Allsvenskans första "halva".

Det har visserligen "bara" spelats 12matcher så riktigt hälften har det inte hunnit gå men vi sammanfattar ändå lagens insatser såhär långt och kallar det för hälften. Det är ju trots allt uppehåll nu.

1.IF Elfsborg +15 30p.
Ellos har visserligen ryckt lite i toppen, men deras två förluster har kommit på riktigt gräs och är tillika de enda två matcher de spelat på just riktigt gräs. Man kan visserligen säga att det var mot två bra lag i form av Hif och MFF men likväl. De ska spela sju matcher på gräs till och torskar man fyra-fem av dom får man svårt att ta guldet iom att man inte vinner varenda hemmamatch under en hel säsong.
Laget har dock visat hemma och i konstgräsmatcher hur bra de kan vara men frågan är även hur de hanterar det alltmer komprimerade schemat som blir under sommaren/hösten då det är cupspel såväl inhemskt som europadito.
Sedan ställer jag frågor om när försvarsskadorna börjar ställa till det, man tappar Höje som stått i målet under våren och får visserligen tillbaka dansken men den sistnämnde är skadedrabbad och Jönsson&Augustsson i mittlåset är skadade omvartannat. Hur står sig Taco efter ett intensivt em? Ellos är givetvis storfavorit till guldet men det finns sannerligen frågetecken.

2.Malmö FF +4 22
MFF har änna smugit med tycker jag, de har blandat och gett mer än vad tabellpositionen ger sken av tycker jag. Naturligtvis ställs frågan vad som sker om några nycklar försvinner under sommaren? Men sådant kan man alltid spekulera i... MFF är outsidern till guldet, de "slipper" europaspel i sommar vilket ofta visat sig vara en fördel för svenska lag i kampen om det inhemska guldet.
Får MFF behålla sidledsdanne i backlinjen, ha kvar bredden på mitten och verkligen får igång firma Ranegié&Larsson framåt kan man på fullt allvar utmana ellos om guldet.

3.aik solna +6 21
aik får svårt att vinna guldet, det tror jag, men såklart de har på slutet börjat vinna även hemma och det kan bära långt. Säga vad man vill om råttsunda men när det går bra är det ett jävla tryck där som kan lyfta gnaget ytterligare.
Man hade visserligen redan en stark backlinje men jag tror värvningen av Majstorovic lyfter laget på många andra plan än just planen med, får laget dessutom in en stark goalgetter så kan man äta upp iaf en stor del av ellos försprång. Dock ska solnaiterna ut i europa och frågan är hur mycket det sliter?
Man kan ju å andra sidan inte undgå att kittlas lite av tanken på att det i sista rundan, och sista matchen någonsin på Råsunda, blir en avgörande guldmatch mellan aik-mff om nu ellos tappar mycket under sommaren&hösten.
Dock tror jag aik får inrikta sig på en topp-tre placering och därmed en europaplats.

4.BK Häcken +14 20
Häcken är kanske allsvenskan roligaste lag att se på som neutral åskådare, de såväl gör många mål som släpper in en del. Dock är det ju något som saknas lite för att laget på allvar ska kunna utmana hela vägen in i kaklet i en guldkamp, iaf ännu. Dock kan de mycket väl utmana om en europaplats men jag tror även det blir lite för svårt till slut faktiskt.
Dock är Häcken ett lag som fortsatt är roligt att se på men rolig fotboll leder inte till segrar, iaf inte alltid vilket Häcken får bevisat för sig rätt ofta.

5.Helsingborg IF +-0 18
De regerande mästarna har problem med just det de flesta trodde de skulle ha mest problem med, dvs målskyttet, endast 12baljor framåt duger givetvis inte om man ska jaga ett guld.
Dessutom ska de ut i CLkval och det lär skapa en del fokus på det vilket lär gå ut över allsvenskan, det är ju ett klassiskt problem för svenska lag.
HIF MÅSTE verkligen få in en forward av klass för att dels kunna ta sig någonstans i clkvalet och för att ta en europaplats till nästa år! Vem det skulle vara? Tja, jag har inte betalt för att vara scout åt HIF så jag behöver bara påpeka problemet utan att komma med lösningar.

