Supporterintervju, AH

AH-Gais.


1.Hur kommer det sig att du valde att stötta just ditt favoritlag? Vad "föll" du för hos dom så att säga?

Svårt att säga, var väl mer en känslomässig grej än rationellt val. Blev medtagen på min första match på Ullevi och tände till direkt. Dels var fotboll roligt och engagemanget runtomkring var tilltalande och häftigt.

2.Hur länge har du följt lag på ett aktivt sätt?

Sen 1991 ungefär.

3.Vad är det bästa respektive sämsta med att följa just ditt lag?

Om vi börjar med det enklaste det sämsta är det väl att det vart en hel del motgångar både sportsligt och ekonomiskt genom åren. Bäst, tja. Det är mitt lag. Hängivenheten, identiteten, samhörigheten.

4.Vilket lag är roligast att möta?

De man vinner mot. Men bortsett från det de större lagen, som gör att det märks att det är allsvenskan och inte division 2.

5.Alla era lag har ju en nybyggd/kraftigt upprustad arena inför 2009. Vad betyder det för just ditt lag? Hur ser du på arenaboomen i Sverige som pågår?

Tror det betyder mer i fråga om spons och sånt än publikt, i alla fall just nu. Sen blir det ju en helt annan stämning och lär vara billigare hyra jämför med Ullevi. Arenaboomen är nog en nödvändighet då folks krav på komfort och "produkten" som helhet ökar.

6. Det bästa med 2009 beträffande att följa ditt lag blir?

Fråga igen efter säsongen... Men att nya arenan är ju ett lyft, så länge det inte regnar... Sen beror ju mycket på resultat vad (om något) som man minns som det bästa.

7. Svenska cupen har varit ett rejält sorgebarn, följer du ditt lag även i cupen? Vad ska göras för att rädda cupen?

Ja det gör jag, åtminstone hemma och inom rimligt avstånd. Rädda cupen, tja det är svårt. Mycket har försökts men lite har lyckats. Att flytta alla matcher till Gävle tror jag inte på. Men fasta speldagar och tider tror jag kan vara en bra idé, med hyfsad marginal i tid till närmsta match före och efter så lag verkligen kan våga köra med bästa laget utan att riskera trötta spelare till nästa ligamatch. Så fler vågar satsa på cupen utan att riskera att ligaspelet blir ledande. Så länge lagen ställer upp med b-lag kommer bara de allra mest inbitna och kollar. Och fasta dagar är bra för medvetandet. Till exempel sista lördan i april är Cupdagen med stort C, ingen annan elitfotboll spelas samma helg osv så fokuserar media på just cupen och alla vet att det är.

8. De flesta som följer ett elitlag håller även ofta på ett lag i de lägre serierna, gör du det och isf vilket är laget?

Inte direkt, när jag bodde närmare Majvallen kollade på GFF ibland (div 4-6 ungefär). Klassisk klubb grundad 1897 som egentligen borde finnas högre upp. Majvallen är en väldigt härlig arena dessutom.

9. Vilken är, av elitarenorna, den bästa respektive sämsta arenan du besökt?
Inte besökt så många. Gamla Ullevi ligger ju bra liksom Borås. Borås får plus för regnskydd och överblick från rullstolsektionen vilket GU tyvärr får minus på. Nackdelen med Borås är dock att sittplatspubliken skymmer om de reser sig upp så ser man bara massa gula ryggar med åttor och att man måste åka hiss. Som arena i helhet är GU bättre.

Rambergsvallen är ingen höjdare.


10. Rangordna de 3 bästa segrarna och de 3 värsta förlusterna du varit med om med ditt lag.

Svårt värre. Kvalet mot Mjällby 03, kvalet mot Landskrona 05 känns ju rätt givna. Sen kvalet mot Kalmar 99 som trea kanske. Värsta blir väl 0-4 borta mot Floda 2003. All division 2-förnedring i en och samma match. Gick ju vägen till slut ändå men då trodde man inte det. Hade nån sagt att vi drygt 5 år senare skulle slå Blåvitt på Ullevi hade man nog ringt till mentalvården. Som god tvåa kommer Hammarby hemma 2000. Den allsvenska återkomsten hade inte vart så lyckad men med tre omgångar kvar fanns chansen. Två hemmamatcher mot mittenlagen Hammarby och Norrköping som inte hade nåt att spela mot och avslutning borta mot jumbon Frölunda. När 2-0 satt i 54e minuten kändes det som nog kan detta gå vägen ändå! Men matchen slutade 2-4 och nedflyttningen var ett faktum. Nån trea kan jag faktiskt inte komma på nu.

