Supporterintervju, FH.

Vi kommer nu publicera supporterinterjuer med FH,AH och Deve(när han nu hinner klart). Först ut är FH-blåvitt.

1.Hur kommer det sig att du valde att stötta just ditt favoritlag? Vad "föll" du för hos dom så att säga?
Vad faller man för? Jag minns att jag var på en match på Ullevi när det var fritt inträde för mödrar med barn för att det var mors dag, men jag fastnade totalt under ett derby mot Gais 1992 på Gamla Ullevi när vi vann med 2-1. Jag höll på blåvitt innan med, man föds ju till blåvitt allt annat är förlossningsskador. Dock var det denna afton som det verkligen tog fart, sedan dess har jag inte missat många hemmakamper...


2.Hur länge har du följt lag på ett aktivt sätt?
Aktivt är ju relativt, men från 1993 har jag åkt på bortaresor och inte missat många matcher totalt sett som spelats i Götet. Fram till 99 var jag även på så gott som alla bortaresorna, men det har sedan dess gått ner även om vissa resor görs varje år. Det är den sjuttonde säsongen som ordentligt aktiv iår således. Jag vill poängtera här att "aktivt sätt" varierar från supporter till supporter alla har inte möjligheten att följa sitt lag på ett sätt som möjliggör att de sätter "trettian" säsong på säsong!

3.Vad är det bästa respektive sämsta med att följa just ditt lag?
Det bästa är ju svårt att kringgå, vi har haft (och har börjat få igen, åtminstone litegrann) enorma framgångar. Vi får ofta spela i europacuperna och det är ju fortfarande så att IFK Göteborg är det lag i Europa som väcker mest respekt när man nämner laget för fans från andra länder. Sedan är det även just nu otroligt roligt med ny arena och ungdomssatsningen som är unik i norra europa.
Sämsta? Tja, det är ju en del lyxproblem vi har kanske som vi måhända bortser från här (som att marknad inte gör att vi har fått ut max av det enorma stöd för blåvitt som finns i landet). Dock är väl annars det sämsta, eller mest tröttsamma allt tjöt om medgångsfans. Alla lag har en dos medgångsfans när det går bra, för oss har det gått bra ofta, men vi hade det tungt från 98-04 egentligen och att ha varit med på den resan bevisar att man själv inte är medgångare iaf.


4.Vilket lag är roligast att möta?
Tuff fråga. Totalt sett om man räknar in vilken stämning etc det brukar bli så är ju Solna en hit. De hade jag ju som det hetaste mötet för oss. Men det är ju just "hett" roligast känns som en annan femma. Ofta beror det på vad matchen ifråga betyder, 2007 var ju Trelleborg otroligt roliga att möta... Om du kräver ETT enda lag som svar så säger jag väl Elfsborg just nu. Vi är båda topplag, vi har nya fräscha arenor och vi spelar verkligen fotboll.

5.Alla era lag har ju en nybyggd/kraftigt upprustad arena inför 2009. Vad betyder det för just ditt lag? Hur ser du på arenaboomen i Sverige som pågår?
Det betyder givetvis mycket, på Ullevi var det tomt när det var 25000 nu är det packat när det är 17500. Att arenan just är så pass liten gör att vi kommer ha mer folk  på de gråa vardagsmatcherna mot Ösk,Gefle, BP etc. Folk kommer inte lyckas få biljett till de större matcherna om de är sent ute  men de vill ändå gå och hänvisas således till de mindre matcherna.
För mig personligen är det en unik känsla att få vara med om att få byta arena, minns att det var 51år sen vi bytte arena permanent sist när vi snackar nybygge. Förra flytten 1992 till dåvarande Gamla Ullevi var ju till en förvisso upprustad men ändå redan befintlig arena. Dessutom går det inte att komma ifrån att det är en mäktig ljudkuliss som skapas därinne när vi spelar, enda minuset är att vi inte äger den själva, men man kan inte få allt.
Arenaboomen i landet är mycket bra, ströbesökarna kräver den komforten som de nya arenorna innebär och när man då kan bjuda på sådana publikfester på arenorna som Djurgårds och Öis matchen varit är det bara att hoppas att vi kan bygga vidare på det här. Malmö upplever ju samma sak, Borås hade publikboomen för några år sen (synd att de inte spelar fotboll där bara iom att de har plast), Det rör på sig i Kalmar, Norrköping har ju en rejält ombyggd park och Halmstad, Stockholmslagen, Solna är på gång.
Ett lika nödvändigt som underbart lyft för svensk fotboll.


