Målkamera eller inte målkamera, det är frågan

Vi lever i ett tekniksamhälle där allting ska vara digitalt. Arbeten ska skötas av robotar, individer ska övervakas av kameror eller avlyssning. Om man inte har den senaste teknikprylen så anses man som en omodern människa.

Men detta inlägg ska bara handla om kameror. Närmare bestämt målkameror. Vi som såg Tyskland - England förra veckan bevittnade ett bortdömt mål. Vi som såg matchen tittade på varandra med öppna munnar och uppspärrade ögon och flämtade fram "men...men...men. Vad ...gör domaren. Han dömmer inte mål". Och vi tv-tittare hade rätt att bli förvånade när domaren inte blåste mål. För vad var det vi såg som inte domaren såg? Jo, en boll som var en halvmeter innanför mållinjen. Ribba in. Men målet blev bortdömt. Varför det? Jo, skottet kom en bra bit utanför straffområdet och på så sätt hann varken linje- eller huvuddomaren fram till målet och från deras vinkel utanför straffområdet så var inte bollen över mållinjen. Gjorde domaren rätt i att döma bort målet, kan man fråga sig. Vi som såg reprisbilderna tycker givetvis att han dömde fel. Just det, vi som så REPRISBILDERNA. ´

Det är detta som skiljer oss tv-tittare med domaren. Domaren har högst 1 sekund på sig att göra en, vad han anser, korrekt bedömning i en situation. I denna situation gjorde han bedömningen att det inte var mål och det kan man tycka vad man vill om. Analys-Anders i TV4 kan rita hur mycket han vill och skrika ut att det borde ha varit mål. Ja, jag håller med honom. Det BORDE ha varit mål, men nu blev det inte det. 

Och det är här målkamerorna kommer in i bilden.

Detta är inte det första målet i fotbollshistorien som blir bortdömt. Det finns en anledning till varför det blir fler bortdömda mål i fotboll än låt säga hockey. Inne i hockeymålet sitter en lite sak som kallas för en kamera. Den ger ifrån sig bilder till en monitor utanför rinken, dit domaren kan då och kontrollera om han är osäker på om pucken är över mållinjen. Just denna lilla finurliga uppfinning hjälper domaren något makalöst och han får se samma bilder vi åskådare får se och därmed kan han göra en korrekt bedömning.

Men sådana små finurligheter finns inte inom fotbollen. FIFA verkar inte vilja hjälpa domarna att göra korrekta bedömningar. De verkar istället vilja att domarna ska få utstå en massa spott och spä från spelare och publik. Och det är ju inte så att förbundet inte vet om det här. De vet i allra högsta grad om det, men de gör ingenting. Det är just det som är det största mysteriet. Men det kanske är så oerhört dyrt att sätta upp en liten kamera inne i målet. Just en sådan kamera kan ju bidra till ekonomisk kris i förbundet. Hujedamej.

Men om nu FIFA anser att målkameror är för dyra (vilket jag i och för sig inte tror) så finns ju andra alternativ. Varför inte följa bandyns exempel med måldomare? Man sätter en domare längs med vardera korlinje och låta hom stå eller sitta där hela matchen, som en mänsklig målkamera.

Jag skrev i början att vi lever i ett tekniksamhälle. Och visst ska man utnyttja den nya tekniken, annars så vore det dårskap. Men kanske är det så att tekniksamhället inte har hunnit ifatt fotbollen. Eller vid närmare eftertanke...det kanske är tvärtom.

/DV


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0