Hästen klara för kvalserien

Efter Vita Hästens storstilade serieseger i allettan södra har laget fått vila i ett par veckor i väntan på att få spela play off-matcher där en plats till kvalserien stod på spel. Att det blev lite vila innan dess gjorde laget väl, för man fick tillbaka en del skadade spelare, och en av dem gjorde ett väldigt viktigt mål i den avgörande matchen igår kväll.

Vita Hästen ställdes mot Enköping och man inledde med spel på bortaplan. Enköping, som var långt ifrån favoriter, stretade emot väl och bjöd upp till god kamp men Hästen vann ändå med 3-0, så man kan säga att det fanns två skillnader mellan lagen. Det första var effektiviteten och det andra var Alexander Berghs hundraprocentiga målvaktsspel.

Till gårdagens returmach i Norrköping var det vinna eller försvinna som gällde för Enköping, och det syntes verkligen. Vita Hästen var det spelförande laget, men ESK kämpade som djur och vägrade ge hemmalaget några jätteheta målchanser. De spelade stabilt i egen zon och Vita Hästen hade väldigt svårt att komma in ordentligt på mål. Första perioden slutade mållöst och även den andra såg ut att göra det ett tag. Mellanakten inleddes jämnt och det tog ganska lång tid innan något av lagen ens var nära att få till en målchans. Men halvvägs in i mittperioden kom äntligen det förlösande målet. Linus Näsström som gjorde sin andra match efter en axelskada cirklade runt i offensiv zon och kunde med både tur och skicklighet få in pucken i mål. 1-0 till Vita Hästen gav ett psykologiskt viktigt överläge och sett till resten av perioden var 2-0 ett närmare resultat än 1-1. Men det blev inga fler mål i andra perioden, så den föregående meningen var ganska onödig att skriva (således även onödig att läsa).

I den tredje och avslutande perioden dröjde det inte lika länge innan vi fick se mål. Efter ungefär fem minuter vann Hästen en tekning i offensiv zon och man spelade pucken bak mot Johan Pettersson, som ifrån blålinjen sköt in 2-0 bakom en skymd ESK-målvakt. Med tvåmålsöverläge kändes matchen ganska avgjord från läktarplats, och förmodligen trodde även spelarna det. Helt plötsligt började man nämligen slarva mer och mer, och vid samband med en backmiss så kunde Enköping kontra in reduceringspucken 2-1. Målet kom bara ett par minuter efter Vita Hästens senaste mål, så med mer än halva perioden kvar att spela var det match igen på allvar! Vita Hästen verkade lite nerviga till en början efter det insläppta målet och ESK skaffade sig ett par riktigt bra lägen att kvittera ställningen, men Alexander Bergh höll tätt och tillslut spelade även resten av laget upp sig igen så man klarade att hålla ställningen tiden ut.

Matchen slutade med andra ord 2-1 till Vita Hästen och därmed är man nu klara för kvalserien där man kommer ställas mot Asplöven, Karlskrona, Huddinge och Tingsryd och Troja från allsvenskan. De två främsta från den serien kommer att spela i allsvenskan 2011/2012!