Allsvenskan 2012.

IK.s oerhört tunga (i flera meningar rentav) expertpanel har slitit stenhårt med att tippa allsvenskan 2012. Vi har lagt ner enormt med tid och möda på detta tips.
Nytt för iår är att Anti ersatt Deve som tippare. I övrigt är det halvorna och Reine som tippat och det som visas nedan är deras sammanlagda tips.
Alla fyra har tippat varsin tabell, ovetandes om vad de andra tippat, dessa har sedan räknats ihop varvid varje lag fått en "poängsumma" via att de placeringar de fått i tipsen lagts ihop. Det lag som totalt fått lägst summa blir alltså etta osv. Har två lag samma poängsumma totalt har det lag som tippats högst av någon av tipparna satts högst upp i tabellen, är det lika även där har man gått på det näst högsta tipset osv.

Sifforna inom parantes är de enskilda tipparnas tips i följande ordning Reine-Anti-AH-FH. Summan efter lagnamnet är den totalsumma som kommit fram.
Kommentarerna är nerplitade av FH så det är dennes åsikt som kommer fram där.
Som vanligt börjar vi nerifrån och upp för spänningens skull, så scrolla inte! :)

16. Syrianska FC 61 (16-13-16-16)
Endast Anti tror att Syrianska hänger kvar i allsvenskan till 2013. Övriga är helt eniga i att det blir respass för fjolårets kvallag. Det finns inte mycket som tyder på att antis tips ska gå in faktiskt.
Klubben har hela vintern haft problem med att ens ha en full trupp och har bl.a. fått ställa in en träningsmatch för att man inte fick ihop fullt lag.
Ifjol hade man det stundtals stökigt med (Hifmatchen hemma där man inte direkt körde fair play, aik hemma där man var minst lika skyldiga som gnagarna, skandalscenerna efter kvalet) och man får nog dras med att inte direkt vara uppskattade var man än spelar under året.
Det ska till något riktigt extraordinärt för att laget ska klara sig kvar i min bok, de sämsta allsvenska lag jag sett är fjolårets Halmstad samt Enköping men jag tror att Syrianska kommer bli ännu sämre.
De namnkunniga gubbar man har är oftare sönder än hela dessutom. Nej,detta ska inte gå för Syrianska, man har verkligen inget som talar för det kvalitén saknas i spelartruppen helt enkelt. Och innan någon ur PK-maffian därute skriver så nej det har inte med rasism att göra...

15.Åtvidaberg FF 58 (15-15-15-13)
Här var vi lika ensa som i Syrianskatipset. Skillnaden nu är att jag är den ende som tror de klarar sig kvar.
Övriga tror ju att Kopparvallen enbart blir en allsvensk arena under ett år igen, jag ser dock det lite annorlunda.
Åtivd hade dels under slutet av sin senaste allsvenska vistelse en rejält uppåtgående trend, man har fått behålla laget flera säsonger, gamla rävar som Bergström håller i de viktiga matcherna än och man har något ack så många andra bottenlag saknar, kontinuitet på tränarsidan.
Att man har en räddningsplanka i Syrianska är säkert, sedan kommer man även plocka tillräckligt många pinnar hemma på plasten (jodå,man har förstört även klassiska Kopparvallen genom att lägga in plast där) och med några skrällpinnar här och där så räcker det i min bok.
Mina medtippares tips kan givetvis gå in det med men då ska det till en del skador på tunga pjäser etc för truppen är inte bred.

14. Gif Sundsvall 57 (14-14-14-15)

Återigen är det mitt tips som skiljer sig, är det jag som är en sådan fenomenal expert eller är det mina tippande kollegor som är usla tippare? Var det där en fråga med enbart ett svarsalternativ fast med två svar?
Tyvärr tror jag Giffarna får det mycket svårt vilket ju alla våra tips tyder på, ingen tror ju på bättre än en kvalplats. Det kommer bli ett kämpande Giffarna som givetvis kommer dra nytta av Norrporten Arena och den långa resa många lag har dit.
Dock känns man svaga som lag och jag personligen tycker det var ett jävligt dumt beslut att göra sig av med den eviga hjälten Wallerstedt. De har dessutom, frånsett ifjol i superettan, en förmåga att gå ner sig när det verkligen gäller på hösten/under slutomgångarna och det straffas än mer i allsvenskan.
Tyvärr tror jag det blir respass för Giffarna direkt, faktiskt även om de skulle ta den kvalplats mina kollegor, och vårt sammanlagda, tips tyder på.

