Allsvenska tipset 2018.

Denna säsong tippar bara FH och AH. Likt tidigare år gäller samma gamla vanliga regler, d.v.s. vi tippar varsin tabell, lägger ihop tabellplaceringarna och rangordnar lagen efter det.
Hamnar två lag på samma summa avgörs placeringen i tipset efter vilken enskild position som laget tippats högst på, är det lika där med går vi på vilken frukt AH ätit senast.
 
16.IF Brommapojkarna 30 (14-16)
Grimsta IP har fått en upprustning, BP har avancerat genom två serier på två år.
Nu har tränarduon lämnat och även några spelare vilket givetvis försvagat laget. Det må vara så att bottengängen 2018 är svagare än på länge men BP är såhär på förhand det svagaste laget enligt IKs samlade expertis.
Personligen tror jag dom grejar en kvalplats via en del hemmapoäng då inte många lag finner det speciellt motiverande att spela på ett ekande tomt Grimsta.

15.GIF Sundsvall 28 (15-13)
Giffarna brukar tippas långt ner när dom är i allsvenskan men ändå greja sig kvar. Nu kör man tydligen på något spanskt spår man tror ska rädda dom och visst slår allt väl ut kan Giffarna greja sig kvar ännu ett år men det känns som att det nu är slut på sejouren i allsvenskan och att det där med usla höstar för laget nu renderar en nedflyttning.
AH tror dock att Gif får minst en säsong till i serien.

14.Trelleborgs FF 27 (13-14)
Trelleborg är ett ställe där man både vunnit guld och torskat guld som blåvitt supporter, iår sker premiären där. TFF får dock oerhört svårt att hävda sig i serien iår, speciellt iom att Camara-Jönsson nu skadat sig med, precis när hans allsvenska chans äntligen skulle kommit...
Vångavallen må vara svårspelad och kan inbringa en del poäng till TFF men en bottenstrid blir det oavsett för seriens mest sydliga lag från Palmernas stad.

13.IK Sirius 26 (11-15)
Jag kan med en gång säga att Sirius känns svåra att placera 2018. Jag tror dom klarar sig kvar med okej marginal medan AH tror dom åker ur direkt.
Cupspelet bjöd på varierande resultat och stöket med Dalkurd tar nog en del kraft från organisationen. Dock tror jag att Sirius klarar sig kvar helt enkelt eftersom det finns flera lag som är ännu sämre helt enkelt.

12.Dalkurd FF 25 (16-9)
Laget från Borlänge som hör hemma i Uppsala men spelar i Gävle och har supportrar och finansiering från Kurdistan och kurder i hela världen gör debut i allsvenskan och lär mötas med nästan samma avsky som AFC ifjol.
Laget kan kanske överraska och nå en placering som AH tror på men jag tror det blir platt fall och direkt respass.

11.Kalmar FF 20 (12-8)
Elm-bröderna kan inte längre bära KFF men med en Nanne vid rodret åker man iaf inte ur utan klarar sig kvar med okej marginal, laget brukar alltid finna något sätt att ta dom poäng som krävs och om dom återstående bröderna når hyfsad nivå kan laget klättra en bit. Likt dom senaste säsongerna en rätt stor potential om alt stämmer, men det känns föga troligt att allt verkligen kommer stämma...

10.Örebro SK 19 (9-10)
Varför finns det aldrig något kul att skriva om Örebro?

9.Hammarby IF 19 (7-12)
Namn-för-namn ett lag som kan hamna högre men samtidigt har det varit så länge i bajen utan framgång. Det blir antagligen något liknande 2018. Publiken på tele2 kan bära fram dom en bit men inte längre än en mittenplacering. AH tror rentav på bottenstrid och visst, klaffar det inte i början så.

8.Djurgårdens IF 16 (5-11)
Gjorde en mycket bra säsong ifjol men har tappat mängder med kvalité i framförallt Kim Källström. Får svårt att dels kombinera europaspel med allsvenskan i sommar och dels att göra mål som det ser ut nu. Defensiven är ramstark dock och kommer räcka till en kamp strax under toppen enligt mig medan AH tror på en plats rätt långt ner.

