Intervju inför kyrkovalet.

Inför stundande kyrkoval gör vi en intervju med vår kyrkopolitiskt sakkunnige Första Halvan om valet.

Hur gick förra kyrkovalet?
Svar: De som fick flest röster av dem som gick och röstade vann valet och fick således bestämma i kyrkomötet. Det var således ett val som vanns av de rättmätiga vinnarna i ett helt korrekt utlyst och genomfört val.

 

Vad är det egentligen kyrkomötet som man väljer till beslutar om?
Svar: Det är det beslutande organet inom de frågor som rör den svenska kyrkan och dess medlemmar, det vill säga alla oss som har rösträtt i valet. De beslut som tas där gäller sedan inom Svenska Kyrkans alla avdelningar. Ett Kyrkomöte kan dock fatta nya beslut senare som ändrar tidigare beslut precis som regeringen kan fatta nya beslut som ändrar äldre beslut.

 

Är det samma blockindelningar inom kyrkopolitiken som den vanliga?
Svar: Det finns så många andra partier som bara ställer upp i kyrkovalet så det gör det väl egentligen inte även om givetvis de vanliga blocken lär samarbeta bättre med varandra än över blockgränserna även inom kyrkliga frågor. Så både ja och nej således.

 

Det finns ju några partier i kyrkovalen som saknar motsvarighet inom den vanliga politiken, vad är det för ena?
Svar: Det är partier som bara har en kyrklig agenda och därför inte känner sig manade att ställa upp i de övriga valen som finns. På det sättet är man de lika mycket enfrågespartier som exempelvis piratpartiet men det är nog lite ”finare” att vara enfrågesparti inom kyrkan så att säga. Och nej, ALLA är inte tokiga religiösa fanatiker även om de också finns.

 

Hur skiljer sig de stora vanliga partierna inom kyrkovalet jämfört med vanlig politik?
Svar: Tja, i grund och botten finns det ju samma tanke som i ”vanlig politik”. Dock har de som röstas fram här just kyrkan som hjärtefråga och ofta bara den vilket gör att det blir mer nischade individer som kommer fram här.
 Partierna som sådana kan sägas synas i sömmarna detta val när det bl.a. gäller frågan om kyrkobyggnader ska säljas. Då kan man om man kan sin politik se vilka block det är.

 

Är ett kristet utseende viktigt för att bli vald?
Svar: Ja självklart.

 

Vilket parti är mest kristet?
Svar: Mest kristet är en diffus fråga…Men det finns ju rent kyrkliga partier som bara ställer upp i dessa valen så något av dom, eftersom IK skapar opinon och därmed med ett konkret svar på denna fråga skulle avgöra valet väljer vi att inte säga något enskilt parti.

 

Finns det några okristliga partier i kyrkovalet?
Svar: Det gör det alltid. Vilka? Det säger vi ej av samma anledning som frågan ovan. Men ett parti med Måd är ALLTID okristiligt, vidrigt och allt vad det heter.

 

Vilka frågor tror du blir avgörande för valets utgång?
Svar: Frågan om kyrkobyggnaderna ska kunna säljas och gardellfolkets rättigheter som vanligt… Dock är frågan om att ersätta nattvarden med fish&chips och cola en svår nöt med som kan fälla avgörandet och den kommer få många till valurnorna.

 

De flesta av de stora partierna satsar inte alls lika hårt på kyrkovalet som andra val, vad beror det på?
Svar: De har fullt upp med att fixa inför det riktiga valet… Sedan är det inte så vettigt rent politikerkarriärmässigt att göra karriär inom kyrkpolitik.

 

Vet folk om att det är kyrkoval överhuvudtaget?
Svar: Vet man inte det har man inte hängt med alls i media eller framförallt inte tagit sitt ansvar som medborgare i Sverige. Är du medborgare i Sverige, med i kyrkan (som de flesta är eftersom vi är för lata för att gå ur) , och över 16år så du får rösta då SKA du rösta, att ha rösträtt men inte utnyttja den är skandal.

