Ett tänkvärt ordspråk

"Blinda örnar må flyga dåligt men
blinda människor flyger sämre" - Gammalt DV-ordspråk

Irriterad stämning på redaktionen - Ursäktar i efterhand chockade personer

   En rätt svettig dag på redaktionen har det sannerligen varit. Jag flämtade som en hund när jag spatserade gatan fram. Ica-Yngve, som alltid är lika glad i hatten prick klockan 10:00 varje morgon, hälsade mig välkommen till "ännu en euforisk dag full av färger och blåa elefanter i skyn". Ica-Yngve är alltid trevlig, men enda sedan den dagen hans vandrande pinne "Weiron" trillade av...pinn så har han inte varit sig själv. Han kallas Ica-Yngve för att han alltid hänger utanför Ica och dricker sina Arboga 10,2 för att sedan ta spårvagnen hem till sig för att dricka Mintuu med julmust och hallonsoda. Varför han kallas Ica-YNGVE vet ingen. Han heter inte ens Yngve utan Bert-Roland men men, nu är det som det är. Han är alltid lika trevlig i alla fall, Ica-Yngve.
 
   Nyckeln i låset, vrider om och direkt när jag öppnar möts jag av en hetta som till och med skulle få segraren från Bastu-VM 1920, Finlands eget riksfyllo Hirppo Jokkiainen att smälla av. En söt, sur odör slår emot mig när jag trevande letar mig fram med händerna. Odören blir starkare och starkare för varje steg jag tar och snart hör jag:
   "Du rör inte mjöden".
   Jag stannar upp, funderar på om jag ska kissa på mig lite, då rädslan lockar fram urinen från sitt trygga bo i blåsan.
   "H-h-hallå"
   Inget svar. Det tar två, tre sekunder och sedan ser jag en välbekant gestalt komma mot mig. Det är...en naken AH. Jag blir blind för en evighetssekund. När jag lyckats torka av all imma från glasögonen lyckas jag få ur mig:
   "För helskotta blåbär, AH. Ta på dig nåning"
   Utan tjafs drar han på sig jeans och trär en t-shirt över huvudet. Ler stolt och bankar på en stor tunna bredvid sitt skrivbord.
   "Gött för själen", ler han och tar sig en mun mjöd från sitt träkrus "Ragnvald".
 
   "Stäng av processen", befaller jag, för här ska det jobbas.
   Med fumliga knapptryck lyckas en påtaglig asberusad AH slå av maskinen som framställer IK:s egna mjöd "Gula Kalsongen". Han lägger sig ner vid sitt skrivbord och det tar inte lång tid innan jag hör snarkningar.
   "ÅK HEM OCH..." ryter jag irriterat åt den ständigt sovande AH. 
   Innan jag ens har hunnit klart meningen ser jag en halvsovande AH fara förbi fönstret på väg hem till sig.
 
   AC:n har slutat fungera. Jag blir frustrerad och tar av mig ena skon och kastar på luftventilationen så den rasar ner i backen med ett KRRRRAAAAASSSCCCCCHHHH. I samma sekund kommer en sömndrucken FH in genom dörren. Med raska steg kommer han emot mig och ger mig en lavett så jag ramlar av stolen och braka in i kaffebryggaren, som AH tydligen har använt som toalett i natt. Jag får en varm, gul, salt vätska över hela mig.
   "Gomorron, DEVE" säger FH lugn och går bort till sin plats.
   "Gomorron? GOMORRON? Vad fan håller du på med?", vrålar jag så jag nästan bajsar på mig. "Du skulle fixa AC:n igår efter jag gick från kontoret. Det var det sista jag sa åt dig.
   "Nej, det sista du sa åt mig att göra var att tappa upp ett krus Gula Kalsongen åt Ica-Yngve. Det där med AC:n var det näst sista du sa" log FH, lutar sig bakåt på stolen, lägger upp fötterna på skrivbordet och börjar dra en liten, liten runk.
   "Sluta dra i skinnflöjten, din kexhjärna". Nu är jag mäkta irriterad. "Snart kommer Anti in genom dörren och du vet hur han blir när vi bråkar. Sist vi grälade fick jag byta på honom tre gånger under loppet av en timme".
   FH tittar bara på mig och sniffar.
   "DEVE...varför luktar du kiss?"   
   Jag är helt utom mig nu. Medan FH tittar frågande på mig tar jag upp mitt basebollträ och ska slå så hårt jag kan i skrivbordet, då jag är så förbannad. Olyckligt nog lyckas jag missa bordet och slår basebollträt med full kraft på mitt egna smalben. Jag sjunger ihop, kvider. Det gör så jävla ont. Någonting måste ha gått sönder i benet, tänker jag. Haltar in på toaletten. Kissar en skvätt och sedan lägger jag om smalbenet med bandage. Tar en dusch, sätter på mig nya kläder och går ut, utan att ens kasta en tjurskalligt blick på FH.
 
