Tips Allsvenskan 2019.

Detta år har hela IK:s crew tippat allsvenskan vilket ni genier redan räknat ut innebär att vi fått in fem tips som sedan sammanställts till en tabell.

Som brukligt är anges dom olika tipsen inom parentes efter den sammanlagda placeringen. Tipsen anges i följande ordning: FH-AH-Anti, Deve, Paddan.
Är några lag lika i sammanlagd poäng rankas det lag högst som har det enskilt högs tippade tipset, sedan näst högst o.s.v.

Kommentarerna är skrivna av den största idioten bloggen kunde uppbringa, d.v.s. mig, a.k.a. FH.

För att göra det hela mer spännande börjar vi nerifrån i den gemensamt tippade tabellen och tar oss uppåt.

16.Falkenberg FF 76 (15-16-15-15-15)

Här är vi något så udda som eniga i en sak. Det är att FFF åker ur allsvenskan direkt här vid återkomsten.
Vad som krävs för en trevligare säsong än nedflyttning? Tja, att det faktiskt finns en hel del lag som inte direkt ser jätteimponerande ut på pappret och att FFF faktiskt sett rätt okej ut på försäsongen (det där sista skrev jag mest för att dom slog mitt blåvitt utan problem).
Nej, Ullareds korpgäng får nog det tufft att hänga kvar om dom så skulle slänga in Morgan och Ola-Conny som mittbackspar.

15. Café Opera Djursholm Väsby Utd Athletic Club AFC Eskilstuna 66 (16-11-16-16-7)

Tre av oss är säkra på att Ryssholm FC åker ur medan AH och främst Paddan tror på en roligare säsong för allsvenskans mest avskydda klubb. 
Vad som tyder på en roligare säsong än nedflyttning? Tja, afc har ändå imponerat i cupen under vintern/våren och är starka defensivt men truppen känns lite väl tunn så det ska allt mycket till för att det skall lyckas. Men vem vet, Paddan och även AH kanske har sett något i Tunavallens hemmalag som vi alla andra missat?

14.IK Sirius 65 (12-13-14-14-12)

Vi är alla eniga om att det blir en tuff säsong för Sirius 2019 men ingen tror att det blir direkt nedflyttning även om såväl Anti som Deve tror det blir ett nervöst kval för Uppsalas bidrag till allsvenskan.
Det finns trots allt en hel del frågetecken kring laget men samtidigt har det varit så sedan laget gick upp och det har rett ut sig innan och nog fixar tanken Haglund tillräckligt många baljor för att säkra kontraktet för studentstadens lag.

13-Kalmar FF 56 (13-15-9-6-13)

Här spretar tipsen en del, AH tror att laget från Ölandsbrons fäste åker ur medan Deve tror att Kalmar hamnar stabilt i mitten. Anti tror även han på en mittenplacering.
Det som får en att fundera på Kalmars status är givetvis dels deras ekonomi och dels givetvis att dom har MP som tränare, en tränare som inte lyckats med någoti denna serie i princip och fått kicken överallt. Varför han skulle lyckas just i Kalmaaaa vete tusan.
Å andra sidan kommer Rasmus Elm upp i sin nivå är han ju en av dom bästa, om inte den allra bästa spelaren i hela serien men det är ett stort om.
En sak är säker, man är ett lag som känns som man kan rubba alla lag en bra dag men samtidigt få stryk av alla lag en sämre dag och det brukar ge en plats hyfsat långt ner.

12. Östersund FK 54 (8-14-10-12-10)

Kindbergs mygglande klubb riskerar ju att åka ur allsvenskan på andra sätt än rent sportsliga men nog borde den trupp man förfogar över i dagsläget klara av en mittenplacering i serien. Å andra sidan får man hålla med AHs tips om det visar sig att "härvan" växer och spelarna flyr det sjunkande skeppet framåt sommaren.
Otroligt svårbedömt lag helt enkelt, men som sagt med nuvarande trupp är man ett mittengäng.