6.Det bästa med 2009 beträffande att följa ditt lag blir?
När vi inför en fullsatt arena i sista omgången säkrar guldet efter att ha slagit Solna Aik med 6-0.

7.Svenska cupen har varit ett rejält sorgebarn, följer du ditt lag även i cupen? Vad ska göras för att rädda cupen?
Jag följer laget i de matcher som går hemma eller i närheten. Det var ju exempelvis en mardrömslottning att få Ersboda från Umeå borta två dar efter Bajen borta.
Cupen är otroligt rolig, varje spark är avgörande och cupmatcher bjuder ofta på en dramatik som vanliga seriematcher inte kan nå upp till. Jag verkligen älskar cupen.
Cupen kan räddas genom att man som nu försökt inför fasta speldagar, dock vänder jag mig sanslöst starkt mot att alla lag som vill inte får vara med. Jag köper direkt att elitlagen inte ska spela 14cupmatcher/år om man går hela vägen men låt de sämre lagen spela kvalomgångar först då. Se på FAcupen där är det åtminstone fyra-fem kvalomgångar och sedan två vanliga innan lagen från de två högsta serierna går in. Allt för att det ska vara en chans för de minsta lagen att få allsvenskt motstånd.
Fasta speldagar var steg 1 nu är det steg 2 med att få med ALLA lag som vill.



8.De flesta som följer ett elitlag håller även ofta på ett lag i de lägre serierna, gör du det och isf vilket är laget?
Jovars, man har ju sitt lokala gäng som man följde som knodd. I mitt fall således Gunnilse iom att det andra laget försvunnit idag.

9.Vilken är, av elitarenorna, den bästa respektive sämsta arenan du besökt?
Bäst får man nog säga att Gamla Ullevi är faktiskt, har förvisso inte besökt Malmös Nya men frågan gällde ju de arenor jag besökt.
Sämst är ju tveklöst Rambergsvallen och det inte för att vi förlorade där sist utan för att den saknar allt en arena ska ha egentligen samt har de förhatliga löparbanorna. Det saknas goda möjligheter för att handla samt för att gå på dass etc... ja, senast satt det ju folk i utrymningstrappor med, ingenting är bra där helt enkelt.


10.Rangordna de 3 bästa segrarna och de 3 värsta förlusterna du varit med om med ditt lag.
Förlusterna först kanske...
1.Bayern München hemma, clkvart 1995. Vi hade 0-0 med oss från första mötet och skulle enligt hela europas expertis bara slå ut Bayern, tyskarna fick sin målvakt utvisad och alla trodde på att vi skulle tokdominera. Istället gör Bayern både 1 och 2-0 innan vi repar upp oss till 2-2 men det var för sent och vi missade den bästa chansen vi någonsin haft att vinna Champions League. Många experter i europa trodde vi skulle kunnat gå hela vägen men här tog det stopp, bittert som fan än idag.

2.Basel borta, CLkval, 2008. Vi hade spelat 1-1 hemma vilket inte var något idelaresultat direkt men vi visste att vi kunde göra bra ifrån oss även nere i Basel, vi ledde två gånger om men när en viss domare (som sedan p.g.a. sin usla insats här stängdes av från domaryrket i europaspel) blåste straff för Basel var det kört. Vi hade allt, och hade en drömlottning i tredje kvalomgången som var ett sämre lag än Basel. Allt var upplagt för avancemang till gruppspelet. Så bitter var det länge sen man var. Vi hade ju väntat 11år på att få clkvala...

3.Kalmar FF hemma, 2002. Vi hade hela säsongen haft det tufft, nu hade Roger Gustafsson ryckt in igen för att rädda oss kvar, allt var klart för att klara oss kvar inför sista omgången, vi skulle bara slå redan klara Kalmar FF hemma. Ett KFF som var totalt avsågat i botten. Det gick inte alls utan efter 0-2 blev det kval istället. Vi var under denna match en stolpträff från Norrköping (de mötte Gif Sundsvall i Sundsvall) från att åka ur allsvenskan... Just efter slutsignalen kändes det som vi skulle åka ur...

Segrarna då.

