Det gäller att göra sitt jobb

Gör man inte sitt jobb blir ingenting gjort. Blir ingenting gjort blir det inte heller några poäng. Så kan man kort sammanfatta Vita Hästens bortamatch mot Karlskrona som avgjordes för några dagar sedan. Vita Hästen släppte in två mål på mindre än två minuter, och därefter var man mer eller mindre chanslösa. Det blev förlust med 7-3. Hästen gjorde helt enkelt en riktig bottenmatch när det behövdes en kanonmatch och därmed halkade man ner ett pinnhål i tabellen, vilket gör att det nu ska väldigt mycket till för att knipa en allsvenska plats.

 


 

Tre omgångar återstår innan vi vet vilka två lag som tar klivet upp till allsvenskan. För Björklöven ser det väldigt bra ut med tanke på de senaste segrarna men därefter är det förhållandevis tight. Vita Hästen har fortfarande en teoretisk chans att nå allsvenskan, men då lär det krävas full pott (9 poäng) i de avslutande matcherna. Dessutom måste även Karlskrona och Björklöven tappa ett par poäng, dels för att Hästen ska komma förbi rent poängmässigt, men även för att undvika ett tabelläge där målskillnaden blir avgörande.    

 

I eftermiddag tar Vita Hästen emot Huddinge i Himmelstalundshallen. Huddinge är långt ifrån ett dåligt lag, men det är ändå ett lag som Vita Hästen ska kunna besegra relativt enkelt, om alla i laget gör sitt jobb vill säga. Personligen tror jag på en relativt enkel seger för Vita Hästen, som lär vara väldigt revanschsugna efter förlustmatcherna, och jag hoppas också att så blir fallet, så man samtidigt kan kasta ett extra getöga på resultatskyltarna från de övriga matcherna. Det är som ni förstår inte bara i Norrköping som Vita Hästens framtid avgörs.

 

Det bästa för Hästen vore att Björklöven besegrar Tingsryd i förlängning och att Piteå kan skrälla mot Karlskrona och åtminstone knipa någon poäng, Varför jag inte vill att Björklöven ska köra över  Tingsryd fullständigt beror på att risken i så fall blir överhängande att Björklöven kommer tappa motivation till omgången därpå då man möter Karlskrona på bortais. Men skulle Karlskrona åka på stryk mot Piteå har jag naturligtvis inget emot om "löven" kör över TAIF. Det viktigaste är att KHK tappar poäng eftersom det är det enda lag som inte Hästen själva kan ta sig förbi tabellmässigt utan hjälp från andra lag.


Bilder från isracing-VM

Fler bilder finns här: www.antep.se/fotovisa.php?id=298

Tipskommentarer

BK Häcken-IFK Göteborg
Tips: 1-3
Röva är bra numera men Göteborgskamraterna kan både slå ur underläge och ha hemmaplansfördel vilket talar för dem, men jag är tveksam till att de vinner såpass enkelt.

Helsingborgs IF-Djurgårdens IF
Tips: 2-0
Ja HIF ska i grunden vara bättre och har dessutom hemmaplan.

Syrianska FC-Kalmar FF
Tips: 0-1
Här tror han på bortaseger och nog ska Kaaamaaaaa vara det bättre laget.

Mjällby AIF-IFK Norrköping FK
Tips: 1-2
Klurig match och jag tror nog mer på Mjällby på Isterlandet. IFK Norrköping FK har väl inte sett gräs i år så jag håller här icke med tipparen.

Malmö FF-Halmstad BK
Tips: 3-1
Ja nog ska Iff Iff slå nykomlingen hemma men nykomling i premiär är aldrig lätt.

Gefle IF FF-Åtvidaberg FF
Tips: 0-0
Låter kul.

IF Brommapojkarna-Östers IF
Tips: 0-2
Nykomlingsbatalj, Öster var bättre ifjol och enligt detta tips även bättre nu. 0-2 känns dock i överkant tycker jag.

IF Elfsborg-aik solna
Tips: 0-2
Hemmapremiärtorsk med 0-2 för ett lag som Elsfborg känns extremt men gnagarna är alltid luriga. Dock tveksam.

Allsvenskan omgång 1

Så var det då dags igen att omgång-för-omgång tippa allsvenskan!
 
Omgång 1

BK Häcken-IFK Göteborg
Tips: 1-3

Helsingborgs IF-Djurgårdens IF
Tips: 2-0
 
Syrianska FC-Kalmar FF
Tips: 0-1
 
Mjällby AIF-IFK Norrköping FK
Tips: 1-2
 
Malmö FF-Halmstad BK
Tips: 3-1
 
Gefle IF FF-Åtvidaberg FF
Tips: 0-0
 
IF Brommapojkarna-Östers IF
Tips: 0-2
 
IF Elfsborg-aik solna
Tips: 0-2
 
Andra Halvan kommenterar under dagen!
 
 

Vinna eller försvinna

Ikväll spelar Vita Hästen bortamatch mot Karlskrona. En väldigt avgörande match för båda lagen. För att haka på jakten efter de två topplatserna i tabellen krävs en seger, tre nya och fräscha poäng!

 

 

 

Känslan att möta just Karlskrona i en avgörande match känns inte speciellt bra med tanke på hur det gick förra året när lagen möttes i play off-spelet innan kvalserien drog igång. För er som missat eller glömt bort det så vann KHK matchserien med 2-1 och tog bokstavligt talat död på Vita Hästens säsong. Nu har KHK chansen att göra samma sak igen, något de säkerligen kommer vara sugna på efter utskåpningen tidigare i kvalserien när Vita Hästen hemmaslog Blekingelaget med 4-0.

 

Nyckeln till framgång för Vita Hästen ikväll är att våga spela offensivt och sätta hård press mot motståndarmålvakten. I de senaste två matcherna mot Björklöven har man mestadels fått rikta in sig på försvarsspel. Ibland kan även det ge segrar, men då krävs det oftast ett fantastiskt målvaktsspel samt en grym effektivitet på de målchanser som skapas. Att spela offensiv hockey brukar alltid öka möjligheten att vinna, och ser man till vart KHK är som svagast så är det i egen zon (även om man på pappret har ganska bra spelare). Hittills i kvalserien är faktiskt Karlskrona det lag som släppt in näst flest mål!

 

Tre nya poäng till Vita Hästen skulle göra att man fortfarande är med i kampen om de allsvenska platserna på allvar. Blir det däremot förlust så kommer Karlskrona gå om i tabellen, och avståndet till de två allsvenska platserna lär i så fall växa till fem poäng. Något som förmodligen blir en övermäktig uppgift att hämta in i de avslutande matcherna. Det måste helt enkelt bli seger ikväll och förhoppningsvis kommer Hästen att visa det på isen!


Ivanov tog över efter Krasnikov

I söndags var jag på plats i Uppsala för att bevittna den avslutande deltävlingen i årets isracing-VM, eller Ice Speedway Gladiators, som det rent officiellt heter. Nikolai Krasnikov, som dominerat isracingvärlden det senaste decenniet med inte mindre än åtta raka individuella världsmästartitlar (2005-2012), beslutade sig efter förra årets VM-guld att avstå från fortsatt tävlande i just VM. Årets säsong har därmed varit lite extra intressant, vem skulle bli arvtagare till legenden Krasnikov?

Precis som vanligt i isracingsporten har ryssarna dominerat fullständigt, och vore det inte för att flera andra nationer fått ett antal förare inkvoterade skulle förmodligen hela VM-serien se ut som ryska mästerskapet. Egentligen är det bara de båda Österrikarna Franz Zorn och Harald Simon som brukar kunna ge ryssarna en ordentlig fight. Ingen av dem har dock lyckats nå en pallplats under den här säsongen.

Zorn, en av få icke-ryssar i världstoppen!

Inför den avslutande finalen i Uppsala ledde fjolårets VM-tvåa Danil Ivanov totalställningen före sina landsmän Dmitri Koltakov och Dmitri Khomitsevich. Denna trio har varit dominant under hela året och redan efter ett par av deltävlingarna började man ana vilka som skulle göra upp om medaljerna. Ivanov har hela tiden varit snäppet jämnare än de övriga, mycket tack vare sina grymma starter. Inför söndagens tävling hade han vunnit fem av nio deltävlingar, och i övrigt kört till sig tre andraplatser samt en tredjeplats.

Ivanov ledde alltså VM, han var mannen att slå! Men det gick inte. Ivanov var helt omutlig. Han vann sitt första framträdande relativt enkelt och därefter rullade allting på perfekt för den 26-årige ryssen. Många heat var ganska tighta, men Ivanov vann och körde hela tiden i mål på bakhjulet, som en vinnare. Något som imponerade på mig var hur han valde att fira VM-guldet, som han förövrigt säkrade redan efter sin andra heatseger. Han sträckte upp ena näven i luften och åkte sedan direkt in i depån. Han var således inte nöjd där, utan han ville även vinna själva deltävlingen. Och det gjorde han. Ivanov var helt oslagbar under hela dagen och visade verkligen upp för publiken att han var och är en värdig världsmästare! Tvåa i såväl tävlingen som i totalställningen blev Koltakov, och trea blev Dmitri Khomitsevich.

Ivanov i stilstudie.

Som helhet var tävlingen riktigt bra. Jag har sett mycket isracing i mitt liv, men man slutar ändå aldrig att imponeras över dessa idrottsmän som bjuder oss publik på underhållning i absolut världsklass! Innan tävlingen passade jag förövrigt på att ta mig in i depån där jag tog ett par autografer av Krasnikov (som fanns på plats för att dela ut priserna) och Ivanov. Kungen och kronprinsen skulle man kunna säga!

Autografer på Ivanov och Kransikov, självklart på kollage med bilder som jag själv tagit!

Blåvitts laguppställning omgång 1

På söndag börjar så allsvenskan och som sig bör får blåvitt inleda hela den allsvenska säsongen med match mot BK Röv.
 
Mv: Alvbåge- Visserligen får man onormalt hög plus när han har bollen vid fötterna men han är gjuten ändå.
 
Hb: A.Johansson- Tillbaka i klubben och givetvis helt solklar på denna plats landslagsmässig som han är.
Mb. Bjärsmyr- Otroligt viktig och förhoppningsvis förlänger han kontraktet med, gjuten här iaf!
Mb. Waehler- Tänk om vi ändå kunde locka hem Antonsson med som komplement till Bjärsa, men tills dess får vi ha Kjetil här.
Vb: Dyrestam- Augustinsson skadad och då är dyre det bästa alternativet.
 
Hm: Salomonsson- Då adam kommer äga högerbacken får Emil flytta fram hit.
Im: Jakob Johansson- Varit den bäste blåvitt ett tag nu och är given.
Im: Haglund- Får ha platsen till Farnerud är hel iaf.
Vm: Gerzic- Är han fit igen spelar han troligtvis här.
 
F: Hysén- Givetvis helt given.
F: Moberg-Karlsson- Får han bara sätta en boll kommer det lossna rejält.

Bänk:

Mv: Sandberg
B: Lund
B: Logi
M: Allansson
M: Sobralense
F: Larsson
F: Stiller

"Experternas allsvenska tips"

Ni har redan sett IKs tips av allsvenskan 2013, nedan visar vi även "Experternas" dito. De "Experter" vi tagit med iår-det varierar ju lite- är de från Aftonbladet och Expressens allsvenska bilagor. Siffran efter lagnamnet anger det totala tipset från 27 experter.
 
1.IF Elfsborg 48
2.Malmö FF 76
3.AIK Solna 79
4.IFK Göteborg 115
5.BK Häcken 116
6.Helsingborgs IF 147
7.Djurgårdens IF 207
8.IFK Norrköping 214
9.Kalmar FF 231
10.Åtvidabergs FF 293
11.Östers IF 298
12.Halmstad BK 310
13.Gefle IF FF 338
14.Mjällby AIF 378
15.IF Brommapojkarna 404
16.Syrianska FC 421

Är det kört nu hästen?

Vita Hästen hade igår kväll ett gyllene tillfälle att skaffa sig en skön säkerhetsbuffert på fyra poäng ner till närmast jagande lag. Det enda som behövdes var en vinst. Men det blev förlust. Därmed är nu tabelläget helt förändrat, Vita Hästen halkade ner under det allsvenska strecket och är nu piskade till att vinna de resterande fyra matcherna.

 

 

 

Vita Hästen fick en ganska bra inledning på matchen. Precis som i Norrköping var det visserligen Björklöven som tog tag i matchpinnen direkt och förde spelet, men det var Hästen som gjorde det första målet. 0-1 genom Henrik Bankelius efter drygt tre spelade minuter. Därefter hade Hästen ytterligare ett par fina möjligheter att sätta både 0-2 och 0-3, men den där effektiviteten man visade upp när lagen möttes i Norrköping fanns inte den här kvällen. Istället började Vita Hästen dra på sig ett flertal utvisningar, vilket gav Björklöven möjlighet att öka trycket än mer mot Alexander Bergh i Hästenkassen.  

 

Vita Hästen klarade sig genom den första perioden, men efter sex minuter av mellanakten hade Björklöven vänt på steken och tagit ledningen med 2-1. Mycket talade för att det skulle bli oerhört svårt för Hästen att komma igen efter att ha tappat ledningen, men några minuter innan periodens slut fick Vita Hästen in ett psykologiskt viktigt kvitteringsmål genom Jimmy Andersson.

 

I den tredje perioden fortsatte Björklöven att trycka på i offensiv skott. Man vann skotten i perioden med hela 16-6, fast det såg ändå inte ut som att det skulle bli några mål. Tiden gick och 2-2-läget stod sig. Men med bara 36 sekunder kvar på slutperioden fick Björklöven sin revansch mot Vita Hästen. Alexander Sundström blev hela Umeås hjälte när han gav sitt lag tre poäng och ett skutt förbi Hästen i tabellen.

 

För Vita Hästens del ser det nu väldigt tufft ut att nå allsvenskan. Man har dock fortfarande allt i egna händer. Vinst i de resterande fyra matcherna kommer med största sannolikhet att innebära att man kniper en plats bland de två främsta. Nästa match borta mot Karlskrona kommer mer eller mindre bli totalt avgörande för om Hästens säsong ska leva vidare eller dö. Mer om det kommer imorgon.


Slutspurten!

Ikväll drar slutspurten igång i kvalserien upp till hockeyallsvenskan. Fem omgångar återstår och poängen blir allt viktigare. Så här ser kvällens omgång ut samt tabelläget.

 

 
 

I och med förra veckans seger mot Björklöven tog sig Vita Hästen upp på en andraplats i tabellen, något som innebär att man verkligen är med i kampen om de allsvenska platserna på allvar. Marginalen ner till just Björklöven är dock bara en ynka poäng, så om Vita Hästen skulle förlora returmatchen ikväll ligger man på nytt efter. Då kommer man behöva förlita sig på andra lags resultat, och förmodligen måste man även vinna de matcher som återstår. En seger skulle däremot innebära att man får ett försprång på fyra poäng ner till närmast jagande lag. Som ni förstår är med andra ord kvällens match uppe i Umeå oerhört viktig.

 

Med tanke på hur matchbilden såg ut i Norrköping så talar mycket för att det blir svårt för Vita Hästen att vinna, men naturligtvis finns det ändå relativt goda chanser eftersom man ändå vann senast med 5-1. Det viktigaste blir att hålla rent framför egen kasse och inte ge Björklöven så många heta målchanser. Det gäller också att man fortsätter vara dödligt effektiva på de chanser man själva skapar. Vidare skulle det också vara bra om Vita Hästen kunde chockera med ett offensivt spel, något som säkerligen skulle göra såväl publik som spelare i Björklöven nervösa. De räknar med att gå in och föra spelet som de själva vill.

 

Sett till de övriga matcherna blir det också intressant att följa returmatchen mellan Karlskrona och Tingsryd. Om KHK förlorar även ikväll så är chansen för dem att gå upp mer eller mindre obefintlig.


Hästen uppe på allsvensk plats!

Vita Hästen vann fredagskvällens oerhört viktiga hemmamatch mot Björklöven med 5-1. En kross rent resultatmässigt, fast siffrorna speglar egentligen inte matchbilden. Björklöven spelade betydligt bättre än Karlskrona som var på besök senast i Norrköping, men Umeålaget hade stora problem med effektiviteten, och då vinner man som bekant inga ishockeymatcher. I och med segern ligger Vita Hästen nu på en allsvensk plats när halva serien är avklarad! Det kommer förmodligen bli spännande in i slutet, även om mina nerver gärna ser ett tidigt avgörande.
 
 

 

Matchen inleddes tyvärr med en ganska otäck smäll. Efter bara nio spelade sekunder satte Jimmy Andersson in en tackling mot Björklövens  Karl-Johan Lundström. Tacklingen i sig var det absolut inget fel på, men den träffade onekligen olyckligt då Lundström föll raklång ner på isen. Det blev tyst i ishallen och med tanke på att nyss nämnde Lundström inte rörde sig på ett bra tag trodde många att det var allvarligt. Men som tur är visade det sig senare under kvällen att det "bara" rörde sig om en lättare hjärnskakning.

 

När matchen kom igång igen såg det inte alls lika bra ut som mot Karlskrona. Vita Hästen slarvade mycket mer i passningsspelet och var oftast tvåa in på puckarna utmed sargen. Hästen spelade sämre än senast, samtidigt som Björklöven spelade väldigt mycket bättre än KHK. Gästerna förde spelet och skapade flest målchanser, men med både tur och skicklighet lyckades ändå Hästen hålla undan från anstormningen. Ologiskt nog - inte helt ovanligt inom sportens värld - var det istället Vita Hästen som satte det första målet i matchen. Halvvägs in i första perioden uppstod en tilltrasslad situation framför Björklövens målvakt och på något sätt lyckades då Tomas Wallgren peta in psykologiskt viktiga 1-0 till hemmalaget.  