6.Åtvidaberg FF +3 17
Åtvids inledning har gjort att de med största sannolikhet hänger kvar (brukar ju krävas c.a. 30pinnar) tar man i genomsnitt en pinne/match hänger man ju kvar och tillräcklig kvalité för det finns ju sannerligen i laget.
Dessutom har de ju en fördel av många fortfarande underskattar dom och de kan sno poäng via det dessutom.
Det är svårt att hitta rena styrkor&svagheter i Åtvids lag faktiskt men samtidigt är det ju just det som är såväl styrkan som svagheten (där fick jag till det...) iom att man inte har så många individuella spetsar som kan avgöra matcher "på egen hand" samtidigt som man är lite för bra för att tappa matcher.
Åtvid slutar antagligen runt tiondeplatsen.

7.IFK Norrköping FK -8 17
Peking är antagligen seriens ojämnaste lag, stora förluster blandas med starka segrar. Det är stört när omöjligt att tippa utgången för laget faktiskt. Kvar hänger laget utan tvekan dock men speciellt mycket högre än nuvarande position hamnar man garanterat ej, snarare kan tåget gå några platser ner i tabellen.

8.Mjällby AIF +1 16
Maif har en anfallsbesättning som är riktigt stark och får man nu dessutom tillbaka El Kabir så förstärks den delen ytterligare. Lite frågetecken kan dock ställas för mittfältet men det är också allt, försvaret styrs ju alltjämnt av legenden "Bagarn" Rosengren och trots sin ålder gör han det ofta mycket bra.
Just offensiven kommer dock vara det som gör att MAIF kan klättra några platser i tabellen då målen kommer och man dessutom kan variera anfallsspelet med de olika typerna man har den vägen.
Frågan är dock hur Kivuvus bortfall påverkar när hans lånekontrakt går ut.
MAIF tar ingen europaplats utan lär väl slut 6-8 i tabellen.

9. Syrianska FC -4 16
Syrianska är högre upp än vad någon trodde men hur vete sjutton egentligen. Visst spelas det med hjärta etc men det ska inte räcka en hel säsong i allsvenskan. Deras stora lycka är dock att vissa lag inlett otroligt dåligt, samtidigt är det ju just det som blir Syrianskas största problem ty lagen bakom är alla lag som kan klättra och som på det där berömda pappret är betydligt bättre än Syrianska.
Dessutom är ju Syrianska ett lag alla vill ha ur, de hade inga program mot oss, de har fortfarande stora problem med arrangemangsbiten osv.
De lär inte klättra i tabellen men hänga kvar lär de nog göra trots allt.

10.IFK Göteborg +1 15
Att det skulle ta tid för detta all-stahr(e) team att sätta sig var jag övertygad om men att det skulle gå såhär dåligt trodde nog ingen.
Det är i försvaret problemen varit som störst och det kan antagligen bara styras upp via att exempelvis Bjärsmyr kommer hem igen, gärna då med Sebastian Eriksson/Gustav Svensson med, en förstärkning på det centrala defensiva mittfältet för nämligen med sig att PHilip Haglund kan flyttas ner som mittback där han har alla egenskaperna som krävs för att dominera.
Ett annat problem för laget är nu att guldet, och troligen europaspel, är borta och det kan därmed ställa till en del motivationsproblem vilket kan påverka poängskörden. Man behöver verkligen dessutom få igång Hysén.
De lär väl sluta i mitten troligen men säsongen avgörs när serien startar om, några raka förluster där och det kan rentav bli en kvalfylld höst.

11.Djurgårdens IF -1 13
DIF som de senaste åren härjat i botten ligger inte så bra till iår heller och lär inte klättra sådär jättemycket direkt. Om de nu får in Höje från Ellos i målet så stabiliseras den posten upp rejält och det kan rädda laget från en riktigt dålig höst men det är helt enkelt så att DIF inte är tillräckligt bra för att klättra speciellt mycket i tabellen. Med Pedersen skadad och om inte målvaktsplatsen fylls av Höje eller en annan klassmålvakt så kan DIF istället åka ner ytterligare i tabellen.

12.GIF Sundsvall -1 13
GIffarna gör ganska exakt vad man kunde tro inför säsongen, de har tillräckligt med stabilitet och kvalité för att hänga kvar och lär när säsongen summeras ha slutat på denna plats i tabellen.
Det är alltid tufft att spela uppe i sundsvall och de poäng de plockar där kommer rädda deras kontrakt.

