare från gruppen. Trots en förmodad premiärförlust mot Tyskland.

Serbien är ett bra lag men kan få lida av denna tuffa grupp, nyckeln ligger i att man besegrar Ghana i premiärmatchen. Serbien-Ghana i första rundan är en match som avgör vem som ska ha fortsatt chans att gå vidare, för det förlorande laget är chansen så gott som borta då vi får förutsätta att båda förlorar mot Tyskland. Jag tror Serbien vinner vinner mot Ghana, får torsk av Tyskland och därmed ställs mot Australien i en rent avgörande match mot Australien i sista gruppspelsrundan. Där tror jag Serbien missar men det blir en av gruppspelets (alla grupper inräknade) mest sevärda matcher iaf.

Ghana hade med en enklare grupp kunnat nå åttondel men här fick man en väl tuff lottning och jag tror det praktiskt sett är kört för Ghana redan efter premiären mot Serbien. Sedan är frågan hur Ghana sedan spelar i gruppspelet efter premiärförlusten, kan man spela avslappnat och njuta av vmfebern och bjuda upp eller blir det en baksmälla direkt som gör att man åker på storpisk? Den frågan lämnar vi därhän.

Tips:

1.Tyskland
2.Australien
3.Serbien
4.Ghana

Ännu en säsong lider mot sitt slut

Grundserien är färdigspelad och slutspelet har börjat. Tyvärr blev det inget slutspel för Buckanjärerna som ändå gjorde en godkänd säsong som nykomling i fyran. Men laget vaknade för sent, det gick lite knackigt i början men med ett par väl avvägda nyförvärv kunde Buckanjärerna spela jämnt mot de flesta lag och klättrade stadigt upp mot slutspelsstrecket. Laget hotade men kunde aldrig ta sig över strecket. Nu har satsningen inför nästa säsong påbörjats och annat än slutspel vore ett misslyckande.

Antianerna hade en hel del skadeproblem i början av serien men kunde senare visa klass och kunde med en poängs marginal knipa sista slutspelsplatsen.
Om det var små marginaler i serien för våra hjältar från Norrköping är det ingenting mot kvartsfinalserien mot seriesegrande SHK STINGERS. Stingers inledde hemma i kraft av bättre i grundserien. Antianerna inledde dock starkt och tog ledningen genom Emil Vilhelmsson efter 9 minuter. Stingers kvitterade efter ett tag men trotjänaren Gordon Bertilsson gav på nytt Antianerna ledningen i första periodens sista minut. I andra perioden spenderades mycket tid i gästernas utvisningsbås och perioden såg ut att bli mållös till Bertilsson satte 1-3 psykologiskt i sista minuten. Stingers reducerade i tredje men Antianerna höll undan. Även returen var jämn, Antianerna ledde med både 1-0 och 2-1 men tyvärr kunde Stingers vända och vinna med 3-2. Även sista och avgörande matchen blev jämn. Också här tog Antianerna ledningen både en och två gånger men tyvärr kunde Stingers kvittera med drygt tre minuter kvar och nå förlängning. I den femte förlängningsperioden, efter totalt 101 minuter fick Antianernas säsong ett abrupt slut.
Vi önskar laget lycka till inför den kommande!

The Broppers var liksom Buckanjärerna nykomlingar i division IV, dock inte i samma serie. Det var dock inget man kunde tro när säsongen väl drog igång. HV 71 besegrades hemma med 2-1 i premiären och därefter radades segrarna upp. Broppers inledde med 6 raka segrar och först mot Vitvattnet borta fick man se sig besegrade med 3-2 i en tät kamp. Efter den fina inledningen parkerade laget i toppen på tabellen och toppen lämnade aldrig The Broppers. Laget vann serien med 7 poäng tillgodo och kunde ändå kosta på sig att lufta en hel del juniorer och andra icke-ordinarie i de två sista matcherna. Mycket imponerande av en nykomling!
I kvarten stod åttan Varberg Stars för motståndet, ett lag som bjöd mer motstånd än väntat. Första matchen vanns visserligen enkelt med 6-2 och förkrossande 43-17 i skott. Returen i Varberg blev dock jämnare. Edmunds Lancmanis gav visserligen Broppers ledning redan efter 02.20 men drygt två minuter senare kvitterade hemmalaget och tog sedan ledningen en bit in på andra perioden. Rastislav L'akhý kvitterade för Broppers strax därefter men i andra periodens sista minut tog Varberg ånyo ledningen. Men i tredje tog det inte mer än 2 minuter och 45 sekunder innan Ildar Blazic kvittare och några avgjorde Dzintars Ozolins med 4-3 och Broppers var klara för semi.