11.Helsingborgs IF 52 (9-9-7-11-16)

Här skiljer tipsen sig åt lite, eller ja, Paddans tips om en jumboplats skiljer sig mot övriga som tror på en plats på "övre halvan av nedre halvan". Har han sådan insyn i klubben att han ser den nalkande ekonomiska kollapsen an snarare än övriga?
HIF lever farligt med många äldre men rätt dyra spelare där det inte finns någon vidare vinning att göra om det börjar kärva än mer, det finns inte fler spelare än Granen som kommer spela utan lön... Laget är dock i min mening för bra för att åka ur eller ens vara riktigt nära men samtidigt för långt ifrån en riktigt bra placering men blir helt klart en stark nykomling.

10.Örebro SK 52 (10-7-8-13-14)

Varför finns det aldrig något kul att skriva om Örebro?
Det ligger iaf bra till för många lag att åka till.

9.GIF Sundsvall 49 (7-12-11-8-11)

Godtemplarna från Sundsvall överraskade alla och envar ifjol med sin frejdiga fotboll och en duktig målskytt i Hallenius som stannat kvar och lär göra en hel del baljor även denna säsong.
Vi tror alla att man hänger kvar utan större problem men ändå att man hamnar en bit från toppen, men visst finns det frågor om hur man kommer hantera att man inte längre kan överraska på samma sätt som ifjol. Svårbedömda med iom att man ej deltagit i cupens gruppspel under vintern/våren.

8. IF Elfsborg 47 (11-8-12-7-9)

Staden alla syslöjdslärare semestrar i har i Elfsborg ett lag som floppade ifjol och i mångt och mycket räddades av ett Obasi-lån. Vad som är så mycket bättre detta år är svårt att säga men det känns ändå som det finns en kapacitet i laget som inte visade sig ifjol.
Våra tips är trots allt hyfsat lika. Ungefär som Sundsvall tror ingen av IKs tippare att Ellos på riktigt allvar blir inblandade i bottenstriden och inte att dom på riktigt kan blanda sig i nån europastrid. En mellansäsong väntar!

7.IFK Göteborg 39 (14-5-6-10-4)

Här spretar tipsen rejält där FH tippar laget på en kvalplats medan Deve tror på en liknande placering som ifjol. Övriga tre tror på en strid om topp-fyra så det spretar rejält.
Ser man till hur laget presterat på försäsongen och i cupen finns inget som tyder på någon högre placering, möjligen att man om det klaffar kan nå den placering Deve tror på men en strid om topp-fyra känns i dagsläget lika avlägset som att jag kommer bli vegan.

6.Hammarby IF 37 (5-10-5-9-8)

Bajen som gjorde en fenomenal första halva av säsongen ifjol men sedan dalade och tappade europaplatsen i sista omgången. Frågan är hur man hanterar dom ökande kraven nu? Truppen känns stabil dock.Jag och Anti tror att man hamnar strax utanför europaplatserna medan övriga tror på en mittenplacering.
Det kan faktiskt gå lite hur som helst för Bajen denna säsong känns det som, får man flyt kan det gå riktigt bra men en dålig inledning och det kan bli tufft att klara en plats högt upp.

5.BK Häcken 29 (3-3-13-4-6)

Visst Häcken placeras som femma i vårt tips men det går inte att bortse från att det är Antis tips som klart och tydligt drar ner dom. Eller så har han sett några svagheter vi övriga missat.
Paddan tror inte Häcken riktigt kan utmana toppen utan hamnar utanför densamma medan halvorna och Deve tror att vi får se Häcken slåss stenhårt om europaplatserna iår och visst med en Paulinho i laget går inget lag säkert. I övrigt är det ett alltmer stabilt skärgårdsgäng även defensivt och kan man få ihop dom båda delarna även under en hel allsvensk säsong kan det blir fyrverkerier på Bravida framåt vintern. (den bjuder jag på).