 

Wallgren, sittandes på knä, petar in 1-0.
 

1-0-ledningen stod sig perioden ut, och det såg länge ut som att ställningen även skulle hålla sig genom den andra perioden. Spelmässigt sett såg mellanakten ungefär ut som den första, fast kanske något jämnare. Björklöven försökte föra spelet medan Hästen ofta fick rikta in sig på hårt försvarsspel. När endast tre minuter återstod av perioden fick Vita Hästen chansen att lira powerplay. Hittills i kvalserien har man inte producerat tillräckligt mycket i den spelformen, men vid det här tillfället klippte man till direkt. Hästen vann tekningen, tog sig in på mål och inom loppet av fyra sekunder sprätte Linus Näsström in 2-0 till hemmapublikens vilda jubel. Nästan ett lika viktigt psykologiskt mål som det första, det är som bekant stor skillnad på 2-0 och 1-1.

 

I tredje perioden såg Vita Hästen ut att ha ganska bra koll på händelserna. Eftersom man hade en relativt säker ledning behövde man inte ta några onödiga risker i offensiven. Hästen spelade smart och var dödligt effektiva på de chanser som uppstod. Björklöven försökte desperat reducera ställningen, men istället gick man gång på gång bort sig, och Vita Hästen kunde kontra in både 3-0 och 4-0. Matchen var med andra ord avgjord. Halvvägs in i perioden lyckades tillslut Björklöven få in ett tröstmål, men Vita Hästen fick ändå sista ordet. Med minuten kvar av matchen satte Emil Alengård 5-1 i boxplay.

 

Hästen tackar klacken för stödet.
 

Nu är alltså halva serien avklarad och Vita Hästen ligger på en av de två allsvenska platserna. Man har allt i egna händer, men det räcker med en förlust för att tappa det fina läget. Förmodligen kommer väldigt mycket att avgöras på måndag när Hästen spelar returmatchen mot Björklöven. Genom en seger där kan man skaffa sig en väldigt skön "poängbuffert" på fyra poäng ner till närmast jagande lag.


Sista matchen innan halvtid

Imorgon (fredag) spelas den femte omgången av kvalserien upp till hockeyallsvenskan, den sista omgången innan slutspurten drar igång och alla lag ska mötas i returmatcher. För Vita Hästens del tar man emot serieledande Björklöven från Umeå. En oerhört viktig match för båda lagen med tanke på tabelläget!

 

 

 

Som synes blir detta en såkallad sexpoängsmatch. En hemmaseger efter full tid innebär att Vita Hästen som sämst kommer att ligga på en andraplats när halva serien är genomförd. En förlust kan däremot innebära att Hästen får fem poäng upp till närmaste allsvenska plats, något som mer eller mindre lär vara omöjligt att hämta in.

 

Om Vita Hästen kan spela på precis samma sätt som mot Karlskrona finns det väldigt goda förutsättningar för att segertåget rullar vidare, men faller man tillbaka i gamla synder och börjar slarva för mycket i uppspelen och i det defensiva spelet, då ligger Hästen illa till. Björklöven har ett betydligt svagare lag än såväl Tingsryd som Karlskrona på pappret, fast många av spelarna är ändå relativt rutinerade och har mycket rutin från allsvenskt spel. Väldigt många av spelarna kommer också från norra Sverige, vilket innebär att Björklöven är ett lag som verkligen krigar till hundra procent. Lag med för många inköpta legoknektar kan ibland ha en förmåga att tappa motivation i vissa lägen.

 

Gällande de andra två matcherna så är utan tvekan duellen mellan de båda allsvenska lagen mest intressant. Även det är en sexpoängsmatch där oerhört viktiga poäng stå på spel, inte minst för Karlskrona. Om KHK skulle åka på sin tredje raka bortaförlust så blir det väldigt svårt för dem att komma igen! För Vita Hästens del är dock frågan vad som är bäst. Om Karlskrona vinner öppnas möjligheten för Hästen att gå upp i ensam serieledning, men då blir å andra sidan tabelläget väldigt mycket tightare bakom. Egentligen vore det kanske inte helt fel om Tingsryd vinner och är klara seriesegrare inför den sista omgången av serien. I avslutningen tar nämligen Vita Hästen emot just Tingsryd, och då skulle det sitta fint om det bara fanns ett motiverat lag på isen!


Krossen

Vita Hästen - Karlskrona: 4-0. Det säger allt. Norrköpings stolthet körde över KHK när det gällde som mest och hakade därmed på tåget till allsvenskan på allvar! Inför matchen kände jag mig väldigt osäker på om Hästen skulle kunna rubba Blekingelagets stjärnfyllda lag. Det skulle krävas en riktigt stark insats från hela laget utan några missar i det defensiva spelet. Just med tanke på hur slarvigt spelet har sett ut i många matcher tidigare under säsongen ställde jag mig således tvivlande till om det verkligen skulle kunna gå vägen. Men det gjorde det alltså! Vita Hästen gjorde sin klart bästa match hittills den här säsongen och vann förvånansvärt enkelt. Man gjorde inte ett misstag, man såg helt enkelt ut som ett helt nytt lag!

 

 

 

För att sammanfatta matchen kort kan man säga att Vita Hästen var bättre än Karlskrona i samtliga perioder. Man satte press på gästerna redan från start och lyckades också få med sig det första viktiga målet i matchen sedan Gustaf Gardell petat in 1-0 efter drygt sex spelade minuter. Målet gjordes förövrigt i powerplay, Hästens första fullträff i den spelformen sedan kvalserien drog igång! Därefter drog Hästen på sig ett par billiga utvisningar, men man kämpade föredömligt i försvaret och lät gästerna bara komma till skott från dåliga lägen. Och Alexander Bergh, han var bergssäker i mål.

 

I mellanakten fortsatte Vita Hästen att pressa tillbaka Karlskrona och efter bara ett par minuters spel kunde Peter Nylander utöka ledningen till 2-0. Några minuter senare kom 3-0 genom Erik Rosén, och tre minuter därefter satte Tomas Wallgren spiken i kistan, 4-0. Vita Hästen hade många fler fina chanser att dra ifrån ytterligare, men effektiviteten i anfallsspelet gick ner sig när matchen kändes avgjord. Hästen la istället mest fokus på det defensiva spelet och spelade ganska enkelt av  matchen. Karlskrona fick några hyfsade målchanser i slutperioden, men Bergh stod emot hela tiden och fick mycket välförtjänt hålla sin första nolla i kvalserien. En viktig boost för självförtroendet!

 

Nye tränaren Per Hånberg fick en bra start i Vita Hästen!

 

Hur kommer det sig då att Vita Hästen helt plötsligt går från att vara ett slarvigt spelande lag till ett i princip helt felfritt lag? Handlar det om det omtalade tränarbytet? Jag skulle tippa på att förklaringen ligger i en kombination av flera olika faktorer. Att få en ny tränarröst kan säkert bidra med en hel del, men en minst lika stor förklaring till förvandlingen är att man vann den föregående matchen mot Huddinge. Det höjde självförtroendet hos hela laget! En annan faktor som förmodligen också  spelar in är att alla "gamla" Hästar från förra säsongen kände en brinnande iver att ta revansch mot just KHK. Det var som bekant de som tog död på Hästens säsong förra året.

 

Om Vita Hästen kan spela på samma sätt i de avslutande sex matcherna, då blir det utan tvekan allsvenskt spel  för Vita Hästen när nästa säsong drar igång. Men det gäller alltså att hålla samma nivå nu och inte falla tillbaka i gamla synder. På fredag lirar Hästen nästa match då Björklöven kommer på besök till Norrköping. Vinner Vita Hästen den matchen på full tid så ligger man antingen etta eller tvåa när halva serien är genomförd.


Ödesveckan är här

Efter några dagars ledighet drar ikväll kvalserien till allsvenskan vidare med sin fjärde omgång. De tre tippade topplagen har som väntat tagit kommandot om tätplaceringarna i tabellen, men många matcher återstår fortfarande och många omkastningar kan komma att ske. För Vita Hästens del väntar nu en riktig ödesvecka då man spelar två raka hemmamatcher. Ikväll möter man Karlskrona och på fredag kommer Björklöven på besök. Två fullpoängssegrar i dessa matcher så ligger helt plötsligt Hästen som sämst tvåa i tabellen när halva serien är avklarad! Nedan följer kvällens omgång samt tabelläget:

 

 

 

Förutsättningarna inför kvällen är att Vita Hästen genom en seger (tre poäng) kommer att ta sig förbi Karlskrona i tabellen. I så fall har man tagit sin andra raka seger i serien, något som säkerligen också kommer få spelarna att kämpa ännu hårdare framöver. Just Karlskrona är dock ett lag som skrämmer mig och säkerligen även många andra Hästen-anhängare. Det var nämligen KHK som spelade bort Vita Hästen från kvalserien förra säsongen, och som grädde på moset även gick upp i allsvenskan. Deras sejour där har dock varit allt annat än bra. Blekingelaget slutade tvärsist, något som visserligen har gett dem möjlighet att förbereda sig på kvalserien på ett bra sätt och värva de spelare som de anser behövs. För just sett till spelartruppen har man egentligen det starkaste manskapet i hela kvalserien.  

 

Om Vita Hästen ska kunna knäcka favoriterna och haka på den allsvenska kampen på allvar så gäller det att bli mer noggranna i spelet jämfört med tidigare. Försvarsspelet måste bli stabilare och alla onödiga felpass måste bort, liksom utvisningarna. Det är också viktigt att Vita Hästen blir mer effektiva i offensiven. Hur konstigt det än kan låta så har Vita Hästen gjort flest mål av alla lag i kvalserien hittills, men det finns ändå mycket mer att ta av då man bara ligger fyra i skotteffektivitetsstatistiken med 7,5%. Karlskrona ligger förövrigt sist i samma lista med 7,41%.   

 

Som ni säkert inte kunnat undgå har Vita Hästen också hunnit med att byta tränare sedan mitt senaste inlägg. Patrik Klüft fick sparken och har ersatts av Per Hånberg. Ett ganska märkligt beslut då Vita Hästen faktiskt vann sin senaste match och inte har så många matcher kvar innan säsongen är över. Som utomstående får man som vanligt aldrig någon bra förklaring till varför beslutet fattades, men det blir stor press på Hästen att lyckas nu. Radar man upp förluster så kommer beslutet att sågas och radar man upp segrar kommer man att geniförklaras.

 

Gällande Hånberg har han förövrigt ett förflutet som spelare i Vita Hästen, men därefter har han mest spelat i Almtuna fram till säsongen 1998/99 då han la skridskorna på hyllan. Som tränare är han relativt rutinerad och en av hans främsta meriter kommer faktiskt från i år då han i slutskedet av allsvenskan fick hoppa in som coach i Almtuna. Det var med han vid rodret som de lyckades kämpa sig förbi Tingsryd och därmed slippa spela i kvalserien.


Första segern för Vita Hästen

Under söndagskvällen spelade Vita Hästen till sig sin första seger i kvalserien sedan man slagit tillbaka Huddinge på bortais med siffrorna 2-5. En seger som var nödvändig för att hoppet om en allsvensk plats skulle kunna leva vidare. Segern var dock långtifrån säker! I de två inledande matcherna av serien har Hästen varit det spelförande laget med mest skott mot mål. Som bekant har man dock varit fruktansvärt ineffektiva framåt, slarvat för mycket i försvarsspelet och dragit på sig på tok för mycket utvisningar, något som kostat laget poäng.

 

Sett till matchen mot Huddinge såg det länge ut att bli samma visa igen. Vita Hästen låg på mest, men det var Huddinge som fick det första målet. Efter drygt fem minuter av den första perioden satte Nicklas Heinerö 1-0 till hemmalaget, och genast började olyckskorparna kring Vita Hästen att kraxa. Men kraxandet slutade relativt snabbt, för blott en halvminut efter det inledande målet utjämnade Sebastian Ottosson ställningen till 1-1. "Otto" gjorde förövrigt comeback den här matchen efter en tids skadefrånvaro.

Åter igen tändes hoppet om den första segern, det enda som behövdes var ytterligare ett mål framåt samt att hålla tätt bakåt. Men så enkelt skulle det självklart inte bli. Istället återtog Huddinge ledningen, en ledning som man höll länge. Efter två spelade perioder ledde Huddinge fortfarande matchen med 2-1, trots att Vita Hästen ledde skottstatistiken med hela 26-12. Det kändes som att det skulle bli ytterligare en uppvisning i ineffektivitet, men i inledningen av tredje perioden kom äntligen trendbrottet som Vita Hästen väntat på. Ketchupeffekten!

 

Efter ett par minuter av slutperioden kvitterade Sebastian Ottosson ställningen till 2-2. Tre minuter senare satte Peter Nylander 2-3, och mindre än minuten senare kom även 2-4 till Vita Hästen efter mål av Vilhelm Åman. Den här gången lyckades man också hålla ledningen hela vägen och tillslut gjorde Hästen även 2-5 i öppen kasse. En livsviktig seger som gör att hoppet om allsvenskan lever vidare! Såhär ser tabellen och omgångens resultat ut.

 

 

 

Mitt drömscenario i de övriga två matcherna gick inte vägen, men trots detta är serien fortsatt ganska jämn och kan Hästen bara vinna sina två kommande hemmamatcher mot Karlskrona och Björklöven talar mycket för att man kommer att ligga på en allsvensk plats inför slutspurten.


Johaug gjorde en Olsson

Var det någon som var jätteöverraskad över att Norge knep förstaplatsen i damernas 3-mil i Holmenkollen idag? Det var inte direkt någon wow-upplevelse att en norsk skulle knipa första pallplatsen, det tror jag hela skidvärlden är överrens om i dessa dagar.
 
Segrarinnan, Therese Johaug, som jag låtit kröna till kronprinsessa ute i spåren (då Björgen är drottningen) visade tidigt att hon minsann inte skulle bli lätt att tampas med på hemmaplanen och drog tidigt ifrån konkurrenterna. Den enda som lyckades hänga på var Justyna Kowalczyk, men efter ett par kilometers åkning kroknade även polskan och fick se norskan pinna iväg längre och längre bort. Kowalczyk verkade stumna efter den rasade fart som Johaug dragit upp och snart var hon ikappåkt av klungan
 
Johaug ökade  och ökade avståndet till klungan och verkade få nya krafter för varje stavtag. Som mest var avståndet makalösa en och en halv minut mellan norskan och den jagande klungan och jag kom drekt att tänka på Olssons bragd i 5-milen under längd-vm.
 
2011 vann Johaug 3-milen i Holmenkollen och i år var det alltså dags igen. Och som hon gjorde det. Hela 46 sekunder fören tvåan Kowalczyk och 52 sekunder före trean Julia Tjekaleva.
 
Charlott Kalla, som var den bästa av svenskorna, hade en tuff dag. Skidorna var bra vallade, men formen fanns inte riktigt där. Hon sjönk längre och längre ner i fältet, men lyckades ändå avancera och tog sig i mål som sexa, 1.13 bakom den suveräna Johaug.
 
//DV
 

Hästen behöver hjälp

Imorgon eftermiddag spelar Vita Hästen sin tredje match i kvalserien då man på bortaplan ska ta sig an Huddinge. Ska hoppet om en allsvensk plats leva vidare så är man piskade till att vinna den matchen efter full tid och ta tre poäng. Men faktum är att mycket står på spel för Vita Hästen redan idag. De övriga fyra lagen i kvalserien spelar nämligen sina matcher under lördagen, och om resultaten slutar på rätt sätt för Vita Hästens del kan man faktiskt ta sig upp på en delad andraplats genom en seger imorgon!

 

 

Det som krävs för Vita Hästen är att de hittills obesegrade Björklöven vinner borta mot Tingsryd. På pappret är egentligen Tingsryd favoriter i den matchen, men av det vi sett i de första två omgångarna finns det förmodligen ändå goda chanser för "löven" att fortsätta sitt segertåg. I den andra matchen, mellan Karlskorna och Piteå, så behöver Vita Hästen ett oavgjort resultat där Piteå står som segrare efter förlängning eller straffar. KHK har ett klart vassare lag, men de förlorade sin senaste match samtidigt som Piteå som bekant besegrade Hästen på bortaplan. Det känns med andra ord inte helt osannolikt att det scenariot slår in också.

 

Om dessa resultat går vägen kommer visserligen Björklöven få en stor ledning ner till de jagande lagen, men bakom dem kommer det att bli desto jämnare! Inför omgång fyra kan vi ha fyra lag med fyra poäng som delar andraplatsen. Det vore faktiskt ganska passande.


Allsvenskan 2013-IK:s ultimata tips!

Det är numera en tradition på IK att tippa allsvenskan och kommentera det hela dessutom. Varje år gör vi upp storslagna planer på hur det hela ska presenteras men det blir alltid likadant, så varför ändra egentligen?

Iår är de tippande FH, AH, Reine och Anti. Den ultimata fyran när det kommer till tippning, ifjol var ju anti den enda i hela det tippande Sverige som trodde att Syrianska skulle hänga kvar, vilket de sedermera gjorde! Så att man kan lite på oss är inte något vi bara säger utan en sanning!
 
Vi börjar som alltid nerifrån i vår gemensamma tabell och går uppåt, tipsen inom parantes är i tur och ordning FH-AH-Reine-Anti. Om två lag hamnar på lika antal totalt sett avgör högsta tipset sedan näst högsta osv.
 
