Favoritlagen höll för trycket

Premiäromgången av kvalserien till allsvenskan är nu avklarad och vilka vann om inte min tippade topptrio? Samtliga matcher var dock oväntat jämna in i slutminuterna, så det finns mycket som talar för att det kan bli en spännande fortsättning på serien trots att favoriterna nu har några poängs försprång.

Vita Hästen fick egentligen en drömöppning på sin match mot Tingsryd. Efter drygt sju spelade minuter av den inledande perioden satte Filip Windlert 0-1 till Vita Hästen. Därefter var man dock inte tillräckligt noggranna och lät Tingsryd ta över, mycket beroende på flera dumma utvisningar. I samband med en av utvisningarna i första perioden kom kvitteringen, och i andra perioden kom även 2-1 till hemmalaget. I slutminuten av tredje akten kom också spiken i kistan, 3-1, efter att Hästen tagit ut målvakten.

Nu såg jag visserligen inte matchen med egna ögon, utan fick förlita mig på radio och tidningsbevakning, men spelmässigt ska ändå Vita Hästen ha varit minst lika bra som hemmalaget. Sett till skottstatistiken under matchen vann Hästen exempelvis med 32-21, fast torsk blev det likväl. Man skulle kunna skylla förlusten på otur med små marginaler, men frågan är om det inte finns större problem bakom ineffektiviteten än så. Under hela säsongen har Hästen haft ganska svårt att producera mål trots mängder av chanser. Att göra ett mål på 32 skott håller helt enkelt inte i en kvalserie. Och har man problem med målgörandet så blir det än mer ödesdigert att dra på sig 5-6 utvisningar. Skillnaden mellan Hästen och ett lag som just Tingsryd är spetskompetensen och skickligheten att sätta dit puckarna när möjligheterna uppstår.

Till torsdagens andra omgång, då Vita Hästen tar emot Piteå, så gäller det att gå rakare in på mål och visa jävlaranamma. Pucken ska in i mål!