1.VF hemma, 2002. Efter 1-1 i första kvalmatchen där vi t.o.m. hämtade upp underläge så var man redigt nervös för denna match. Vi visste allihop att det var en ödesmatch för hela klubben, skulle vi förlora hade vi åkt ur och fått det lika tufft som Peking hade det att gå upp igen. Matchen gällde nära på klubbens levnad. Vid denna tid var IFK ett stukat lag men tack vare den eviga hjälten Jonas Henrikssons båda mål hängde vi kvar. En seger som var den viktigaste jag varit med om.

2.Trelleborg hemma 2007. Efter 11års väntan var det äntligen över. Vi slog Trelleborg och guldet hade kommit hem. En känsla man kommer bära med sig resten av livet, på 90-talet var våra guld så givna, då skulle vi verkligen bara vinna men detta var en mer skrällartad grej och vi lyckades och det inför ett fullsatt Ullevi i fullständigt kaosväder.

3.Man.Utd hemma 1994. Vi vann med 3-1 och säkrade därmed gruppsegern i vår Champions League grupp bestående av oss,Man.utd,Barca och Galatasary... Fantastisk seger helt enkelt.

11.Vilka är Sveriges bästa fans om du inte får säga era egna?
Man måste ge Malmös fans en eloge här, de har de senaste åren haft ett lag som underpresterat å det grövsta men ändå växt klackmässigt och har ett hyfsat följe minst sagt. Dessutom hyfsat uppträdande också.


12.Vem är din favoritspelare i ditt lag under den tid du följt laget? Du ska alltså själv ha sett spelaren i aktion.
Svårt givetvis, det har ju funnits otroligt många spelare genom åren som blivit personliga favoriter. Men Mikael Martinsson måste nämnas, sicken kämpe, en sthlmskille som under en match skadade sig och fick hela gamla ullevi att, trots att spelet pågick, bara applådera när han rullades av förbi östra och norra läktaren in i spelargången. En spelare som ALDRIG gav upp, ingen som var med har heller glömt videon där han får sin grabb att säga "HATA AIK"... Det tordes bara vara Micke Martin och Stefan Rehn som är profeter både i Gbg och Sthlm...Att Martinsson sköt guldet till oss sista matchen 1994 på Malmö Stadion gör ju inte saken sämre.


13. Videogranskning vid tveksamma situationer? Din åsikt om det vid följande situationer: Mål? Straff? Farliga frisparkar? Offside?
Debatten har funnits innan och kommer nu igen, det verkar helt enkelt vara en av dessa debatter som dyker upp med några års mellanrum. Min åsikt?
Vid mål? Ja, om det går fort och inte blir som i hockey där det tar tiotals minuter ibland för att få reda på fakta.
Vid straff? Nej,däremot borde alla fyra domarna kunna snabbkonferera via headseten och sedan ta ett beslut snabbare. Det heter la inte domarTEAM för intet?
Farliga frisparkar? Nej.
Offisde? Nej.
Vi måste bevara en del av charmen med att det blir fel ibland.


14.Vem i ditt lag slår igenom iår?
Tobias Sana, om han får en mer central roll ibland med, kommer slå igenom även på kanten men som central mittfältare då jävlar.

15.Ta ut en drömelva med spelare som du sett från ditt eget lag genom tiderna.
Jag väljer det klassiska spelsystemet 4-4-2.
Thomas Ravelli-Pontus Kåmark-Joachim Björklund-Magnus Erlingmark-Magnus "ölme" Johansson-Håkan Mild-Stefan Rehn-Niclas Alexandersson-Jesper Blomqvist-Johnny Ekström-Marcus Berg.

Självklart är tränaren Roger Gustafsson.
Vissa kanske uppmärksammar att Jeppe får plats trots sin "judas"-stämpel men han var gigantiskt bra när han var hos oss.


16.Om du fick välja en drömvärvning till ditt lag, en fullt realistisk sådan, vem värvas då?
Nu tycker jag det känns fel att såga nuvarande spelartrupp men jag hade gärna sett att man behållit Jonas Wallerstedt inför iår. Annars finns det ingen realistisk värvning jag saknar direkt. Jag hade väl inte gråtit om Marcus Berg vände hem nu men det är ju föga realistiskt.

