Om fotbollens inneboende styrka.

Det finns flertal fler mer "romantiska" filmer på nätet om kärleken till fotbollen, om vad den betyder för människor runtom i världen, det finns säkerligen vackrare bilder att visa upp, det finns mindre hjältestinna filmer men jag fastnade för ett citat ur denna film "You replaced the bombs with balls".
Just denna filmen handlar om att ge bort bollar till barn i afrika.

Dock är det tveklöst så att att en liknande film hade kunnat göras med barn i asien, sydamerikas fattigare platser och även i europa för den delen.
Fotbollen som glädjeämne, fotbollen som barriärbrytare. Idrott i stort har den egenskapen att det för människor närmare varandra, det finns något gemensamt att enas kring, vissa idrotter mer än andra.
Det finns mängder med idrotter i världen men efter löpning är fotbollen den största som alla kan utöva, allt som behövs är en läderkula, en plastboll, en tennisboll, ett par ihoprullade strumpor, en tomburk etc. Du behöver inget annat, har du bara något som ens kan liknas vid en boll kan du spela. Du behöver inga gröna planer, du behöver inte något mer än en boll eller "boll". Sedan kommer det ALLTID någon/några och lirar med dig. Oavsett plats, oavsett tid med nästan.

Fotbollen är helt enkelt oslagbart som verktyg för att få in människor i en gemenskap med övriga världen. Det är fotbollsvm om en dryg månad, inget annat inom idrottsvärlden kommer dra lika mycket åskådare som vm-finalen. Ingen annan turnering kommer engagera fler människor, oavsett om deras land är med eller inte.
Det är en del av det hela, när världens bästa samlas och gör upp inför hela världens ögon, från amazonas djupa djungler till japans skyskrapor.
Vi kommer återigen få uppleva glada tutande bilar på även Götets gator när något land vunnit som har invånare i exil här.
Vi kommer veta att när vi sätter oss i soffan och tittar på öppningsmatchen så gör hundratals miljoner, ja miljarder andra detsamma i exakt det ögonblicket, allt för att se samma som oss själva, det är en oerhörd styrka i det.

Fotbollen är inte bara vm eller fattiga barn i afrika, det är även den där lilla gräsplätten i den svenska villaidyllen där Von Platens grabb lirar boll medan gåslevern görs iordning inför middagen i huset, både Von Platen och barnen i videon ovan har samma dröm i samma ögonblick de ska avgöra vm-finalen när de blir stora. De ska stå på de stora arenorna och jubla. Det finns inget annat som förenar dessa två om de träffas, men ge de en boll och de har omedelbart något att enas kring.

Jag har egna erfarenheter av det där, dels har vi spelat fotboll med nyanlända invandrare som inte kan ett ord svenska för att få dom att komma in i gänget, det lärdes in mer på fotbollsplanen än i klassrummet precis i början där, det vågar jag lova. Fotbollen är ett världsomspännande språk på det sättet.
När jag var liten var vi på semester och på campingen vi bodde fanns barn från hela europa och säkerligen andra delar med, vi kunde inte prata med varandra, men en tysk hade en boll och med ens var vi alla vänner tack vare bollen.

 Här spelas det fotboll vid Israels gräns mot Palestina.



Det finns inget annat i världen som har den inneboende styrkan att kunna binda samman människor som fotbollen, det finns mängder med andra idrotter, det finns mängder med politiska åtgärder men inget kan få människor att enas kring en sak som fotbollen. Den är störst helt enkelt vad man säger och gör så kvarstår det faktumet, inget annat kan binda samman människor från alla världens länder på samma sätt.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0