Socialdemokraterna - ett nytt parti 2014

Efter det sämsta valresultatet på 94 år så sätter sig nu socialdemokraterna sig ner med en krisgrupp och talar om en förnyad politik. En politik som ska leda dom till seger i nästa val. I riksdagsvalet fick socialdemokraterna blygsamma 30,8 procent av rösterna och gjorde sitt sämsta val sedan 1914, medan Moderaterna gjorde sitt bästa val med 30,2 procent av rösterna. Socialdemokraterna är visserligen fortfarande större än Moderaterna, men det skiljer inte ens 1 procent och om socialdemokraterna vill fortsätta att vara det största partiet i riksdagen så behövs en omskolning av partiet. Mona Sahlin talade om en förändring av partiet när hon tillträdde 2007. Ja, det kanske var en förändring, men det var bevisligen ingen förbättring.

I 4 år har man varit i opposition. I 4 år har man retat upp sig på den borgliga regeringen och tänkt att 2010, då jävlar. Då ska borgarna tystas. Men det blev inte så. Alla dessa fyra år man har varit i opposition har man bara stått och jabbat och jabbat utan att kommit med någon kraftfull upper-cut. Inte ens en högerkrok som fått regeringen att vackla till lite.

Detta får inte hända igen. Nu har dom rödgröna 4 år i opposition. Och om Mona Sahlin ska hålla kvar V och MP så krävs det ett massivt arbete av att förbättra, inte bara socialdemokraterna, utan HELA det rödgröna samarbetet. För att leva i ett borgligt Sverige, där orättvisorna breder ut sig i samhället och där klyftorna mellan fattig och rik ökar, är ett samhälle som inte går framåt utan bakåt. Jag kan förstå att alla som har relativt välbetalda jobb och stora villor tjänar på blå politik, men låginkomstagare, sjuka och arbetslösa är inte alls nöjda med denna politik som förs. Detta har ju och göra med att dom som arbetar har sin trygghet med lön och därtill sänkt skatt, men vi som är arbetslösa har ingenting. Vi har inget utbyte av sänkta skatter. För vi har inga jobb.

Och sedan är det ju så att dom procenten regeringen sänker skatten med måste ändå komma tillbaka på nåt sätt. Och då ökar priser på varor i affärer med mera, bostadspriser och hyror höjs sakta. För att inte tala om statliga företag som utförssäljs och privatiseras. Företag som generationerna innan den nuvarande har hjälpt till att bygga upp, ska helt plötsligt säljas för att "det blir bättre konkurrens då". Det blir även bättre för de som äger dom nyutförsäljda företagen. Jag säger som Stellan Skarsgård gjorde när han talade för dom rödgrönas fördel innan valet "Vad är det som är så fel med att Sverige äger? Vad är det som är så bra med att Sverige ägs?

Vad regeringen nu gör, det är att följa en amerikansk modell. En modell som säljer ut statliga företag och privatiserar lite vad som helst i samhället. Och innan man anar det så ägs flera instanser i samhället av privatägda bolag. Privatskolor ploppar upp som svampar ur jorden. Privatskolor där ägarna kan ta ut oerhörda summor på barns utbildning. Det ska inte kosta att utbilda sig i Sverige. Man ska inte tvingas att betala för att skaffa en bra utbildning som leder till jobb. För betala, det gör vi ju när vi har jobb.

Denna politik som enligt regeringen är sååå bra kallas för nyliberalism. Visst, på pappret låter det fint, men om man granskar vad det egentligen betyder så är det en oansvarig, elitistisk och hemsk ideogi. Nyliberalismen vill, med korta ordalag, förminska statens inflytande på människor liv, för att sedan kunna avskaffa dess inflytande helt. Skatter sänks hysteriskt, vård, skola, äldreomsorg med mera ska privatiseras. Vi får därmed ett klassamhälle som kan jämföras med tiden innan socialdemokraterna gjorde sitt intåg i politiken.

Nu säger inte jag att Reinfeldt vill att Sverige ska se ut som på 1800-talet, det vore ju tragiskt om jag sa så. Jag säger inte att regeringen är odemokratisk. Jag säger bara att nyliberalism är inte en ism som funkar och har aldrig gjort det. (Fråga bara engelsmännen om Margaret Thatcher)

Men för att knyta ihop säcken så hoppas jag verkligen att Mona Sahlin och hennes partikamrater klarar av att förändra och sätta partiet i en riktning som gör att valets vinnare 2014 är just Socialdemokraterna (eller de rödgröna om samarbetet står sig).

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0