Inför säsongen 2012-AH.

Först, vad tycker du om ditt lags insats 2011?

Jag är mycket nöjd totalt sett, det blev det kliv framåt som vi väntat på så länge nu. Även om det var synd att vi missade medalj när vi ändå var såpass nära.

Hur ser du på ditt lags silly season? Har ni värvat/sålt rätt? Vad tycker du behöver förstärkas i ditt lags trupp?

Jag hade gärna sett förstärkningar i backlinjen, ordinarie backlinje är helt ok men det känns väldigt tunnt bakom. Ijeh är ingen framtidsman men kan nog göra en del mål. Jakob Olsson kan nog bli bra. Aubynn är svårbedömd där får vi se helt enkelt. Gissar på en hel del inhopp.

Det känns som att det är ett drag kring alla 3 gbglag som vi inte sett på bra länge, vad tycker om era 2 gbg konkurenter inför 2012? Plus och minus.

IFK är ju det där hatlaget men som man ändå har nån sorts respekt för och som också fyller en funktion med antagonism och heta derbyn. Dessutom är det ju ett klassiskt lag. Ibland hade det varit skönt att slippa dem men samtidigt tror jag det hade varit lite tråkigt att vara som typ Örebro eller Malmö och i praktiken varit ensamma i stan. Jag tror motståndet ändå sporrar spelare, klubbar och supportrar till att bli bättre och stärka sin egen identitet och det tror jag gäller på båda sidor.

Rent sportsligt kommer de nog ta ett par rejäla kliv framåt inte minst verkar den nye tränarn ha fått fart på laget och bidraget med mycket positiv energi. Frågetecken finns kanske även där för backlinjen. Sen är det stora förväntningar och går det dåligt är nog tålamodet kort, speciellt med tanke på Stahres förflutna.

Häcken borde man inte nämna eftersom Hisingen tydligen inte är Göteborg. Sportsligt ser de starka ut i år med. Kulturellt har de däremot inte mycket att bidra med och jag tycker egentligen mest att de är i vägen.

Allsvenskan som sådan känns även den extremt het, vad tror all denna hype kommer sig av?

Mycket är ju tack vare de engagerade fansen, Allsvenskan har lyckats behålla passionen. Sen tror jag jämnheten gör mycket med, det är i få ligor som såpass många lag faktiskt kan tro och hoppas på guld utan att vara helt verklighetsfrämmande och alla kan slå alla med få undantag.

Er arena går nu in på sitt fjärde år, nu när du fått lite ”vardagskänsla” över att gå dit, vad tycker du om den nu? Ris och ros.

Den är funktionell men känns ganska opersonlig och sen är inte handikapplatserna alls så bra som man skulle kunna fövänta sig.


Detta blir ännu en säsong med ett långt mästerskapsuppehåll, vad tycker du om det? Borde vi spela höst/vår för att ”komma runt” det?

Nej tror inte det funkar vi har inte klimat för det, blir bara mer konstgräs och mindre publik.

Ur: Tff och HBK, Upp: Åtvid och Giffarna, inget publiklag men 2 gräslag ur och 2 plast upp vad tycker du om det?

HBK är ett klassiskt gäng och en bekväm bortaresa så det är lite synd, TFF kan man både ha och mista men de dyker nog upp snart igen. GIF är ett lite klassiskt gäng för mig personligen men rätt tråkiga och en jobbig bortamatch på norrländsk plast. Åtvid är visserligen ett traditionellt gäng men det känns inte så upphetsande annat än för DV ändå.

Ifjol var det lugnaste året på läktarna på många, många år ändå målades det upp som att allsvenskan var ett huliganinferno om vi ska tro media, vad säger du om den debatten?

Samtidigt bröts fler matcher ifjol än vanligt, vissa i onödan dock. Sen handlar det i mångt och mycket om sensationsjournalistik.

Din allsvenska drömelva 2012? 4-4-2.

John Alvbåge

Ulrich Vinzents, Alexander Milosevic, Richard Ekunde, Erik Edman

Mattias Lindström, Anders Svensson, Wanderson do Carmo, Rene Makondele

David Elm, Tobias Hysén

Vilka matcher för ditt lag ser du mest fram emot under säsongen, svar som ”guldmatchen” etc är icke tillåtet, och varför?

Alla matcher vi vinner. Fast matcherna mot DIF kan nog bli lite extra hetsiga i år. Annars brukar jag mer våndas än att se fram emot matcher.

Vad anser du vara en godkänd säsong för ditt lag säsongen som kommer?

Förra årets placering eller bättre, man ska alltid framåt!

Ta ut en startelva plus bänk för ditt lag med befintlig trupp!

Henri Sillanpää

Richard Ekunde, Calum Angus, Fredrik Lundgren, Kenneth Gustavsson

Markus Gustafsson, Reuben Ayarna

Eric Bassonbeng, Wanderson do Carmo, Erik Johansson

Peter Ijeh

 

Bänk

Dime Jankulovski

Mirza Mujcic

Jimmy Tamandi

Jesper Florén

Jonas Lindberg

Jakom Olsson

Gzim Istrefi

Vi har en av de sämre ligorna i europa medan vi i flera andra lagidrotter har en av de bättre, ändå fortsätter allsvenskan samla störst skaror åskådare år efter år, vad beror detta intresse på tror du?

Engagemanget och passionen. Tillräckligt många brinner verkligen för sitt lag och många av dess bidrar till en god stämning på arenorna. Folk håller på sitt lag och det är viktigare än antalet överstegsfinter för tillräckligt många. Sen bidrar nog att serien är såpass jämn att alla matcher är spännande på förhand.

