Antis Norrlandsresa

För ett par veckor sedan var jag - ANTI - och resten av familjen på semester i  Näsåker uppe i Norrland. Efter hemkomsten har jag varit ute och utfört diverse sysslor i princip varje dag, så det här inlägget har därmed dröjt ett tag. Man kan undra hur man ska hinna med allting i framtiden när man förhoppningsvis får jobb och liknande. Det kommer nog bli svettigt... och inte bara på grund av sommarvärmen!

Hur kommer det sig då att vi begav oss till Näsåker och inte någon annan världsmetropol? Oslo hade exempelvis varit närmare. Jo, vi åkte dit för att hälsa på min faster, för att se hur hon har det där uppe. Tidigare är det hon som har åkt ner till Norrköping, men nu var det alltså hög tid för oss att färdas upp till landet där nästan alla äger en skoter. Den första dagen på semestern bestod mest i att sitta i bilen och svettas medan vi långsamt färdades längre och längre norrut (tack gode Gud för att vi inte skulle till Kiruna). Naturligtvis blev det också en del små pauser på vägen där vi fikade och käkade mat. Själva lunchen förtärdes förövrigt på Tönnebro värdshus där de hade en Frasses Hamburgare-restaurang. Det smakade mycket bra och ett stort plus var också att man fick dricka hur mycket man ville till skrovmålet (som menyn hette).


Bra matställe!


Ibland finns det saker att titta på vid sidan av vägen!


Höga berg och djupa dalar!

Framåt kvällen kom vi äntligen fram till slutdestinationen och där stannade vi fyra dagar. Det var en trevlig liten vecka där vi, bortsett från att prata om gamla minnen, gjorde en liten rundvandring i samhället, kollade in den vackra naturen och begrundade några av de cirka 2 300 hällristningarna som finns nere vid Nämforsen. Näsåker är i och med dessa ett av norra Europas största hällristningsområden. Bortsett från detta besökte vi också hällristningsmuseet och vi fick även ett litet "studiebesök" på vattenkraftverket. Mycket intressanta grejer. Självklart hann vi också med att ta oss ett bad! Det var nog ett av de kallare badvatten jag badat i, men som tur var blev jag åtminstone inte angripen av någon hungrig gädda.


Fin utsikt över Nämforsen!


Hällristningsmuseet!


Några hällristningar!


Vattenkraftverket!

När vi begav oss hemåt tog vi en liten annorlunda väg än när vi åkte upp till Norrland, för farsan ville nämligen gå in på Ådalens Veteranbilmuseum som ligger vid den mer eller mindre berömda Sandöbron i närheten av Härnösand. Det var inte ett överdrivet stort museum sett till ytan, men de hade lyckats trycka in en massa fina bilar, så det var helt klart värt att gå in. Bortsett från alla bilar fanns det också en del gamla motorcyklar och en massa antika dockor som också var värda en titt.


Ådalens Veteranbilmuseum!


En av många fina bilar!


Några av alla dockorna!


Ett monument över Ådalshändelserna 1931.

Efter besöket på bilmuseet var det tänkt att vi skulle till Härnösand för att käka, men som av en slump såg vi dessförinnan en skylt som ledde till Hemsö fästning. Vi följde den och hamnade ganska snart vid en mindre färja som förde oss och en hel del andra över vattnet till Hemsön. Väl där fick vi följa en mindre grusväg kors och tvärs innan vi slutligen kom fram till själva fästningen. Vi fick följa med  på en guidad rundtur och se hur stora delar av anläggningen ser ut, in i ett av de stora kanontornen och in i den underjordiska basen som är byggt för att kunna stå emot kärnvapenanfall. Anläggningen ska klara av att rymma 320 man och när fästningen fortfarande var aktiv fanns det material så att man vid ett krig skulle klara av att vara självförsörjande i nästan tre månader. Det finns sovsalar, kraftverk, matsalar, badrum, sjukhus, kök, verkstäder, radarrum. Allt man kan tänkas behöva med andra ord, till och med en liten kiosk där man kunde inhandla vuxentidningar!


Färjan över till andra sidan...


Ett kanontorn!


Utsikt från berget!


På väg ner i underjorden!

När rundvandringen var avslutad tog vi oss tillbaka till bilen och sedermera tillbaka till båden, som i sin tur förde oss tillbaka till fastlandet. Nästa hållplats blev i alla fall Härnösand där vi käkade lite mat och gick runt lite. Därefter började den riktiga färden hem. Precis som när vi åkte upp varade färden i många timmar, men som tur var började solen gå ner ganska snabbt, så man slapp den extrema värmen. Efter att ha tagit några små pauser, kört förbi två präktiga älgar som stod tätt intill vägen, och sett en räv springa över vägen så kom vi äntligen hem... och då var det dags att lägga sig.


Fin utsikt från den stora bron i Härnösand!


Ett pampigt hus i Härnösand!


Även på hemvägen fanns det saker att se vid sidan av vägen...

MÅNGA FLER BILDER FINNS PÅ LÄNKARNA NEDAN!!!!
http://antep.se/fotovisa.php?id=193 (Näsåker, Härnösand och lite blandat)
http://antep.se/fotovisa.php?id=194 (Bilmuseum vid Ådalen)
http://antep.se/fotovisa.php?id=195 (Hemsö fästning)


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0