Tåget gick och Hästen stod kvar på perrongen

Torsdagskvällens kvalseriematch mellan Vita Hästen och Piteå slutade precis så som den inte fick sluta. Åtminstone ur en Hästensupporters synvinkel. Det blev nämligen förlust med 3-4 efter straffar. Vita Hästen ligger därmed sist i tabellen, något som mer eller mindre innebär att man står kvar på perrongen efter att tåget redan har avgått.

Vad var det då som gick snett den här aftonen? Det mesta. Allt det som jag gick in på tidigare i mina tankar inför matchen misslyckades Vita Hästen med. Även den här kvällen drog man på sig alldeles för mycket utvisningar (sex stycken tvåminutare för att vara exakt) och därmed toppar man fortfarande den mindre smickrande utvisningsligan i kvalserien. Två av Piteås mål kom också i just powerplay, vilket innebär att Hästen nu även är sämst i serien på att försvara sig i boxplay.

Bortsett från detta missade man också alldeles för mycket målchanser. Visserligen satte man tre mål på 49 skott den här matchen, men att i snitt bara sätta 4,94% av alla skott man matar mot mål håller inte när man möter bra motståndarlag. Gällande räddningsstatistiken blev det inte heller någon förbättring, sanningen är snarare den att räddningsprocenten sjönk ytterligare och nu ligger på 84,09% (Piteå som förövrigt har näst sämst räddningsstatistik ligger på 91,78%). Hästen ligger därmed i botten på i princip alla viktiga punkter som ingår i spelet.

Sett till själva matchen var det Piteå som, efter drygt sex spelade minuter, tog ledningen med 0-1. Vita Hästen lyckades dock kämpa sig ikapp och efter den första perioden hade hemmalaget vänt ställningen till 2-1. I inledningen av andra perioden spelade Hästen faktiskt riktigt bra och skapade ett flertal fina målchanser där man i princip hade kunnat ta död på matchen. Om puckarna hade suttit i nätet vill säga. Men effektiviteten fanns inte och istället kunde Piteå utjämna till 2-2.

En av många chanser som man inte har råd att missa.

I den tredje perioden såg inte spelet bra ut alls för Vita Hästen, men något ologiskt var det ändå då man lyckades sätta ett nytt ledningsmål, 3-2. Hemmapubliken vaknade åter till liv och hoppades på nytt att man skulle kunna sätta spiken i kistan, eller åtminstone hålla ledningen matchen ut. Men så blev alltså inte fallet. Det slarvades för mycket och bara ett par minuter efter Hästens ledningsmål kom utjämningen. Därefter var egentligen Piteå närmare att vinna matchen än tvärt om. Men matchen gick istället till förlängning och sedermera straffar. Efter ett antal rundor där båda lagen satt sina chanser missade Piteå en straff, vilket gav Hästen chansen att vinna. När det gällde som mest klarade man dock inte av pressen och tillslut var det alltså Piteå som fick med sig straffsegern.

Just nu finns det egentligen ingenting som talar för att Vita Hästen ska kunna komma ikapp lagen ovanför. Det känns snarare som att risken är överhängande att man inte kommer vinna en enda match. Men hoppet är det sista som överger en. Om alla resultat går Hästens väg i nästa omgång kan man faktiskt ta sig upp till en delad andraplats. Det känns inte troligt i dagsläget, men chansen finns. Mer om halmstrået som återstår kommer på lördag.