Tips Allsvenskan 2022.

IK må vara en rätt slö blogg nu med ett inlägg/år ungefär men det är det traditionstyngda allsvenska tipset som lever kvar.
Ifjol tippade vi inte direkt briljant men satte iaf att vidriga ÖFK åkte ur och att MFF tog guld före AIK.och DIF i rätt ordning.

Nytt år nya tag. Som alltid gäller följande, vi tippar serien var för sig (utom deve då som inte vågat tippa) och lägger sedan ihop tipsen så att det lag med lägst siffra blir vinnare. Hamnar två lag på samma totalsumma avgörs placeringen genom vilken bästa placering laget fått i ett individuellt tips.
Tipsen inom parentes är i tur och ordning FH-Ah-Anti-Paddan.

Vi börjar givetvis nerifrån som traditionen bjuder.

16.IFK Värnamo 57 (14-11-16-16)
Här är det bara AH som tror att Värnamo säkrar kontraktet utan att ens behöva kvala. Det är lätt att sätta en nykomling långt ner i tabellen och specielt när laget är helt nytt i allsvenskan.
Dock har ju bl.a. Varberg visat på senare år att det som ny förening går att klara sig i allsvenskan som helt nya.
Värnamo får nog iaf hoppas att Jonas Thern kan trolla en del och få igång Antonsson längst fram för att det ska bli ett nytt kontrakt för klubben.

15.Varbergs BoIS 56 (13-16-14-13)
Det blir lite udda när ett lag tippas åka ur direkt när endast en tror det men sådana är, om inte fysikens, så iaf tipslagarna här.
Varberg kommer inte slåss i toppen men det känns som att dom flesta lag har stärkt sig medan Varberg är som tidigare år. Dock har ju Jocke Persson ett kollektiv här som aldrig viker ner sig och det ger en del poäng. Nedre halvan och strid för att undvika kval lär det bli men det skulle inte förvåna om fästningsstadens lag håller sig kvar ännu en säsong.

14. IK Sirius 50 (15-13-15-7)
Räddas kvar i tipset av Paddans tips får man konstatera och visst, Sirius kan mycket väl skrälla och komma en bit upp men det känns som det blir tufft.
Stannar verkligen Kouakou hela säsongen och gör han inte det så är ju frågan vem tusan som skall göra mål? Känns rätt ihåligt trots allt. Lär sällan bli överkörda men lär inte köra över något lag heller.
Kval känns således rimligt.

13.Mjällby AIF 47 (10-14-11-12)
Mjällby som lånar en hel del spelare har gjort det mycket bra efter förutsättningarna sedan man kom upp igen och ifjol grejade man ju så när ett nytt rekord i längst hållen nolla innan den sprack hemma mot blåvitt under hösten. En lika solid defensiv totalt sett över säsongen (nej,nu menar jag inte att det kommer hållas nolla i en evighet igen men få insläppta) är nog ett krav för att det ska bli en trevlig säsong på Strandvallen.

12. Degerfors IF 47 (11-9-12-15)
Här tror Paddan att det blir nedflyttning medan övriga tror att det förvisso blir nedre halvan men inget kval. Det är givetvis lätt att peka vad som lämnat Degen inför säsongen men samtidigt är det ett kollektiv i sann bruksanda och det kan räcka långt även denna säsong sett till förutsättningarna.
Beröm också till Degen för att man lägger en riktig fotbollsplan på Stora Valla nu när man byter där och inte en vidrig plastaskit.

11.Gif Sundsvall 46 (16-12-10-8)
Här är det bara FHs tips som är nedflyttning medan övriga tror mer om GIffarna. Jag har dock starka tvivel om Gif denna säsong, det känns som luften gick ur när Hallenius gick sönder och blir borta säsongen ut samtidigt som man har fler målvakter än forwards...
Dock finns det ju rutin i truppen och klubben av allsvenskt spel men senaste gångerna har man ständigt pendlat mellan allsvenskan och superettan och det känns inte orimligt att det blir något liknande denna gång, kan väl leva lite på att det inte är många lag som tycker det är speciellt kul att åka till norrland och spela på plasten däruppe inför en liten publik, speciellt inte när vintern nalkas/är kvar.

10.Helsingborgs IF 43 (12-8-9-14)
Här spretar tipsen lite och frågan är hur mycket vi alla (Paddan då undantagen) går mer på klubbnamnet än den faktiska truppen. HIF har ju haft en mer namnkunnig trupp och ändå åkt ur på senare år men med ett yngre garde nu så kan det kanske vändas? Å andra sidan, hur klarar sig det gardet om det börjar blåsa rejält igen?
Det talas en del om att blåvitt med Berg är den klubb som är mest beroende av en enda spelare men då ska man inte glömma Van Der Hurk i HIF...