13.Kalmar FF -4 13
Kalmar har verkligen inte haft en bra början på säsongen och Nanne har uppenbarligen svårt att få in tillräcklig kvalité för Kalmar 4.0 så att säga, Djordevic i backlinjen som nyligen gjorde sitt intåg har dock enorm kvalité och kommer betyda otroligt mycket med sin rutin och rena klass.
Enbart de tre lagen under KFF har gjort färre mål och det är ju framåt de största problemen finns utan tvekan.
Kalmar lär dock hänga kvar ty den kvalitén finns trots allt men de lär inte klättra speciellt mycket.

14.Gefle IF FF -10 11
Gefle tippas oftast i botten men klarar sig på något sätt alltid kvar, lär väl bli samma iår även om man får kvala ev. Det finns vissa klasspelare i laget men det verkar inte riktigt fungera men som sagt det spelar ingen roll om Gefle bara har div.sju gubbar, Pelle Olsson lyckas få ihop ett lag som framåt november ändå har säkrat det allsvenska kontraktet på ett eller annat sätt.

15.Gais -4 9
De två största besvikelserna såhär långt i allsvenskan är båda från Göteborg faktiskt, medan Blåvitt ligger tia ligger gais på nedflyttningsplats och är en ännu större besvikelse. De luttrade gaisarna tycker la att "de e la gais" men detta är även fotbollsmässigt svåranalyserat faktiskt.
Det går inte att komma förbi att mycket ligger i att Wanderson inte varit Wanderson spelmässigt och då får gais det otroligt svårt. Säljer de honom nu under sommaren kan de dock ändå vinka adjö till allsvenskan, dels får de inte in de pengar som krävs för att rädda klubben och dels säljer de den gubbe de trots hans dåliga vår måste ha med i laget.
Gais lär inte klättra mycket, de bör dock klara kontraktet men tappar man Wanderson och ev Celik så blir det en omöjlighet och risken för nedflyttning blir stor.

16.Örebro SK -12 4
Visst har de inlett oväntat dåligt men de har ju inga spelar av tillräckligt hög klass för att inte hamna i botten.
Jag tror helt enkelt att det är tack och hej Örebro SK.

Blåvitts laguppställning omgång 12.

Mv: Alvbåge
Hb: Salomonsson
Mb: Norsken
Mb: Haglund
Vb: Logi

Hm: Sana
Im: Farnerud
Im: Gerzic
Vm: Hysen

F: Söder
F: Moberg-Karlsson

Bänk:

MV: Dahlin
B: Lund
M: Selakovic
M: Sobralense
M: Allansson
F: Stiller
F:

allsvenskan omgång 12.

Resultat omgång 11:

Antal rätt resultat:1
Antal rätt tecken:4

Totalt (av 85 möjliga):

Antal rätt resultat:13
Antal rätt tecken:42

Omgång 12:

Gefle IF FF-Örebro SK
Tips: 1-0

IFK Norrköping FK-Åtvidaberg FF
Tips: 1-2

Syrianska FC-Mjällby AIF
Tips: 0-2

Helsingborg IF-Djurgårdens IF
Tips: 3-1

GIF Sundsvall-Malmö FF
Tips: 1-3

aik solna-Gais
Tips: 2-0

IF Elfsborg-BK Häcken
Tips: 2-2

IFK Göteborg-Kalmar FF
Tips: 1-2

Andra Halvan kommenterar inom fem min.

Veckans kort

Nu är hockey-VM över för den här gången. Precis som jag misstänkte var det Ryssland som tog hand om guldet. Väldigt välförtjänt i och med att man var det enda laget som gick obesegrade ur hela turneringen. I övrigt var det ett VM som bestod av väldigt mycket både trevliga och mindre trevliga skrällar. Vad jag kommer minnas mest är att alla "NHL-lag" (Kanada, USA, Sverige) åkte ur väldigt snabbt, medan lag med mycket europeiska spelare klarade sig desto längre. Bara för att en spelare kommer från NHL så betyder det inte att spelaren är speciellt bra. Många från NHL är överskattade medan många spelare från Europa är underskattade.