17.Det talas ofta om allsvenskans usla kvalité, är det även din åsikt att vår elitfotboll är så dålig som det sägs i jämförelse med övriga europa? Vad kan isf göras för att förbättra densamma?
Tja, vad ska man säga. Det vore ju direkt befängt att sitta här och försöka få folk att tro att allsvenskan är i klass med toppligorna i europa eller ens med mellanligorna.
Dock tycker jag vi ifjol visade med dåvarande lag i europa att vi inte är så långt efter som vissa vill göra gällande, ja vi är gigantiskt långt efter de stora ligorna men likväl, blåvitt var en domarmiss från att ta sig till Champions League, Kalmar pressade Feyenoord t.ex. Säsongen innan var det TRE svenska lag i uefacupens gruppspel. Det går framåt sakta men säkert.
Dock är det synd att det är just Kalmar som ska CLkvala iår, de har tappat för många gubbar och kommer sänka hela landet ranking genom att åka ur tidigt.
Vad man kan göra? Tja, det går ju inte att komma ifrån att det gäller att ha ett par,tre lag som dominerar och på det sättet kan knyta till sig övriga lags toppspelare såsom blåvitt hade det på 80 och 90-talet. Sedan måste man givetvis ändra skattereglerna så vi kan behålla de spelare som idag sticker till Danmark och Norge. Att spelare sticker dit är pinsamt för svensk fotboll (undantaget dock FCK då det är en storklubb på många andra plan med, de kan matcha många europeiska storklubbar lönemässigt).


18.Gefle är förvisso med i allsvenskan, men vad ska till för att norrlandsfönstret ska öppnas på allvar? Finns ju en del gäng, Sundsvallslagen, Umeå, Luleå, Kiruna...
Den eviga frågan, norrlandsfönstret. Problemet är väl egentligen att det är många lag däruppe även om avstånden är gigantiska. Jag förespråkar det förvisso inte egentligen men jag är rätt övertygad om att om Norrland bara haft ett lag så hade det laget varit etablerat i allsvenskan för länge sedan. Minns att Umeå var uppe och vände, Giffarna var uppe så sent som ifjol och IFK Sundsvall etc har också varit uppe i allsvenskan.
Dock kan det ju vara just de långa avstånden som spelar in, vi minns alla reportaget i sporten 1991 när Kiruna kvalspelade mot Trelleborg FF i kvalallsvenskan, en serie där Kiruna tyvärr blev sist. AH lär veta mer i ämnet gais mötte ju Kiruna då. Men att som Kiruna då fick göra till Trelleborg åka gigantiska 188,2 mil ENKEL väg för en match är nära på omöjligt att få ihop i längden. Tänk då på att de ska göra nära på lika långa resor till Malmö, Helsingborg etc. Den KORTASTE resan de hade i den kvalserien var ju till Sundsvall dit det var 86mil, näst närmast var Stockholm med 123mil.
Det går givetvis att flyga varje gång och det är ju ett krav och Kiruna som exempel är ett extremfall men likväl. Avstånden är stora, för stora? Det blir främst i superettan enorma kostnader och små intäkter varvid det blir för svårt redan där.
Givetvis har Gif Sundsvall störst chans att hänga kvar om de går upp, men Umeå hade kunnat bli något om de klarat av Ljungskile i kvalet 1996. Kort sagt ser det just nu ut som norrlandsfönstret förblir stängt lääänge iaf om vi menar att ett lag ska etablera sig i allsvenskan, Giffarna lär la kunna pendla men inte mer. Men sedan är det ju alltid så, en gyllene generation som klubben får behålla några år och vips kan de ha etablerat sig.


19.Ta ut din allsvenska drömelva av spelare som nu återfinns där(och i superettan om någon därifrån tar en plats), kommentera gärna laget med. Valfritt spelsystem.
Kim Christensen(IFK Gbg)-Adam Johansson(IFK Gbg)-Teddy Lucic(Elfsborg)-Ragnar Sigurdsson(IFK Gbg)-Erik Lund(IFK Gbg)-Anders Svensson(Elfsborg)-Stefan Ishizaki(Elfsborg)-Rasmus Elm(Kalmar)-Tobias Hysén(IFK Gbg)-Marcus Allbäck(Örgryte)-Henrik Larsson(Helsingborg IF). 4-4-2 således.

kommentar: Försvarsmässigt är IFK Gbg individuellt Sveriges bästa lag. Teddy Lucic är ingen människa jag gillar efter hans bosman och gnagetflytt på 90-talet men han är en landslagsmässig mittback och tar en plats här. Mittfältet har en uppsättning spelare som innebär att Anders Svensson får ett tung defensivt ansvar, något han visat att han klarar av galant i Elfsborg och landslaget så det blir bra. Offensiven på mitt känns sanslöst stark. Kantspelet med Ishizaki och Hysén och Elm i mitten borgar för många bra anfall och fina inlägg till en tänkbar landslagduo på topp. Allbäck och Henke kunde ju vara ett anfallspar i många betydligt bättre ligor än allsvenskan. Med ett sådant här lag hade Sverige garanterat haft ett lag i Champions League för länge sen.