Man inledde hemma mot den gamla antagonisten Tyresö Raiders men efter matchen stod folk bara och skakade på sina huvuden. Trots ett massivt spelövertag med hela 43-18 i skott förlorade Broppers med 0-2. Rejäl måstematch i returen i Tyresö med andra ord. Period 1 var mållös och när Tyresö gjorde 1-0 i numerärt underläge i början på den andra såg det börkt ut. Men Broppers tog sig samman och kvitterade redan i samma powerplay. Därefter Broppers tog sen ledningen både en och två gånger och vann till slut med 4-3. Direkt avgörande match hemma. Även nu vann de skotten, nu med 35-25 men målmässigt var de tvärr aldrig nära. Tyresö gjorde mål tidigt i första och andra perioden, Broppers reducerade till 2-1 och fick visst hopp i mitten men gästerna gjorde två mål till i tredje och gick därmed upp i trean medan Broppers fick inrikta sig på bronsmatch.
Där ställdes man mot LHC Gangstaïs och förlorade hemma med 2-4. Även här efter ett spelmässigt övertag. I den målsnåla returen vann de med 2-1 och framtvingade en tredje match. Det blev en målrik och svängig tillställning som tyvärr slutade 3-6. Sammanfattningsvis en magnifik insats i grundserien men tyvärr räckte det inte hela vägen i slutspelet.

Filippinerna


Inför vm-starten. Grupp C.

Grupp C kommer följas hårt av oss svenskar då England är med och många av oss svenskar följer just England. England får även ses som favoriter till gruppsegern, trots Ferdinands skada igår, visst kan USA utmana men Capellos mannar lär reda ut den här rätt enkla gruppen utan att förta sig. Bakom blir det lite jämnare men visst får USA anses vara jättefavorit att bli tvåa.

England är som sagt jättefavorit, en engelsk tidning slog ju upp rubriken EASY efter lottning och syftade på lagen i gruppen (England, Algeria, Slovenia, Yankees). Det är ett evigt tjöt om det men man kan inte komma ifrån det faktum att ska England någonsin igen vinna vm-guld är det iår. Spelarna är i perfekt ålder, har spelat ihop i flera år, har en extremt rutinerad tränare, spelarna har gjort det här förut, de är "vana" vid trycket på ett vm. Jag tror personligen på att England tar hem det hela och därför ser jag dom som gigantisk favorit i gruppen.

USA är nästan lika stor favorit att bli tvåa som England är att vinna gruppen. Man får tycka vad man vill om USA som land etc, personligen har jag gillat deras fotbollslandslag sedan vm 94 då Lalas, Wynalda och Meola (om det stavas så) var profiler. Freddy Adu, den eviga 15åringen, är inte med men Donovan, Howard,Spector,Bocanegra är bara några av profilerna i detta vm-lag. USA gjorde mycket bra ifrån sig i Confederations Cup men det är en helt annan turnering än ett vm. USA kommer avancera vidare men sedan beror mycket på lottning, kan gå riktigt långt och England ska, trots favoritskapet, inte slappna av i premiären.

Algeriet är ett lag som fick spela en helt avgörande play-off match för att ta sig till vm, att lägga den extremt heta play-off matchen i sudan var ju också något som fick det hela än hetare... Nåväl, Algeriet är klara för vm men det blir inte mer än så. Gruppens klart sämsta lag.

Slovenien är bättre än många tror men konkurrensen med England och USA i gruppen lär bli tuff, fördelen för Slovenien är spelschemat i gruppen. Ser man på det logiskt bör England slå USA och Slovenien slår Algeriet i första omgången. Detta gör att Slovenien sedan mot USA troligen kan vara nöjda med en pinne. I sista rundan har då Slovenien ett redan klart England som vinner gruppen på oavgjort och det lär vara ett resultat som även Slovenien är nöjda med. Annars känns USA som starkare men det blir en hård strid iaf, jag håller USA för lite bättre men scenariot i gruppen är Sloveniens chans.

Tips:

1.England.
2.USA
3.Slovenien
4.Algeriet.