Men så till veckans bild. Vad kan väl passa bättre än en av guldhjältarna? Målvakten Semyon Varlamov!Blåvitts laguppställning omgång 11.

Haglund avstängd, i övrigt alla tillgängliga.

Mv: Alvbåge-GÖr varje match ett misstag, inget mål än men det gäller att han jobbar bort de misstagen!

Hb: Emil S-Visst var det en idiotpass senast men han är ändå gjuten.
Mb: Norsken- Jag tvivlar mer och mer på honom men konkurrensen är ju inte mördande direkt...
Mb: Hjalle-Given, gör det som krävs i varje situation istället för att överarbeta.
Vb: Dyrestam- Som alltid bra och kommer få fortsätta givetvis.

Hm: Selakovic- Det är i sådana här matcher de gamla stofilerna tänder till så Sella får chansen.
Im: Farnerud-Blir ÄNNU viktigare nu i Haglunds frånvaro.
Im: Gerzic-Ersättar Haglund även om de är väldigt olika som spelare.
Vm: Hysén- Har kanske varit i sin sämsta form sedan han kom men får chansen ändå.

F: Stiller-Var nära att avgöra sist och bör givetvis få chansen från start igen.
F: Söder- Gör en hel del fel men gör mål och får därmed fortsätta.

Bänk:

Mv: Dahlin
B: Lund
B: Logi
M: Sobralense
M: Sana
F: Söder
F: Sam Larsson

Allsvenskan omgång 11.

Resultat omgång 10:

Antal rätt resultat:0
Antal rätt tecken:3

Totalt (av 78 möjliga):

Antal rätt resultat:12
Antal rätt tecken:38

Omgång 11:

BK Häcken-Djurgårdens IF
Tips: 4-1

Åtvidaberg FF-Kalmar FF
Tips: 2-0

Örebro SK-Syrianska FC
Tips: 0-0

Mjällby AIF-Gefle IF FF
Tips: 2-1

aik solna-IFK Norrköping FK
Tips: 2-0

GIF Sundsvall-IF Elfsborg
Tips: 0-3

Gais-IFK Göteborg
Tips:3-3

Andra Halvan kommenterar under dagen.

Dagens låt


Blåvitts laguppställning omgång 10.

Mv: Alvbåge-Känns inte direkt jättestabil ännu men är likväl gjuten.

Hb: Emil S-Allsvenskans klart bästa högerback är givetvis given.
Mb: Norsken- Är inte lika bra som man trodde inför säsongen men håller ändå sin plats.
Mb: Hjalle- Gör det han ska mycket bra.
Vb: Dyrestam- Visade direkt mot MFF att han ska ha vänsterbacksplatsen

Hm: Allansson- Får fortsätta.
Im: Haglund- Given.
Im: Farnerud- Jisses vad han är viktig lite i skymundan.
Vm: Hysen- Inledde här sist och får fortsätta.

F: Stiller- Tillbaka i truppen och ska givetvis starta.
F: Moberg-Karlsson- Ska givetvis får fortsätta lira.

Bänk:

Mv: Dahlin
B: Logi
M: Selakovic
M: Sobralense
M: Gerzic
F: Söder

(Det finns ett 18e namn i den uttagna truppen men det är så uselt att det är bättre med en mindre på bänken)

Dagens låt


Allsvenskan omgång 10.

Resultat omgång 9:

Antal rätt resultat:1
Antal rätt tecken:5

Totalt (av 70 möjliga):

Antal rätt resultat:12
Antal rätt tecken:35

Omgång 10:

Örebro SK-aik solna
Tips:0-1

BK Häcken-IFK Norrköping FK
Tips: 3-1

Åtvidaberg FF-Syrianska FC
Tips: 2-0

Kalmar FF-Helsingborgs IF
Tips: 1-2

Gais-GIF Sundsvall
Tips: 1-1

Mjällby AIF-IFK Göteborg
Tips: 3-1

Malmö FF-IF Elfsborg
Tips: 1-1

Djurgårdens IF-Gefle IF FF
Tips: 0-0

Andra Halvan kommenterar snarast!

