Inför säsongen 2012-FH.

Först, vad tycker du om ditt lags insats 2011?
Det är ju inte direkt någon hemlighet att Blåvitt var totalt under isen 2011, inledningen med fyra raka förluster kunde kostat oss en allsvensk plats! Dock kom den livsviktiga segern i femte omgången mot Kalmar som gjorde att en segerrad följde som säkrade kontraktet. Cupen sket sig som vanligt numera mot Kalmar. En riktigt usel säsong vilket ju märktes på vad som skedde efter densamma…

Hur ser du på ditt lags silly season? Har ni värvat/sålt rätt? Vad tycker du behöver förstärkas i ditt lags trupp?
Tja, vi har värvat ren klass rakt igenom i form av Gerzic, Farnerud, Alvbåge, Kjetil och Sobralense. Dessutom kom ju såväl Emil Salomonsson som Philip Haglund under slutet av fjolåret så man kan inte annat än vara grymt nöjd med silly season beträffande vad vi fått in.
Ut har gått en massa gubbar med och mest synd tycker jag det var med Elmar han hade visserligen fått svårt att ta en plats men det var en gubbe jag gillade. Kvantitetsmässigt i backlinjen hade ju Kalle gärna fått vara kvar.
Förstärkas är väl isf att få in en riktigt bra vänsterback (som även frigör en plats centralt för Dyrestam) samt en forward som kan avlasta Hysén. Får vi Peter Larsson som mittback gråter jag inte heller. Dock är jag frånsett det fåtal backar vi har grymt nöjd med truppen men allt kan ju alltid bli bättre.

Det känns som att det är ett drag kring alla 3 gbglag som vi inte sett på bra länge, vad tycker du om era 2 gbg konkurenter inför 2012? Plus och minus.
Tja, båda kom ju före oss 2011… Men visst det gynnar ju gbgfotbollen med ett sådant intresse.
Gais tappar mer än många tror när Celik försvann, men jag tror å andra sidan att så länge Wanderson kan servera bollar på guldfat så kommer Ijeh stå därinne i straffområdet och trycka in ett helt gäng bollar, därinne i straffområdet är han fortfarande riktigt bra. Dock tror jag Gais får otroligt svårt att återupprepa sin position i sluttabellen från ifjol då Wanderson lär gå i sommar. Dock är de för bra för att titta neråt, övre halvan helt enkelt.
Häcken smyger med som vanligt och är luriga att möta för alla allsvenska lag speciellt på Rambergsvallen. De kommer att lyckas få fram någon/några spelare som inte är jättekända för allmänheten under säsongen och via det komma topp 5,6 antagligen.
Nackdelen är väl dock att de inte tar det där sista steget iår heller och man kan inte leva på att ”ha något spännande på g” hur länge som helst…

Allsvenskan som sådan känns även den extremt het, vad tror du all denna hype kommer sig av?
Tja, det beror väl på att det under vintern inte har lämnat speciellt många tunga pjäser. HIF tappade en del i somras men har nu inte tappat fler och de var ju oslagbara även ”efter Gerndt” så att säga. Mff har kvar sin trupp i stort sett och har erfarenhet av europa nu och Norling har fått tid att sätta sitt lag. Ellos, Gais, Häcken har lag som bra dagar kan blanda sig i en toppstrid. Solnaiterna har visserligen inte värvat så mycket mer än Borges men det ska ju vara en fenomenal gubbe och försvar har de redan. Kalmar och Norrköping värvar smart, Åtvid och Giffarna är nykomlingarna med allsvensk rutin, Mjällby har tappat några men har kvar största delen av stommen. Vi själva gör en satsning ingen sett sedan öhh, vi satsade på 90-talet… Alla lag (förutom Syrianska) mobiliserar rejält och det höjer givetvis intresset mycket. Kan då ”rätt” lag publikmässigt gå bra så har vi en ruskigt intressant säsong framför oss.

Er arena går nu in på sitt fjärde år, nu när du fått lite ”vardagskänsla” över att gå dit, vad tycker du om den nu? Ris och ros.
Ja, det är sett till våra platser en fenomenal arena. Den är lagom stor och stämningen blir magisk när det är sådana matcher. Totalt sett undrar jag dock hur man kunde få så lite för 500mille. Det finns lite barnsjukdomar kvar som t.ex. utsläpp då bildas en del flaskhalsar men totalt sett är jag väldigt nöjd. De kunde dock städa MYCKET bättre…
Sedan går det inte att bortse från problemet med att flera lag delar arena, inget av våra lag kan göra arena ”personlig” då, det kan tyckas vara fjantigt etc men jag tror att det hade höjt upplevelsen för såväl oss som gais om vi fått mer av våra färger där respektive lag spelar t.ex.