9.BK Häcken 36 (6-7-13-10)
Först och främst ser vi här ett litet hopp från lag 10 och neråt. Det första skiktet i tabellen enligt våra tips.
Häcken tippas i botten av Anti och ser vi på deras fjolår är det ingen omöjlighet, specielt inte om vi ser på inledningen...
Oavsett vad är iaf deras topp/guldtips ett minne blott och nog känns det som hajpen lagt sig kring ö-laget. Tung skada framåt på försäsongen och det känns inte helt stabilt truppmässigt om man betänker att det ska rustas för toppen.

8.Kalmar FF 31 (9-5-8-9)
För att använda ett uttryck av en vän till IK så är det verkligen en "Hemmason" som styr Kalmar nu när Rydström är tillbaka. Han gör det riktigt bra sett till vad Kalmar har och fortsätter bygget även om det byggs om en del.
Kalmar är aldrig lätta att tas med och speciellt inte intill ölandsbron. Våra tips ligger alla runt mitten ungefär men det är tips som snarare tittar uppåt än neråt.

7.IF Elfsborg 31 (4-15-7-5)
Här kommer ett redigt skrälltips från AH som tippar att Elfsborg åker ur direkt medan vi övriga tror på mitten eller däröver.
Det känns i nuläget som Elfsborg är det enda lag som kan utmana lagen i toppen och man har ju slutat i toppen dom senaste åren och det är väl mest troligt även detta år även om det inte blir varken guld eller europaspel. Något tunnare trupp än lagen ovanför, och det skulle ju bli intressant att se vad som sker i klubben om det börjar barka åt AHs tips-placering.

6.Hammarby IF 27 (5-6-5-11)
Rätt likartade tips förutom Paddan som tror på en placering på nedre halvan. Och är det nått lag som trots alla tips kan sluta vart som helst är det väl just bajen, det är ju deras dna...
Dock har man en trupp som bör kunna utmana strax under den absoluta toppen i min bok, dom 2-3 bästa är man fortsatt lite sämre än men sen så.
Gynnas ju mycket av den förhatliga plastmattan på Tele2 som inte ens alla plastlag gillar...

5.IFK Göteborg 24 (8-4-6-6)
Här är tipsen hyfsat lika med, dock har man sannerligen inte imponerat på försäsongen och det känns lite tunnt på många positioner förutom som vanligt på mitten egentligen.
Framåt vilar allt på Berg och bakåt styr fortfarande Bjärsmyr styrkorna.
Kan bli lite vad som helst den här säsongen är känslan, stämmer allt och startelvan plus 2-3 till håller sig friska och pigga hela säsongen kan det bli riktigt bra men det kan också gå snabbt utför.
Svårbedömt helt enkelt.

4.Djurgårdens IF 20 (3-10-3-4)
Dras ner en del av AHs tips men övriga tror på en toppstrid och jakt på europaplats. Har i Edvardsen nu en målskytt och framspelare i ett och har ett gediget lag i stort som ska kunna blanda sig i toppstriden. Skulle väl må bra av en mittback till vid avstängningar/skador men annars känns man stabila. Snackas ju en del om att Albin Ekdal ansluter i sommar och det vore ju en sannerligen bra förstärkning.

3.IFK Norrköping 15 (7-1-4-3)
Här kommer första guldtipset, från AH.
Peking som känns som en smygare inför säsongen kan gtivetvis med en del flyt blanda sig i toppstriden ty det finns kvalité i truppen men samtidigt gick det ju inte så värst bra ifjol trots att truppen borde kunnat göra det bättre.
Har svårt att se att Peking på allvar kan störa topp tre/fyra över en hel säsong men kan självklart slå vilket lag som helst var som helst en bra dag.

2.AIK 8 (2-2-2-2)
Här är det enda tipset där vi är helt eniga. AIK blir tvåa 2022.
Känns rätt kompletta och med en med all sannolikhet anländande Guidetti i sommar kommer en riktig klassforward (med allsvenska mått mätt) in och blir otroligt viktig.
Defensiven brukar alltid sitta där för solnagänget och man missade ju faktiskt bara guldet på målskillnad ifjol så närmare är svårt att komma.
Vi kan också se på hoppet i tipsen att det blir ett tvåhästarsloppp 2022 om vi nu tippat rätt.

1.Malmö FF 6 (1-3-1-1)
Det blir guld till MFF enligt tre av fyra tippare, AH hade Peking som bekant.
Det är svårt att se förbi MFFs trupp och deras ekonomiska möjligheter att förstärka upp om det skulle behövas. Man har en i det närmaste perfekt trupp.
Ska man ändå hitta lite frågetecken blir det väl att man kanske behövt ännu en stabil mittback och sedan är ju frågan om Johan Dahlins kropp håller i buren, nu har man Diawara som reserv men det är trots att han inte gjort bort sig inte samma klass. Men det är som sagt mest om man nu ska leta fel.

RSS 2.0