Lee Richardson - vila i frid

Idag hade jag tänkt blogga om en del roligt som hände under förra veckan samt under den gångna helgen, men när jag satt hemma och kollade på speedway från Polen under söndagskvällen så tappade jag plötsligt all lust att skriva om glädje. Det som hade varit så kul blev plötsligt helt meningslöst. I det tredje heatet i matchen mellan Wroclaw och Rzeszow råkade den brittiske storstjärnan Lee Richardson ut för en väldigt otäck krasch som tragiskt nog resulterade i att en stor idrottsman och god familjefar fick lämna jordelivet alldeles för tidigt.

I utgången av första böj hakade Richardson i sitt framhjul i bakhjulet på Tomasz Jedrzejak, vilket gjorde att britten tappade kontrollen över sin cykel. Därefter gick allting väldigt snabbt och inom loppet av bara någon sekund snuddade "Rico" även vid Fredrik Lindgrens bakhjul, slungades in i sargen och blev liggandes på banan. Långt ifrån den värsta kraschen jag sett under mina år som speedwayfantast, men ändå en mycket otäck smäll. Läkare var snabbt framme vid Richardson och efter att ha lämnat arenan i ambulans rapporterades det om en eventuell benskada. Ett väldigt tråkigt besked redan då, men det blev tyvärr mycket värre och slutade i tragedi.

En tid efter den första statusrapporten kom en ny uppdatering om att Richardsons hälsa plötsligt hade försämrats. Under ambulansfärden hade han fått problem med andningen, han hade omfattande inre blödningar och behövde opereras akut. Man kunde bara sitta och hålla tummarna, be till högre makter. Sedan kom beskedet som man sedan tidigare hade hoppats att man aldrig mer skulle få se. Lee Richardson nie żyje! Hjärtat hade slutat slå.

Richardson hade en väldigt framgångsrik karriär både individuellt sett som i lagsammanhang. 1999 blev han exempelvis juniorvärldsmästare och vid två tillfällen lyckades han även nå pallen i GP-serien. I Sverige var han en stadig poängmaskin som förde såväl Rospiggarna som Vetlanda till SM-guld. Richardson har även varit med och kört hem lag-VM-silver, lag-VM-brons och en hel del annat prestigefullt. Han var helt enkelt en stjärna, en stjärna som tyvärr slocknade alldels för tidigt. Lee Richardson blev bara 33 år, men för alla oss speedwayfrälsta kommer han aldrig att glömmas bort. Han var en fantastiskt duktig och trevlig kille, och så kommer han att leva vidare i våra minnen för all framtid. Tack för allt!


Veckans kort

Ny vecka betyder som vanligt ett nytt kort, och precis som förra veckan på en VM-aktuell spelare (åtminstone från och med kvartsfinalspelet). Alexander Semin, en oerhört talangfull spelare. Vad jag menar med det ser ni i videoklippet nedanför bilden.
Blåvitts laguppställning omgång 9.

Mv: Alvbåge- Visst ett par misstag (som ej resulterat i mål) men annars väldigt stabil och gjuten i buren.

Hb: Emil S-Kanske den spelare som är mest given i hela elvan, dominerar verkligen.
Mb: Norsken- Inte varit så dominerande som man trodde men ändå bra och får givetvis förtroendet.
Mb: Hjalle- Känner alltmer av flåset från Dyre&Haglund men får ändå spela även här.
Vb: Logi- Har, med förtroendet, vuxit och visat sig bra och ska givetvis få fortsätta.

Hm: Allansson- Sana skadad och Sella på väg tillbaka ger Allansson en chans, hoppas verkligen han tar den!
Im: Farnerud-Likt norsken inte varit så dominant som man trodde men växer förhoppningsvis alltmer.
Im: Haglund-Slåss med Gerzic om platsen och jag anser att Haglund passar bättre mot Mff.
Vm: Sobralense- Har verkligen inte övertygat men får chansen till vänster här för att testas lite som "sista chansen".

F: Stiller- Han behövs och gör det sanslöst bra, måste ju bara få starta igen!
F: Tobbe- Visserligen inte fått målskyttet att lossna men det kommer komma och det luktar ketchupeffekt isf...

Bänk:

Mv: Dahlin
B: Lund
B: Dyrestam
M: Gerzic
M: Selakovic
F: Söder
F: Moberg-Karlsson.

Allsvenskan omgång 9.