7.IFK Göteborg 13 (10-3)
Som jag skrev i superettantipset om gais, vi tippar varandras favoritlag högre upp än vad vi själva tror om våra lag.
Vi blev alltså tia ifjol och laget är inte bättre denna säsong, givetvis mycket mer utvecklingsbart men utvecklingsbart innebär ju också i rätt stor mån oförutsägbart. Klaffar ALLT kan det bli riktigt bra men att allt ska klaffa redan iår känns långt borta. Engvalls intåg med splittringar bland supportrar etc gör inte nytta heller.
Tuff sits och vad händer man torskar tre raka?

6.IF Elfsborg 12 (8-4)
Elfsborg smyger med rejält under radarn iår, det blir antagligen en stabil mittenplacering/strax under toppen iår. Det bästa är väl snarare att man i Elfsborgs-lägret funderar på hybridgräs på Borås Arena!

5.IFK Norrköping 11 (4-7)
Peking missade europa ifjol och satsar inför säsongen. Frågan är dock hur långt det räcker. Det känns som att det blir en plats strax under toppskiktet men i takt med att en del nycklar knappast blir bättre och att nyförvärven inte hunnit visa allt än så får man en femteplats i vårt tips.
Det kan gå bättre och det kan gå sämre helt enkelt.

4.BK Häcken 9 (3-6)
Röva slutade fyra ifjol och hamnar där igen enligt vår expertis.
Frågan är om man orkar kombinera allsvenskan med europaspel i sommar och om man inte är lite tunna allra längst fram.

3.Östersunds FK 8 (6-2)
Jag tror Östersund får en baksmälla nu, visst att man inte har europaspel iår och kan fokusera på allsvenskan men i sommar kommer man tappa än fler spelare och det blir inte lika lätt att hitta ersättare för en billig peng längre. Nu vet alla att ÖFK har cash och kommer kräva rejält pröjs med.
Jag tror man får svårt att ta det där guldet man strävar efter och att man då "rasar" till en sjätteplats efter sommaren. AH tror på guldstrid.

2.AIK Solna 7 (2-5)
Fått några tunga skador under cupen/vintern men är ändå det enda laget som på pappret kan utmana MFF litegrann iaf. Det lär inte räcka hela vägen fram nu heller dock...

1.Malmö FF 2 (1-1)
Det tar emot men det går helt enkelt inte att på ett trovärdigt sätt tippa annorlunda.

Superettan tips 2018.

Superettan 2018.

Bloggen må vara död, men likt Jesus återuppstår den vid påsk när serierna startar igen.
Nog med religiöst dravel nu och rakt på tipsen!

Denna säsong tippar bara FH och AH. Likt tidigare år gäller samma gamla vanliga regler, d.v.s. vi tippar varsin tabell, lägger ihop tabellplaceringarna och rangordnar lagen efter det.
Hamnar två lag på samma summa avgörs placeringen i tipset efter vilken enskild position som laget tippats högst på, är det lika där med går vi på vilken frukt AH ätit senast.

För att göra det hela ännu mer spännande börjar vi nerifrån och upp i tipsen.
(Lag-totalt tips-FHs tips-AHs tips)

16.IK Frej 30 (15-15)
Va??? Har dom tippat lika tänker ni nu.
Jo,men se på alla sveriges domare det har vi visst gjort. Ja,men då behöver vi ju inte ens kommentera detta mer, Frej slutar på femtonde plats i serien för det har IKs samlade tipsexpertis sagt. Fast dom hamnar på sextonde plats i tipset!

15.Norrby IF 30 (16-14)
Norrby har fått tillbaka skyttekungen Yarsuvat och det kan väl kanske tyda på att det görs mål framåt denna säsong (skyttekungar brukar tydligen betyda mål framåt har vi läst...).
Resten av laget tror vi inte på dock. AH tror att det vackra boråslaget (blåvita färger är vackra) får kvala men det tror inte jag...

14.Athletic Fotball Club Eskilstuna City United Väsby IF Café Opera Fc Djursholm. 29 (13-16)
ÅK UR!!! Försvinn från svensk fotbolls medvetande och kom aldrig åter. Det är egentligen allt vi har att säga om denna direkt vidriga förening.

13. IK Brage 24 (12-12)
Borlänges fotbollsstolthet slutar helt enkelt tolva eftersom vi båda tippar det. Fast totalt har vi dom på plats tretton, visst är våra tabellregler underbara?
Denna säsong slipper man dessutom dras med Dalkurd i staden och det är bara klassiska Brage som spelar elitfotboll på Domnarsvallen 2018.
Mina starkaste minnen av Brage är förutom den klassiska ramsan om att "Brage e lage som aldri tappe tage" är en briljant 0-0 match på Gamla Ullevi i allsvenskan 93...