Detta blir ännu en säsong med ett långt mästerskapsuppehåll, vad tycker du om det? Borde vi spela höst/vår för att ”komma runt” det?
Nu har visserligen vintern varit mild iår men troligen skulle en höst/vår innebära att vi likt danskarna måste ha ett tre månaders uppehåll mitt i vintern ändå och då kan vi lika gärna köra kalenderår. Trots alla för och nackdelar så tycker jag vi ska ha kvar nuvarande upplägg. Dessutom är det något speciellt med de där avgörande matcherna i en temp runt noll, där det är becksvart ute och arenans strålkastare är det enda som lyser upp det ger en ödesmättad känsla till de viktigaste matcherna på hösten.

Ur: Tff och HBK, Upp: Åtvid och Giffarna, inget publiklag men 2 gräslag ur och 2 plast upp vad tycker du om det?
Fotboll ska spelas på vanligt gräs. Dock kan jag köpa att Sundsvall har plast däruppe i norr men att Åtvid, Ellos, Ösk, Norrköping har plast kan man ju undra. Elitarenor ska inte ha ett underlag enbart för att den då kan nyttjas av mängder med lag 24/7 utan anpassas efter elitlaget. Fotboll ska spelas på riktigt gräs så enkelt är det.

Ifjol var det lugnaste året på läktarna på många, många år ändå målades det upp som att allsvenskan var ett huliganinferno om vi ska tro media, vad säger du om den debatten?
Jag har gått på många hundra allsvenska matcher genom åren och ser vi till alla matcher jag sett har jag bara varit rädd för bråk tre gånger, varav en var p.g.a. pkk och turkiska fans.
Det är inte det minsta farligt att gå på boll, vill du inte slåss slipper du. Det är ungefär som att gå på krogen, ställer du dig och muckar gräl hamnar du i det, annars är det enkelt att undvika.
Media säljer ju lösnummer/klick och det är mycket därav rapporteringen ser ut som den gör.
Dock förnekar jag inte att det inom supporterkretsar, likväl som inom alla kretsar, finns rötägg.

Din allsvenska drömelva 2012? 4-4-2.
Mv: Pär Hansson, Helsingborgs IF
Hb: Emil Salomonsson-IFK Göteborg
Mb: Alexander Milosevic-Aik Solna
Mb: Pontus Jansson-Malmö FF
Vb: Kari Arkivou-BK Häcken.
Hm: Stefan Ishizaki-IF Elfsborg
Im: Wanderson-Gais
Im: Ponuts Farnerud-IFK Göteborg
F: Tobias Hysén-IFK Göteborg
F: Mathias Ranegié-Malmö FF

Vilka matcher för ditt lag ser du mest fram emot under säsongen, svar som ”guldmatchen” etc är icke tillåtet, och varför?
De hetaste matcherna är ju trots allt de mot Gnaget med allt vad det innebär… Sedan är alltid en hemmapremiär en hemmapremiär och jag ser grymt mycket fram emot att ta emot Peking här på annandag påsk.

Vad anser du vara en godkänd säsong för ditt lag säsongen som kommer?
Kort och gott- en europaplats via topp-tre i allsvenskan samt en bra insats i cupen. Jag tror inte vi når hela vägen till sm-guld redan iår, men nästa år…

Ta ut en startelva plus bänk för ditt lag med befintlig trupp!
Mv: Erik Dahlin
Hb: Emil Salomonsson
Mb: Kjetil Weahler
Mb: Hjalmar Jonsson
Vb: Mikael Dyrestam
Hm: Stefan Selakovic
Im: Philip Haglund
Im: Pontus Farnerud
Vm: Daniel Sobralense
F: Tobias Hysén
F: Hannes Stiller
Bänk: Alvbåge, Azulyay,Lund, Gerzic, Allansson, Söder, Moberg-Karlsson

Vi har en av de sämre ligorna i europa medan vi i flera andra lagidrotter har en av de bättre, ändå fortsätter allsvenskan samla störst skaror åskådare år efter år, vad beror detta intresse på tror du?
Dels är fotbollen världens största sport, alla har någon form av relation till sporten. Det är tradition och inte mycket kan slå en allsvensk match under sommaren när vädret är som skönast och det är 15tusen eller mer på arenan som lever sig med. Det är helt enkelt en helhet som inte kan slås av något i detta rike.