4.Djurgårdens IF 26 (6-6-4-5-5)
 
Här är vi ense om att DIF hamnar strax utanför den absoluta toppen. Det är något som saknas och främst känns det som det saknas en lite starkare forward som komplement till Buya längsta fram.
Lite osäkert i övrigt för att hamna högre upp men visst är DIF bra och kan slå alla lag en bra dag. Samtidigt får man nog svårt mot sämre lag när man inte kan spela på kontring på samma sätt.

3.IFK Norrköping 12 (4-1-3-1-3)

Här kommer dom två första guldtipsen från AH och från Deve. Övriga tror på toppstrid om än inte hela vägen fram.
Det låter rätt tråkigt men jag tror nog att saknaden av Andreas Johansson blir större än vad man trott och man har ju blandat och gett under försäsongen med. Cupspelet avslutades redan i gruppspelet medan man slog Mff i en träningsmatch med 4-1.
Peking är bra och vacklar tuppduon är man utan tvekan första utmanare. truppen känns dock för tunn för dubblerandet med europaspel i sommar med vilket går ut över allsvenskan.

2.AIK 11 (2-4-1-2-2)

Regerande mästaren som inte försvarat ett sm-guld sedan man gjorde det 1901. Man har en sämre trupp denna säsong men en fortsatt stark sådan och man kommer fortsatta vara väldigt svårslagna. Anti tror man håller hela vägen även iår.
Bara AH tror man missar europaplats och likt i Pekings fall får man fråga sig om laget kommer klara av att dubblera i sommar. För AIKs del väntar ju ett cl-kval så det blir ju minst fyra europamatcher (åker man ur i cl-.kvalet får man el-kvala) och troligen ett par till iaf.
Nu tror jag dock man kommer förstärka än mer i sommar och man har ju en stark trupp redan nu. Sedan, även om det släppts spelare där så kommer den starka defensiven gynna aik.

1.Malmö FF 9 (1-2-2-3-1)

Hur man än vrider och vänder på det är det omöjligt att bortse från att MFF har den starkaste truppen. Eventuellt hade någon mer säker mittback kunnat vara något att ta in men då är man petig.
Snarare är det så att det som kan ställa till det är "överflödets förbannelse" under våren inann europa-spelet börjar med den rotation det kräver. Å andra sidan, byter man ut Rosenberg-Antonsson framåt slänger man in Berget-Molins med Strandberg som back-up...
Detta är det enda laget vi alla tippar topp tre.

Tips superettan 2019.

Vi på IK är ju sällan aktiva här längre, men något ni kan lita på kommer år efter år är tipsen av Superettan och Allsvenskan lagom till säsongen inleds.

Som brukligt är tippar bara halvorna superettan.

Som brukligt är gäller följande om två lag får lika många poäng:
Det lag som av en enskild tippare tippats högst placeras högst.
Skulle det också vara lika är rankingen baserad på helt olika skäl beroende på vilket humör skribenten är på när det ska skrivas.

Superettan orkar vi aldrig kommentera dock så här kommer tipset med halvornas tips inom parantes där FHs är före AHs.

1.Örgryte IS 3 (1-2)
2.Halmstad BK 3 (2-1)

3.Västerås SK 10 (6-4)

4.IF Brommapojkarna 12 (9-3)
5.Östers IF 12 (4-8)
6.Degerfors IF 12 (5-7)
7.Trelleborgs FF 12 (7-5)
8.GAIS 15 (3-12)
9.IK Brage 18 (12-6)
10.IK Frej 20 (10-10) Gjuten placering således
11.Mjällby AIF 22 (11-11) Gjuten placering även här således
12.Jönköping Södra IF 23 (14-9)

13.Dalkurd FF 24 (8-16)
14.Varberg BoIS 26 (13-13)

15.Norrby IF 29 (15-14)
16.Syrianska FC 31 (16-15)

Så nu behöver inte Frej och Mjällby spela iår vi har ju redan sagt vart det barkar.

RSS 2.0