Nu vänder vi blad och går vidare

I början av Tour de Ski såg det ut att bli en riktigt härlig saga ur svensk syn, då Hellner, Kalla och Haag inledde touren med att visa att man minsann tänkte slåss för topplaceringarna. Jönsson och Richardsson gjorde även de toppresultat. Men en saga innehåller ju mindre roliga situationer också, för att sedan ordna upp sig igen och sluta lyckligt. Så touren inleddes 31 december med en andraplats för Kalla och en förstaplats för Hellner. Sagan fortsatte sedan med att en välkänd dalkulla vid namn Anna Haag som visade att hon absolut också ville vara bland de främsta. Hon vann till och med över Kalla i dubbeljakten och alla svenskar gick omkring med fåniga leenden och den där patriotiska känslan vi har när det gäller idrott.

Men sedan när allting var på topp så gick det som i alla sagor. Motgång efter motgång kom och alla vi framför tv-apparaterna förvandlade våra fåniga leenden till undrande blickar och ansiktsuttryck. Vad hände? Varför hände det? Vi svenskar är väldigt duktiga på att hitta på ursäkter och detta försökte vi naturligtvis göra nu också. Vi försökte och försökte hitta någonting att klaga på och på så sätt "finna" en förklaring på varför det gick så dåligt. Men ingenting. När det går dåligt ute i spåren brukar det vara lätt att skylla på dålig vallning, men det svenska vallateamet hade varit helt underbart och levererat den bästa vallningen så var det otänkbart att skylla på dem.

Ja,ja, denna nedåtgående tränd vänder väl snart och Kalla och Hellner skämmer bort oss med seger i hela Tour de Ski, tänkte vi. Men tränden vände inte. Den bara fortsatte och fortsatte och sedan när man trodde att botten var nådd, så uppenbarade sig en botten under botten. Då var det bara att gilla läget och se på när Cologna på herrsidan och Kowalczyk på damsidan slutade som segrare för hela touren

Nu är det ju inte så att svenskarna skämde ut sig, absolut inte. Men det hade ju varit trevligt för de svenska skidåkarna att komma till Oslo med seger i Tour de Ski. Men, men, det är bara att bita i det sura äpplet och fortsätta i världscupen. Och för att använda Hans Majestät Konungens ord "Nu vänder vi blad och går vidare" passar in här.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0