Haiti


IK:s vm-tips.

Deltagare:   FH   AH   Glenn  
               
Seedningsgrupp 1 England   Brasilien   Argentina  
               
Seedningsgrupp 2 Australien   USA   Kamerun  
               
Seedningsgrupp 3 Serbien   Mexico   Sydafrika  
               
Seedningsgrupp 4 Nordkorea   Algeriet   Nigeria  
               
Världsmästare England   Brasilien   Argentina  
               
Skyttekung-Mål. David Villa-6mål. W Rooney-7mål. Diego Milito-6mål.


   
Johan   Simon   Dennis  
           
Brasilien   Brasilien   Spanien  
           
USA   Kamerun   Elfenbenskusten
           
Danmark   Serbien   Sydafrika  
           
Ghana   Paraguay   Paraguay  
           
Brasilien   Brasilien   Spanien  
           
Luis Fabiano-7mål R.Van Persie-6mål. David Villa-8mål.

Aner   Deve   Arne   Anti    
                 
Tyskland   Argentina   Spanien   Tyskland    
                 
Elfenbenskusten Portugal   Portugal   Portugal    
                 
Serbien   Danmark   Serbien   Danmark    
                 
Japan   Nigeria   Nigeria   Nigeria    
                 
Tyskland   Argentina   Spanien   Tyskland    
                 
David Villa-7mål. Leo Messi-10mål. Higuain-5mål. Miroslav Klose-6mål.  


Man kan lätt se Brasilien är vår favorit i seedningsgrupp 1 med 3 röster och sedan följer spridda skurar.
I Seedningsgrupp 2 är Portugal favorit, de har även de 3röster, intressant är att Portugal och Brasilien är i samma grupp, kanske ryker en del tips på det?
Serbien är vår favorit i seedningsgrupp 3 med fyra röster, Danmark får tre.
I seedningsgrupp 4 får Nigeria fyra röster, Lagerbäcksympatier eller väl grundade tips? Bloggens upphovsman tippar Nordkorea vilket får ses som en skräll om de tar några poäng.

Världsmästare blir Brasilien via tre röster, men sedan är det jämnt mellan många.
Skyttekung blir David Villa via tre röster.

IK har som mål att uppdatera tipsen varje morgon med aktuell ställning, det är ett MÅL ingen garanti men det är rätt sannolikt att så blir fallet.

VEM VINNER EVIG ÄRA???

Inför vm-starten. Grupp B.

En grupp med en riktigt, riktigt tung favorit till gruppsegern i form av Argentina. Dock ställer jag mig lite frågvis till Argentina detta vm, visst har de många fantastiska spelare men laget ser rätt obalanserat ut. Visst gör man fyra mål i varje match kan man ju släppa in tre men gruppresan kan mycket väl bli tuffare än vad många tror. Sydkorea är alltid jobbiga att möta, ettriga som få och väldigt dicplinerade, Nigeria under Lagerbäck lär vara bättre defensivt än någonsin innan, Grekland har nog insett att man inte kan leva på EM 2004 längre så visst det är ett favoritskap på Argentina, men att tro att de ska leka hem gruppen känns inte riktigt realistiskt.

Argentina är som redan skrivits favoriten i gruppen, dock får man inte glömma att de faktiskt hade det tufft att ens ta sig till vm under maradonas ledning. En del trupputtagningar, eller snarare ickeuttagningar har väckt många frågor och hur klarar man av en ev motgång i premiären mot Nigeria? Ett Argentina i medgång blir otroligt svårstoppade, men om man bara skulle nå en pinne eller rentav förlora mot Nigeria, klarar man verkligen av att hämta sig från det sen? Jag tvivlar men anser ändå att Argentina är ett av turneringens stora outsiderlag i kampen om titeln.

Nigeria är ett lag vi i Sverige kommer få följa närmare än någonsin via Lagerbäck men jag tvivlar verkligen på att det är detta afrikanska lag som kan slåss med de stora elefanterna. Visst kan Lasse Lager få hyfsad ordning på defensiven men att de ska gå längre än en åttondelsfinal som max tror jag inte alls på. Nigeria får det tufft att ens avancera från gruppen.

