Snowboardcross och annan OS från AH

Det är en sån där sport man har noll koll på under 4 år men gärna ser när det blir OS. Anledningen är att det helt enkelt är rätt skoj att titta på. Iallafall på tv, livepubliken kan ju knappast se hela händelseförloppet. Hursomhelst är det en händelserik sport med goda skrällchanser. Inte minst i herrarnas tävling var det många som körde bort sig som (tydligen) väntades kunna gå rätt långt. Medan andra som var mindre etablerade höll tungan rätt i mun och kom i mål. Det är en sport där det blir väldigt tydligt att det gäller inte bara att köra bra, det gäller att köra med marginal och inte gå bort sig. Men det jag framförallt gillar med snowboardcrossoch skidcross, liksom skidsprint och liknande, är kampmomentet man mot man (eller kvinna mot kvinna för att få en jämställdhetstouch, fast det kanske inte är jämställt att ha det inom parantes?) Hursomhelst just att man kan inte bara köra sitt race utan är beroende av vad de andra gör, och har möjlighet att göra det svårt för motståndarna. Det är just det momentet som är så attraktivt i andra sporter som jag gillar, som bollsporter och speedway. Hur kul vore speedway att titta på om förarna körde en och en och snabbast tid vinner? Samtidigt ska sägas att det gäller ändå att hålla koll på sitt först och främst. Utifrån ett rent lekmannaperspektiv så får jag känslan att många av de talrika urkörningarna beror på att åkarna stressas av växande avstånd till de framför eller krympande till de bakom, eller helt enkelt att man missar en landning för att man tittar på de andra istället för på banan.

Herrarnas snowboardcross såg ut att bli en rejäl holmgång mellan de nordamerikanska länderna Kanada och USA. En hel del kanadensare körde dock ut sig och i final återstod blott en mot två amerikaner. Wescott som tydligen vann förra OS med kom efter i starten men efter en stark avslutning kunde han vinna igen och ta guldet till USA. Kanadas hemmahopp Robertson kom tvåa och en fransos skrällde in sig på en tredjeplats. Snacket inför damtävlingen handlade mycket om Lindsey Jacobellis som ledde finalen i förra OS men skulle stila med ett trick i sista hoppet och föll... Men hon fick felskär tidigt i semifinalen och fick nöja sig med att vinna B-finalen. Nordamerikanerna var inte alls lika dominanta i damtävlingen utan det var istället tre europeer i finalheatet men här fick Kanada sitt guld genom Maelle Ricker som körde mycket bra i all heat jag såg. Anthonioz från Frankrike tog silver och schweiziska Nobbs tog brons. Fyra blev en söt norska vid namn Helene Olafsen, de norska verkar ha varit lite trögstartade men tog visst ett nytt guld just i skrivande stund i damernas skidskytte. För Sverige gick det rätt kass. Har förövrigt kollat curlingen samtidigt som jag bloggat, Kanada var på tok för bra vad jag kunde se. Sverige lyckades sno en poäng i slutet men var för långt efter sen när Kanadickerna vann nionde omgången var det bara att kasta in handduken.

Istället kopplades in till sista omgången mellan Storbritannien och Schweiz som var ruggigt spännande, stod 3-3 innan och britterna hade sistasten men schweizarna lyckades bygga upp ett läge britterna inte kunde knäcka med en ruggigt snygg sten med sin sista. Schweiz vann med några centimeter.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0