Antis julkalender 2011 - del 23

När Axel hade fått ut sin första avlöning köpte han sig nya fina kläder och undertecknade ett hyreskontrakt på en fin tvårumslägenhet mitt i stan. Flyttfirman han hade fått jobb på hade mycket att göra varje dag, och även fast det var ett väldigt fysiskt krävande arbete så trivdes Axel bra med sitt nya leverne. För första gången någonsin tjänade han egna pengar, träffade folk och fick nya vänner. Men vartefter dagarna, månaderna och åren gick så fanns det hela tiden någonting som tyngde ner honom mer och mer. Det var någonting som fattades. Ett svart hål i själen som växte sig större för var sekund som gick. Ett hål som varken hans nya vänner eller pengar kunde täppa igen. Axel visste inte varför han kände som han gjorde, men under natten mot julafton, exakt tio år efter att han hade lämnat sin hemstad, kom han slutligen på vad han hela tiden egentligen hade vetat djupt inom sig. Han behövde se Elina igen. Han behövde fylla tomrummet som han hade lämnat bakom sig. Det viktigaste av dem alla, kärleken.

 

Även fast det var mitt i natten rusade Axel upp ur sin säng, slängde på sig sina kläder och tog med sig sina mest värdefulla ägodelar. Därefter sprang han ut ur sin lägenhet och begav sig iväg till en bonde som han hade lärt känna under åren. Axel bankade på hans dörr och efter en stund öppnade bonden dörren och frågade vad Axel ville mitt i natten. Axel berättade att han var tvungen att bege sig hem, till sitt riktiga hem, och att han behövde låna en av bondens hästar. Bonden litade fullt ut på Axel, som hade fått ett fint rykte omkring sig, så han sadlade en häst till Axel innan han gick in i sitt hus och la sig igen. Axel hoppade däremot upp på hästen och började den långa ritten hem.

 

Axel red oavbrutet och struntade i att hästen började krokna av utmattning. Han skulle hem, och han skulle göra det innan julaftonen var över. Så blev det också. Den resan som hade tagit honom över ett dygn att genomföra till fots klarade han på mindre än halva tiden, och väl hemma märkte han att allting såg ut precis som det hade gjort när han en gång lämnade det bakom sig. Det första han gjorde när han kommit in i staden var att rida förbi grevinnan Bryséns stora hus. Han plockade upp det gamla guldhalsbandet som han hade behållit under så många år och placerade det på dörrtrappan tillsammans med ett brev som han hade skrivit för flera år sedan. Därefter red Axel ner mot den stora julmarknaden där han band fast hästen och tog sig en nostalgisk promenad på kungsgatan medan han funderade över vad han skulle säga till Elina, vad han skulle göra.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0