Gefle hemma, det ösregnar, ni ligger i mitten utan något att spela för överhuvudtaget. Hur lockar du med en marginalåskådare till den matchen?
Det är alltid kul att se Gefle fem supportrar sjunga… eller nåt. Nej, men sådana här matcher har en unik charm på sitt egna sätt. Det är alltid stor humor på läktarplats med kommentarer/ramsor med humor, det är mer avslappnat och man tjötar med alla på ett annat sätt än när det gäller liv&död i matcher som gäller något. Mer laidback helt enkelt.

Ni har ju värvat riktigt tungt inför säsongen och får ett rejält favoritskap på er, likväl känns ni extremt beroende av Hyséns målskytte. Går han sönder/säljs finns ingen backup som på övriga platser. Hur ser du på det problemet?
Tja, Tobbe är ju den enda i allsvenskan tillsammans med Anders Svensson som är given i en svensk landslagstrupp så att ha två sådana gubbar som Tobbe är ju inget något allsvenskt lag har. Vi har backup i Söder och några yngre förmågor samt ett målfarligt mittfält. Dock är det givetvis så att det blir en ENORM försvagning om han skadas/sticker det går inte att snacka bort. De flesta lag oavsett nivå har dock en spelare som är grymt svår/omöjlig att ersätta.

Ni har sedan i somras värvat 7man som går in i en tänkt startelva. Ni har en ny tränarstab. Trots allt nytt kräver många dominans direkt och guld, men blir det inte svårt att få ihop alla bitar så fort?
Jo, det blir svårt givetvis. Dock är varje gubbe mycket skicklig och det kan aldrig vara en nackdel att ersätta en sämre gubbe med en bättre. Dock kommer vi antagligen inte att vara i närheten så bra under våren som under hösten när laget ”satt sig” mer. Jag tror som sagt att vi först nästa år, med ev ett par tunga nyförvärv till, spelar hem allsvenskan i stor stil.

Nu friades Prioritet Finans i dagarna men hur har den härvan påverkat klubben, det var ju inte många år sen det stormade sist…?
Det har inte påverkat nämnvärt, dels är de friade men det var iofs klubben i skattehärvan med. Jag tror dock att detta kommer visa sig varit något av den största stormen i en vattenfylld äggkopp någonsin. Uppdrag Granskning får snart diverse krav från PF om ersättning istället.

Mikael Stahre stod och ledde er absolut största rival till SM-guld på er arena 2009, nu ska han leda er. Det kan inte ses förbi att hans historia blir ett problem om det går lite sämre, hur ser du på hela Stahreaffären?
För det första är Stahre en mycket bra tränare, vi börjar där. Bevisligen en av allsvenskan bästa och då vi är blåvitt och enbart ska ha det bästa var det ett bra val.
Han är dessutom tillräckligt smart för att glida undan saker som kan väcka anstöt hos såväl oss som gnagarna.
Nackdelen blir givetvis om det mot alla odds skulle gå riktigt dåligt, jag menar jag tror det räcker att vi efter två, tre omgångar står på 3pinnar för att snacket om att han ska väck kan dra igång. Jag tycker dock han ska få chansen, får han spela ihop det här blir det jävligt bra. Beträffande tidigare klubbsympatier minns vi ju alla hur vi älskade Mikael Martinsson och Stefan Rehn trots att dessa var djurgårdare.

Ifjol blev ni sist av de tre gbglagen i allsvenskan, vad betyder det egentligen?
Ett år är det givetvis inte bra, men inte så mycket att säga om sådär blir det helt enkelt ibland. Skulle det dock fortsätta i många år är det en större nackdel givetvis då man snabbt tappar några år av nya fans som lätt går till de klubbar som är mest framgångsrika för tillfället.
Vi har dock den klart stabilaste grunden att stå på sett ur alla vinklar så jag är inte orolig för det på lång sikt.

Vad är det bästa/sämsta med att vara supporter till just ditt lag? Det har ju ändå pendlat en del under ”din tid”?
Tja, allt man ändå får uppleva. Vi har varit och härjat i europa, vi har kvalat oss kvar i allsvenskan, vi har fått ny arena. Vi har haft en trupp med sju man som tog brons i fotbollsvm. Vi är på gång nu igen efter en tråkig tid. Mixen helt enkelt. Klubbens storhet. Finns mycket.

Var ser du din klubb om 5år, såväl sportsligt som ekonomiskt?

Förhoppningsvis dominerar vi den inhemska scenen igen, och efter något år i Champions Leagues gruppspel och nåt år i Europa Leagues dito har vi en mycket stark ekonomi som gör att vi kan locka hem våra utlandsspelare några år tidigare än idag och släppa dom några år senare. Det är målet.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0