Resultat omgång 8:

Antal rätt resultat:1
Antal rätt tecken:4

Totalt (av 63 möjliga):

Antal rätt resultat:11
Antal rätt tecken:30

Omgång 9:

Djurgårdens IF-Åtvidaberg FF
Tips: 1-2

Kalmar FF-Mjällby AIF
Tips: 1-0

IFK Norrköping FK-Örebro SK
Tips: 2-0

IF Elfsborg-aik solna
Tips: 2-0

Helsingborgs IF-BK Häcken
Tips: 3-2

Gefle IF FF-GIF Sundsvall
Tips: 1-1

IFK Göteborg-Malmö FF
Tips: 0-0

Andra Halvan kommenterar under dagen.

Ett av mina finaste kort

Nu när det är VM så tänkte jag att det kunde vara passande med kort på en del VM-aktuella lirare. Vi börjar med det bästa direkt. Världens för närvarande bästa spelare, Evgeni Malkin!
Blåvitts laguppställning omgång 8.

Mv: Alvbåge- Visserligen några enklare misstag på sistone, varav ett blev mål men ändå given.

Hb: Emil Salomonsson- Gjuten, den bäste/en av våra bästa såhär långt. Landslagsaktuell?
Mb: Norsken-Tillbaka efter avstängning och går rätt in.
Mb: Haglund-Visade sig precis så bra som mittback som jag trodde och bör fortsätta där faktiskt.
Vb: Logi-Visst kan man tycka att dyre borde gå in men Logi har matchvana och det behövs mot Ellos.

Hm: Sobralense-Med Sana skadad och Sella inte 100 ska Sobra in.
Im: Farnerud- Van vid konstgräset efter Stabaekåren och gjuten.
Im: Gerzic- Verkligen på väg mot formen och lär vara sugen på att visa vad han kan.
Vm: Allansson-Visade god form sist och får chansen i Sanas frånvaro.

F: Stiller- Killer Stiller, han är så otroligt viktig och får en viktig roll även här.
F: Tobbe- Vi behöver få igång Tobbe nu, vilket sparkapital vi sitter på här.

Bänk:

Mv: Dahlin
B: Hjalle
B: Dyrestam
M: Selakovic
M: Larsson
F: Söder
F: Moberg-Karlsson

Allsvenskan omgång 8.

Resultat omgång 7:

Antal rätt resultat:3
Antal rätt tecken:5

Totalt (av 55 möjliga):

Antal rätt resultat:10
Antal rätt tecken:26

Omgång 8:

GIF Sundsvall-Helsingborgs IF
Tips: 1-1

IFK Norrköping FK-Syrianska FC
Tips: 3-0

Malmö FF-Åtvidaberg FF
Tips: 3-1

Örebro SK-Kalmar FF
Tips: 1-2

Gais-Mjällby AIF
Tips: 2-1

IF Elfsborg-IFK Göteborg
Tips: 1-0

aik solna-Djurgårdens IF
Tips: 2-0

BK Häcken-Gefle IF FF
Tips: 4-1

Andra Halvan kommenterar innan dagens match startar.

Blåvitts laguppställning omgång 7.

Norsken avstängd.

Mv: Alvbåge

Hb: Emil S
Mb: Haglund
Mb: Hjalmar Jonsson
Vb: Logi

Hm: Sella
Im: Farnerud
Im: Gerzic
Vm: Sana

F: Stiller
F: Tobbe

Bänk:

Mv: Dahlin
B: Dyrestam
B: Lund
M: Allansson
M: Sobralense
F: Söder
F:Moberg-Karlsson

Allsvenskan omgång 7.

Resultat omgång 6:

Antal rätt resultat:2
Antal rätt tecken:7

Totalt (av 47 möjliga):

Antal rätt resultat:7
Antal rätt tecken:21

Omgång 7:

Åtvidaberg FF-BK Häcken
Tips: 1-3

Syrianska FC-IF Elfsborg
Tips: 0-3

IFK Göteborg-GIF Sundsvall
Tips: 2-0

Helsingborg IF-aik solna
Tips: 0-0

Mjällby AIF-Malmö FF
Tips: 2-1

Gefle IF FF-IFK Norrköping
Tips: 1-0

Djurgårdens IF-Örebro SK
Tips: 1-1

Kalmar FF-Gais
Tips: 2-2

Andra Halvan kommenterar under dagen.

RSS 2.0