Tränare får bli Nanne Bergstrand.

20.Vissa röster höjs återigen som hävdar att klubbarna själva ska betala polisbevakningen i samband med matcherna. Din kommentar till det hela? Vad anser du? Vem ska betala?
Jag tycker det sades väldigt väl i debatt när huliganismen debatterades, fotbollen kostar 51miljoner i polisbevakning varje år men drar in över 550miljoner till samma stat som betalar polisbevakningen. Ska man betala för sina kostnader ska man för jösses amalia få ta in alla intäkter med.  Visst är det beklagligt att det krävs sådana enorma poliskostnader för en högriskmatch men att klubbarna ska betala känns inte rätt alls. Dessutom hur ska man räkna ut en ev kostnad? Visst jag förstår att 100poliser kostar si och så mycket, men klubbarnas summa måste ju vara enbart för de poliser som ENDAST jobbar med matchen isf. Det är ju i en stad som Götet massvis(nåja) med poliser i tjänst varje dag ändå. Dessutom hur gör man med övertiden? Ska klubbarna betala poliser som jobbar just övertid för att polisens schemaläggare lagt in för mycket timmar just för de poliserna?
Smågrejer kan tyckas men jag vill bara peka på all den problematik det ligger bakom det hela.
Främsta skälet till att vi som klubbar INTE ska betala är att vi hamnar i ett läge då det till slut blir så att alla ska betala för polisbevakningen. Ska krogarna på Avenyn betala för att det är stökigt där var och varannan kväll? Ska man kräva att Vänsterpartiet betalar polisbevakningen som krävs 1maj för att de kan bli bråk vid protestmarscherna?
Vi går en farlig väg då. För i grunden ska polisen skydda vanligt folk oavsett om det är på en fotbollsmatch, en festlig lördagkväll på avenyn, eller vid motsättningar som i t.ex. Rosengård.


21.16,14,12 ja vissa säger även 18 eller 10lag. Vilket är det optimala antalet lag i allsvenskan om du får bestämma och varför just det antalet?
Jag stryker direkt 18&16, så många tillräckligt starka lag finns det inte i Sverige idag. 14 tvivlar jag faktiskt också på att vi har. Återstår således 12 eller tio. Nackdelen med 12 är att det blir en dansk variant med tre matcher mot varje lag och jag gillar inte tanken på att vi har två hemmamatcher mot ett topplag medan samma lag då naturligtvis får två bortamatcher mot oss. Det är inte rättvist helt enkelt. Dessutom tror jag att med tio lag får vi en hög kvalité som gynnar alla. Det gör att vi kan spela fyra gånger mot varje lag och därmed få 36matcher i serien. Idag spelar vi trettio och vissa invänder säkert mot att det blir för många matcher med 36 men allvarligt talat gott folk, ibland är det ju åtta-nio dagar mellan matcherna då kan man säkerligen trycka in en match här å där. Visst blir det mycket matcher för de lag som spelar i europa och går långt i cupen men är det färre lag krävs det bredare trupper med. Klassen ökar på detta sätt även i Superettan. Ja hela vägen ner en tre,fyra serien neråt iaf. 10lag-36matcher är mitt förslag helt enkelt. En rimlig serie då blir således IFK Gbg,Hif,Mff,Ellos,Aik Solna, Dif,Bajen,Gais, Hbk, Ösk. Vilka matcher det blir!


22.Superettan har nu spelats sedan 2000 och har satt sig som tävlingsform, men vad tycker du är bäst? En superetta, två div.1serier som innan eller som när halvorna var små, fyra div.1 serier?
Med mitt förslag ovan med en allsvenska på tio lag är en enda superetta det enda alternativet. Jag minns charmen med fyra div.1 serier men om jag minns rätt var det åtta lag i varje vilket gav totalt 32 div.1 lag... det underlaget finns naturligtvis inte. En enda superetta är det självklara. Får vi sedan igenom att det bara blir tio lag i allsvenskan med så kommer steget för laget som går upp från ettan inte vara lika stort som innan heller ty kvalitén i ettan blir då avsevärt högre än i dagsläget.