11. Vilka är Sveriges bästa fans om du inte får säga era egna?

Fan vad svåra frågor du kommer med! Inte sett alla klackar på deras hemmaplaner men Djurgårdens bortafölje brukar imponera. Beträffande sång alltså, inte beteende i övrigt. Annars tycker jag de tiotalet BP-fans som tog sig till Ullevi 07 när laget i stort sett redan åkt ur och fick stryk igen men ändå höll igång bra förtjänar ett omnämnande.

12. Vem är din favoritspelare i ditt lag under den tid du följt laget? Du ska alltså själv ha sett spelaren i aktion.

Finns många. Lasse Ternström dyker upp tidigt i huvudet, en riktig slitvarg. Ivan Ottordahl likaså. Sören Järelöv var en stor barndomsidol och antagligen den bästa spelare GAIS haft under min tid.

13. Videogranskning vid tveksamma situationer? Din åsikt om det vid följande situationer: Mål? Straff? Farliga frisparkar? Offside?

Mål, ja. Behövs tämligen sällan dessutom. Straff, tveksamt, blir många vinklar och vrår en straff ska bedömas ur. Det vet man ju själv när man ser repriser i ena vinkeln kan det se solklart ut i andra inte alls. Möjligen för handssituationer. Farliga frisparkar, samma sak där. Och vem bedömer hur farlig den är? En frispark på egen planhalva kan ju bli farlig... Kan jämföras med hockey där man har målkameror men domarna kollar inte repriser på varje utvisningssituation. Offside känns som det skulle vara svårt att funka.

14. Vem i ditt lag slår igenom iår?

Innan säsongen hade jag väl som alla andra sagt Johan Mårtensson men han har inte riktigt kommit upp i nivå än. Pär Ericsson ser lovande ut dock.

15.Ta ut en drömelva med spelare som du sett från ditt eget lag genom tiderna.

Blir kanske inte "bästa" men några kultgubbar måste ju med.

Sören Järelöv

Olof Magnusson - Bobbie Friberg Jose da Cruz - Piotr Piekarcyk - Thomas Jönsson

Hasse Blomqvist - Prince Efe Ehiorobo - Pelle Blohm - Stefan Vennberg

Magnus Gustafsson - Mathias Gravem



16.Om du fick välja en drömvärvning till ditt lag, en fullt realistisk sådan, vem värvas då?

Realistisk? Bobbie antagligen.

17.Det talas ofta om allsvenskans usla kvalité, är det även din åsikt att vår elitfotboll är så dålig som det sägs i jämförelse med övriga europa? Vad kan isf göras för att förbättra densamma?

Personligen är jag mest intresserad av GAIS kvalité. Men samtidigt är allsvenskan väldigt jämn, oviss och spännande. Hade ju underlättats om det talades om det i stället... Men en nyckel är väl att behålla fler av de bästa inom landet. Att locka gubbar som Zlatan att stanna istället för att lira i Inter är väl svårt men nog borde man kunna konkurrera med mittenlag i Danmark, Norge och Saudiarabien. Handlar la om pengar i slutändan. Men de klubbar med mycket pengar bör nog arbeta mer långsiktigt och inte sparka tränare och tokvärva efter varje uteblivet guld. Av storklubbarna just är det bara Kamraterna som jobbar tålmodigt och långsiktigt just nu känns det som.

18.Gefle är förvisso med i allsvenskan, men vad ska till för att norrlandsfönstret ska öppnas på allvar? Finns ju en del gäng, Sundsvallslagen, Umeå, Luleå, Kiruna...