Nu har vi tjötat tillräckligt så här kommer tipset:
 
16.Syrianska FC 58 (16-14-15-13)
Återigen är anti den enda som tror att Syrianska slipper åka ur eller ens kvala, frågan är dock om han verkligen får rätt denna gång med? Iår känns laget ännu svagare än förra året men Syrianska har en chans att bli vad Gefle var för nåt år sen, ett gäng som alla tippar skall åka ur men som sedan krigar sig kvar år efter år.
Det är svårt att veta vart detta lagbygge hamnar ty det känns långt ifrån klart som lag, men Melkemichel på tränarbänken har en förmåga att få ut mer av truppen än vad den egentligen klarar av.
Tar man sig en titt på lagets hemsida har de endast en enda spelare så det är en synnerligen tunn trupp...
Dock har laget i cupmatcherna som spelats visat att det finns några gubbar kvar men var laget slutar är svårt att säga annat än att de som vanligt får det tufft.
Det är för mycket som känns osäkert runt laget för att hamna högre, de hamnar klart och tydligt på nedflyttningsplats i vårt tips!
 
15.Östers IF 55 (12-11-16-16)
Här skiljer sig våra tips åt, Reine och Anti tror att vi i Öster har årets jumbo medan halvorna tror att Öster klarar kontraktet med lite marginal.
Laget vann superettan i stor stil men det är en gigantisk skillnad på den serien och allsvenskan men Öster har gjort det smart inför comebacken i högsta serien via att värva rutin i spelare som Kenny Pavey och Pablo Pinones-Arce och har i övrigt en helt okej trupp som nykomling.
Visst får man antagligen kriga på nedre halvan av tabellen men som nykomling tycker jag att det är en relativ stark sådan och Öster kommer säkerligen kunna ta hem en och annan seger mot betydligt högre placerade lag under säsongen, speciellt hemma på ifjol nyinvigda Myresjöhus Arena.
I Öster finner vi en enligt mig klart underskattad spelare i Juan Robledo, mittbacken som tillsammans med Patrik "Bagarn" Rosengren bildade ett mycket starkt mittlås i Mjällby för bara ett par år sen, han finns nu alltså i Öster och når han Mjällbyklass är det helt klart en stark värvning som med sitt huvudspel även kan komma att sätta en och annan boll på fasta för Växjölaget.
 
14.Halmstad BK 54 (13-16-14-11)
Även här varierar tipsen litegrann, vilket om inte annat visar hur svårtippad allsvenskan är, då AH tror HBK blir jumbo medan anti tror att HBK kan spela de sista omgångarna utan någon kniv mot strupen ens för att hamna på kval. Reine tror på kval medan FH tror de klarar sig undan just det med minsta möjliga marginal placeringsmässigt.
HBK är för de flesta fans en gjuten bortaresa, speciellt när den ligger på sommaren, och HBK brukar alltid försöka få matcherna mot storlagen lagda den tiden på året.
Laget gjorde bara en snabbvisit i superettan och tog sig upp via kval efter en tämligen galen andra kvalmatch i Sundsvall, sedan dess har man väl inte värvat speciellt många tunga namn men i rutinerade Stefan Selakovic som plockades hem från IFK Göteborg på fri transfer fick man förutom en stark assistspelare även oerhört mycket rutin och en pådrivare.
I spelare som Christian Järdler och framförallt Michael Svensson har man även där oerhörd rutin och får Svensson vara hel är han troligen en av seriens hårdaste gubbar att springa in i. Kvalitén är kanske inte som under landslagsåren men med allsvenska mått mätt är det en bra spelare.
HBK gör tveklöst ingen lika dålig säsong som sist man var i allsvenskan men man får nog finna sig i att vara i de nedre regionerna länge och väl och når man antis tipsplacering som elva är man säkerligen nöjda.
 
13.Gefle IF 50 (14-9-12-15)
Såhär långt det lag med mest varierat tips. AH tror att Gefle blir ett stabilt mittenlag medan FH och Anti tror att de får slåss runt kvalstrecket, Reine tror de hamnar strax ovanför detsamma.
Gefle är laget som alltid tippas långt ner i serien och ofta iofs hamnar där men aldrig trillar ur, frågan är hur de lyckas iår? Personligen tror jag som sagt på kval men att de grejar det.
Tyvärr för Gefle fick man en oerhörd tung skada på kapten Daniel Bernhardsson som kommer vara oerhört kännbar även om man givetvis har andra gubbar som täcker upp. Att tappa sin kapten och en av de mest rutinerade krafterna under så lång tid som han blir borta (troligen hela säsongen) är en oerhörd jobspost.
Laget har annars som vanligt många stora, starka gubbar som verkligen inte tillhör seriens snabbaste garde men man har ju även en virvelvind i Jonas Lantto på kanten, frågan är egentligen bara när en större klubb plockar den killen?
Man har framåt Jakob Orlov som backas upp av antingen Mikael Dahlberg eller Johan Oremo, Orlov kan gör en hel del baljor medan de övriga två verkligen inte fått till det sedan de återvänt till Gefle ifrån Djurgården.
Längst bak står även Mattias Hugosson som varit laget troget sedan 1998 trots erbjudanden från andra klubbar.
Nämnas bör även Reines favorit, Olof Mård!
 
12.IF Brommapojkarna 48 (15-13-13-7)
Jag är den ende som tror att BP får respass, AH och Reine tror att BP får slåss länge och väl för att undvika kvalet men att de tillslut lyckas medan Anti tror att de faktiskt hamnar på övre halvan om än knappt.
BP är ju fortfarande mest kända för sin eminenta ungdomsverksamhet men har även nu lyckats etablera sig på elitnivå i Sverige på seniorsidan. Laget har förvisso inte etablerat sig i allsvenskan ännu men vem vet det kanske kommer.
I laget finner vi många spelare som varit med förr och jag är medveten om hur mycket tjöt om rutin det blir här men för bottenlagen är just det ändå oerhört viktigt. I spelare som Pontus Segerström och Andreas Eriksson finns förutom rutinen även mycket BPrutin, det är viktigt med spelare som varit ett tag i klubben och även håller hög klass i densamma. Man har även spelare som Andreas Haddad, Gabriel Özkan, Bojan Djordic och t.ex. även målvakten Niklas Westberg har ju rutin från allsvenskan om än med diverse skadehistorik.
Man har även plockat in vindsnabbe Nicklas Bärkroth från IFK Göteborg, som får anses vara en stark värvning med BPmått mätt, han har ju dessutom varit utlånad till klubben tidigare och därför vet såväl klubben som Nicklas vad som väntas av honom. Att man där får en ung, lovande spelare men som ändå besitter en hel del rutin gör ju inte saken sämre för BP.
Sedan har man även i Grimsta IP en fördel, det är en lite arena, det är knappt något publiktryck alls och plast. Många större lag kommer få svårt där av rena motivationsskäl sedan får floskler som att "man tar varje match på lika stort allvar" etc komma, det är ingen som tänder till lika mycket på Grimsta.
 
11.Åtvidabergs FF 45 (9-12-10-14)
Tipsen skiljer sig en del åt här, Anti tror närliggande Åtvid får kvala (och anti som bor så nära kanske har bäst koll?) medan FH tror Åtvid t.o.m. nosar på övre halvan utan att riktigt nå dit. Reine och AH tror på en placering utan kval men inte jättelångt därifrån.
I Åtvid spelar såväl Henrik Gustafsson som Kristian Bergström kvar, Gustafsson i målet har stått där sedan 1997 och varit med om Åtvids resa genom en hel del olika serier och Bergström kom till Åtvid när det var dags att börja med fotboll för att sedan efter några utflykter i MFF och ärkerivalen IFK Norrköping återvända till Åtvid. I dessa två herrar har klubben ett oerhört klubbhjärta och massvis med inte bara rutin utan kvalité.
Laget har även lyckats plocka dit Daniel Sjölund från Djurgården inför säsongen, ett mycket starkt nyförvärv om han når sin klass får man säga. Framåt har man även spelare som Victor Prodell och Oscar Möller som håller bra allsvensk klass.
Inget lag kan känna sig säkert på Kopparvallen som numera är en helt okej allsvensk arena, Åtvid gjorde det starkt ifjol då man ju bl.a. fullständigt körde över Elfsborg med 5-1 på Kopparvallen så visst kan man slå alla lag vid en bra dag.
Åtvid har en rätt bra elva men tyvärr för deras del känns truppen lite för tunn för att kunna utmana högre upp i tabellen. Men vi tror ju totalt sett att de slipper oroa sig alltför mycket för den förhatliga kvalplatsen neråt.
 
10.IFK Norrköping 39 (8-15-8-8)
Peking hamnar såhär långt ner i vårt gemensamma tips då AH tippat laget på näst sista plats vi andra är helt överrens om att vi här ser den kommande tabellåttan.
Peking är ett lag som ifjol gjorde succé sett till vad folk trodde innan men frågan är om de får en lika bra säsong nu? Mardrömsexemplet är ju gais debacle ifjol så även om det gick bra ifjol med en i stort likadan trupp. Jag har dock vansinnigt svårt att tro att de gör en så dålig säsong som AH tror.
Man har en hel del skickliga spelare i bl.a. storskytten Gunnar Heidar Thorvaldsson som får bära ett tungt ansvar framåt för kamratföreningen, Andreas Johansson på mitten har ännu mer i sig än vad som visades ifjol och vad man lätt kanske glömmer av när man snackar Peking inför 2013 är den succé målvakten David Nilsson gjorde när han fick chansen ifjol. Nilsson slutade ju i topp i målvaktsligan (låt gå för att han inte stod hela säsongen men likväl) och var mycket bra helt enkelt så där har man en säker sista utpost vilket är ack så viktigt. Han lär ju inte bli sämre med den erfarenheten heller, vi vet ju alla hur viktigt det är med rutin just på målvaktssidan dessutom.
Framför sig har han en backlinje med spelare som Mathias Florén, Bobbie Friberg Da Cruz och Martins Smedberg även om de två sistnämnda även kan användas på mitten. En backlinje som inte är lastgammal, har rutinen men samtidigt fortfarande kan bli bättre. Friberg har dock dragit på sig en del onödiga kort vilket man inte har råd med i långa loppet, kan det slipas bort är det en än skickligare spelare.
Det finns en hel del kvalité i laget och även om vi nu höjt laget en hel del är det just chansen på baksmälla som gör att vi inte tippar laget speciellt högt upp, runt en åttondeplats får de nöja sig med enligt tre av oss som sagt men en tionde totalt.
 
9.Mjällby AIF 39 (11-7-11-10)
Här tror vi alla på en plats en bit från allt vad streck heter även om då AH tror de hamnar på övre halvan och vi andra på en plats på "övre nedre halvan".
Maif är erkänt duktiga på sin hemmaplan Strandvallen som ligger så idylliskt placerad vid hanöbukten, vindarna där en vår/höstdag kan ställa till det för alla lag i världen och där har Maif en klar fördel av vanan av sin hemmaplan.
Laget har en bra mix men tappet av legendaren Patrik "Bagarn" Rosengren är givetvis oerhört stort, man har dock kvar en klar pappa i laget i målvakten Mattias Asper som fortfarande vaktar målet i sina långbrallor. En sista utpost som inte är seriens bästa men helt klart en bra målvakt och en av Mjällbys stora nyckelspelare.
Framåt kommer laget sakna Pär Ericsson ett bra tag men har ändå en stabil målskytt i Markus Ekenberg som faktiskt bara är 32år en annan hade trott på en betydligt högre siffra där, det känns nämligen som han gjort för Mjällby i all evighet, eller så är det bara en annan som börjar bli alltför gammal...
Bakåt har man fått in en spelare från MFF i Jasmin Sudic som varit otroligt skadedrabbad, men hel är det en otroligt bra mittback som kommer göra otrolig nytta i Maif.
Man har även en hel del stabila allsvenska spelare i gubbar som Kritian Haynes, men det är liksom lite det som samtidigt är Maif problem, förutom de ovan nämnda toppgubbarna känns det rätt tunnt, jag tror det räcker för att slippa den värsta kvalnojjan, men det kommer krävas en hel del av nye tränare Anders Torstensson för att det skall bli en högre placering i tabellen för MAIF.
 
8.Djurgårdens IF 36 (10-10-7-9)
Halvorna tror på en tiondeplats för bratslaget medan Reine och Anti tror att de hamnar lite högre upp i tabellen när vi sammanfattar säsongen.
Vi är tämligen överrens om var de kommer i serien dock.
Laget tappade precs i dagarna sin kapten Toivo och det är givetvis ett avbräck även om det sägs att det jobbas stenhårt för att få in en ersättare, men dels stänger fönstret om ett par veckor och dels har de flesta lag redan satt trupperna så det blir antagligen ingen enkel uppgift att få in en ny gubbe där. Dessutom på en så viktig position som mittbacken ändå är. Man vill ju gärna sätta sitt försvarsspel först och det finns ju en anledning att man sällan byter gubbar i mittlåset, där vill man ha två gubbar som kan varandra innan och utan.
DIF har ett lag som är rätt vårbedömt faktiskt, man har framåt en Erton Fejzullahu som garanterat kommer leverera en hel del men det känns som man ändå är rätt tunna när man ser på truppen.
Visst kommer man slippa noja neråt i tabellen men man kommer inte heller vara med högt upp i tabellen, till det räcker inte truppen.
Man har dock fått in skicklige Andreas Johansson som var en del av klubben när de senaste hade sin guldtider i början av 2000-talet, kan han komma upp i sådan nivå kvalitetsmässigt igen så har DIF en mycket skicklig gubbe där, även om det nu är en något mer defensivt inriktad spelare man får här än vad det var sist han drog på sig diftröjan.
Man gjorde ett kap när man ifjol plockade in Kenneth Höje som storspelade i Elfsborg under våren men sedan inte fick förlängt, där har DIF en riktig kvalitetsmålvakt som kan rädda en hel del poäng åt laget under året, en säker sista utpost är ack så viktigt och det har dif saknat rätt länge. Dembo var en profil som ibland höll världsklass men mer ofta (om vi ska vara ärliga) kunde hålla div-4klass.
Det ska bli intressant, tycker en annan, att följa Jesper Arvidsson på vänsterbacken med, där kan dif ha fått en mycket skicklig gubbe men hur han klarar steget till DIF återstår att se. Dif har ju haft en del gubbar som inte riktigt klarat omställningen från mindre klubbar (gefle) till dif förr om man säsger så.
Totalt sett ett lag som består av många okej allsvenska spelare men med alldeles för få toppar för att nå högre än mitten.
 
7.aik solna 24 (4-8-6-6)
Märk väl skillnaden från difs 36 till aiks 24, vi tror helt enkelt vi får en rejäl delning av serien här med en övre halva och en undre. FH tror att aik återupprepar fjolårets fjärdeplats medan övriga tror på en plats mer i mitten.
Aik har som vanligt problem med att göra mål medan man har ett bra försvar, i skrivande stund kan det ju efter 1-4 mot Öis i cupen kanske se konstigt se ut att hylla deras försvar men det är stabilt och någon djupdykning sker för alla lag ibland.
Laget har som sagt ett mycket stabilt försvar där man längst bak antagligen har allsvenskans bästa målvakt i Ivan Turina som nyligen dessutom förnyade sitt kontrakt med klubben, det är en målvakt som ensam räddar poäng åt laget och egentligen aldrig gör en dålig match vilket givetvis sprider ett oerhört lugnt till resten av laget.
Backlinjen är centralt oerhört bred och många ifrågasätter hur tränaren, Andreas Alm, skall lyckas hålla de som ej får spela på gott humör. Nu är det ju udda att tycka att en för bra trupp är ett problem och med tanke på vissa av de spelarnas skadehistork är bredd bara bra. Värvningen av Daniel Majstorovic har väl inte än givit den gigant man är van att se från hans landslagsår och iaf jag har tveksamheter om huruvida han når den nivån igen. En klart duglig allsvensk mittback är han och han lär höja sig till god allsvensk klass igen iaf. Övriga mittbackar är ju Per Karlsson, Alexander Milosevic samt Nicklas Backman och alla de gubbarna har ju varit med i/nosat på landslagstruppen så konkurrens är helt klart mördande.
Hade de fått välja hade de nog valt bort en av de fyra och istället täckt upp med ytterligare någon ytterback av klass, man har visserligen Martin Lorentzon och Nils-Eric Johansson där men bredden är inte stor direkt. Nämnda ytterbackar (säga vad man vill om Nils-Eric Johansson, han är ingen favorit på IKs red direkt, men det är en mycket skicklig ytterback) håller hög allsvensk klass men bakom dom ser det oroväckande tunnt ut.
Även mittfältet har en imponerande bredd, och värt att nämna är att trotjänaren Daniel Tjernström kör även 2013, det finns många tänkbara varianter på mittfältet för solnaiterna, och även om det aldrig skulle erkännas att man gör så kan man enkelt anpassa sig efter motståndet. Celso Borges räknas av oss som mittfältare och var stundtals lysande ifjol men vem ska hans passningar gå till iår?
Framåt är det rätt tunnt faktiskt, Mohammed Bangura har ju lämnat och är på en lånevända i Elfsborg och det är ett gigantiskt tapp. Man värvade ju även Goitom ifjol men han har inte riktigt blivit det där lyftet som många trodde och en spelare som Viktor Lundberg är för orutinerad för att lägga hela målansvaret på.
Man värvade även Kennedy Igboananike från dif, eller ja hans kontrakt gick ut med DIF och han kom som bosman, men även där har jag mina tvivel kring att det blir en målskytt av rang.
Får aik fart på målskyttet och båda ytterbackarna är friska hela säsongen så kan de ev klättra lite men just målskyttet är det som gör att de hamnar först på sjunde plats i vårt gemensamma tips.
Sedan får man inte heller glömma frågan kring hur flytten från Råsunda till Friends Arena påverkar aik, första säsongen på hemmaplan kan vara svår då man inte riktigt hunnit jobba in den som hemamborg än.
 