Gefle hemma, det ösregnar, ni ligger i mitten utan något att spela för överhuvudtaget. Hur lockar du med en marginalåskådare till den matchen?
Svårt att säga känner nästan inga marginalåskådare. Men försöker väl med att det nog alltid kan bli en bra match och att de kan spela mer avslappnat.

Hur man än vrider och vänder på det är ni totalt beroende av Wanderson. Ni måste behålla honom samtidigt som ni måste ha in pengarna för en försäljning. Dessutom kan han ju gå sönder, hur ser du på alla aspekter i wandersongate egentligen?

Det bästa sportsligt vore ju att ha honom kvar såklart men den ekonomiska verkligheten är som den är så jag hoppas faktiskt han blir såld för en bra peng till en klubb han kan trivas i.

Ni har Mats Persson som sportchef, han sänkte VF enligt många och hans historia i blåvitt kan alla, är du nervös över att ha honom i gais?

Ja lite lurigt är det allt det gäller att någon annan håller i de ekonomiska trådarna. Men jag tror inte han är så sugen på ny fängelsevistelse och därför inte försöker vara ”kreativ” igen.

Ifjol drog ni mer folk än åren innan, givetvis starkt beroende av den sportsliga succén, men hur ska ni göra för att fortsätta öka och/eller behålla de nya om det börjar gå sämre igen?

Publik är en nyckfull art så det är svårt att säga. Främst tycker jag man ska satsa på att se till att de som faktiskt kommer vill komma tillbaka. Bra priser, inget biljettkrångel, bra bemötande, bra stämning och naturligtvis bra spel. Mycket tror jag går att vinna på att få dem som går två-tre matcher per år att gå 10-15 osv.

Ni är en äldre klubb, men har ju agerat i skuggan av IFK i många år. Vad ser du för för- och nackdelar med det?
Svår fråga, den största nackdelen är ju naturligtvis mindre pengar. Ansträngd ekonomi är ju aldrig kul. Mer framgång hade ju varit roligt men då hade ju inte GAIS ”agerat i skuggan” så då hade aldrig frågan ställts. Annars kan jag inte så några fler större nackdelar. Hade jag velat att GAIS skulle vara som IFK på alla sätt hade jag ju helt enkelt valt att bli IFKare istället. Det säger jag inte för att verka dryg utan det är helt enkelt så. Som göteborgare har man förmånen att välja lag och då blir det ett lag som passar in på ens personlighet och det är ett val som görs med hjärtat och ofta i väldigt unga år men ändå ett val. Jag tror inte det finns många gaisare eller öisare som vill vara som IFK för då hade de helt enkelt varit IFKare istället, de flesta som vill vara IFKare i Göteborg är ju det. Däremot i Borås och Halmstad och dylika orter finns det nog en del folk som verkligen önskar att de var som IFK. Sen finns det ju saker man kan avundas IFK naturligtvis, den stabilare ekonomin, den inte fullt lika påtagliga tänk-om-vi-åker-ur-ångesten och även framgångarna för visst vill man ju få vara med om det själv en dag. Öisarna hade såklart hellre spelat i allsvenskan och så. Det svamlet var tänkt att vara nackdelarna ur ett supporterperspektiv.
Nackdelarna sett utifrån själva klubbens perspektiv är ju att man har stor konkurrens om mediautrymme, sponsorer, publik, spelare (framförallt de yngre talangerna, etablerade allsvenska spelare flyttar ju gärna runt så där är alla allsvenska och en hög utländska klubbar konkurrenter lika mycket som IFK). Allt det gör ju naturligtvis arbetet svårare. Å andra sidan bidrar ju rivaliteten till att öka intresset för fotbollen som sport i Göteborg. Heta derbyn, mycket snack och mycket uppmärksamhet kan ju ge fördelar också. Om fler får upp ögonen för fotboll kommer ju fler få upp ögonen även för GAIS, både publik, sponsorer och småkids som väljer att börja med fotboll istället för tex handboll eller innebandy. Att ha en större konkurrent i stan är nog svårare än att inte ha det men också mer utvecklande, man måste utvecklas för att överleva.

Ur ett rent supporterperspektiv är det kanske svårt att se några fördelar med att leva i skuggan på det viset. Men möjligen kan det ha bidragit till att man utvecklat en identitet och en sammanhållning i en ganska heterogen grupp, och att man haft attityden att aldrig ge upp utan alltid kämpa sig tillbaka. Men det är svårt att veta.


Vad är det bästa/sämsta med att vara supporter till ditt lag, det har ju ändå pendlat en del under ”din tid”?

Det sämsta torde vara våndan av att älska ett lag som ständigt hänger på gärdsgårn sportsligt och/eller ekonomiskt, även om fjolåret var mycket bra sportsligt. Att veta att snart kan allt skita sig.

Det bästa är nog kärleken och passionen, glädjen de stunder det går bra. Även sammanhållningen och stoltheten över klubben och laget och kulturen. Det finns en stark vi mot världen-känsla inom GAIS, det är en avvikande klubb för avvikande människor.

Sen så är det ju så att jag tror att känslan man får av att verkligen följa ett lag i vått och torrt på nära håll och vara med om bra tider och dåliga tider är väldigt stark och det gäller nog oavsett vilket laget är.

Var ser du din klubb om 5år, såväl sportsligt som ekonomiskt?
Tror du att det går att svara på det med den klubben? Förhoppningsvis har man iaf kunnat etablera sig i mitten eller på övre halvan i Allsvenskan och fått en stabilare ekonomi än nu. Men man får jobba långsiktigt med små kliv.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0