13.Gefle IF FF 51 (12-16-13-10)
Här spretar tipsen lite mer för första gången i denna sammanställning.
Anti tror Gefle hamnar på den plats de brukar tippas på innan varje säsong medan vi övriga tror de grejar nytt kontrakt med olika marginal.
Man har dock en bra mix med rutinerade rävar som Hugosson i målet t.ex. En av allsvenskans kanske inte bästa, men stabilaste målvakter. Man har även Dahlberg-Oremo med Orlov som bra backup framåt. Försvaret är ju av hävd bra och mitten består av starka krigare där en sådan som Lantto kan skapa farligheter mot vilket allsvenskt motstånd som helst.
Det är helt enkelt ett gediget allsvenskt lag numera och man leds av Pelle Olsson som mer än någon annan kan göra underverk med små medel i allsvenskan.
Gefle gynnas även av att ingen tycker det är kul att möta dom vilket medvetet eller omedevetet gör att många går ner sig de där få procenten som gör sådan enorm skillnad på den här nivån.
Iår kommer de dock inte få många tips som jumbo/nästjumbo förutom från anti, och en viktig fråga är ju faktiskt hur de hanterar det? Det kanske slutar med att de just hamnar där anti tror?

12.Mjällby AIF 49 (13-12-12-12)
Maif känns mycket svårtippat iår, man har haft en del ruljans i truppen och har en del inlånat som visserligen måste prestera i Mjällby för att få förtroende när de återvänder/om de ska säljas vidare men som samtidigt kanske inte brinner lika mycket för märket på bröstet.
Våra tips skiljer sig inte mycket åt men vi är alla övertygade om att de hamnar på nedre halvan och får slåss för att undvika den förhatliga kvalplatsen.
Man har en rutinerad keeper i Asper, ett mittlås av bra allsvensk klass i Bagarn Rosengren och Wikström, en anfallsbesättning som bör göra en del mål via Pär Ericsson, Ekenberg, Pode och Fejzullahu. Den lagdel man kan ställa lite frågor kring är mittfältet där det känns lite osäkert, det finns ingen riktig spelartyp som man kan luta sig mot riktigt ordentligt.
Det kan, om man sätter allt sluta betydligt högre för Maif men det kan även gå ännu sämre. Mycket svårtippat, att det hos de 13-14 första spelarna finns kvalité nog i grunden för en högre plats står klart men det ska fungera så på planen med och det känner jag inte att det finns någon säkerhet bakom.

11.IFK Norrköping 40 (10-11-10-9)
Jag tycker det är en glippa kvalitetsmässigt mellan de lag som redan nämnts och sedan när vi här börjar med Peking. Det känns som ett av de "osynliga streck" som ofta kommer in i en tabell under en säsong.
Peking tippas klara sig kvar av oss alla och det med hyfsad marginal, sämst placering är 11a och det får de av vår Pekingexpert Anti, något säger det.
De har ett hyfsat lag men visade samtidigt ifjol upp en ojämnhet som gör att man inte riktigt vet hur det ska gå, dessutom sägs det ju vara en del problem med arenan etc pengamässigt.
Nåja, man har ett lagbygge som inte kommer utmana om några europaplatser och inte slåss i botten, man är ett lag för det som vi kan kalla "nedre mitten".