   Anti kommer in genom dörren.
   "Om du nu är så jävla angelägen om att få AC:n lagad, så får du väl för fasen göra det själv!" ryter plötsligt FH till mig när jag har satt mig ner på min plats. "Du överlåter bara allt ansvar på alla andra, men vad fan gör du själv, DEVE? VAD FAN GÖR DU SJÄLV?"
   WOOOOOOAAAAAAAAHHHHH!!! hörs från Antis plats och på skrivbordet ligger det en stor pöl av tårar som rinner ner på golvet. Tårarna sprutar från den stackars Antis ögon som när en tecknad karaktär gråter.
   "Det där var väl jävligt onödigt", väser jag åt FH. "Vi kom ju överrens om att inte gräla när Anti är här"
 
   Jag går bort till Antis plats, lyfter upp honom i famnen och går ut i köket för att värma välling. Då helt plötsligt knackar Ica-Yngve på köksfönstret och håller upp ett krus.
   "FH har lovat mig ett krus Gula Kalsongen.
 
Imorgon så tar jag sovmorgon.
 
/DV
  

När tryggheten blir otrygg

Välfärd. Smaka på ordet, vääälfääärd. Visst låter det som ljuv musik? Arbete åt varenda kotte, rikedomar, människor som inte behöver känna sig otrygga. Välfärd är ett begrepp med den positivaste av alla positiva klanger. Att vara ett välfärdsbarn är det finaste man kan vara. Behöver inte bry sig om man har mat för dagen, eller om man har råd att köpa nya kläder, eller har råd med sjukvård och skola. Visst är det fantastiskt att leva i välfärden.
 
Eller...
 
"Inget gott som för nåt ont med sig" heter det ju så vackert. Visst ligger det någonting i det. Men att välfärden kan föra något ont med sig är väl ändå bara ljug och förbannad lögn? Hur än vi skulle vilja slippa konfronteras med verkligheten, så kommer vi ändå göra det förr eller senare. Det går inte att blunda, finns inga genvägar, bara att acceptera och anpassa sig efter hur verkligheten ser ut och kommer se ut. Välfärden kan fixa jobb, bota den sjuke, utbilda den obildade, men vad välfärden inte kan göra; det är att skapa en alternativ verklighet där allt är frid och fröjd.
 
Vem vill egentligen känna sig otrygg? Ingen. Vem vill känna sig utanför? Knappast någon. Vem vill känna sig delaktig i någonting? Alla. 
70- och 80-talisterna är de sista generationerna som växer upp med en kollektivistisk tanke. Vi går från ett kollektivistiskt samhälle till ett mer individualistiskt, där man ska sköta sig själv och skita i andra. Rädda den som räddas kan. Människan är egoistisk av naturen och det samhället man växer upp i återspeglar sig i en själv. Ett egoistiskt samhälle föder egoistiska individer. Detta går det inte att blunda för.
 
Men vad har allt det här med välfärd att göra? Vi har ju skapat en välfärd för att förena människor. Det är just detta som är problemet. Resultaten av produkten vi skapat blir egoism. Det låter hårt, men ju tidigare man accepterar det, desto längre tid har man på sig att förändra och uppgradera systemet.
Välfärden är som en bubbla. Förr eller senare måste den spricka. Buddhismen säger att man måste förstöra en värld för att kunna bygga upp en ny. Det ligger mycket i detta. Bubblan måste spricka och vi måste vara beredda när detta händer.
 