23.Det skrivs ofta om att "barnfamiljer inte vågar på fotboll" ändå har det väl aldrig varit så mycket just barnfamiljer som nu, kan du förklara det för diverse journalister så de förstår?
Det är helt enkelt så att det så extremt sällan blir stökigt att det inte finns en rädsla. Snackar vi 80-90-tal så var det oftare betydligt stökigare än nu och det fick ju också en inverkan på antalet familjer som var på arenorna.
Dessutom jobbar ju de flesta klubbarna med "familjeläktare" etc, blåvitt har även en sektion där barnen kan få gå utan föräldrar (föräldrarna lämnar och hämtar innan och efter matchen)  och med värdar från såväl IFK Gbg som supporterklubben tidigt lära sig vad som gäller på en fotbollsarena, hur man beter sig etc. Mycket bra grej och just satsningen på familjeläktare slår ju väl ut. Dels slipper vi vanliga allt spring i raderna det innebär när barnfamiljerna sitter på vanliga sektioner och dels har kidsen roligare när det finns en del barnaktiviteter på läktarn. Svaret på frågan är således att det är betydligt lugnare numera.



24.Vilka lag tror du har tätpositionerna i svensk fotboll de närmaste 10-15åren? Något lag förutom "storklubbarna"`?
De lag som kommer finnas i toppen är ju IFK Gbg,MFF,HIF, Elfsborg om jag får säga min mening, och just att jag säga min mening är ju hela grejen med denna intervju. Stockholmslagen får det uppenbarligen svårt, för man måste nog ha en ny arena NU för att man ska hänga med i den yttersta toppen. HIFs kanske inte är ny men är ändå en av allsvenskan absolut bästa.
Förutom storklubbarna? Ösk verkar ha något intressant på gång faktiskt och har ett stort publikunderlag. Frågan är hur långt det räcker?


25.Proffsdomare, kan/borde vi ställa högre krav på dom än på vanliga domare?
Om du blir heltidsanställd så ska du väl sköta ditt arbete bättre än om du har det som ett extraknäck vid sidan av va? Är det inte svar nog? Självfallet ska det ställas högre krav, de har bättre förutsättningar än andra domare och borde således döma bättre.

26.Göteborg hade 2000 FEM allsvenska lag, får vi någonsin se något liknande igen?
Föga troligt. Just nu är det fyra Gbg-lag och tre Sthlmslag och om vi är snälla kan vi räkna in Solna där, även om Solna är en egen Stad (jo,de heter Solna Stad och inte kommun).
I Sthlm finns inget lag som kan gå upp och göra de lagen sällskap så där finns ingen chans, och i Götet är det Qviding som lirar i superettan nu och de lär inte heller gå upp, dessutom verkar ju Öis redan nu vara på väg ur.
Ser vi det i ett längre perspektiv så javisst, möjligen i Götet då men det känns otroligt avslägset. I Stockholm är det ju omöjligt att se vilket lag som skulle kunna gå upp och göra dom sällskap.
Andra städer finns inte som ens är i närheten...
Jag tror således att det var senaste och sista gången vi fick se fem lag från samma stad där och då år 2000.



27.Hur beroende är man egentligen av att ha lag från samma stad som konkurrerar? Fördelar och nackdelar med det?
Tja, beroende är man väl inte.
Fördelarna är väl att intresset stegras om man är lagom många lag, jag skulle vilja säga att det i en stad som Göteborg innebär att vi har två lag i allsvenskan. IFK är där givna, sedan får Öis och Gais fajtas om den andra platsen, just nu är ju Gais rent fotbollsmässigt bättre så då bör det ju bli dom.
Nackdelarna är väl att för många lag konkurrerar om samma sponsorer först och främst. Givetvis även publiken i viss mån, även om det där åtminstone här är ett lag,IFK GBG,  som har publik medan de övriga konkurrerar om resten.
Sedan är det givetvis även så att de något mindre föreningarna konkurrerar med varandra om spelarna. Man får tycka vad man vill om FC Gothia, men det var en god idé för de tre klubbarna om de skulle vilja hävda sig i långa loppet mot IFK Gbg.