10. Örebro SK 40 (11-9-9-11)
Ösk skulle ju utmana på allvar ifjol efter ett starkt 2010 men icke, de låg riktigt pyrt till ett tag men redde ut den stormen iaf. Dock har man tappat spelare som Bedoya, Gerzic, Alvbåge etc och det känns föga säkert i Kronblomland för tillfället. Det har ju dessutom kommit ut uppgifter om att det är rörigt i klubben som sådan med för många som vill bestämma osv.
På planen återstår dock ändå en stomme som bör räcka för att inte dras in i någon direkt bottenstrid men man får verkligen passa sig, för som det verkar behövs det inte mycket för att det ska braka åt skogen.
Man har ju även värvat Grahn från Mjällby och vad den mannen kan göra vet vi alla... Det är inte någon man bör lite alltför mycket på med den historian han bär med sig.
Det känns som att ÖSK består av en trupp med helt okej allsvenska spelare rakt över men ingen som sticker ut spelmässigt och kan bära laget på sina axlar när det behövs. Sådant brukar straffa sig.
Ösk kan bli lite vad som helst denna säsong men troligen hamnar man här kring 10e platsen.

9.Djurgårdens IF 39 (8-6-11-14)
Okej, här spretar tipsen. Från antis 6e plats till mitt eget kvaltips.
Visst har DIF värvat en del men vad som verkar glömmas bort i kommentarer man läst från försäsongen så tog ju DIF knappt en enda pinne ifjol utan Mattias Jonsson på plan under åtminstone en del av matcherna och nu har han lagt av. Så bra har man inte värvat att det har ersatts.
DIf kan givetvis skrälla då man värvat en del spelare de flesta av oss fotbollstokar inte har järnkoll på men då ska de sett till vad de kommer ifrån öka sin kapacitet något enormt direkt för att det ska bli så och det har jag extremt svårt att se hur de ska lyckas med.
Detta är även sista året DIF spelar hemma på Stadion vilket lär märkas i publiktillströmningen, bl.a. har man ju redan i säsongskortstiderna fått utöka klacksektionen och det ökade stödet kan säkert ge en och annan extra pinne, men jag har personligen svårt att se hur de ska nå höjder som Reines och Antis tips. Eller vet de månne något speciellt?

8.Gais 29 (7-8-7-7)
Här var vi tämligen överrens om att gais blir ett mittenlag iår. Man kan dock komma att inleda starkt, speciellt om nu Celik ansluter mer än på träningarna. Med Bassombeng-Celik-Wanderson-Ijeh framåt kommer det skapas lägen sanna mina ord. Många tycker att Ijeh inte visade något i Syrianska som talar för att han kan göra något vettigt i gais. Vad dessa glömmer är att Syrianskas spel i allsvenskan inte alls passar en spelartyp som Ijeh som ska vara enbart i straffområdet och peta in bollarna. I ett tillbakapressat lag som Syrianska passar han därmed inte alls.
Gais kommer dock under iaf våren ha Wanderson i laget som kommer servera Ijeh bollen på fötterna många gånger och att just peta dit den är något han har kvar Ijeh P (som hans rapnamn är, jo han har faktiskt ett sådant).
Man har även värvat smart i Aubynn som numera är bäst som defensiv mittfältare och det är just det defensiva som varit svagheten hos gais innan och även om Aubynn inte ensam styr upp hela försvaret (för det krävs den där bra mittbacken man inte skaffat) men hans arbete på mitten kommer visa sig oerhört nyttigt för laget.
Vad som händer i sommar när Wanderson lämnar (för det måste han göra om inte klubben ska gå omkull) och Celik lämnar (om han nu ansluter) är en svårare fråga. Det bör dock finnas tillräckligt med kvalité för att hålla en mittenplacering då. I början av säsongen bör man dock plocka mångfalt fler poäng som en säkerhet inför avslutning.

7.BK Häcken 27 (6-7-8-6)
Häcken smyger med säsong efter säsong och trivs nog på sätt och vis i skuggan av Blåvitt och Gais i Göteborg. Även om de nu hävdar att Hisingen inte är Göteborg.
Man har ett lag som inte riktigt kommer klara att utmana de allra bästa över en hel säsong men som kan slå vilket lag som helst såväl hemma som borta när som helst. Man kommer plocka många poäng på sin Rambergsvall som visserligen ska byggas om men som de har tillgång till fortfarande.
Det är den arena i allsvenskan nu som minst antal lag trivs på, det är en styrka för klubben även om arenan i sig är sunkig.
Laget kan hamna högre än tipsen här tror jag men samtidigt, vilket av lagen ovanför ska man lyckas passera? Det känns lite som att Häcken ligger på sin maximala nivå just nu, samtidigt känns de lite som Ellos och Kalmar för ett gäng år sedan innan de vann...
Frågan är ju även om Drugge kommer göra en Ranegié? Dvs lämna storebror blåvitt och göra succé i Häcken?

