"Norge, vi andra vill också vara med och leka!"

Om det är någonting som vårt brödrafolk i väst är överlägset världsbäst på så är det att få fram oerhörda talanger på längdskidor. Den som idag förnekar detta kan absolut INGENTING om denna underbara sport. Norge är bäst i längdskidor. Så är det bara. Punkt.
Och att det är fler än Björgen och Nothug som fortsätter att sätta skräck i övriga skidvärlden är det inget tal om. Ta bara stafetten i Sjusjöen förra veckan då prispallen dominerades av rött i damernas lopp. Norge I kom på första plats och Norge II avancerade in som tvåa. Sverige kom precis utanför pallen, slagna av Finland och att döma av att Norges andralag slog alla andra starka nationers förstalag säger ju allting om hur överägsna Norge är när de kommer ut i spåren.

Som sagt, det är så många fler löpare än Björgen och Northug som norrmännen kan vara stolta över. Therese Johaug har visat hela världen varför hon kallas för "Duracell". Tora Berger har visat att hon inte bara är bra på skidskytte. Vibeke Skofterud slutade på en tredjeplats i dagens klassiska jaktstart. Ja, det finns ögongodis för oss skidnördar i det norska skidlandslaget.

Norska herrlaget har dock inte lika många starka åkare som damerna. Men då Marit Björgen är överlägset bäst bland damerna så är Petter Northug överläset bäst bland herrarna. I dagens 15 km klassiska jaktstart visade han det återigen genom att, föga förvånande, knipa förstaplatsen, före Dario Cologna.

Tidigare här på bloggen har jag skrivit om den smala och konkurrensfattiga skidvärlden. Idag fick vi återigen ett bevis på att skidvärlden MÅSTE bli bredare bland konkurrenterna. Visserligen kom ingen svensk på pallen idag, varken i damernas eller herrarnas lopp. Istället såg vi norrmän, och en schweizare, men även fast vi inte fick se någon svensk på pallen idag så är det ändå Sverige som är Norges största konkurrent. Visst är Cologna urstark och kan matcha t ex Northug och visst kan det i damernas lopp då och då komma in någon finska på pallen. Men det är som sagt inte alltför ofta.

Denna säsong har Norge startat ursinnigt och var så säkra på att de bara kommer öka och öka.  Därför måste konkurrenterna nu ta sig i kragen ordentligt och bjuda upp till kamp och än så länge är det bara Kalla som gjort Björgen sällskap i toppen. Men en till kan man räkna ganska starkt med framöver, Justyna Kowalczyk

När det gäller herrarna är det lite mer spridning (förutom Northug) bland placeringarna, så där är det bättre konkurrens. Men vem ska utmana Northug om segrar? För så som det ser ut i dagsläget så känns det som små undantag när han inte vinner. Men de som har bäst chans i att snuva honom på segrar är Johan Olsson, Marcus Hellner och Dario
Men segrarna över Norge måste komma nu snart. Ju fler segrar, desto starkare blir "den röda armén."

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0