Kapitel 10

Efter cirka tjugo minuter så var Clara tillbaka hos dem, då i sällskap med tre stycken fotografer.
   "Det här är John, David och Richard från NT och FÖ", sa hon och pekade på samtliga fotografer.
   "Jag tror du har missuppfattat det här", Magnus. "Vi vill komma ut UTAN att bli upptäckta, inte dra uppmärksamhet till oss."
   Clara förklarade att det här var det bästa sättet att ta sig ut. Alla fotografer och Clara skulle omringa Magnus och Martin för att därmed få det att se ut som att det var en viktig person som var på väg ut och som var väldigt eftertraktad av journalister. På så sätt skulle Magnus och Martin oupptäckta komma ut från Towern. Det lät som ett bra förslag och det var värt att ge förslaget en chans. Fotograferna började flockas runt Magnus och Martin och började genast att knäppa massvis med bilder så Magnus och Martin nästan blev bländande av alla blixtrar. Clara anslöt sig också och ställde helt obetydliga frågor och räckte fram en diktafon. Samtidigt rörde de sig sakta mot utgången. De klarade sig ut på borggården utan några större problem. Men väl där ute kom en vakt fram och undrade vad som stod på. Clara och fotograferna visade sina ID-brickor.
   "Vad gör svenska pressen här?" frågade vakten.
   "De här herrarna äger ett stort fastighetsbolag i Sverige och vi kom hit för att vi hörde att de här båda herrarna skulle besöka Towern", ljög Clara. "Vi undrar varför."
   Vakten tittade misstänksamt på dem och Magnus tänkte att du var det kört. Du skulle de bli upptäckta. Men vakten steg åt sidan.
   "Då får jag önska en fortsatt trevlig dag", sa han och nickade mot sällskapet.

 

   När de kom utanför murarna tog Clara till orda.
   "Okej, nu vill jag höra exakt vad ni gör här, för det är ju knappast att titta på Towern ni är i London. Ni är ute efter något. Vad?
   Fotograferna sa till Clara att de skulle ta tunnelbanan tillbaka till hotellet och mejla över bilderna som de tagit under dagen till redaktionerna. Hon nickade och sa att hon skulle komma till hotellet senare på kvällen. Fotograferna traskade iväg till Tower Hills tunnelbanestation, pratandes med varandra om vad de hade fotat under dagen.
   Clara vände sig om till Magnus och Martin och kollande frågande på dem, precis som de skulle svara på en frågan hon hade ställt.
   "Det ligger ett kafé här borta alldeles runt hörnet", sa Magnus. "Vi pratar där, jag behöver en kaffe "


   Det skulle bli gott med en varm kopp kaffe nu. Magnus huttrade och skakade så mycket att han inte kunde prata ordentligt. När de kom in på kaféet satte de sig vid ett litet bord längst in till kassan och beställde tre stycken kaffe. Magnus och Martin tog svart och Clara en latte. Magnus värmde sina stelfrusna fingrar runt koppen och kände genast att värmen i händerna började komma tillbaka.
   "Vi har haft en liten incident med Charlie Vincent", började Magnus och Clara lutade sig genast bakåt och suckade. "Han har liksom någon som vi måste ha."
   Clara tittade på Martin, som att hon ville ha bekräftelse från honom att det hon hörde var sant.
   "Det är sant", han och tog en klunk.
   "Gangsterkungen Charlie Vincent?" frågade Clara, fast hon redan visste svaret.
   Martin nickade samtidigt som han tog en slurk kaffe. Hon tittade bort mot ingången och suckade. Tog en klunk av sin latte och tittade ner i bordet och sa, utan att titta upp:
  "Ni är ute efter en skatt igen va?"
   Martin tittade storögt på Magnus som in sin tu tittade rakt på Clara.
   "Det är en skatt som tillhör Skandinaviens folk, inte någon engelsk gangster", sa han och tittade djupt in i Claras ögon. "1815 innan min förfader Per Jensen skickades till straffkolonin Helheim så..."
   "Jag vet vad Jensen gjorde", avbröt Clara och såg trött på Magnus. "Så du tror verkligen att han gömde skatten här? I London? Varför skulle han åka med en stor skatt hit och gömma den?"
   "För att göra det svårare för soldaterna att hitta den. Ingen skulle ens tänka tanken på att den var i ett annat land. Jag har gjort research och gått igenom Jensens dagbok. Sida upp och sida ner, gåta efter gåta och det ledde mig hit. Det är här Charlie Vincent kommer in i bilden."
   Clara lyssnade intressant och lutade nu armbågarna mot bordet.
   "Vad hade Vincent som inte du hade?"
   "En karta. En karta som jag trodde visade vart skatten fanns, med det visade sig att den ledde oss till en annan karta. Jensen lämnade ledtrådar i allt han gjorde. Kartan fick jag från Charlie mot 250.000 pund och den ledde oss till ett stort bibliotek under Towern, där vi hittade två stycken andra ledtrådar. En anteckningsbok som förmodligen tillhörde Jensen och en karta. En karta till nästa ledtråd."
   "Och det är därför ni måste få tag i Charlie Vincent?"
   Magnus nickade tyst och tittade ner i den tomma kaffekoppen, sedan tittade han upp på Clara igen och flinade.
   "Clara Sörensson, har du lust att riskera livet för att försöka stjäla från en gangsterkung?"
   "Det kan du ge dig fan på", svarade hon och log.
   De båda skakade hand.
   "Ingen återvändo, min sköna", log Magnus. "Ingen återvändo."     


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0