6.Kalmar FF 27 (9-5-5-8)
Okej, ärade medtippare, vad är det vi ser som gör Kalmar till ett lag för övre halvan egentligen? Jag tror faktiskt vi alla tippar lite med deras senaste års placering i åtanke och inte riktigt kollat in deras nuvarande trupp.
Man har egentligen inte fått in speciellt mycket som ska lyfta dom medan stommen bara blivit ett år äldre från deras redan höga ålder. Vad sker när/om Rydström börjar gå sönder allt oftare som äldre spelare ofta gör?
Man ska ju även ut i europa i form av cuptvåa (Hif som vann cupen spelar ju CLkval) och det lär slita på en rätt tunn trupp.
Nu har man kanske överdissat Kalmar men de har ju trots allt en del kvalité kanske främst i form av Djordjevic som håller (för)hög klass för allsvenskan men som valde Kalmar av familjeskäl. Den serbiske försvarsspelaren har ju förutom sina spelmässiga kvalitéer även grym rutin från Vm06, Clspel etc. En mycket bra värvning.
Man har även plockat in Sebastian Andersson från Ängelholm men han är oprövad på allsvensk nivå även om han höll hög klass i superettan ifjol.
Kalmar är helt enkelt rätt svårtippade iår. Nanne Bergstrand brukar dock ha järnkoll på vad han gör så vårt tips kanske sitter ändå.

5.AIK Solna 19 (5-4-6-4)
Man kan direkt se på tipsen att det blir ett "topp-fem gäng" i allsvenskan iår.
Aik har värvat en enda gubbe som verkligen känns som en tung förstärkning, Borges. Man hade sedan tidigare en grymt stark defensiv men efter att The Banguras lämnade en sämre offensiv där man nu hoppas att Borges ska bli den som får fart på laget.
Liksom DIF spelar Aik sista året på sin arena, i deras fall Råsunda. Man brukar kunna få ett enormt tryck därinne även vanligtvis men iår när det är sista året lär det bli ännu mer tryck vilket ger välbehövliga bonuspinnar.
Ifjol blev man tvåa men riktigt dit når man antagligen inte iår, dessutom ska man iår ut i europa och det brukar slita en hel del.
Nyckeln ligger för aiks del i att den extremt täta defensiven fortsätter vara tätare än ingvar kamprad och att Borges får fart på målskyttet och kan dra med sig någon mer i det offensiva liret. Det ryktas ju om att Goitom ska ansluta till sommaren och det vore sannerligen en förstärkning som de behöver. Stämmer det kan de mycket väl hamna högre upp än såhär förutsett att de får behålla resten av laget.

4.IF Elfsborg 18 (1-10-2-5)
Reines mästarlag!
Här spretar tipsen rätt rejält men jag kan faktiskt se logiken i alla tipsen.
Ellos har ny tränare, man har målvaktsproblem åtminstone i inledningen av serien och man har en centrallinje som inte direkt är några ungtuppar. Dessutom har man det eviga problemet med mittbackar som oftare är sönder än hela.
Man litar otroligt mycket till Anders Svensson men jag ser deras viktigaste spelare i Stefan Ishizaki som även han var sönder rätt mycket ifjol.
Framåt vilar allt målskytte på Lasse Nilsson som visserligen gör sina mål men inte känns som den forward som ett guldlag ska ha. David Elm har ju inte riktigt lyckats i Ellos och det är inte så konstigt då det inte direkt är targetspel de brukar köra.
Elfsborg har dock en bra trupp och bör givetvis enbart sett till kvalitén ta en topplacering även iår men det ska bli mycket intressant att se hur Lennartsson styr upp laget nu och hur man löser målvaktsfrågan i början av säsongen när man enbart har en orutinerad målis i nuläget.
Jag tror förövrigt mycket på nyförvärvet från Värnamo, Victor Claesson, det är en riktigt bra spelare som bör få förtroendet direkt.