Sydkorea är ett svårbedömt lag, man brukar inte direkt följa j-league där de flesta spelar, några namn sticker ut och så fort man sågar Sydkorea kommer någon säga "minns vm 02!" men det är en stor skillnad nu, då var vm på hemmaplan och man bars fram nu spelas det i sydafrika och sydkorea får det svårt. Dock kan man mycket väl nå en åttondelsfinal då gruppen bakom Argentina känns väldigt öppen men väl där ska det bli tvärstopp för Sydkorea.

Grekland har haft lite baksmäll i mästerskap efter em 2004 och känns inte jätteheta i Sydafrika heller, jag tycker Grekland är gruppens sämsta lag och antagligen blir resultaten därefter. Har mycket svårt att se att de ska kravla sig vidare från gruppen.

Tips:

1.Argentina
2.Sydkorea
3.Nigeria
4.Grekland


Malawi


Inför vm-starten. Grupp A.

GRUPP A!

Grupp a är mycket intressant, rent fotbollsmässigt innehåller gruppen med Sydafrika,Mexico,Uruguay samt Frankrike kanske inte så mycket jättespännande men hemmanationen är alltid hemmanation i mästerskap och Frankrikes nya 4-4-3 system ser onekligen intressant ut.

För hemmanationens del är invigninsmatchen mot Mexico helt avgörande för vm. En seger är nästan ett krav för att avancera, dock är ju förutsättningarna likartade för motståndarna. Klarar Sydafrika av Mexico ligger vägen mot avancemang om inte öppen så iaf rensad från de värsta hindren. Då borde det räcka att spela oavgjort mot ett på pappret starkare Uruguay och då kan man sedan förlora mot Frankrike och antagligen ändå avancera.

Mexico som hade en släng av "Svennis" är som de brukar med i VM och lär som vanligt de sista årtiondena få mycket svårt, visst kan en seger mot Sydafrika i premiären göra att hoppet om avancemang lever men det känns som att detta är gruppens svagaste lag när parametrar som hemmaplan etc vägs in. Så vi som minns den legendariske Jorge Campos i Mexicos mål får nog fortsätta ha honom som störste Mexicanske vm-hjälte ett tag till.

Uruguay är lite av en outsider i vm enligt en del, personligen har jag svårt att se att de avancerar förbi en åttondel. Kan/bör dock ta sig vidare från gruppen även om deras öppningsmatch mot Frankrike antagligen blir för svår så bör de normalt slå både Mexico och Sydafrika. Nyckelmatchen för Uruguay kommer i omgång 2 då man ställs mot Sydafrika, en seger där är ett måste, tar man det avancerar man via att nå det resultat som behövs i sista matchen mot Mexico.

Frankrike är självfallet storfavorit till att vinna gruppen och jag kan inte se något annat jag heller, man har det lite smårörigt kanse med en befolkning som inte direkt älskar sin förbundskapten och lite stökigt kring några spelare men det kan vara fördelen med att vm går i Sydafrika, det blir lite mindre tryck från de olika lagens fans på plats vilket kan underlätta om det börjar gå emot. Frankrike vinner gruppen tämligen enkelt men får oerhört svårt att ens vara riktigt nära att upprepa 1998 års succé.

Tips:

1.Frankrike
2.Sydafrika
3.Uruguay
4.Mexico

Det rullar på!

Det rullar på, bokstavligt talat. De senaste dagarna i Antis liv har varit hektiska, men ändå väldigt roliga. I lördags var jag med farsan och tittade på SM i roadracing i Linköping, under söndagen blev det en ganska hård arbetsdag hemma då jag pillade en hel del med ett par hemsidor. Måndagen bjöd på en lång dag i plugget, och under såväl tisdagen som onsdagen har jag varit på speedway. I tisdags i Kumla då Indianerna spöade Vargarna, och igår i Linköping där hemmalaget Filbyterna fick stryk av Ikaros Smederna från Eskilstuna. Imorgon (eller rättare sagt idag - onsdag) ska jag vara i plugget redan klockan 09:00, så jag borde ligga och sova nu tror jag. Får helt enkelt ta och blogga om speedwayen och det andra lite senare under veckan när allt börjar lugna ner sig igen... om det nu gör det! /en stressad Anti

Saint Kitts och Nevis


IK:s VM-tips.

(Till de som redan tippat: era tips är nerskrivna och kommer presenteras här när anmälningstiden gått ut, vi slänger upp inlägget igen för att det ska hamna högst upp och fler få tillfälle att tippa)

IK bjuder här nu på ett VM-tips, öppet även för IK-crewet (vi må ha makt, men vi kan inte påverka fotbollsvms utgång).