6.Kalmar FF 23 (7-6-9-1)
Så kom då det första laget som någon av oss tror tar hem guldet! Antis favoriter till guldet finner vi på Guldfågeln Arena, medan vi övriga tror på en plats precis i mitten.
Kalmar är alltid svårt att bedöma för man vet aldrig riktigt vad Nanne Bergstrand trollar fram ur sin hatt men utan att dissa vår mästertippare antis tips så har jag oerhört svårt att se hur Kalmar ska räcka hela vägen fram till guldet. Det krävs isf att flera spelare höjer sig något enormt/slår igenom stort och visst är det ingen omöjlighet, men frågan är om det ens räcker med det för att guldet ska hamna i Kalmar.
Man har fått en jobbig skada på nya målvakten Zlatan Azinovic, eller nya och nya han har varit utlånad några år, men blir nu borta resten av säsongen vilket gör att endast Etrit Berisha finns att tillgå om vi bortser från juniorer. Kan man få in en toppmålis såhär sent? Det är en del där Kalmar behöver förstärka, Berisha är visserligen en helt okej allsvensk målvakt men ingen som styr sitt lag till en topplacering direkt. Blir det rentav så att veteranen Petter Wastå övertalas att göra comeback?
I försvaret ska det bli oerhört intressant att se vad Nenad Djordevic kan göra om han får vara skadefri, det är en spelare med oerhört stor kvalité som tyvärr inte riktigt kom igång ifjol men att det är en av allsvenskans bästa backar när han är hel har jag inga tvivel på. I övrigt får ju Nouri nämnas på kanten men backlinjen är inte vad den varit utan är numera mest en okej allsvensk sådan frånsett nämnda Djordevic.
På mitten huserar killen med sveriges tajtaste matchställ, Henrik Rydström, han anses av många vara en av seriens mest överskattade spelare men är likt förbannad hjärtat på Kalmar FFs mittfält och oerhört viktig för laget och är den enda som är kvar av det gamla gardet som varit med på hela resan under de senaste nästan 20år, en sådan fanbärare är oerhört viktig att ha i laget.
På mitten har man även den mycket intressanta Erik Israelsson som med kalmarögon sett förhoppningsvis fortsätter utvecklas och då då kan föra Kalmar högt upp i tabellen,kvalitéindikatorerna finns där för en lyckad karriär men det är några steg kvar till högre höjder för Israelsson ännu dock.
Man har även gjort en mycket intressant värvning från gais i Romario som på slutet i gais lyfte sig en del och nu får spela i ett betydligt bättre lag än ifjol och han har nu haft de viktiga första åren i landet och det tar ofta nåt år för brassarna att komma in i det i Sverige så det ska blir oerhört intressant att se vad Romario kan tillföra Kalmar, lyckas han känns det verkligen som ett enormt kap av Kalmar att ha plockat honom.
Framåt har man ingen gjuten målskytt dock, visst gör Daniel Mendes x antal mål varje säsong men det är ingen spelare framåt i Kalmar som känns som den spelare som måste finnas där för att laget ska lyckas hamna högt upp i tabellen.
Sebastian Andersson var oerhört jagad när han inför fjolåret valde Kalmar men han har inte riktigt blommat ur än, och killen fyller ändå 22 iår så han kan inte anses lovande hur länge som helst, men visst kan han få sin genombrottssäsong i allsvenskan nu och det behövs nog om Kalmar ska lyckas med annat än en plats i mitten.
 
5.BK Häcken 19 (1-3-3-12)
Anti tror att Häcken får slåss för att undvika kval i botten medan övriga tror på topplaceringar och FH tror att vi i Häcken har årets guldvinnare. Tala om varierande tips!
Skall man hitta en förklaring till Antis tips så är det ju att det finns diverse frågetecken till hur laget skall klara av både att slåss i toppen av serien samtidigt som man skall lira i europa, det brukar ju sällan vara så att lagen som spelar i europa/går en bit i europa även vinner guld och det finns givetvis en sådan risk även i fallet BK Häcken.
Jag tror dock att Häcken inte prioriterar europa framför allsvenskan iår och därför klarar av det galant, många undrar hur man skall lyckas ersätta den till Ryssland flydde Waris Majeed. Man har dock kvar höstens succé Nasiru Mohammed och som ersättare till Majeed plockade man in den erkänt skickliga Moestafa El Kabir. Man har även spelare Dioh Williams, Rene Makondele och Martin Ericsson som gör några mål var varje säsong och vad säger att man inte värvar mer i sommar?
Häcken har ju en ekonomi som ingen annan klubb kan jämföra sig med, visst är de inte alltid rikast men de är den klubb som varje säsong vet att ekonomin går ihop tack vare Gothia Cup. Det går inte att gnälla och säga att de lever på just det, man borde istället hylla deras affärsmässiga kvalitéer som gör att de får oerhörda intäkter trots att de inte har en supporterbas att tala om.
Man tvingas även spela kvar på Rambergsvallen under 2013, den nya arenan skall tydligen stå klar först 2015 men innan jag ser spaden i jorden litar jag inte på det. Nåja, nu är just Rambergsvallen en stor fördel för Häcken då det är en arena som inget lag längtar till, det är blåsigt, det är dåliga faciliteter och det spelar ett bra hemmalag där. Fördelen av den sunkiga Rambergsvallen skall icke underskattas!
Spelarmässigt har Häcken också mycket kvalité.
Målet vaktas av Christoffer Källqvist som visserligen fortfarande kan se stel ut med bollen vid fötterna men de många, många missarna från tidigare år har han i mångt och mycket slipat bort och han är numera en klart stabil allsvensk målvakt, inte toppklass men helt okej.
I backlinjen finner vi seriens bästa vänsterback i Kari Arkivou som även är en av seriens mest underskattade spelare, han fick en del uppmärksamhet ifjol men hade han spelat i ett större lag hade han antagligen redan spelat ute på kontinenten. Man har sedan sin lagkapten Mohammed Ali Kahn i mittlåset där han lär få kampera ihop med Fredrik Björck iår, Björck är en spelare som varit "försvunnen från radarn" en del under sina år i Danmark och Norge men som har mycket erfarenhet från allsvenskan via spel i såväl Västra Frölunda, Aik, Elfsborg samt Helsingborg. En mycket bra värvning av Häcken när nu Tom Söderberg gick till Elfsborg och Mattias Östberg under säsongen ifjol gick till Djurgården. Man har även helt okej backupspelare i försvaret även om de nämnda ovan gör bäst i att hålla sig hela om det skall bli guldstrid.
Mittfältet är rätt offensivt balanserat kan en annan tycka men det finns starka defenisva kort också, det skall icke förbises. På mitten finner vi en personlig favorit i Dominic Chatto, nigerianen är en riktig krigande elegant för att göra en fin beskrivning.
En annan favorit, som jag tyckte blåvitt kunde plockat när denna var åsidosatt i Helsingborg, är Rene Makondele som varje säsong i Häcken gjort det otroligt bra och liksom smugit med de mer medialt upphaussade spelarna i laget, han gör ovärderliga assist och är aldrig riktigt dålig vilket är en otroligt bra egenskap att ha givetvis.
Framåt på mitten har man pånyttfödde Martin Ericsson som efter några år i Elfsborgs kylbox verkligen återkommit till hög nivå i Häcken. Icke att förglömma har man även spelare som Jonas Bjurström och Oscar Lewicki som håller hög nivå när det stämmer för dom.
Framåt har man då framförallt Moestafa El Kabir som gjorde succé i Mjällby men nu alltså återfinns på Rambergsvallen iår, han var utlånad till Cagliari i serie a men kom alltså åter till allsvenskan och det måste sägas att här har Häcken gjort ett mycket bra köp. Det känns verkligen som lite av det kompletta anfallsparet i El Kabir och Majeed, de lär skapa rejäl oreda i vartenda allsvenskt försvar under året, och bakom dessa herrar finner man en spelare som Dioh Williams som förvisso även kan flytta ner till en offensiv mittfätlsplats men givetvis även och framförallt är en forwardsbackup.
Totalt sett ett mycket starkt lag som utan tvekan kommer slåss i toppen, om antis tips på en tolfteplats slår in och han spelat det kan han räkna med en rejäl hacka!
 
4.IFK Göteborg 17 (6-4-4-3)
Det är bara FH som är lite tveksam till att kapaciteten till att slåss om en europaplats finns där övriga tycks överrens om att de slåss om det och anti tror även att laget grejar det via en tredjeplats. Att det inte räcker hela vägen fram till guldet är dock alla överrens om.
Laget kommer från tre säsonger med sjundeplatser bakom sig och tålamodet är inte på topp hos folk runtomkring så en topplacering är egentligen det enda som accepteras och antagligen det som krävs för att inte den sportsliga ledningen med sportchef Håkan Mild och tränare Mikael Stahre i spetsen kommer tvingas väck under/efter säsongen.
Inför fjolårssäongen värvades det tungt, inför denna säsong har man helt klart tagit det lugnare och endast en spelare har anslutit men det på den ack så viktiga vänsterbacken där laget varit svagt sedan Oscar Wendts dagar i klubben.
I målet finner vi John Alvbåge som efter en mycket varierande inledning i klubben denna sejour petades ifjol men sedan återtog tröjan och under hösten var stundtals oerhört bra, dock ger han fortfarande såväl FH som Reine smärre hjärtinfarkter varje gång han ska röra bollen med fötterna, det spelet måste han förbättra och skall laget hamna högt upp i tabellen krävs det att hans spel håller samma klass som under hösten och inte som i våras, bakom har man till en dels förvåning tagit tillbaka Markus Sandberg som var utlånad till Ljungskile ifjol.
Försvaret var den lagdel som ifjol höll sämst klass, trots att man värvade vad man trodde var enorm klass i Kjetil Waehler, men den norske landslagsmannen kom inte upp i klass innan höstens mittbackskollega Mattias Bjärsmyr anslöt under sommaren. Dock finns det fortfarande klara brister i Waehlers spel framförallt snabbheten då och en och annan blåvitt drömmer om en återkomst för Mikael Antonsson i sommaren, men nog om spelare som inte finns i klubben. Mattias Bjärsmyr kom sagt in i somras och lyfte hela laget med sitt jävlarnamma, och han har de ledaregenskaper som krävs i försvaret och är tillsammans med Tobias Hysén den mest givne i laget.
På vänsterkanten har man värvat Ludwig Augustinsson från BP; en spelare så gott som alla allsvenska klubbare ville ha men som alltså IFK vann dragkampen om. Han har imponerat på försäsongen och kommer vara oerhört nyttig för laget på en position som tidigare som sagt varit en akilleshäl sedan länge i blåvitt.
På högerbacken har man Emil Salomonsson som kommit tillbaka efter en mycket svår tarmoperation och bara det faktum att han kan träna igen är ett plus, så svår var ju sjukdomen men fotbollsmässigt är det i full form allsvenskans bästa högerback, även om han under försäsongen spelat ytter med Mikael Dyrestam bakom sig. Att det blivit så är givetvis en del av att Dyrestam är en för bra back för att hålla utanför laget men han inte anses slå sig in centralt där han själv vill spela. Med spelare som Lund, Valgardsson och nu förvisso skadade Hjalmar Jonsson har man en helt okej backup.
På mitten finner vi en mördande konkurrens centralt som lett till att Stahre testat innermittfältare som yttrar med varierande resultat, framförallt har Nordin Gerzic gjort det bra och lär få en plats på kanten när han är hel igen. Centralt lär det bli Farnerud och Jakob Johansson, Jakob är ju en spelar framförallt vi här på IK alltid stöttat helhjärtat trots att han haft det tufft och fått ta oerhört mycket skit från alla håll i många år. Farnerud är dock ringrostig efter en skada och inledningsvis under säsongen lär hans plats tas av Phiip Haglund.
Den som kanske mest lider av konkurrens är Joel Allansson som 2011 gjorde det strålande men sedan fått oerhört svårt att ta en plats och när chansen kommit har det varit på kanten där det inte alls fungerat. Man förfogar även över Daniel Sobralense som dock inte alls kommit till sin rätt i blåvitt och vad det beror på kan man bara spekulera i men lyckats har han sannerligen inte.
En intressant spelare på mitten som mycket väl kan lägga vantarna på en startplats är unge Sam Larsson (Daniel Larssons lillebror) som gör det jobbigt för mången ytterback i allsvenskan med när det är dags!
Framåt är det givetvis framförallt Tobias Hysén det handlar om, det är helt enkelt så att gör inte Tobbe sina mål går det inte bra för IFK Göteborg, man är totalt beroende av hans målskytte och skulle han gå sönder känns säsongen körd. Bredvid sig lär han få David Moberg-Karlsson som desperat behöver göra mål snart, ty han skapar/kommer till chanser och lossnar det lär det lossna rejält för DMK. Robin Söder? Kanske någon säger, och visst har han kapacitet att göra mycket mål men han går mestadels skadad och så även nu och när han kommer tillbaka är antagligen det bästa för honom ett utlån till en mindre klubb på superetta/div.1 nivå där han mer i lugn&ro får bygga upp sig för att komma tillbaka i stor stil. Robin lär förbanna Jörgen Lennartssons beslut att spela vidare med den skadade Robin i u21semin 2009 rätt ofta.
Framåt finns även Hannes Stiller som gör sina sju mål varje säsong vilket är mycket bra med tanke på att väldigt sällan spelar 90minuter men han kan köttandets ädla konst och är oerhört nyttig för laget i sådana situationer. Tänk gärna en Mark Viduka light.
Totalt sett bör blåvitt bli bättre än senaste årens sjundeplatser men hur mycket bättre är svårt att säga faktiskt.
 
3.Helsingborgs IF 17 (5-5-5-2)
Här är vi överrens om att HIF hamnar femma, förutom Anti då som tror HIF lyckas sno åt sig en andraplats.
HIF har denna försäsong smugit lite i skymundan tycker en annan, även om tappen av Durdic och Sörum innebär en hel del tunga mål som försvinner där men i övrigt så har det varit relativt lugnt vilket kan vara bra. 
Längst bak finner vi i HIF Pär Hansson som ofta är med som tredjealternativ i landslaget iaf, och bakom honom finner vi den rutinerade Daniel Andersson. Det känns som en oerhört stark målvaktsuppställning, det är enligt mig bara aik som slår HIF på fingrarna där. Pär Hansson är allsvenskans näst bäste målis efter aiks Turina och Hansson blir bara bättre och bättre, han är väldigt ung för att vara målvakt fortfarande då de ju oftast är som bäst en bit efter 30.
Försvaret är en stark lagdel även det och då framförallt mittlåset med Walid Atta och Peter Larsson även om Atta haft lite skadestrul under försäsongen, men detta är otivelaktigt ett av allsvenskans absolut bästa mittlås och bakom dessa herrar finner vi Joseph Baffo som inte gör bort sig om/när han får chansen även om han har en bit kvar till de ordinaries klass. På kanterna har man bl.a. Christoffer Andersson som dels är väldigt rutinerad men framförallt kan bidra med en hel del assist, även unge Uronen förtjänar att nämnas då det är en kille som kan bli som man säger "hur bra som helst". En stark lagdel utan tvekan.
Försvaret var som sagt starkt men den starkaste delen känns ändå som mittfältet där Adrian Gashi och May Mahlangu dels kämpar ner de flesta allsvenska mittfältet men även kan slå mycket fina passningar när de lägger den sidan till, bakom dessa båda herrar finner vi spelare som Rachid Bouaouzan och Alejandro Bedoya som inte är några dåliga ersättare direkt, Bedoya kan ju även slängas in på en kant offensivt men nog hade både Rachid och Bedoya kunnat ta en ordinarie tröja i de flesta andra allsvenska lag. Förutom dessa gubbar har man även veteranen med det stora HIFhjärtat Mattias Lindström som är så mycket HIFare att han i hans kontrakt med gais skrev in en klausul om att få lämna för en billig peng om just HIF hörde av sig. Lindström är inte bara en rutinerad herre utan fortfarande bra och krigar alltid och gör en del assist.
Man har ju även en spelare som Daniel Nordmark som man plockade från Elfsborg inför fjolåret och som inte riktigt blivit ordinarie i HIF heller men som när han väl får chansen gör det bra. Helt klart är mittfältet en oerhört stark del i HIFs lagbygge.
Framåt är det dock en del frågetecken om man frågar mig, tappen av nämnda Durdic och Sörum lämnar ett gigantiskt hål efter sig. Man har visserligen värvat Robin Simovic från Ängelholm men dels är han för tillfället skadad men frågan är även vad han kan göra i allsvenskan därifrån han saknar meriter. Dock tror jag att han kan bli jättebra med sin storlek och fysik men att lägga hela målbördan på honom känns ändå inte riktigt rättvist från HIFs sida. Det vill nog till att Alvaro Santos, den gamle hjälten från HIFs CLäventyr 2000 går mot en ny vår för att HIFs målkonto ska fyllas på och det är något jag betivlar starkt. Det känns som att HIF behöver en riktig goalgetter för att lyckas iår. Det blir givetvis en placering högt upp men för att nå en guldstrid krävs det en målskytt så enkelt är det, och just för att jag skriver det vinner la Santos skytteligan...
 