 

Vissa menar att kyrkovalet handlar om äktenskapet, mångkulturen och den profetiska rösten. Hur skulle du vilja kommentera de frågorna?
Svar: äktenskapet, ja det handlar det ju om, träffar man en trevlig dam som säger ja när man friar får man gifta sig så det är la inte så mycket å tjafsa om. Mångkulturen? Tja skolavslutningar etc har alltid hållits i kyrkan och ska så förbli av rent traditionsmässiga orsaker.
Den profetiska rösten är ju Anti och den vet vi hur den låter….

 

Hur skulle man kunna göra för att få upp valdeltagandet?
Svar: Man lägger valet på en dag så alla får ledigt med fullt betalt mot att de går och röstar.

 

Borde kyrkan diskutera djupare teologiska frågor?
Svar: Ja, alltid, allt ska ALLTID granskas. T.ex. Finns det fish&chips i himlen? Åt Jesus fish&Chips som sista måltid?

 

Vilka djupare teologiska frågor har mest debatterats inför årets val?
Svar: Inga.

 

Borde Paddan ställa upp i kyrkovalet?
Svar: Det gör han väl? Han är väl IK:s representant? Iaf är det hans namn vi skrivit upp.

 

Kan man rösta på Hattarna eller Mössorna i kyrkovalet?
Svar: Tyvärr inte, det är enligt ansvariga för att mössorna hade tagit en överlägsen seger och inte givit de övriga någon som helst chans.

 

Borde svenska kyrkan ändra rikting till en mer calvinistisk inrikting snarare än det lutherska? Tror du en sådan debatt kan komma att uppstå under mandatperioden och var står i så fall partierna?
Svar: Nä och jag tror inte debatten kommer heller. Iom frågan inaktualitet har inte partierna velat ge någon kommentar på min fråga vart det står i frågan.

 

Hur ser du på kopplingen mellan svenska kyrkan och melodifestivalen?
Svar Anordnar inte Svenska Kyrkan melodifestivalen? Det är ju ett jävla massa tjöt om ”himmelskt” ”angels” ”heaven” ”Carola” etc under melodifestivalen så nog är kyrkan med på ett hörn där.

 

Frågan om samkönade äktenskap verkar aktuell, hur står partierna och hur stort avgörande kommer frågan få i valet?
Svar: Frågan är stor och de icke så konservativa är för samkönade äktenskap medan de som värnar om traditionerna på ett annat sätt som de säger är emot. Återigen vill jag påpeka att säger jag ett parti här på båda sidor får de ALLA röster från folk som står för endera åsikten iom IKs opionsbildanden styrka.

 

Detsamma gäller läroplanerna till söndagsskolorna, kommentar till det?
Svar: Det är för jävligt att söndagsskolorna inte är obligatoriska, inte kyrkmässiga sådana då men sådana där ungarna lär sig glo på fotboll,speedway och äta fish&chips…

 

Finns det något parti som verkar för återinförandet av prästcelibat?
Svar: Ja, IK-partiet. Inga andra.

 

Det ryktas att valdeltagandet bland landets stekare kommer bli ovanligt högt, kommentar?
Svar: Det steker liksom, håret är inbakat det är fint väder, det är ostron, det är champagne det är sommar…

 

Hur anser du att kyrkopolitiken utvecklats sedan kyrkan inte längre är en del av staten?
Svar: Till det sämre, allt ska ägas och drivas av staten. ALLT!

 

Gillar du fish n chips?
Svar: ALLA människor med något vett i kroppen ÄLSKAR fish&chips, det är den viktigaste frågan i ALLA val att införa det som enda maträtt.

 

Är det kristet att gilla fish n chips?
Svar: Det är något alla gillar så nej, det är en allmän önskan.

 

Finns det något parti som vill införa fish n chips som nattvardsmat?
Svar: Ja, IK-partiet verkar stenhårt för detta!! RÖSTA PÅ OSS!!!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0