12.IFK Värnamo 24 (14-10)
Ännu ett lag i vackra färger. Vi vet egentligen inte så mycket mer om detta gäng än att vi åkt förbi här några gånger på väg till andra orter i riket. Då trodde vi inte så mycket på Värnamo som ort och det kan vi väl då låtsas ligga till grund för detta tips, det är förvisso egentligen skitsnack men det låter bra...

11.Varberg BoIS 22 (11-11)
Återigen har vi tippat helt lika och denna gång på Varberg, Varberg är lite udda, det går väldigt mycket upp-å-ner där tycker vi, iblands slåss man strax under toppen och ibland i botten. Iår får man kriga i dom nedre regionerna igen, men vi ser inte att laget får kvala iaf.
FH har dessutom haft en samarbete i ett projekt med BoIS en gång för några år sedan, det ni!

10.Landskrona BoIS 21 (8-13)
Jag har stått i ösregnet på Landskrona IP 1994. Jag ville bara ha det sagt för att diva mig lite...
I övrigt verkar det ju vara gött kaotiskt där med ekonomin och styrelsefolk som hoppar av till höger och vänster. Klassisk klubb annars. Spelar Håkan Söderstierna än?

9.Örgryte IS 17 (10-7)
Ett litet glapp nu här från BoIS på 22 till ÖIS på 17, en liten skiktning i tabellen helt enkelt.
Vi tror helt enkelt inte att kamelernas lag gör speciellt bra ifrån sig iår heller.
Båda halvorna tycker det är rätt tråkigt att Mjällby inte vann kvalet, för bullarna är godare på Strandvallen och dessutom har Mjällby har den enda arenan i landet där det luktar tång på bortaläktaren om vinden ligger rätt.
Se där, det var väl en underbart sportslig motivering till placeringen?

8.Falkenberg FF 14 (5-9)
Skrea Strands raggare får en sådär härligt skönt mittenplacering i serien. Sådär härligt glammigt det bara kan bli när man spelar på en arena vid namn Falcon Alkoholfri Arena.
Nej,en djupare analys av laget får ni inte.

7.Degerfors IF 12 (4-8)
Har jag berättat om när jag såg mitt kära blåvitt vinna med 7-2 på Stora Valla? Jasså, det har jag...
Jag ser gärna Degerfors högre upp och i allsvenskan igen framförallt om korven är lika god fortfarande och om bortaläktaren numera är placerad i närheten av övriga arenan.

6.Gefle IF FF 12 (9-3)
Zzz....

5.Jönköping Södra IF 11 (7-4)
Jag gillade ändå Stadsparksvallen i allsvenskan, det var en mysig promenad från staden och upp till stadsparken, det var genuint och klassiskt. Tyvärr blir det ingen snabb återkomst för J.Södra utan en ombyggnad med ny tränare och några nya spelare...

4.GAIS 9 (3-6)
Det är lite "kul" att vi i regel tippar varandras favoritlag högre upp i tabellen när vi halvor tippar. Jag tror att Gais tar en kvalplats uppåt medan gaisaren på bloggen (ah) tror på en seg sjätteplats.
Har visat gott gry i cupen under våren även om det inte skall överskattas.

3.Östers IF 7 (2-5)
Öster är klassiskt, fin arena numera med och ett lag som nog kan sno en kvalplats om det stämmer, rentav gå upp direkt i en jämn serie.
Förutom namnet (Myresjöhus Arena) förtjänar arenan ett allsvenskt lag.

2.Helsingborgs IF 7 (6-1)
Oj, här skiljer sig tipsen åt.
Jag kan förstå AHs tips, men frågan är hur HIF klarar det hela, man var ju favorit ifjol med enligt många. Jag tror HIF "gör en Bajen" i superettan och får stanna några år. Andreas Granqvist till trots, hur motiverande är det att gå från ett vm (och typ en torsk mot Brasilien i en åttondel) till att möta IK Frej borta?

1.Halmstad BK 3 (1-2)
HBK gillas av oss båda, det finns något skönt med att gå längs nissans strand från centrum till Örjans Vall och se på boll. Dessutom brukar ju HBK studsa tillbaka otroligt fort när man åkt ner.
Direktuppflyttning enligt oss båda tippare.

RSS 2.0