2.Malmö FF 10 (3-1-2-4)
Detta var lite kul tippat, alla är överrens om topp fyra men ingen är överrens med någon om exakt placering. Detta är iaf AHs guldkandidat och anti är den ende som tror att MFF missar europa.
MFF var väldigt nära guldet ifjol och lär vara revanchsuget nu för att plocka hem guldet. MFF är även ett av de lag som alltid nämns av några när man snackar guldfavoriter, för som det ena av två storlag i Sverige (det andra är IFK Göteborg) så är kraven alltid gigantiska i MFF.
Man har längst bak Johan Dahlin som inte riktigt har fortsatt sin snabba utveckling delvis på grund av en del skador men det känns som att han helt enkelt inte blir så mycket bättre än såhär, nu skall det dock direkt sägas att det är toppklass i allsvenskan men när han har kallats in till landslagstrupper etc så var kurvan brantare uppåt men i Dahlin har man en mycket skicklig målvakt men det gäller verkligen att han är hel nu annars får MFF problem då backupen inte är lika bra som den har varit.
Försvaret har tappat Daniel Andersson som ifjol fick spela mer än han önskade men som nu enbart fokuserar på tränarsysslan som assistent till Norling. Givetvis ett stort tapp men samtidigt gör det att en spelare som Pontus Jansson får ett ännu större ansvar och det är en spelare som bara växer med det. Försvarsmässigt har man även gjort en bra värvning i Erik Johansson från gais som kommer växa med bättre spelare runt sig, Johansson var ju en av ytterst få spelare i fjolårets gais som var bra dessutom och det är starkt i ett sådant lag.
Försvarsmässigt har man även spelare som Markus Halsti som efter en tung inledning har kommit tillbaka rätt starkt i MFF och även agerat på mitten. I somras plockade man även hem Mattias Concha och där får man oerhörd rutin och ytterligare ett stort MFF hjärta.
Sedan skall man inte glömma Richardinho heller som visserligen inte hade en toppsäsong ifjol men har en oerhört hög högstanivå och för nåt år sen var en av allsvenskans bästa backar.
Vi har inte nämnt Miiko Albornoz här, men frågan är vad som sker där efter domen om sexuellt utnyttjande av minderårig. Oavsett vad som sker med det hela efter hans timeout, där han dock tränar med laget, så får han det inte lätt med andra lags fans direkt...
Mittfältet är rätt svårbedömt tycker jag, det känns som det består av spelare som gärna vill ut i europa gärna nyss men det skall givetvis inte vägas in i kvalitetsbedömningen. Med spelare som Ivo Pekalski, Jiloan Hamad och den från Sundsvall värvade Emil Forsberg har man ett väldigt starkt mittfält och det är fortfarande väldigt utvecklingsbart får man säga, det är unga spelare men som dock ändå har rutin från allsvenskan och i fleras fall även europaspel vilket inte skall underskattas. Förutom de nämnda ovan så har man även spelare som Erik Friberg som jag kan tycka är underskattad men som gör mycket nytta när han får spela och framförallt skall vi inte glömma Simon Thern som ju kom till MFF i en väldigt infekterad övergång från HIF men för MFFs del var det helt klart en bra värvning även om det är en bit kvar till hans fars nivå.
Det är väl lite frågetecken framåt för MFF dock, även om Tokelo Rantie gör sitt jobb så har man ingen given goalgetter kan en annan tycka. Dardan Rexhepi är förvisso en duglig allsvensk anfallare men det är ingen spelare som gör massa mål varje allsvensk säsong.
Värvningen av Magnus Eriksson kan därför visa varit guld värd för MFF (det där var la fyndigt skrivet?) då det är en mycket skicklig allsvensk forward som kommer göra sina mål, sedan handlar det givetvis om hela lagets offensiva spel men det blir en tung börda på Eriksson och i viss mån Rantie framåt.
MFF har även de till stora delar smugit under försäsongen och istället satsat på det man har och det kan ju visa sig vara en framgångsformel det får ju säsongen utvisa helt enkelt.
 
1.IF Elfsborg 10 (2-2-1-5)
Återigen är det antis tips som skiljer sig lite åt, men vi på IK är inte de som är de utan vi vet ju inte vilken info anti har, men i övrigt är vi andra övverens om att det blir en rafflande guldstrid för Elfsborg, Reine tror t.o.m. att Elfsborg gör något för allsvenskan så ovanligt som att försvara ett guld.
Det stora tappet av spelare efter fjolårets guld har uteblivit och man har förstärkt med framförallt Mohammed Bangura som visserligen missar någon match i inledningen men kommer visa sig nyttig.
I mål står Kevin Stuhr Ellegaard som är en skicklig målvakt som nosar på danska landslaget men tyvärr långa tider fått sin karriär i Elfsborg förstörd av skador men i höstas fick visa vad han går för och gjorde det mycket bra och så länge han är hel finns inget att oroa sig för Elfsborg längst bak. Skulle han gå sönder finns Abbas Hassan bakom som har en hel del allsvensk rutin men givetivs inte är i närheten av Ellegaards klass.
I försvaret har man tappat eller gjort sig av med Andreas Augustsson som gått till gais i superettan men istället plockat dit Tom Söderberg från Häcken som inte är en dålig ersättare på något vis alls, han lär få kampera ihop med Jon Jönsson även om en som Martin Andersson lär vilja ta en plats så konkurrens finns utan tvekan men det krävs ju om klubben skall orka satsa på såväl cupen, allsvenskan som det stora målet för säsongen CL. Förutom de vi redan nämnt har man även spelare på kanterna som Andreas Klarström och Stefan Larsson två spelare av hög klass men som "försvinner" lätt i snacket om Elfsborg då det i det laget finns flertalet mer profilstarka spelare. Men att ha just sådana spelare som är mer anonyma men alltid gör ett gediget hårt jobb är ofta nyckeln till framgång.
Vi har då nått den lagdel som av många anses vara den starkaste i hela allsvenskan, Elfsborgs mittfält. Fortfarande styr Anders Svensson det hela även om jag tycker han gått ner sig lite de senaste åren men det är ju fortfarande en av, om inte den bästa spelarna i allsvenskan. Det blir givetvis ett gigantiskt tomrum den dag Anders väljer att lägga av och även det inte är ett problem iår och antagligen inte nästa säsong så är de likväl en fråga att hantera känns det som.
Den spelare som jag dock tycker det märks mest när han inte är med är Stefan Ishizaki men å andra sidan var han skadad ifjol ett tag och det gick ju hyfsat för Elfsborg ifjol ändå kan man säga. Men Ishi har en inläggsfot som få andra i serien och är därför väldigt viktig att ha på plan för Elfsborg. Det är dessutom den värvningen som i mångt och mycket visade övriga landet att Elfsborg kan värva stora spelare som inte har en direkt kontakt med Elfsborg sen förr, mycket viktig för laget helt enkelt. Vidare har Elfsborg lyckats behålla Niklas Hult och det kommer man ha stor glädje av om det råder inget tvivel ty det är en oerhört skicklig spelare. Vi får inte heller glömma spelare som Johan Larsson och nye Henning Hauger där iofs den förstnämnde numera räknas som back efter fjolårssäsongen som i mångt och mycket spenderades där.
Även ungtuppen Marcus Rohdén som gjorde det helt okej i sina inhopp ifjol återfinns på mitten och beroende på hur man väljer att bedöma Victor Claesson så kan ju han användas på mitten likväl som i anfallet.
Framåt har man framförallt Mohammed Bangura som lånas från Celtic över hela säsongen, det är en stor satsning att plocka honom till Borås men lyckas han likaväl på konstgräset som i aik-tröjan så är det värt det. Det är ju helt klart en satsning mot CLs gruppspel att ta dit Bangura och lyckas han kommer ingen gnälla men minsta lilla misslyckande lär skapa irritation hos mången elfsborgsupporter. Att han redan väckt enorm ilska hos aikarna är en annan femma..
Man har förutom den stora stjärnan Bangura även Lasse Nilsson framåt och Lasse har funnit sig tillrätta nu i Elfsborg efter några utomlands där han tydligen var nära att helt tappa lusten för fotboll men nu istället spelar av andra skäl än bara för lönekuvertet så att säga, det är ett giftigt anfallspar Elfsborg kan ställa upp med i Lasse Nilsson&Bangura om det råder inga tvivel och med en spelare som David Elm som backup och en gubbe att slänga in när man behöver lyfta långt eller för att hålla kvar bollen i ledning. Ska vi gissa att Elm får en del chanser när det är slutminuter i europamatcher t.ex. Just nu har man även James Keene åter i truppen men det är väl så att han antagligen blir utlånad/såld igen men annars så får han det onekligen väldigt tufft att ta en plats ens i en matchtrupp men samtidigt får då Elfsborg en oerhört stark forwardsuppsättning.
Det råder helt sonika inga tvivel om att Elfsborg är en stark guldkandidat och det kan mycket väl bli som Reine tippar att Elfsborg blir första lag sedan DIF 2003 lyfter bucklan två år i rad.

Tåget gick och Hästen stod kvar på perrongen

Torsdagskvällens kvalseriematch mellan Vita Hästen och Piteå slutade precis så som den inte fick sluta. Åtminstone ur en Hästensupporters synvinkel. Det blev nämligen förlust med 3-4 efter straffar. Vita Hästen ligger därmed sist i tabellen, något som mer eller mindre innebär att man står kvar på perrongen efter att tåget redan har avgått.

 

 

 

Vad var det då som gick snett den här aftonen? Det mesta. Allt det som jag gick in på tidigare i mina tankar inför matchen misslyckades Vita Hästen med. Även den här kvällen drog man på sig alldeles för mycket utvisningar (sex stycken tvåminutare för att vara exakt) och därmed toppar man fortfarande den mindre smickrande utvisningsligan i kvalserien. Två av Piteås mål kom också i just powerplay, vilket innebär att Hästen nu även är sämst i serien på att försvara sig i boxplay.

 

Bortsett från detta missade man också alldeles för mycket målchanser. Visserligen satte man tre mål på 49 skott den här matchen, men att i snitt bara sätta 4,94% av alla skott man matar mot mål håller inte när man möter bra motståndarlag. Gällande räddningsstatistiken blev det inte heller någon förbättring, sanningen är snarare den att räddningsprocenten sjönk ytterligare och nu ligger på 84,09% (Piteå som förövrigt har näst sämst räddningsstatistik ligger på 91,78%). Hästen ligger därmed i botten på i princip alla viktiga punkter som ingår i spelet.

 

Sett till själva matchen var det Piteå som, efter drygt sex spelade minuter, tog ledningen med 0-1. Vita Hästen lyckades dock kämpa sig ikapp och efter den första perioden hade hemmalaget vänt ställningen till 2-1. I inledningen av andra perioden spelade Hästen faktiskt riktigt bra och skapade ett flertal fina målchanser där man i princip hade kunnat ta död på matchen. Om puckarna hade suttit i nätet vill säga. Men effektiviteten fanns inte och istället kunde Piteå utjämna till 2-2.

 

En av många chanser som man inte har råd att missa.

 

I den tredje perioden såg inte spelet bra ut alls för Vita Hästen, men något ologiskt var det ändå då man lyckades sätta ett nytt ledningsmål, 3-2. Hemmapubliken vaknade åter till liv och hoppades på nytt att man skulle kunna sätta spiken i kistan, eller åtminstone hålla ledningen matchen ut. Men så blev alltså inte fallet. Det slarvades för mycket och bara ett par minuter efter Hästens ledningsmål kom utjämningen. Därefter var egentligen Piteå närmare att vinna matchen än tvärt om. Men matchen gick istället till förlängning och sedermera straffar. Efter ett antal rundor där båda lagen satt sina chanser missade Piteå en straff, vilket gav Hästen chansen att vinna. När det gällde som mest klarade man dock inte av pressen och tillslut var det alltså Piteå som fick med sig straffsegern.

 

Just nu finns det egentligen ingenting som talar för att Vita Hästen ska kunna komma ikapp lagen ovanför. Det känns snarare som att risken är överhängande att man inte kommer vinna en enda match. Men hoppet är det sista som överger en. Om alla resultat går Hästens väg i nästa omgång kan man faktiskt ta sig upp till en delad andraplats. Det känns inte troligt i dagsläget, men chansen finns. Mer om halmstrået som återstår kommer på lördag.


Hinner Vita Hästen med tåget?

Ikväll spelas den andra omgången i kvalserien upp till hockeyallsvenskan. Vita Hästen, som förlorade premiären borta mot Tingsryd, beger sig nu hem till Himmelstalundshallen där man får ta sig an norrbottningarna från Piteå! Här följer hela spelomgången samt tabellförutsättningarna.

 

 

 

I och med att den tippade topptrion vann sina premiärmatcher så är det ett måste för Vita Hästen att vinna ikväll om man vill vara med och slåss om de allsvenska platserna. Piteå har det sämsta laget i serien rent meritmässigt, så Hästen bör klara av att inkassera sina första tre poäng, men det gäller att inte underskatta Piteå. De är ett hårt arbetande lag som aldrig tycks vika ner sig, och de lär dessutom kunna spela lite mer avslappnat än övriga lag då de inte verkar ha någon bestämd målsättning att gå upp till allsvenskan i år. I sin premiärmatch mot Björklöven hade man länge ett 1-1-resultat, men med ungefär tio minuter kvar av slutperioden lyckades dock Björklöven gå ifrån till 1-2 och 1-3, det sista efter mål i tom kasse. Trots förlusten är det ändå ett styrkebesked att hänga med så pass länge mot en av favoriterna!

 

Nyckeln till framgång för Vita Hästen i kvällens match är att ta tillvara på målchanserna bättre än senast och inte dra på sig så mycket utvisningar. Förmodligen behöver man inte göra säsongens bästa insats just ikväll, men det gäller ändå att minimera antalet slarvmisstag! Som läget ser ut just nu har Vita Hästen minst målprocent på sina skott (3,12 %), sämst målvaktsstatistik (85,71 %), och man leder även utvisningsligan med fem utvisningar efter premiären. Om vita Hästen ska hinna med tåget till allsvenskan så måste man förbättra sig i dessa "statistikkolumner" redan ikväll!

 


Favoritlagen höll för trycket

Premiäromgången av kvalserien till allsvenskan är nu avklarad och vilka vann om inte min tippade topptrio? Samtliga matcher var dock oväntat jämna in i slutminuterna, så det finns mycket som talar för att det kan bli en spännande fortsättning på serien trots att favoriterna nu har några poängs försprång.

 

 

Vita Hästen fick egentligen en drömöppning på sin match mot Tingsryd. Efter drygt sju spelade minuter av den inledande perioden satte Filip Windlert 0-1 till Vita Hästen. Därefter var man dock inte tillräckligt noggranna och lät Tingsryd ta över, mycket beroende på flera dumma utvisningar. I samband med en av utvisningarna i första perioden kom kvitteringen, och i andra perioden kom även 2-1 till hemmalaget. I slutminuten av tredje akten kom också spiken i kistan, 3-1, efter att Hästen tagit ut målvakten.

 

Nu såg jag visserligen inte matchen med egna ögon, utan fick förlita mig på radio och tidningsbevakning, men spelmässigt ska ändå Vita Hästen ha varit minst lika bra som hemmalaget. Sett till skottstatistiken under matchen vann Hästen exempelvis med 32-21, fast torsk blev det likväl. Man skulle kunna skylla förlusten på otur med små marginaler, men frågan är om det inte finns större problem bakom ineffektiviteten än så. Under hela säsongen har Hästen haft ganska svårt att producera mål trots mängder av chanser. Att göra ett mål på 32 skott håller helt enkelt inte i en kvalserie. Och har man problem med målgörandet så blir det än mer ödesdigert att dra på sig 5-6 utvisningar. Skillnaden mellan Hästen och ett lag som just Tingsryd är spetskompetensen och skickligheten att sätta dit puckarna när möjligheterna uppstår.

 

Till torsdagens andra omgång, då Vita Hästen tar emot Piteå, så gäller det att gå rakare in på mål och visa jävlaranamma. Pucken ska in i mål!  


Ikväll startar kvalserien

Idag är det tisdag, men inte vilken tisdag som helst! Hade vi befunnit oss ett par månader framåt i tiden så hade detta inlägg med största sannolikhet handlat om elitseriepremiären i speedway, men nu handlar det om någonting helt annat. Ikväll drar nämligen ishockeyns kvalserie till allsvenskan igång, något som jag och stora delar av Norrköping har längtat efter sedan förra årets bittra nederlag i play off 3 mot Karlskrona. Sex lag ska nu göra upp om två platser till allsvenskan och här på IK kommer ni att kunna följa Vita Hästens framfart!

 

Dessa lag deltar i kvalserien (lagen rangordnas såsom jag tror kvalserien kommer sluta):

 

Karlskrona

Karlskrona, som slog ut Vita Hästen förra året, tog sig sedermera upp till allsvenskan. Som nykomlingar har man dock inte lyckats speciellt bra. Man blev tidigt avsågade på jumboplatsen i tabellen och man har haft en ganska stor spelaromsättning. Jämfört med när säsongen startade har man förstärkt laget ganska kraftigt, och ser man till spelarmaterialet har man det bästa laget i kvalserien tillsammans med Tingsryd. Man har ett par vassa målvakter, spelare med NHL-rutin och dessutom en fransk landslagsman! Nyckeln till framgång för KHK ligger i att vinna sin premiärmatch. Men skulle det bli torsk där finns risken att alla förlusterna man bär med sig från allsvenskan sätter sig i huvuden än mer även i kvalserien.