28.Fotbollen är ju tveklöst världens största sport, den verkar bara bli större och större. Hur förklarar man det?
Fotbollens storhet ligger i att den till skillnad från många andra idrotter, ja till skillnad från de flesta andra idrotter bortsett från löpning kan utövas så gott som överallt oavsett förutsättningar i övrigt. Vi kan se hur barn i ghetton i afrika kan spela, här kan man se folk spontanspela fotboll iaf när det gäller yngre åldrar, men vem som helst kan ju ställa sig på gården och trixa lite med bollen.
Däri ligger fotbollens sanslösa storhet, den går att utöva överallt när som helst av alla samhällsklasser, alla folkslag etc. Sedan gör ju då just detta att intresset är gigantiskt, varje vm läser man ju om hur folk i fattiga byar satsar på el för att se sitt lands vm-matcher när vi snackar om de fattigare länderna. Att se en vm-match är större än allt annat helt enkelt.
Fotbollen förbrödrar dessutom. Men just supporterskapet är ju lika stort oavsett idrott egentligen men förutsättningarna för att få vänner etc runt om i världen är större inom fotbollen.
I Sverige talas det ju om att ishockeyn skulle vara lika stor, möjligen just i Sverige då, men börja snacka ishockey med en från asien etc, det är inget jätteintresse direkt.
Fotbollen är kort sagt störst för att den är den idrott alla kan relatera till i alla länder i världen oavsett vem man är.


29.Om du fick förändra tre saker i dagens fotboll, vad skulle det då vara?
1.Bort med all huliganism-känns som ett självklart val.
2.Ändra skattereglerna i Sverige så vi kan behålla spelare som idag sticker till Danmark och Norge, då får vi en bättre fotboll.
3.Totalförbjuda plastgräs, fotboll ska spelas på gräs. Jag kan köpa att Kiruna har plast men inte Örebro och Borås t.ex. Fast kan de ha gräsplaner i fint skick i Moskva i februari borde vi kunna ha det i Sverige i Mars/april med...



30.Det var mycket snack efter offsides reportage om svensk försäsongsträning att svenska lag tränar fel. Vad tror du om det hela?
Vi kan ju se att vi knappast är mer vältränade än engelska lag eller tyska eller vad ni vill. Tiden är förbi när vi genom att springa i leriga backar i fem månader under vintern kan slå sådana lag. De har max 2månaders försäsong men är lika vältränade och rentav bättre.
Visst måste vi träna fys för att hänga med, men det är som det sades i reportaget "Svenska lag har en unik möjlighet att vara tekniskt överlägsna sina motståndare med all den tid vi har under försäongen".
Visst tränar vi därmed delvis fel. Anders Svensson sammanfattade det hela rätt väl "Om du ligger efter fysiskt får du träna extra fys, men om du är efter tekniskt händer ingenting".


31.Du är nöjd med ditt lags insats 2009 om ni uppnår, ja vad?
Med en trupp som våran som den ser ut nu under våren är inget annat än SM-Guld godkänt. Jag kan dock köpa att vi enbart tar en europaplats om vi tappar en tre-fyra tongivande namn efter u21em. Skulle vi tappa Ragnar, Bjärsmyr, Wernbloom, Adam å kanske Söder så blir det tufft att plocka guldet. Ut i europa ska vi oavsett vilka som sticker isf får vi köpa/flytta upp nya gubbar. Med nuvarande trupp och om vi bara tappar 1-2namn så är Guldet det enda som gäller.

32.Landslaget till VM 2010? Ja eller nej?
Så länge blåvitt tar guld bryr jag mig inte så mycket, men det vore la roligt. Jag tror dessutom det blir ett svenskt landslag i vm så Ja.


33.Sm-guld till ditt lag eller vm-guld till Sverige?
Sm-guld självklart.


34.Vad säger du till någon som aldrig varit på fotboll för att få med densamme till en match?
Att aldrig ha varit på en stor fotbollsmatch när det är världens största idrott är som att aldrig ha läst en klassiker, aldrig lyssnat på Stones, vissa saker ska man helt enkelt ha gjort i livet. Gå på fotboll när det är minst 15-20tusen är en sådan sak.
Dessutom är det ju förbannat skoj.


35.Ska inte kommando peking bjuda med anti på en match iår?
Självfallet ska de det.


36.Gillar du fish&chips?
Är Anti 14bast? Självfallet gillar jag fish&chips!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0