3.IFK Göteborg 12 (3-3-3-3)
Här var vi sannerligen mer överrens än någonsin.
Blåvitt som storsatsat inför säsongen kommer bli gigantisk favorit hos de flesta men inte hos oss expert här på IK. Jag tror nämligen att arbetet med truppen bär frukt först nästa säsong. Denna säsong är topp-tre och en bra cupinsats vad som kan krävas.
Ska vi gå på träningsmatcherna är det inte helt klart hur laget kommer formeras, men tränare Stahre har sannerligen alternativ.
Spelarmässigt är det ju allsvenskans bästa trupp det verkar de flesta överrens om även om det ställs frågor för bredden i defensiven, dock ska det ju verkligen sitta där på planen med och den startsträckan tror jag blir för lång för att laget ska lyckas ta hem guldet redan iår.
Sedan går det inte att se förbi att försvaret är lite tunnt när det kommer till spelarna utanför startelvan, dessutom tvingas ju Dyrestam spela vänsterback vilket han absolut inte vill och frågan är hur sådant påverkar. Han kommer ju ge allt där men jag tror nog att Blåvitt jagar fler gubbar defensivt ännu.
Det kommer bli en bra säsong för blåvitt efter några års debacle men guldet når man inte än.

2,Malmö FF 11 (4-1-4-2)
Antis mästarlag!
MFF kom starkt under hösten när man hade ett intensivt spelschema med EL
Firma Larsson-Ranegié kommer nu få en hel säsong, om nu ingen flyttar ut, och kommer vara livsfarliga. Man har visserligen tappat sin gjutne ledare i Daniel Andersson men har ändå en trupp som bör utmana om guldet tycker jag.
Det är svårt att hitta svagheter i MFF 2012, det skulle möjligtvis vara detsamma som hos antagonisten blåvitt, dvs en något tunn backbesättning. Dock växte ju en sådan som Pontus Jansson ut till en gigant under hösten och den intensvia perioden med mängder med allsvenska och ELmatcher visade på en bred trupp och nu har alla ungdomarna blivit ett år äldre och fått rutin från bl.a. europaspel.
Sedan har även Norling fått en försäsong på sig att forma sitt MFF och det behövdes sannerligen, det är inte lätt att komma in mitt i en säsong och styra upp det så bra som han ändå gjorde ifjol men att få tid på sig att sätta sina idéer är väldigt viktigt för en tränare och det kommer visa sig denna säsong. Mff är helt klart en het guldkandidat, anti tror att de lyckas.

1.Helsingborgs IF 6 (2-2-1-1)
AH-FHs mästarlag!
HIf tappade en del tunga pjäser under sommaren men spelade ändå briljant under hösten och tog hem guldet i stor stil och har sedan dess inte tappat några spelare. Dessutom nämns man inte så ofta i snacket inför säsongen vilket sannerligen lär vara något man är glada för. Man får via det lite mer lugn&ro.
Man har värvat in bl.a. Atta som ska styra försvaret och han visade ju i aik att han är en mycket bra allsvensk mittback och det kommer säkerligen visa sig vara en mycket bra värvning.
Visserligen brukar man säga att det är nära på omöjligt att försvara ett guld i allsvenskan men jag tror HIf blir första lag sedan DIF gjorde det 02-03 som lyckas.
Man har kvar sina rutinerad rävar, kryddar det med lite spetsspelare och har även allsvenskans tveklöst bäste målvakt i Pär Hansson som lär få en biljett till sommarens em som tredjemålis.
IK tror helt att Svenska Mästarna 2012 heter Helsingborgs IF.






Kommentarer
Postat av: David i metropolen Oxelösund

Kul tips, vettigt och roligare när flera sammanställs till en gemensam lista. Håller med om att mitt kära peking kommer rätt långt ner i tabellen men ändå är en bra bit ifrån poängmässigt de lag som är under dem. Dessutom kommer ÖSK va efter eftersom jag är partisk!

2012-03-15 @ 10:15:43

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0