 

Tingsryd

Låg länge på en relativt säker plats ovanför kvalstrecket i allsvenskan, men i slutomgångarna föll man som en gråsten och blev omsprungna av Almtuna. Förmodligen känns det mentalt tungt hos flera av spelarna att tvingas ner i kvalserien, men man har ett ganska välmeriterad lag som bör klara av pressen och att ladda om batterierna. Precis som Karlskrona har man mer spetskompetens än division 1-klubbarna, på alla positioner. Starten på kvalserien är viktig för alla inblandade lag, men i synnerhet för lagen som kommer från allsvenskan. Blir det förlust i premiären så kan den negativa spiralen fortsätta

 

Björklöven

Här har vi förmodligen det bästa division 1-laget, även om det är svårt att gissa sig till det med tanke på att lag från södra Sverige sällan får möjlighet att möta lagen från norr. Man har två stabila målvakter och flera rutinerade spelare - på såväl back som anfallsposition - som har varit med i högre serier förr. På pappret ser Björklöven helt enkelt väldigt stabila ut och man har vunnit sina serier överlägset. Hittills den här säsongen har man bara tappat poäng i tre matcher.

 

Vita Hästen

Vita Hästen är egentligen det enda laget jag har riktig koll på. Man har ett lag som i sina bästa stunder kan slå i princip vilket lag som helst, men lagets stora svaghet är att man brukar prestera väldigt ojämnt. Man spelar ofta slarvigt i försvarszon och har, på grund av för få spetsspelare, svårt att göra mål. Något som också talar emot Hästen är att man brukar ha stora problem mot KHK, TAIF och Huddinge, fast kan man få ett par segrar direkt finns ändå chansen att man kan höja sig det där lilla extra snäppet som krävs!

 

Huddinge

Ett lag man aldrig kan räkna bort. Man har ett lite för ihåligt lag för att vara med i toppstriden i kvalserien, men sett till spelarmaterialet kommer man förmodligen ändå ge de mer favorittippade lagen en hel del problem. För topplagen gäller det att inte förlora poäng mot lag som Huddinge, men lik förbannat kommer det ske.

 

Piteå

Precis liksom Huddinge har Piteå inte ett tillräckligt starkt lag för att vara med i toppen och slåss om de allsvenska platserna. Men med tanke på att de lyckades slå ut Sundsvall i play off 3 (som åtminstone på pappret hade ett betydligt starkare lag) finns det förutsättningar att norpa en del ströpoäng mot de övriga lagen.

 

Sammanfattning

De båda allsvenska lagen har starkast lag och bör klara av att hålla sig kvar, förutsatt att de får den start på kvalserien som de behöver. Björklöven och Vita Hästen är jokrarna som kan vara med och utmana om de allsvenska platserna. Huddinge och Piteå är för svaga för att gå upp, men kan sätta käpparna i hjulet för de övriga lagen.

 

Såhär ser kvällens premiäromgång ut:

 

Båda lagen från allsvenskan har turen att få inleda kvalserien på hemmaplan, något som ger dem en fin möjlighet att bryta sina negativa spiraler och få ett försprång gentemot ett par av de jagande division 1-lagen. För Vita Hästens del blir det en oerhört tuff uppgift att slå Tingsryd. Ett av lagens senaste möten var i play off 3 säsongen 2009/10, och då vann Tingsryd den tredje och avgörande matchen efter att ha vänt ett 1-3-underläge i den sista perioden. Det känns fortfarande tungt att tänka tillbaka på det. Ska Hästen lyckas ta revansch måste man spela enklare än vanligt i försvarsspelet och sätta de målchanser som man kommer att få. Om man skulle lyckas vinna så har man väldigt goda förutsättningar att få en fin fortsättning på kvalserien!  


Fotbollsintervju-AH

Ni har redan fått läsa intervjun med FH här är den med AH!
 
Om vi börjar med fjolåret, 2011 blev ni femma och före er största antagonist blåvitt. 2012 åkte ni ur efter en rekordlång svit utan seger. Hur kommer det sig att det rasade så?

Fan vet alltså, egentligen tappade vi ju inte så många spelare heller men ändå fungerande plötsligt ingenting. Mycket kan sitta i huvudet, skyhöga förväntningar både bland spelarna själva och omgivningen som ledde till att man överskattade sig själva och sen när det gick knackigt i början blev reaktionen istället uselt självförtroende och en negativ spiral de inte kom ur. Tidigare år var vi inställda på att KÄMPA för att hänga kvar men ifjol saknades den inställningen. Det har också snackats om att alltför många spelare satt på utgående kontrakt. Det kan ha påverkat inställningen.

Under en så lång tid som ni var allsvenska nu har du ju aldrig sett innan. Gais är iofs vana vid att pendla mellan serier men kändes det inte värre att rasa ur nu när ni kändes "etablerade"?

Jo så är det helt klart. 2012 var första året då jag inför säsongen inte var speciellt orolig för nedflyttning. Efter ett par sega år som elva så kändes det som vi äntligen var på gång igen och tog ett rejält kliv framåt 2011 så 2012 blev verkligen en rejäl käftsmäll.

Ni har ju, av flera skäl, rensat rejält i truppen inför säsongen. Vem av de som lämnat/slutat kommer du sakna mest?

Erik Johansson, dels för att han ändå var en få som faktiskt var bra och för att han alltid gav allt och aldrig gav upp. Jag minns nån match under Mak där vi låg under med två mål med bara några minuter kvar och han sprang som en tok och följde med upp i anfallen trots att Mak viftade och skrek att han inte skulle det. Erik försökte iallafall.
Romario, har haft det svårt att hitta in i laget men efter ett par år fick han faktiskt till det och visade allsvenska kvaliteter på allvar. Tuffat till sig, vinner boll och har lugnat sig med filmandet. Dessutom har han ett jävla skott. Känns snöpligt att han lämnar när han äntligen kommit igång. Kan bli ett fynd för KFF.
Lundgren och Jankulovski också såklart. Lundgren har varit given lagkapten i många år och Dime är en klassmålvakt om än något ojämn. Med tanke på det är det riktigt synd att Sillen försvann också. Man får hoppas Vaiho blir bra men Sillen hade känts säkrare på förhand.

Pådrivare och karaktärer som Lundgren & Jankulovski har slutat, vem/vilka tar på sig de rollerna nu?

Kenneth kommer ju ta över kaptensbindeln och han blir nog en bra kapten även om han inte känns lika mycket som en pådrivare på plan som Lundgren. Andreas Augustsson och framförallt Björn Andersson kommer nog ta en del av det arbetet. Sen kommer ju Dime stå vid sidlinjen och gapa.

I superettan kommer det ju mindre publik i de flesta matcher, hade du föredragit ett "knôkat" Valhalla framför ett ganska tomt Gamla?

Ja på sätt och vis samtidigt skulle det ju inte gå att spela alla matcher där och det är nog bra att ha en hemmaarena som både spelare och publik känner är sin. Men med lite upprustning, permanenta kortsidesläktare och mer tak och en kapacitet på 5-6000 hade Valhalla kunnat bli en ypperlig arena för superettan, och damallsvenskan. Sen är det ju gräs på GU. Men visst nya GU är för stor för GAIS i flesta matcher speciellt i superettan. Men det ska bli intressant hur publikomorganiseringen i år blir när kortsidorna stängs.

Iom ert utträde ur allsvenskan blir det ju inga riktiga gbgderbyn där, ni får däremot möta i öis i derbyn, blir det årets viktigaste matcher?

Tja, rent sportsligt så kan ju J-Södra hemma i sista omgången eller ett eventuellt kval bli den viktigaste matchen, sånt vet man aldrig innan. Men visst, sett på förhand och rent prestigemässigt är det tveklöst matcherna mot ÖIS som blir tyngst. Lagen har ju mötts en del genom åren om man säger så.

Superettan innehåller ju en hel del klassiska gäng ni,öis.ösk, bajen, giffarna osv. Känns superettan inte ovanligt het iår?

Ja såklart, den serien som innehåller GAIS är alltid hetast. Men visst finns det många klassiska gäng, att GAIS och ÖIS möts höjer ju temperaturen en hel del bara det och bajenfansen har nog längtat efter att sjunga om den ädla fiskrensarkonsten igen. ÖSK gör väl inte så många upphetsade men de får ställas mot sin enda riktiga rival Degerfors. Östersund kommer nog va rätt taggade att möta Sundsvall. Häromåret flyttade Sundsvall en cupmatch till just Östersund för att försöka profilera sig som "hela norrlands lag" och få fler fans där. Men Hallandslagen saknar nog att tampas med HBK och Värnamo och J-södra tappar ett tungt smålandsmöte med Öster.

I skrivande stund pågår cupen för fullt, hur ser du på dess nya upplägg?

Med tanke på hur lite intresse spelare, ledare och publik visat cupen så behövde nåt göras och bara lite nya idéer är bra. Tiden får väl utvisa om det lyckades men det är rätt att försöka. Vissa saker talar också till formatets fördel; att gruppspelet sker innan seriestart gör att lagen kan ställa upp med mer ordinarie lag och folk är svältfödda på tävlingsmatcher och dessutom nyfikna på sitt lag och kan bli mer sugna på att gå därför. Visserligen har väl serierna kommit igång när slutspelet börjat men de lag som gått vidare från gruppspelet är såpass nära titeln att det är värt att satsa. Alla som går till gruppspelet får dessutom minst en hemmamatch vilket förhoppningsvis kan öka intresset på sikt. Hoppas de vågar hålla fast systemet ett par år så det sätter sig så kan det bli tradition att inleda säsongen med att se sitt lag lira cup.

Gais har ju en hel del nytt folk även organisatoriskt, berätta lite om det, vad tycker du om det hela?

På styrelsesidan är det ju inte klart än och jag vet inte så mycket om han som föreslagits till ny ordförande. Men jag har läst en intervju med honom och han verkar rätt så vettig. Oavsett är det nog läge att byta nu, Wallin har gjort oerhört mycket nytta men har uppenbarligen börjat tappa skärpan och blivit lite för otålig och velat ta genvägar så jag tror det är bra med ett byte.
Det är ju nytt på sportchefsposten också och även det tycker jag är bra. Det är nog att göra det lite väl lätt för sig att skylla allt på MP men han har nog arbetat för kortsiktigt och med alltför stora risker i förhållande till vad klubben har råd med. Jonas Lundén som tagit över känner klubben väl och har efter förutsättningarna arbetat helt rätt hittills tycker jag även om det är tidigt att säga.

Gais ska ju även arrangera ett cykellopp iår, vad tycker du om det? Tar det fokus från annat eller är det enbart en god intäkt?

Man ska nog akta sig för att räkna med intäkter därifrån ännu, det viktiga är att det bli bra och allt funkar så kan det nog bli bra på sikt. GAIS drar ju inte in tillräckligt med deg på fotbollsverksamheten för att egentligen ha råd att vara ett allsvenskt lag så jag tycker det är jättebra att man försöker hitta vägar till inkomst som är oberoende av resultaten på plan. Sen om cykelloppet är en bra sådan grej får tiden visa men det är bra att man försöker med nåt.

Gais,öis,ljungskile,falkenberg,varberg, j-södra. Är det inte lite väl många lag i serien från "väst"?

Andra kan nog tycka det men för oss är det ju bara bra. Bekväma bortamatcher och hyggligt med bortafans på hemmamatcherna också.

Vilka för- och nackdelar tror du ni har i ett värvningsläge just för att ni är gais med allt vad det innebär?

Svårt att säga. Den ekonomiska turbulensen och osäkerheten kring det är såklart till vår nackdel. Men att GAIS är en klassisk klubb med högljudd publik, speciellt med superetta-mått, kan nog locka en del. Det ger ju mer press vilket inte passar alla medan andra tänder till extra av det. Är vi är ett göteborgslag lockar nog också, speciellt kanske såna som Drugge och Augustsson som kanske hade kunnat få allsvenska bud från sämre allsvenska lag men slipper flytta genom att gå till oss. Speciellt Augustsson som kanske bara har ett eller två år kvar på elitnivå är kanske inte så sugen på att flytta till exempelvis Gävle bara för att lira i Allsvenskan som han ändå redan vunnit.

Vilken enskild spelare ser du mest framemot att följa i ditt lag denna säsong?

Linus Tornblad, har var stundtals riktigt bra ifjol om än ojämn, vilket kan skyllas på orutin och att han spelade i ett sketlag.I år har han mer rutin i bagaget, en vinters Kjell-träning till, spelar i en lättare serie och förhoppningsvis med bättre lagkamrater. Så det finns förutsättningar för att han ska blomma ut.

Var slutar ni i serien för att du ska vara nöjd?

Man vill ju alltid hamna skithögt så klart men den här säsongen handlar mycket om att stoppa fallet, landa och stabilisera och sen börja sikta framåt. Så egentligen är jag nöjd med att hänga kvar, men gärna med marginal så man slipper noja.

En serie är mer av ett vasalopp än ett sprintlopp, men hur viktig är starten för ert nybygge iår?

Psykena är sköra sen ifjol så starten är viktig. Viktigare än i Vasaloppet men inte avgörande dock. Samtidigt får man komma ihåg att det är nya tränare och många nya spelare och nybyggen kan ta tid.

Hur ser planen ut för att ta er tillbaka till allsvenskan, för en sådan finns väl?

Nu ska det ju in nytt folk i ledningen så det är väl upp till dem att lägga såna planer. Men i år handlar det ju som sagt i första hand om att stoppa raset, och sen bygga vidare på det och arbeta långsiktig. Gärna med mycket fokus på ungdomsverksamheten och scouta upp talanger att förädla.

Vad ser du mest fram emot under säsongen?

Görsvår fråga, man vet ju aldrig på förhand vilka matcher som blir bra respektive dåliga upplevelser. Men det ska bli intressant att se hur det blir med klackflytten och överlag känns det faktiskt som lite av en nytändning i klubben. Förhoppningsvis kan det bli skoj att vara gaisare igen (det händer ju inte så ofta).

NI känns ju, helt ordinarie, väldigt starka men samtidigt väldigt skadekänsliga med många skadedrabbade spelare, hur mycket oroar det?

Klart det oroar speciellt som vissa är rätt skadebenägna men det är ju ett resultat av den dåliga ekonomin. Alternativet hade väl varit en bred men dålig trupp. Minst två bra på varje position är ju önskvärt men ekonomin tillåtet inte det.

Vilken spelare av de ni blivit av med inför den här säsongen ser du som ert tyngsta tapp?

De jag nämnde ovan, Erik Johansson, Romario, Lundgren och Dime. Att de två förstnämnda sticker är dock sånt man får finna sig i när man åker ur. Hade väl gärna behållt Ekunde också men det är samma sak där.

Vilket av er nyförvärv är du mest nöjd med? Ge oss en kommentar om era nya gubbar med tack!

Vafan de är ju skitmånga! Nåväl mest nöjd är jag att Björn Andersson är tillbaka. En gigant och krigare vilket lär behövas sen har vi ju tappat många backar. Andreas Augustssnon är en rutinerad gubbe som nog kan göra nytta i en relativt ung trupp. Kan nog bli nyttig. Drugge har varit väldigt bra men haft ett par tunga år bakom sig men jag hoppas han kan få en nytändning nu. Adnan Maric är väldigt intressant, väldigt ung och många ryckte i honom så honom är jag nyfiken på. Alexander Yildrim, ung högerback från Lärje som jag inte vet mycket om. Får väl ses som en påläggskalv. Hampus Andersson 20-årig mittfältare från Häcken vet jag inte mycket om. Kan säkert bli nyttig lär kunna spela på lite olika positioner. Joel Johansson har vart i GAIS förut och det gick la inte jättebra men nu är han på lägre nivå och har vart bra i superettan tidigare. Lite för begränsad för att bli en bra allsvensk spelare men kan förhoppningsvis springa sönder sönder några superettanförsvar. Marcus Översjö lovande kille från Falkenberg tyvärr hälsensskadad så honom lär vi inte få se på ett tag. Adam Eriksson är mittfältare från Karlslund som imponerat på försäsongen. Tommi Vaiho, varit andremålvakt i DIF men vill bli förstemålvakt nu, förhoppningsvis bra. Mohammed Abdulrahman, lån från Elfsborg. Varit lånad till oss tidigare men då var han mest skadad. Anses lovande och var bra mot LSK i cupen. Sen är det ytterligare ett gäng som kommer från u-truppen.

Ni kommer ju vara ett av lagen i serien med bäst publiktryck, hur mycket betyder egentligen fansen för din klubb, kan det rentav ge extra poäng?

Utan fansen hade GAIS inte funnits idag. Det gäller väl på sätt och vis alla klubbar men i vårt fall är det extra tydligt. Hur mycket det betyder sportsligt i enskilda matcher är svårt att säga. Många spelare och ledare talar ju ofta om den tolfte spelaren och att det har stor betydelse, men samtidigt kan ju typ Kalmar slå AIK på Råsunda ibland så det ska nog inte överdrivas heller. Men vi kan nog få fördel av det i ettan där många motståndarspelare inte är lika vana vid det.

Det finns givetvis bra saker med att spela i superettan istället för allsvenskan, eller är det bara något lag som åker ur säger? Vilka är de fördelarna isf?

Att man kan vinna mer matcher, om vi nu gör det alltså, men det borde gå. Det ges större möjligheter att släppa fram unga talanger, det går såklart i Allsvenskan också men då kräver det mycket mer av de spelarna också. Annars vetefan, bättre korv och mindre utav den moderna fotbollens avigsidor på bortamatcher kanske.

Ta ut en startelva för ditt lag denna säsong, ta ut en bänk med när du ändå är igång!
 
4-4-2
Tommi Vaiho
Mirza Mujcic - Andreas Augustsson - Björn Andersson - Kenneth Gustavsson
Jesper Florén - Richard Spong - Jeffrey Aubynn - Linus Tornblad
Andreas Drugge - Mohammed Abdulrahman

Bänk: Oliver Gustavsson, Jimmy Tamandi, Malcolm Moenza, Calum Angus, Hampus Andersson, Adam Eriksson, Joel Johansson

Kommentar: Har utelämnat långtidsskadade Översjö och August Gustavsson Lohaprasert, annars har jag förutsatt skadefri trupp. Troligt är dock att Askebrand hellre kör Florén på backen och Drugge som innermitt och Linus som forward men jag anser att kantspelet blir lidande då och att Linus och Jesper är våra bästa yttrar.