Vi har valt att dela in lagen i fyra seedningsgrupper om åtta lag i varje

Seedningsgrupp 1

Frankrike
Argentina
England
Tyskland
Holland
Italien
Brasilien
Spanien

Seedningsgrupp 2

Grekland
Sydkorea
USA
Australien
Kamerun
Slovakien
Elfenbenskusten
Portugal

Seedningsgrupp 3

Sydafrika
Mexico
Uruguay
Slovenien
Serbien
Danmark
Chile
Schweiz

Seedningsgrupp 4

Nigeria
Algeriet
Ghana
Japan
Paraguay
Nya Zeeland
Nordkorea
Honduras

REGLER

*
Välj ETT lag ur varje seedningsgrupp
*Välj även ETT av de lagen du valt som världsmästare
*Tippa även skyttekung och antal mål han gör.

Poängräkning

*Dina lag får poäng för varje poäng de tar i gruppspelet 3 för seger, 1 för oavgjord, 0 för förlust.
*Dina lag får 3 poäng för seger i slutspelmatcherna (även om det är efter förlängning och/eller straffläggning) förlust (även där om det är efter förlängning och/eller straffläggning) ger 0 poäng.
*Du får 5 poäng för rätt världsmästare
*Du får 3 poäng för rätt skyttekung

VID LIKALÄGE

Om 2 eller fler deltagare efter avslutat vm har lika många poäng avgör i tur och ordning:

1.Rätt världsmästare
2.Rätt skyttekung
3.Rätt skyttekung med rätt antal mål
4.Den vars seedningsgrupp 4 lag tagit flest poäng
5.Den vars seedningsgrupp 3 lag tagit flest poäng
6.Den vars seedningsgrupp 2 lag tagit flest poäng
7.Den vars seedningsgrupp 1 lag tagit flest poäng
8.Lottning

PRISER

1:a Plats: ÄRAN!
2:a plats: Lite mindre ära
3:e plats: lite mindre ära.

INLÄMNING

Tipsinlämningen sker som en kommentar här sedan sammanställs det inför vms start.
Sista dag att tippa är 3juni dvs en vecka innan vm startar.

Uzbekistan


Snart är sötebrödsdagarna över!

Snart är sötebrödsdagarna slut för oss i Kommando Peking. Efter en fem års lång studieperiod tillsammans har vi lärt känna varandra väldigt väl. Vissa har gått upp i vikt, vissa har börjat trolla, vissa har börjat sjunga in låtar, vissa har blivit spelberoende, och vissa har inte förändrats speciellt mycket alls (eller har jag det?). Men snart är vår tid tillsammans över. Faktum är att det inte är mer än några få veckor kvar.

Att gå igenom allt vad vi har gjort under dessa år är nog faktiskt teoretiskt omöjligt under en mänsklig levnadstid. Det är lättare att rada upp vad som inte har inträffat; Ankan har exempelvis aldrig blivit miljonär, trots att han har avrit nära att vinna storkoan ett par gånger. Vi inte heller simmat bland vithajar i Östersjön, och Deve har aldrig lyckats gå segrande ur en minigolftävling!

Snart är som sagt den här tiden över, och frågan är vad som kommer att hända sen med vårt fina gäng. Att hitta jobb verkar inte vara speciellt enkelt, speciellt inte i Norrköping, så mycket talar för att vår fantastiska femma kommer att splittras. Ankan lär hamna i Stockholm, Trollkarlen lär hamna i Småland och vi från Peking kommer förmodligen att hamna på något trevligt fik i närheten av arbetsförmedlingen... om det nu finns någon ekonomi för det!?

Fast vem vet? Kanske är det bara jag som har en dystopisk världsuppfattning just nu, precis innan det är dags att lägga sig? Kanske kommer det att bli tvärt om? Alla kan ju faktiskt hitta jobb - alternativt skapa jobb - och då kan i princip allt fortsätta som det har gjort de senaste fem åren. Det vore riktigt kul. Frågan är bara vad som är mest troligt, utopin eller dystopin...

Nu hade jag egentligen inte tänk skriva mer, men jag fick lust att besvara min sista fråga direkt. Det är en inställningsfråga. Jag SKA ha ett jobb om jag så ska dö på kuppen.    

/Anti

RSS 2.0