Inför säsongen 2012-Anti.

Först, vad tycker du om ditt lags insats 2011?
Precis som när man tittar på en enkrona så finns det två sidor av myntet. Å ena sidan får IFK Norrköping vara ganska nöjda med att hålla sig kvar i serien utan att behöva kvala. Man låg ganska illa till mot slutskedet, men räddades upp av den första halvan av serien där man gick starkt fram och tog många poäng. Å andra sidan kan man vara besviken över de ständiga förväntningar som byggs upp på klubben och som alltid raseras ganska snabbt. Det handlar exempelvis om ekonomiska skandaler, misslyckade värvningar osv.


Hur ser du på ditt lags silly season? Har ni värvat/sålt rätt? Vad tycker du behöver förstärkas i ditt lags trupp?

Årets silly-säsong har varit ganska medelmåttig. Det har varit svårt att få tag på intressanta nyheter om vad som sker på spelarfronten, men det kan delvis bero på att jag kanske har läst fel sidor i Folkbladet. En del nyförvärv har man dock inte kunnat undgå att höra talas om, men samtliga verkar vara ganska medelmåttiga ur ett rent internationellt perspektiv. Jag tror att IFK måste våga satsa mer på egna produkter för att lyckas i framtiden. Ett gäng ihopköpta legoknektar är sällan ett vinnande koncept. Se bara hur det gick för Karl XII i Poltava 1709.

Allsvenskan som sådan känns extremt het, vad tror all denna hype kommer sig av?

Man brukar säga att framgång föder framgång, allsvenskan är ett ganska bra bevis för det. Fotbollen som sådan har alltid varit populär i och med att den är relativt billig (ur en rent aktiv synvinkel) jämfört med andra idrotter. Arenorna har oftast de bäst belägna platserna i städerna och dessutom matas befolkningen konstant av nyheter om de olika fotbollsligorna. I och med att man alltid ser arenan där ens lag spelar och alltid hör något om laget på TV eller radio så håller sig intresset vid liv. Och i takt med de stigande invånarantalen finns det även förutsättningar för att publiken kan öka ytterligare. Ser man till IFK Norrköpings situation så har man dock ganska svårt att locka de såkallade medgångssupportrarna att ställa upp när det går dåligt. Där har klubben något att bita i.

Er arena har det ju varit en del liv om, vad säger du om alla turer kring parken?

IFK Norrköping har alltid fått väldigt mycket hjälp av kommunen, så det var ingen större skräll att de fick det även i samband med den senaste monsterupprustningen av arenan. När det blåser som mest om IFK skadas dock lagets varumärke. Exempelvis har de haft problem med att betala sin hyra, de vill sälja namnet som de inte själva äger o.s.v. Många som inte är så intresserade av fotboll i Norrköping går runt och kallar IFK för en pajasförening, och föraktet mot kommunalpolitikerna är också stort. Men sedan arenan stod färdig har dock debatterna lugnat ner sig en aning. Möjligen väntar en ny storm snart i och med att det sägs att IFK nu vill köpa loss arenan…

Detta blir ännu en säsong med ett långt mästerskapsuppehåll, vad tycker du om det? Borde vi spela höst/vår för att ”komma runt” det?

Det finns både för –och nackdelar med det. Ur en rent sportslig synpunkt är det aldrig bra när en serie haltar för mycket och får stora luckor där inga matcher spelas över huvud taget. Däremot brukar publikintresset ibland kunna stiga en aning efter en stor internationell turnering, i synnerhet om det går bra för Sverige.

Ur: Tff och HBK, Upp: Åtvid och Giffarna, inget publiklag men 2 gräslag ur och 2 plast upp vad tycker du om det?

Två tråkiga lag åkte ur och två tråkiga lag kom in. Inte så mycket att säga om det. Troligen kommer de hamna i botten av årets serie ändå, varken Åtvidaberg eller Sundsvall har resurser för att nå framgångar.

Ifjol var det lugnaste året på läktarna på många, många år ändå målades det upp som att allsvenskan var ett huliganinferno om vi ska tro media, vad säger du om den debatten?

Media älskar att skriva om skandaler och läktarvåld, det är något som alltid säljer. Så fort minsta lilla aggression uppstår på en arena, oavsett idrott, så blir det löpsedlar. Ju mindre riktiga slagsmål vi får se, desto mindre förseelser kommer behövas innan media gör hönor av fjädrarna.

Din allsvenska drömelva 2012? 4-4-2.

Tomas Ravelli. Anders Svensson, Henke Larsson, Thomas Brolin, Fredrik Ljungberg, Kim Källström, Glenn Hysén, Gunnar Nordahl, Sven Tumba, Thomas Bodström, Björn Ranelid.

Vilka matcher för ditt lag ser du mest fram emot under säsongen, svar som ”guldmatchen” etc är icke tillåtet, och varför?

Matcherna mot IFK Göteborg brukar alltid vara roliga. Då vet man i alla fall att IFK kommer att vinna…

Vad anser du vara en godkänd säsong för ditt lag säsongen som kommer?

Någon topplacering tror jag inte på, men man har ändå tillräckliga resurser för att inte bli indragna i den absoluta bottenstriden. Troligen hamnar Norrköping någonstans i mitten.

Ta ut en startelva plus bänk för ditt lag med befintlig trupp!

Målvakt: Abbas Hassan

Backar: Morten Morisbak Skjønsberg, Bobbie Friberg Da Cruz, Mathias Florén, Nikola Tkalcic.

Mittfältare: Marcus Falk-Olander, Christopher Telo, Astrit Ajdarevic, Riki Cakic.

Anfallare: Bruno Santos, Shpetim Hasani.

Vi har en av de sämre ligorna i europa medan vi i flera andra lagidrotter har en av de bättre, ändå fortsätter allsvenskan samla störst skaror åskådare år efter år, vad beror detta intresse på tror du?

Som jag var inne på tidigare är det mycket tack vare medias stenhårda bevakning och att arenorna ligger väldigt bra till i städerna. Många andra idrotter har arenorna långt ut i förorterna vilket leder till att det alltid blir problem med parkering och liknande. De som inte har bil brukar inte ens kunna ta sig till/från matcherna. På tal om arenorna brukar även fotbollskubbarna ha de mest bekväma och moderna arenorna, vilket också är viktigt för att locka publik.

Gefle hemma, det ösregnar, ni ligger i mitten utan något att spela för överhuvudtaget. Hur lockar du med en marginalåskådare till den matchen?

Man bjuder på gratis entré och tjänar pengar på korvförsäljningen. Hur konstigt det än låter så kan det generera i mer pengar än om det bara kommer ett par tusen åskådare


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0