Har du något du skulle vilja tillägga som ej kommit fram såhär långt?

Nä kan inte komma på nåt.

Till sist, gillar du fish&chips?

O ja, mycket! Det serveras aldeles för lite F&C på svenska fotbollsarenor.

Svenska cupen gruppspelsomgång 3 (sista)

Såhär inför sista gruppspelsomgången tar vi på IK ett totalgrepp på matcherna med tips och kommentarer till varje.
Endast gruppsegrarna går vidare och är två lag lika i poäng är det målskillnad-flest gjorda mål-inbördes möte och kan inte heller det skilja lagen åt går kvartsfinalplatsen till det högst rankade laget.
 
Grupp 1
 
Läge:
1.Gais 4-1 6
2.Elfsborg 6-3 3
3.Sirius 2-3 3
4.Ljungskile 2-7 0
 
Ljungskile-Sirius
Tips: 2-1
Detta är en match som Sirius behöver vinna med minst fyra baljor för att kunna gå vidare, men mer troligt med fem för att då få 7-3 i målskillnad och sedan får de hoppas att Ellos slår Gais med 1-0 då går Sirius vidare på inbördes möten mot Ellos. Det kommer givetvis inte ske och när Sirius efter en kort stund inte leder matchen med ett par bollar kommer inte orka och då tar Ljungskile hem det här.

IF Elfsborg-Gais
Tips: 2-0
Givetvis kommer gaisarna här kämpa halvt ihjäl sig då det ju räcker med en pinne för de grönsvarta för att avancera till kvarten men Ellos borta är det tuffaste man kan ha i Sverige och även om Ellos redan är klara för CLspel lär de vilja avancera långt i cupen så de lär inte bjuda på något. Det är stor chans att det står 0-0 hyfsat länge men sedan gör Ellos en tvåa när gaisarna tvingas flytta upp efter 1-0.
Ellos till kvarten.

1.Elfsborg 8-3 6
2.Gais 4-3 6
3.Sirius 3-5 3
4.Ljunskile 4-8 3
 
 Grupp 2
 
1.Falkenberg 3-1 6
2.Häcken 4-2 3
3.Örebro 2-1 3
4.Värnamo 0-5 0
 
Falkenberg-.Värnamo
Tips: 3-1
Denna match spelas redan under onsdagen, klockan 15. Snacka om att skapa intresse! Nåja, nu tror jag Falkenberg tar hem inte bara denna match utan därmed även gruppen. Ska bli oerhört intressant att se iaf. Värnamo har inget att spela för och Falkenberg har imponerat med segrar mot såväl Häcken som Örebro och det via två bortasegrar. En stabil seger här ger en kvartsfinalsplats till de gula från Falkenberg.
 
Häcken-Örebro
Tips:4-1
Tja, då jag ju tror att Falkenberg vinner sin onsdagskamp så gäller denna matchen nada utan blir en ren träningsmatch. Jag tror Häcken tar hem det via att man helt enkelt har ett bättre gäng och det visar sig här i en avslagen tillställning.
 
1.Falkenerg 6-2 9
2.Häcken 8-3 6
3.Örebro 3-5 3
4.Värnamo 1-8 0
 
 Grupp 3
 
1.Malmö FF 3-1 4
2.Öster 3-1 4
3.Frej 2-3 3
4.Gif Sundsvall 1-4 0
 
Öster-Frej
Tips: 3-0
Denna spelas under torsdagsaftonen vilket gör att Öster kan sätta en ruskig press på MFF inför sista rundan vid seger, och seger för Öster blir det. Frej gjorde det bra som skrällde mot Giffarna men de allsvenska lagen blir för tuffa. En stabil 3-0 seger för Öster gör att laget sätter press på MFF inför helgen.
 
Malmö FF-Gif Sundsvall
Tips: 4-2
MFF måste ju satsa framåt för att göra minst 3-0 och därmed snuva Öster på en plats via att man är högre rankade. Detta kommer givetvis skapa ytor bakåt och det kan Giffarna säkerligen utnyttja ett par gånger. Jag tror inte MFF orkar med att vinna med tre mål när de tvingas göra så många mål framåt som krävs när Giffarna gjort ett par och MFF får finna sig i att missa kvarten.
 
1.Öster 6-1 7
2.Malmö 7-3 7
3.Frej 2-6 3
4.Gif Sundsvall 3-8 0
 
 Grupp 4
 
1.Örgryte 6-2 6
2.Syrianska 3-3 3
3.Halmstad 3-3 3
4.aik 2-6 0
 
Halmstad-Örgryte
Tips: 2-0
Örgryte leder gruppen efter två skrällar, dels 2-1 mot Syrianska och sedan hela 4-1 mot aik. Halmstad slog ju även de aik, fast borta och sedan torskade man oturligt mot Syrianska borta. Båda dessa lag har inför denna match-som startar tre timmar innan den andra matchen i gruppen- chansen på avancemang.
Örgryte får nog dock en liten smäll här efter två briljanta insatser, nu vet alla lag vad de kan och frågan är om de återigen orkar mobilisera den kraft som krävs för att mala ner allsvenskt motstånd. Nej, jag tror på HBK här helt enkelt men med en segermarginal som gör att Öis har kvar HBK bakom sig på målskillnad.
 
aik solna-Syrianska
Tips: 1-0
aik är redan utslagna ur turneringen men vill garanterat visa sin publik att man kan vinna igen. Dessutom möter man ett lag som iaf fansen avskyr som pesten vilket garanterat gör att de tvingar fram en hård kamp. Jag tror dessutom att Syrianska får svårt att gå såpass hårt framåt som man tvingas göra här för att avancera och det utnyttjar aik i en kontring och sedan är matchen "död". Udda dock att Syrianska kan spela på föregående match resultat men men så är det.
 
1.Örgryte 6-4 6
2.Halmstad 5-3 6
3.Syrianska 3-4 3
4.aik 3-6 3
 
Grupp 5
 
1.Norrköping 4-0 4
2.Mjällby 4-1 4
3.Landskrona 0-3 1
4.Ängelholm 1-5 1
 
Norrköping-Mjällby
Tips: 1-1
Gruppfinal och det krävs seger för Mjällby för att de ska avancera, det tror jag dock inte de mäktar med men oavgjort tror jag de kan få med sig ner till listerlandet. Nu räcker som sagt inte det utan en stor del av IKs redaktion kan njuta av att se Peking avancera.
Detta känns som två rätt jämna lag och peking kan bevaka hem den poäng som krävs.
 
Landskrona-Ängelholm
Tips: 2-1
Två timmar efter att avsparken skett på nya parken i matchen ovan startar denna, för tabellen, meningslösa match. Jag ser detta som ett rent motivationsmöte, laget med mest motivation vinner denna rena träningsmatch. Det tror jag blir Landskrona i form av hemmalag.
 
1.Norrköping 5-1 5
2.Mjällby 5-2 5
3.Landskrona 2-4 3
4.Ängelholm 2-7 1
 
 Grupp 6
 
1.Gefle IF 8-3 6
2.Helsingborg 6-1 4
3.Assyriska 2-6 1
4.Varberg 2-8 0
 
Assyriska-Varberg
Tips: 2-0
En i tävlingen meningslös match men båda spelar i superettan och vill säkerligen sätta sig i respekt hos sin motståndare inför säsongen. Jag ser Assyriska som det lite bättre laget och tror därför de vinner helt enkelt.
 
Helsingborg-Gefle
Tips: 3-1
Gruppfinal och HIF måste vinna, Gefle är ju normalt sett oerhört bra på att försvara sig men jag tror ändå inte man orkar stå emot HIFtrycket under 90minuter. HIF tappade ju dessutom en pinne hemma mot Assyriska så att bara spela av hemmamatcherna i cupen har de ju lärt sig inte går.
Nej, detta tar HIF och avancerar efter mycket möda.
 
1.Helsingborg 9-2 7
2.Gefle 9-6 6
3.Assyriska 4-6 4
4.Varberg 2-10 0
 
 Grupp 7
 
1.IFK Göteborg 6-1 6
2.Kalmar 4-2 3
3.Nyköping 3-5 3
4.Brage 0-5 0
 
Brage-Nyköping
Tips: 1-1
Denna match spelas under lördagen medan den andra spelas under söndagen.
Nyköping har faktiskt en chans på avancemang, men för det krävs att man fullständigt krossar Brage här. Nu tror jag inte på det dock även om man innan har slagit Kalmar och gjort en bra match mot blåvitt.
Grejen med de insatserna är att det var hemma mot stora lag vilket gjorde att de tände till betydligt mer än vad man kommer kunna göra här på ett väldigt tomt domnarsvallen mot brage. Jag tror på en rätt seg, trist oavgjord historia men för den sakens skull skall inte Nyköping deppa ihop, deras cupstory är ändå stark!
 
IFK Göteborg-Kalmar
Tips: 1-1
Även denna match i slutomgången i gruppen tror jag slutar oavgjort. Kalmar behöver vinna med två mål för att gå om hemmalaget och cuphistorien mellan lagen i göteborg är ingen munter läsning för hemmalaget så visst kan det komma lite tankar in där.
Nu tror jag dock hemmalaget reder ut det hela men Kalmar kommer sälja sig oerhört dyrt och skulle gästerna ta ledningen... Ja, då blir det till att kriga för hemmalaget.
 
1.IFK Göteborg 7-2 7
2.Kalmar 5-3 4
3.Nyköping 4-6 4
4.Brage 1-6 1
 
 Grupp 8
 
1.Djurgården 6-1 6
2.Åtvidaberg 4-3 3
3.Umeå 2-4 3
4.J.Södra 2-6 0
 
Jönköping Södra- Umeå FC
Tips: 2-2
En match som om inte umeå vinner den med massviss med mål är meningslös. Nu tror jag inte Umeå har kapacitet nog att vräka in mål på J.Södra men jag tror de kommer försöka och att slutresultatet 2-2 även står i paus för att vi sedan får sen tråkig andra när inget av lagen vill slita ut sig.
 
Åtvidaberg-Djurgården
Tips: 2-0
Jag tror nog att Åtvidspelarna såg torsken i Umeå som en rejäl förlust (det där var logiskt va?) då man säkerligen trodde man skulle kunna ta hem den. Nu tror jag dock de slår DIF med den marginal som krävs för att det ska bli Åtvid och inte just DIF som avancerar vidare.
Åtvid tar hem gruppen på inbördes möten helt enkelt.
 
1.Åtvidaberg 6-3 6
2.Djurgården 6-3 6
3.Umeå 4-6 4
4.J.Södra 4-8 1
 
Gruppettornas interna tabell (de fyra bästa lagen får hemmamatch i kvartsfinalerna mot något av de fyra sämsta lagen):

 
1.Falkenberg 6-2 9
2.Helsingborg 9-2 7
3.IFK Göteborg 7-2 7
4.Öster 6-1 7
5.Elfsborg 8-3 6
6.Åtvid 6-3 6
7.Örgryte 6-4 6
8-Norrköping 5-1 5

Superettantips 2013.

Superettan är även den en del i IK.s eminenta fotbollsbevakning! Kanske mer än någonsin via att AHs gäng, gais, spelar däri denna säsong.
Nedan följer IK:s tips av serien med kommentarer av AH för säsongen som kommer.

Kommentarer nerifrån och upp. Siffrorna inom parantes anger våra individuella tips med Första Halvans först.

16 Östersunds FK 31 (16-15)
Här är vi tämligen överrens, Östersund åker ur. Vi är inte helt överrens om placering dock då AH tror nykomlingen kommer näst sist istället för sist men det spelar ju mindre roll i sammanhanget.

15 Degerfors IF 28 (14-14)
Här har vi tippat exakt samma och lustigt nog tror ingen av oss att Degerfors åker ur direkt men båda tror på kvalplats och totalt ger det en näst sista plats för laget som ifjol undvek kvalplats neråt precis.

14 IFK Värnamo 25 (12-13)
Värnamo kvalade sig kvar förra året och om vi får rätt så får de hoppas att de kan göra det i år igen. FH tror dock de klarar sig utan kval.

13 Falkenbergs FF 24 (8-16)
Här skiljer sig tipset rejält. AH tror att FFF som även de hängde kvar via kval ifjol kommer kollapsa och sluta sist. FH å sin sida tror att de kommer lyfta sig rejält och landa på en säker mittenplats. Totalt blir det kval.

12 Varbergs BoIS FC 23 (13-10)
AH tror att fjolårsnykomlingen blir aningen bättre i år medan FH är inne på ”andra året är svårast.” Antar jag för han tror på kval neråt för de grönsvarta hallänningarna. I det totala tipset tror vi dock de slipper.

11 Ängelholms FF 21 (15-6)
Även här skiljer det sig rejält i tipsen. FH tror på respass neråt medan AH tror att de kommer höja sig och hamna på en stark sjätteplats. Totalt blir det ett mellanting för fjolårsnian.

10 Jönköpings Södra IF 19 (10-9)
De kom sjua 2012 men vi är båda ganska överrens om att de får nöja sig med nåt sämre i år, dock utan nedflyttningsspöke.

9 GAIS 19 (7-12)
GAIS fick samma poäng som J-södra men hamnar högre i kraft av bättre bästatips. Det är FH som tror nykomlingen uppifrån gör en stabil mittensäsong medan AH är mer pessimistisk och hoppas slippa kval neråt.

8 ÖIS 17 (6-11)
Båda har satt ÖIS ett snäpp före GAIS men FH tror mer på nykomlingen än vad AH gör men har vi rätt hänger de kvar stabilt.

7 Landskrona BoIS 14 (11-3)
Här skiljer sig tipsen rejält igen. AH tror på kval uppåt medan FH tror de kommer slippa kvala neråt men inte vara särskilt långt därifrån. Totaltipset landar därmed i mitten en placering sämre än förra årets sjätteplats.

6 GIF Sundsvall 13 (9-4)
Lag som trillat ur är alltid svårtippat och FH tror på ett mellanår på nedre halvan men på hyfsat säkert avstånd från läskiga streck medan AH tror de kommer sniffa på Allsvenskan men inte räcka till riktigt. Totalt blir det ett mellanting.

5 IK Brage 12 (5-7)
Förra årets tia går mot en ny vår om man får tro våra tips. FH tror till och med dalmasarna med sina hyfsat spektakulära värvningar kommer ha häng på topplagen.

4 Assyriska FF 11 (3-8)
Ej heller här är vi överrens. FH tror på kval till Allsvenskan medan AH är mer inne på att assyrierna får nöja sig med en skaplig mittenplats som förra året.

3 Ljungskile SK 9 (4-5)
Lustigt nog tror ingen av oss att LSK kommer vare sig nå kval eller direktuppflyttning ändå hamnar de på kvalplats i vårt gemensamma tips. Inte ofta lag hamnar högre i det sammanlagda tipset än BÅDA tipparna satt dem men så kan det bli, tydligen.

2 Hammarby IF 3 (1-2)
Här är vi helt överrens. Efter ett par år i ettan ska Bajen inviga sin nya arena med att ta sig upp i Allsvenskan igen. Skillnaden är att FH tror på serieseger medan AH tror att de får nöja sig med en andraplats.

1 Örebro SK 3 (2-1)
Att gamla fina Örebro (kex och skor finns inte kvar, om ni undrade) med neutrala klacken i spetsen ska studsa upp direkt tror vi båda. AH tror till och med att laget där det iallafall finns lite stolthet kommer ta hem hela klabbet medan FH spår att de får se sig slagna av Bajen.
Varför hamnade de då före i totaltabellen? Det var helt lika. Samma poäng och samma bästaplacering och samma nästbästaplacering i tipset. Hur skilja dem åt? Jag lät allsvenskans maratontabell avgöra. Där är ÖSK en placering bättre än HIF.
 
Sammanlagt tips
1 Örebro SK – 3p
2 Hammarby IF – 3p
3 Ljungskile SK – 9p
4 Assyriska FF – 11p
5 IK Brage – 12p
6 GIF Sundsvall – 13p
7 Landskrona BoIS – 14p
8 Örgryte IS – 17p
9 GAIS – 19p
10 Jönköpings Södra IF – 19p
11 Ängelholms FF – 21p
12 Varbergs BoIS – 23p
13 Falkenbergs FF – 24p
14 IFK Värnamo – 25p
15 Degerfors IF – 28p
16 Östersunds FK – 31p

Snart finaldags

Om ungefär en timme är det äntligen dags för final i Melodifestivalen 2013. Det är dags att kora en vinnare! Till skillnad från exempelvis förra året, då Loreen var skyhög vinnarfavorit, finns det i år ingen solklar favorit till segern. Det finns många halvfavoriter, men det kan i princip sluta hur som helst. Den utseende väldigt udda Yohio tror många på, och varför inte. Låten är inte sämst och han sticker som sagt ut utseendemässigt, något som verkar bli allt viktigare. Personligen finns det ingen låt som jag älskar speciellt mycket, och det beror självfallet på att Sanna Nielsen inte är med. Så därför hoppas jag på att något av plojbidragen vinner, antingen Sean Banan eller Claes Malmberg &co. Det vore kul.

Fotbollsintervju-FH!

Vi börjar som sig bör med fotbollsintervjuerna nu, först ut är FH, AHs kommer om ett tag. Med detta sparkar vi även igång IKs "inför-säsongen" satsning. Det är ju ingen hemlighet vilka lag FH samt AH håller på, men för ev nya läsare så är det FH-Blåvitt samt AH-Gais. Det ger oss även en bevakning av superettan senare. Men nu, FHs tankar.
 
