Krossen

Vita Hästen - Karlskrona: 4-0. Det säger allt. Norrköpings stolthet körde över KHK när det gällde som mest och hakade därmed på tåget till allsvenskan på allvar! Inför matchen kände jag mig väldigt osäker på om Hästen skulle kunna rubba Blekingelagets stjärnfyllda lag. Det skulle krävas en riktigt stark insats från hela laget utan några missar i det defensiva spelet. Just med tanke på hur slarvigt spelet har sett ut i många matcher tidigare under säsongen ställde jag mig således tvivlande till om det verkligen skulle kunna gå vägen. Men det gjorde det alltså! Vita Hästen gjorde sin klart bästa match hittills den här säsongen och vann förvånansvärt enkelt. Man gjorde inte ett misstag, man såg helt enkelt ut som ett helt nytt lag!

För att sammanfatta matchen kort kan man säga att Vita Hästen var bättre än Karlskrona i samtliga perioder. Man satte press på gästerna redan från start och lyckades också få med sig det första viktiga målet i matchen sedan Gustaf Gardell petat in 1-0 efter drygt sex spelade minuter. Målet gjordes förövrigt i powerplay, Hästens första fullträff i den spelformen sedan kvalserien drog igång! Därefter drog Hästen på sig ett par billiga utvisningar, men man kämpade föredömligt i försvaret och lät gästerna bara komma till skott från dåliga lägen. Och Alexander Bergh, han var bergssäker i mål.

I mellanakten fortsatte Vita Hästen att pressa tillbaka Karlskrona och efter bara ett par minuters spel kunde Peter Nylander utöka ledningen till 2-0. Några minuter senare kom 3-0 genom Erik Rosén, och tre minuter därefter satte Tomas Wallgren spiken i kistan, 4-0. Vita Hästen hade många fler fina chanser att dra ifrån ytterligare, men effektiviteten i anfallsspelet gick ner sig när matchen kändes avgjord. Hästen la istället mest fokus på det defensiva spelet och spelade ganska enkelt av  matchen. Karlskrona fick några hyfsade målchanser i slutperioden, men Bergh stod emot hela tiden och fick mycket välförtjänt hålla sin första nolla i kvalserien. En viktig boost för självförtroendet!

Nye tränaren Per Hånberg fick en bra start i Vita Hästen!

Hur kommer det sig då att Vita Hästen helt plötsligt går från att vara ett slarvigt spelande lag till ett i princip helt felfritt lag? Handlar det om det omtalade tränarbytet? Jag skulle tippa på att förklaringen ligger i en kombination av flera olika faktorer. Att få en ny tränarröst kan säkert bidra med en hel del, men en minst lika stor förklaring till förvandlingen är att man vann den föregående matchen mot Huddinge. Det höjde självförtroendet hos hela laget! En annan faktor som förmodligen också  spelar in är att alla "gamla" Hästar från förra säsongen kände en brinnande iver att ta revansch mot just KHK. Det var som bekant de som tog död på Hästens säsong förra året.

Om Vita Hästen kan spela på samma sätt i de avslutande sex matcherna, då blir det utan tvekan allsvenskt spel  för Vita Hästen när nästa säsong drar igång. Men det gäller alltså att hålla samma nivå nu och inte falla tillbaka i gamla synder. På fredag lirar Hästen nästa match då Björklöven kommer på besök till Norrköping. Vinner Vita Hästen den matchen på full tid så ligger man antingen etta eller tvåa när halva serien är genomförd.