Men hur i all världen kan ett så solidariskt system som välfärden skapa egoism och otrygghet. Svaret på den frågan är enkel. Man växer upp i ett samhälle där man har tillgång till ett system som ser till att ingen ska behöva leva i otrygghet. Man växer upp i ett samhälle som har oändligt med resurser. Man växer upp i ett samhälle där man kan vara säker på att ens granne har exakt samma rättigheter som en själv. Så varför bry sig om andra, när man vet att de har det lika bra som du. Du behöver inte gå runt och tänka på hur andra har det. Du behöver inte hjälpa din granne med att måla om huset, för han har all rätt att ringa en målarfirma. Du behöver inte ha dåligt samvete för att en förre detta kollega nu går arbetslös, för det finns arbetsförmedling och a-kassa. Vi lever i ett samhälle där alla har samma rättigheter.
 
Visst ska det vara så, att alla ska ha samma rättigheter och skyldigheter. Men vad händer den dagen då bubblan verkligen spricker och vi inte är beredda på det? Darwinismen säger att den starkaste överlever. Människan är egoistisk av naturen, men människan är också ett flockdjur. Vi är beroende av flocken för att kunna överleva, den som säger någonting annat ljuger för sig själv. Vi behöver kärlek, vänskap och värme. Vi är beroende av närhet och trygghet.
 
Välfärden skapar trygghet, tryggheten skapar egoism och egoismen skapar otrygghet. Välfärden BEHÖVER gå under, det är detta som håller på att hända nu. Storleken framkallar småsprickor i bubblan och det är bara en tidsfråga innan den spricker helt. Men den dagen den spricker måste vi vara beredda att börja blåsa upp en ny bubbla. DIREKT.
 
Allting föds och allting dör, men allt som dör gör att någonting annat föds.
 

Allsvenskan omgång 17.

Resultat omgång 16 :

Antal rätt resultat:0
Antal rätt tecken:4

Totalt (av totalt 115möjliga):

Antal rätt resultat:9
Antal rätt tecken:56
 
Omgång 17:
 
Djurgårdens IF-IFK Norrköping
Tips: 2-0
 
BK Häcken-aik solna
Tips: 3-2
 
Östers IF-Mjällby AIF
Tips: 1-3
 
Kalmar FF-IF Brommapojkarna
Tips: 2-0
 
Åtvidaberg FF-IF Elfsborg
Tips: 1-2
 
Gefle IF FF-Malmö FF
Tips: 1-3
 
IFK Göteborg-Helsingborgs IF
Tips: 2-0
 
Halmstad BK-Syrianska FC
Tips: 2-0
 
Andra halvan kommenterar!

Dagens visdomsord

Dagens visdomsord är signerat IFK Norrköpings tränare Janne Andersson
 
"Man utgår alltid från att det ska gå åt helvete"

Allsvenskan omgång 16.

Resultat omgång 15 :

Antal rätt resultat:0
Antal rätt tecken:4

Totalt (av totalt 107möjliga):

Antal rätt resultat:9
Antal rätt tecken:52
 
Omgång 16:
 
IF Brommapojkarna-IFK Göteborg
Tips:0-3
 
BK Häcken-Kalmar FF
Tips: 3-1
 
IF Elfsborg-Halmstad BK
Tips: 2-0
 
Gefle IF FF-IFK Norrköping FK
Tips: 1-0
 
Mjällby AIF-Djurgårdens IF
Tips: 4-2
 
Syrianska FC-aik solna
Tips: 0-1
 
Malmö FF-Åtvidaberg FF
Tips: 2-1
 
Helsingborgs IF-Östers IF
Tips. 3-1
 
Andra halvan kommenterar!

Dagens visdomsord

Suputen, rockartisten, traktorfantasten och Haparandabon Per Hulkoff står för dagens visdomsord:
 
"Drinking whiskey ain't no crime
I just try to kill some time"

Allsvenskan omgång 15.

Tippas endast sju matcher, den åttonde spelas inte förrän 22 aug så den tippas ej här.

Resultat omgång 14 :

Antal rätt resultat:1
Antal rätt tecken:5

Totalt (av totalt 100möjliga):

Antal rätt resultat:9
Antal rätt tecken:48
 
Omgång 15:
 
Mjällby AIF-Östers IF
Tips: 3-1
 
IF Brommapojkarna-Kalmar FF
Tips: 1-2
 
IF Elfsborg-Åtvidabergs FF
Tips: 2-0
 
Malmö FF-Gefle IF FF
Tips: 2-0
 
aik solna-BK Häcken
Tips: 2-1
 
Syrianska FC-Halmstad BK
Tips: 0-2
 
Helsingborgs IF-IFK Göteborg
Tips: 1-3

Andra halvan kommenterar genast!

RSS 2.0