Tre sjundeplatser i rad, det måste väl vara ett totalt misslyckande för klubben även i dina ögon?

Såklart att det är det, det går ju inte att komma ifrån. Dock skall vi väl inte se så mycket på de placeringarna nu utan istället försöka se framåt och hoppa upp några snäpp i tabellen iår. Sedan vad det blir är svårare att säga.
 
Ifjol skrevs ni ju upp som "real blåvitt" med ett gäng nya gubbar av hög klass. Varför lyckades ingen av dom?
 
Tja, nu är väl det förvisso sant att ingen direkt gick in och blev landslagsmässig men Alvbåge visade under höste hur bra han kan vara, Gerzic hade dock en del skadeproblematik vilket förklarar hans insatser. Sedan gjorde ju Farnerud det bra anser jag, det var inte många bollar han slog bort, dock var det en felaktig balans på mitten som drabbade även honom. Kjetil därbak däremot var inget vidare och det krävdes en Bjärsmyr för att han skulle nå allsvensk klass. Kjetil är väl den som har mest att bevisa tycker jag. Sobralense har en del kvar att bevisa med, han är bara bra när han själv är på humör så jag tror inte han blir så långlivad faktiskt utan han kan mycket väl lämna efter denna säsong.
 
Ser vi på startelvan från sommaren 11 till idag är det bara Tobias Hysén kvar. Är inte det en alldeles för stor omsättning?

Det kan tyckas så ja, och det får man väl medge att det är en väldigt stor förändring. Dock finns en hel del spelare kvar i såväl matchtruppen som truppen i stort så så sett är det ingen fara men det visar också på att det tar tid att bygga ett lag. Dock får det ju inte ta hur lång tid som helst...
 
För bara några år sen fick ni fram mängder med nya unga spelare, nu är det inte så, vad beror det på?
 
Det beror la lite på hur man menar... Vi har ju Dyrestam, David Moberg-Karlsson, Sam Larsson och Markus Sandberg i truppen som är egna unga spelare, och framförallt DMK och Sam kan få sitt genombrott iår, Dyrestam har ju redan fått det redan 09 och Sandberg är en fullt kapabel reservmålis. Men om du syftar på spelare som Berg, Sana och Wernbloom så är det ju inte någon som är där än. Men att säga att det är dåligt med egna unga gubbar är ju lite fel...
 
På senaste tiden har ni haft det osedvanligt rörigt med styrelseavhopp, sponsorer som lägger sig i mycket etc. Hur kommenterar du det hela och vilken inverkan tror du det har på det sportsliga?

Tja,nu har det ju varit årsmöte och det gör ju att besluten är fattade så man skall kanske inte älta det. Men när man inte följer stadgarna blir man ju fundersam givetvis. Dock låter jag just den biten vara nu och ger det nya gardet en chans. Dock gillar jag inte när sponsorer lägger sig i så mycket som speciellt en viss sponsor gjort, visst förstår jag att om man lägger XXmille varje år vill man se att det går bra men de ska inte lägga sig i vilka som anställs etc, helt enkelt av den anledningen att de inte har med det att göra.
Tyvärr är det väl bara en försmak av vad som kan hända om man slopar 51% regeln antar jag, får en sådan person då styra lär vi se enorma höjningar av priser på biljetter och säsongskort etc och då dör ju fotbollen.
Om det påverkat det sportsliga? Nja, det vete tusan men visst lär det snackats om det även om spelarna hävdar motsatsen. Dock både tror och hoppas jag att spelarna är såpass proffsiga att de kan hålla det borta när det väl är träning och match.
 
Ni har förvisso inte värvat så mycket inför denna säsong men tog hem racet om Ludwig Augustinsson. Vad tycker du om den värvningen?
 
Det var ju så att så gott som alla allsvenska lag jagade honom så det var givetvis en skön prestigevärvning med, sedan är killen mycket bra med och i honom kan vi ha fått den vänsterback vi saknat sedan Oscar Wendts dagar.
 
Ni tappade ett derby via att gais åkte ur, hur blir det med en derbyfri säsong egentligen?
 
Vi har ju alltid Häcken... Fast de är ju iofs från Hisingen som de hävdar inte är Göteborg men de vill samtidgt ha förmånar av götet... Nåja, nu har jag aldrig sett gaisderbyt som den viktigaste matchen att vinna varje säsong men visst är det synd, derbyn höjer ju intresset hos de med ett mindre intresse och det ger ju fullsatt varje gång men men. Vi får ju Öster istället...
 
När Håkan Mild fick frågan om vilken enskild match som var viktigast att vinna under året svarade han "Aik Hemma" Håller du med om det? Varför/Varför inte?
 
Den viktigaste matchen att vinna är ju den sista när vi säkrar guldet... Nej,men visst jag har alltid hävdat att det är den viktigaste matchen, i kamp med MFF. MFF är ju den enda match då rikets två storlag möts varvid den är gigantisk med. Men solnaiterna är jävligt viktig att vinna med alla känslor som finns då.
 
Arenaboomen fortsätter, Öster kommer upp med sin nybyggda Myresjöhus Arena, Djurgården och Aik flyttar in i splitternya arenor. Samtidigt finns det kvar arenamässiga skamfläckar som Rambergsvallen, Södertälje Fotbollsarena och Grimsta. Vad säger du om allsvenskans arenastandard egentligen?
 
Det är väldigt varierat kan man ju säga. Aiks nya arena är ju fin men det kan bli gött ödsligt i vardagen där med vilket drar ner betyget. Isf känns "nya söderstadion" där dif kommer spela bättre rent publikt.
Att arenorna byggs om och att det byggs nytt var dock en absolut förutsättning för att serien skule överleva, vi dårar går ju oavsett arenakvalité men för att locka de massor allsvenskan ändå lockar krävs ju lite komfort med. Tyvärr finns skamfläckarna kvar, men man kommer ju alltid anse att vissa arenor är sämre än andra oavsett om vi får en "engelsk" arenapark eller ej.
 
I skrivande stund pågår svenska cupen för fullt, vad tycker du om det nya upplägget?
 
Så länge vi vinner får det vara vilket upplägg som helst...
Dock måste jag säga att jag gillar det, det ger tävlingsmatcher tidigt på säsongen och första rundan skrällde det rejält i så skrällchanserna finns ju kvar även om det blir svårt för skrällgängen att gå vidare från ett gruppspel istället för en enskild omgång.
Att säsongen förlängs är ju den största fördelen så jag ser bara fördelar med detta. Förhoppningsvis vågar nu förbundet låta formatet sätta sig i många år så vi kan få en härlig cup även i Sverige.
 
Efter förra säsongen gick både Selakovic, Stillers samt Hjalmar Jonssons kontrakt ut, klubben förlängde med de två sistnämnda men inte med den förstnämnda, var det rätt tycker du?
 
Det var rätt att förlänga med "Killer" Stiller samt Hjalle men vi borde förlängt med Sella med tycker jag. Visst gick det våldsamt långsamt ifjol men han gör sina poäng och vi har ju inte direkt en trupp där det kryllar av yttrar, även om vi vad det verkar försöker göra yttrar av innermittfältare.
 
Ni har ju haft få forwards som gör mål, samtidigt har utlånade Pär Ericsson gjort succé i Mjällby. Varför togs inte han hem?
 
För att han inte lyckas i större klubbar anser jag, han lyckades i gais, han lyckas i Mjällby. Sedan har vi inte det spelsystemet där han skulle passa in heller. Det var ju felet från början i "Pärlan-gate" så att säga, vi försökte spela honom på en Wernbloomposition men då det bara finns en Wernbloom i svensk fotboll så gick det givetvis inte. Det kan inte Pärlan lastas för dock. Jag tror helt enkelt det var ett felköp och så glömmer vi det...
 
Helt apropå forwards, är det iår Robin Söder får sitt definitiva genombrott? Kontraktet förlängdes ju nyss till 2015 så klubben tror ju på honom.
 
Tja, får killen vara hel en längre tid så har han alla förutsättningar att lyckas, tyvärr verkar ju Jörgen Lennartsson ha förstört hela Söders karriär när han lät honom spela vidare i den där förbannade u21-semin 2009. Efter det har Söder aldrig riktigt kommit tillbaka och jag tror faktiskt det kan vara så illa att Söder blir en sådan spelare som går sönder hela karriären med ojämna mellanrum. Jag tror inte det blir någon succé iår för honom helt enkelt.
 
Om ni inte lyckas iår, kan vi då inte räkna bort blåvitt när vi snackar topplag några år framöver?
 
 Tja, vi har väl inte varit ett topplag på tre år? Men räkna bort framöver? Nja, det är ju omöjligt att säga. Det var inte många som trodde vi skulle vinna 07 etc så man vet aldrig, men att vi inte är favoriter ett tag framöver? Ja,kanske det.
 
Vad skall klubben göra om det ej blir guld, eller iaf europaplats iår? Med tanke på satsningarna som gjorts de senaste åren.
 
Tja, ja vad ska man göra? Återigen rannsaka sig själva och se vad man kan förbättra. Dock lär det isf bli en del förändringar i den sportsliga ledningen. Jag har svårt att se att varken Mild eller Stahre sitter kvar om vi misslyckas iår igen.
Sedan tror jag man får rensa en del i truppen och istället för en del nyinköpta gubbar återgå till spåret med unga spelare än mer, visst tar det då ytterligare säsonger utan titlar men det får man ta.
 
Ni fortsätter plöja ner massviss med miljoner i ungdomsverksamheten ute på Kviberg men gick back fyra miljoner ifjol trots en del spelarpengar in, och har nu minskat ert eget kapital till 27 miljoner, läge för oro?
 
Det där var en massa frågor i en det, det var fult gjort! Nåja, ungdomsverksamheten bär ju sig, säg att vi får fram 2-3 a-lagsspelare på 2år räknat i inköpt etc så tjänar vi på det, skulle det sedan visa sig att de blir så bra att de säljs vidare har vi dragit in mångfalt mer än vad det kostar att ha det igång.
Att kapitalet minskar, om det skulle vara skäl till oro att vi "bara" har 27mille på banken? Nja, oro skulle jag inte vilja säga, det känns som du försöker tvinga fram negativa grejer här du...
Vi har alltså 27mille att tillgå det finns mängder med klubbar inom svensk elitfotboll som skulle döda för de förutsättningarna så jag är inte orolig för det alls, det är ju inget ras likt slutet av 90-talet direkt...
 
Det finns fortfarande mängder med änglafans som drömmer om CL-spel och EL-framgångar, är det inte hög tid att sluta ha så orealistiska drömmar?
 
Menar du att vi bara ska ha realistiska drömmar? Är inte själva meningen med drömmar att de kan vara orealistiska?
Sedan vete tusan om en dröm om CL-spel är orealistisk, vi såg ju 2008 hur nära vi var CL, endast domaren Charles Richmond (may he burn in hell forever) var ivägen. El-spel har ju såväl aik som hif visat att det går att göra resultat i senast i höstas, marginalerna är små och man behöver lite röta men att avancera från en grupp där är långt ifrån omöjligt. Vem vet vi kanske står där redan i höst efter ett lyckas cupspel på hemmaplan först.
 
Ta ut en startelva plus en bänk med årets lag!
 
Alvbåge-Salomonsson-Bjärsmyr-Dyrestam-Augustinsson-Sam Larsson-JJ-Haglund-Gerzic-Tobbe-DMK
Bänk: Sandberg,Kjetil,Lund,Farnerud, Sobralense, Söder,Stiller.
 
Var slutar ni i serien för att du skall vara nöjd?
 
Som blåvitt finns det egentligen bara förstaplatsen som gäller... Men visst tar vi en topp-treplats och når europaspel nästa säsong är jag nöjd. Men det beror ju också på hur man tar den platsen, en torsk i sista omgången i en seriefinal som gör att man bara blir tvåa vore ju hemskt t.ex. medan en heroisk upphämtning i slutomgångarna och en tredjeplats tack vare det vore njutbart.
 
Det är ju en rejäl hype kring allsvenskan som ju inte motsvarar kvalitén på lagen. Hur kommer det sig att hypen lever kvar?
 
Är det verkligen en hype när det varat så länge? Jag tror helt enkelt att allsvenskan som produkt borde tacka sin publik mer, det är publiken som gör allsvenskan så intressant. Trycket som är på många arenor är något som får folk att vilja återvända och det gör att matcherna får stora publikmassor.
Sedan spelar givetvis arenaboomen in med, med komfort på arenorna kommer även fairweathers och de som inte hade gått med den gamla arenaparken.
 
Alla, eller iaf så gott som alla, allsvenska lag har numera inmarschlåtar, vilka tycker du har lyckats bäst med det?
 
Man kan säga vad man vill, men MFF och AIK har gött tryck i sina låtar, sedan går det givetvis inte att bortse från att vår egen "Snart skiner poseidon" är av högsta klass och tveklöst är den bästa låten.
 
Vilka för- och nackdelar anser du ni har med att vara den storklubb ni är?

Fördelarna är ju att vi får lite andra resurser oftast, vi kan även få en del fördelar via att vi helt enkelt är störst i form av att många vill vara hos den störste etc, men det där är svårt. Det kan liksom lika gärna vara så att spelare anser att de passar bättre i mindre klubbar där kraven inte är lika höga som hos oss. Det finns helt enkelt inget vettigt svar. Det där tar liksom ut varandra.
 
 
Vilken enskild spelare i ditt lag ser du mest fram emot att följa iår?
 
Ludwig Augustinsson, tveklöst. Den grabben (jodå, han är en grabb, jag är mer än 10år äldre än honom!) kan bli precis hur bra som helst.
 
Har du något du skulle vilja tilläga som ej kommit fram såhär långt?

Inte vad jag kan komma på nä.
 
Till sist, gillar du fish&chips?

Det gör alla människor med vett!

Andra chansen. Gäsp

Ikväll är det dags för andra chansen i Melodifestivalen. Ett riktigt sömnpiller då man redan har sett alla bidrag en gång tidigare och vet exakt vad man kommer bli bjuden på för underhållning. Det enda som är lite spännande är att se hur röstningssystemet fungerar, SVT brukar alltid ha en förmåga att ändra på det lagom till andra chansen, och varför skulle de vilja bryta en sådan (bedrövlig) tradition? Angående förra veckan gick det förövrigt ungefär som jag hade förväntat mig. Men det var en skräll att plagiatbidraget Jalla Dansa Sawa tog sig vidare till kvällens tävling.
 
Sett till just andra chansen är det väldigt svårtippat då många bidrag håller ungefär samma nivå. Det finns inga riktigt bra låtar som sticker ut som är självklara för final. Men ska jag tippa blir finalisterna Martin Rolinski och Robin Stjernberg. Bubblare är duettparet Erik Segerstedt & Tone Damli. 
 
Snart börjar det som sagt, sömnpillret.

Något slags rekord?

Jag kan inte annat än gratulera till Sveriges 6:e silver. 6 medaljer, 6 silver. Det måste vara någon slags rekord, jag vet inte vad, men något är det säkert.
 
Jag trodde på förhand att Norge skulle gå ut hårt, i samma stil som det norska damlaget gjorde. Men så blev icke fallet. Gjerdalen på första sträckan och därmed borde jag kanske förstått att det inte skulle bli samma taktiska upplägg som damerna. Gjerdalen är inte det starkaste kortet i det norska laget och därför var det väl helt rimligt att han skulle ut först. Richardsson för Sverige och han gjorde varken bra eller dåligt ifrån sig. Han körde sitt race och det var svårt att bedömma hans lopp, men han låg i tätklungan och när han växlade över till Johan Olsson som sexa var saken klar. Sverige skulle vara med och tampas om placeringarna längst fram.
 
Olsson är svår att bedömma i dom två diciplinerna. Han är väldigt jämn i både fristil och klassiskt så därför var det svårt att hitta en förklaring till om man hade tagit rätt beslut eller inte, att ha Olsson som andra man. Dock hade han oturen att ha vallan emot sig denna dag. Klistret satt som det skulle, men glidet verkade inte finnas där. Han fick riktigt kämpa i utförskörningarna och på dom flacka parierna för att hänga med klungan. Men att ändå kunne växla som tvåa visar bara hur stor skidåkare han är. 
 
Ännu ett bra lopp av Olsson och det var dags att växla över till Hellner på fristilen. Hellner ställdes bland annat mot Röthe och jag måste erkänna att jag inte var så nervös över detta motstånd. Jag kanske har fel nu, men jag ser inte Röthe som den största konkurrenten.
Största konkurrenten kom istället på sistasträckan och det var debutanten Calle Halfvarsson som skulle tampas med denna hiskerliga Northug. Sistasträckan bjöd inte på någon nagelbitare direkt i inledningen. Samtliga i klungan låg och slängde getögon på varandra och ingen verkade vara intresserad av att bjuda åskådarna på en underhållande fjärdesträcka
 
Inte förrän sista stigningen då Halfvarsson ansåg att nu fick det vara slut på tramset och tog i med allt han förmådde. Hängde av sig Ryssland och Italien, men sannerligen inte,,,Norge. Northug bet sig fast som en blodigel och när dom kom in sida vid sida på upploppet visste varenda åskådare och säkert Halfvarsson också att "dethär kommer inte att gå". Det gjorde det inte heller. Northug i mål som etta med en gest som visade "Tja, det här var väl ingen match". Halfvarsson tvåa och skidskytten Ustiugov trea.
 
Därmed så bärgades Sveriges 6:e sivler.
 
Grattis (men känns det inte lite väl tjatigt med silver)
 
//DV
 

RSS 2.0