Lite mer om Honduras

Jodå det var jag som skrev igår, glömde signera bara. Förövrigt känns mittenmatchen som dagens bästa på förhand, känns riktigt ovisst och kan bli mycket jämnt. Även om alla som bara ser till namn (så som Mun In Guk och Kim Kum Il) säkert kommer föredra de andra två, men de känns på förhand för ojämna, men man kan ju hoppas på skrällar.

Lite mer detaljer kring Honduras bara när vi ändå håller på.
Honduras fick sitt namn av Columbus och betyder Djup (i plural) efter de djupa vattnen utanför. Under 1500-talet blev dagens Honduras skådeplats för många stridigheter, både mellan spanska conquistador och de infödda folken, samt mellan olika conquistadorer. 1821 blev det som idag är Honduras självständigt från Spanien samtidigt med det som idag är Mexiko och ingick under en kort tid under Mexikanska kejsardömet. 1823 anslöts Honduras till den Centralamerikanska Federationen där länderna Costa Rica, El Salvador, Guatemala, Nicaragua och ett område som heter Los Altos, idag uppdelat mellan Mexiko och Guatemala, ingick. 1838-39 kollapsade dock federationen, men Honduras hade som officiellt mål att återupprätta enighet i centralamerika fram till efter första världskriget. Honduras, Nicaragua och El Salvador gjorde ett nytt försök 1896-98.

När det kommer till fotboll var Honduras även inblandade i det så kallade Fotbollskriget mot El Salvador 14-18 juli 1969. Kriget började efter att El Salvador slagit ut Honduras i kvalet till VM 1970 men har naturligtvis djupare bakgrund än så. Honduras var till ytan ca 5 gånger så stort som El Salvador som å sin sida hade nästan dubbelt så stor befolkning som Honduras vilket ledde till mycket migration. Detta hade pågått länge och över 300 000 salvadorier bodde i Honduras 1969.
Mycket av landet i Honduras ägdes av stora jordägare och stora företag som 1966 bildade en intresseorganisation vid namn FENAGH (Federación Nacional de Agricultores y Ganaderos de Honduras). Denna ogillade både småbönder och salvadorianer och började utöva påtryckningar på Honduras regering. Detta ledde till att man började ta land från de salvadoriska småbönder som fanns i landet och ge till hondurianer och många salvadoriska jordbruksarbetare utvisades vilket ledde till spänningar mellan länderna.

Honduras vann första matchen i Honduras med 1-0 och El Salvador vann returen med 3-0 men man räknade inte målskillnad utan en direkt avgörande match kom att spelas i Mexico City. I samband med matcherna rapporterade både honduransk och salvadorisk press om upplopp och misshandel samt den sistnämnda om förföljser av salvadorier bosatta i Honduras av både civila och säkerhetstyrkor. 26 juni, samma datum som El Salvador vann den avgörande matchen med 3-2 efter förlängning, upplöste El Salvadors regering alla band med Honduras för att man ansåg att Honduras inte gjort tillräckligt för att stävja attackerna på salvadorianer och man anklade Honduras för folkmord.

14 juli började El Salvador bomba mål inne i Honduras och genomförde en markoffensiv längs de två huvudvägar som förband länderna. Detta krig kom också att innehålla världens sista luftstrid mellan propellerplan. Vapenvila förhandlades fram den 18 juli och gick så småningom med på att dra tillbaka trupperna i början på augusti, detta efter påtryckningar från Organization of American States, OAS, som är en samarbetsorganisation mellan alla länder i Nord- och Sydamerika. Honduras lovade att skydda salvadorianska medborgare i Honduras.

Över 2000 civila hondurier dödades och 300 000 salvadorier, många bosatta i Honduras, tvingades på flykt. De kom hem till ett överbefolkat El Salvador som inte kunde ta hand om dem och detta ledde till fattigdom och sociala oroligheter som så småningom kom att leda till inbördeskrig 1980-92.

Allt detta kan ni tänka på när ni ser matchen ikväll. Förövrigt har jag varit lat och hämtat all information från Wikipedia så ni kan det med en viss nypa salt.

/AH

Kommentarer
Postat av: IK

Hade du inte skrivit att du hämtat allt från wikipedia hade vi trott du kunde allt ;)

Briljant, mer sånt här, det ger en tyngd till matcherna som är intressant att ha i huvudet under matcherna.

2010-06-22 @ 10:35:10
URL: http://ironinsforkampar.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0