Billigt inrikesflyg kanske... Man kan jämföra lite med bandyn, när Edsbyn byggde sin hall fick de bättre träningsförhållanden och längre träningssäsong och inledde en starkt dominant period. När deras guldsvit bröts var det av ett lag med en ny hall, VSK. De rent naturgivna förutsättningarna är nog sämre i norr, speciellt under försäsongen. -20 och snöstorm är nog jobbigt att lira fotboll i även om man har plastgräs. Sen handlar det ju som överallt annars om publik- och sponsorunderlag. Men nog borde GIF Sundsvall kunna etablera sig i Allsvenskan.

19.Ta ut din allsvenska drömelva av spelare som nu återfinns där(och i superettan om någon därifrån tar en plats), kommentera gärna laget med. Valfritt spelsystem.

4-4-2 med diamant.

Mål: Daniel Andersson, HIF - visserligen inte spelat i år men imponerat på mig tidigare.

Högerback: Ulrich Vincents, MFF - vart bra när jag sett honom.

Mittback: Ragnar Sigurdsson, IFK - stark men ändå bra med boll.

Mittback: Richard Ekunde, GAIS - snabb, spänstigt, brytsäker.

Vänsterback: Samuel Wowoah, Örebro - GAMLA FINA ÖREBRO

Defensiv mitt: Prince Ikpe Ekong, DIF - Kom precis ur Zorans frysbox och då vann DIF, har stora kvaliteter i just denna roll.

Vänstermitt: Rene Makondele, Helsingborg - Har potential att bli ännu bättre än vad han fått i HIF men ändå bra.

Högermitt: Tobias Hysén, IFK - leder man skytteligan så gör man.

Offensiv mitt: Wanderson do Carmo, GAIS - tvåa i skytteligan och dessutom en duktig framspelare.

Anfallare: Marcus Allbäck, ÖIS - hel är han fortfarande ett riktigt bra anfallare

Anfallare: Niklas Bärkroth, IFK - man får komplettera Allbäck med nån som har lite framtid.

20.Vissa röster höjs återigen som hävdar att klubbarna själva ska betala polisbevakningen i samband med matcherna. Din kommentar till det hela? Vad anser du? Vem ska betala?

Tycker debatten är lite snedvriden. Visst bär kanske klubbarna ansvaret för vad som sker på och direkt utanför arenan men där tar också klubbarna ett stort ansvar ekonomiskt. Men det känns som bara för att det är fotboll så hetsas det betydligt mer. Vi kan ju ta debatten om hoppandet på GU nu. Där GP valt att i papperstidningen häromdagen publicera kommentarer om alla som gillar fotboll som om det handlat om exempelvis invandrare eller homosexuella troligen plockats bort från nätet direkt... Varför kräver ingen att ståplats på konsertarenor förbjuds med tanke på att Ullevi gick sönder efter en Springsteenkonsert? Nej just det var ju inte fotboll... Om man kan bortse från sitt blinda hat mot idrott i allmänhet och fotboll i synnerhet, som vissa tycks bära på, kan man vidga frågeställningen lite. Ska RFSL betala för polisbevakning om det finns hot från högextrema grupper som vill sabotera pride? Ska alla Sveriges krogar betala räkningen om polisen måste kallas till bråk som uppstått efter att folk supit sig fulla på just deras krog? Vem ska betala all skit som sker vid Göteborgskalas, festivaler och valborgsfirande? Eller när höger/vänsterextremister drabbar samman? Ska någon kunna få polishjälp utan att betala för sig?

21.16,14,12 ja vissa säger även 18 eller 10lag. Vilket är det optimala antalet lag i allsvenskan om du får bestämma och varför just det antalet?

Tycker 14 kändes rätt lagom, lite kortare säsong än nu men det kan vi lösa med MERA CUP!

22.Superettan har nu spelats sedan 2000 och har satt sig som tävlingsform, men vad tycker du är bäst? En superetta, två div.1serier som innan eller som när halvorna var små, fyra div.1 serier?

En serie är nog bäst. Det ska ju krävas rätt mycket kvalitet av dem som vinner om de ska ha en chans i allsvenskan.

23.Det skrivs ofta om att "barnfamiljer inte vågar på fotboll" ändå har det väl aldrig varit så mycket just barnfamiljer som nu, kan du förklara det för diverse journalister så de förstår?

Svårt. Antagligen för att det fortfarande är få incidenter på själva arenorna.

24.Vilka lag tror du har tätpositionerna i svensk fotboll de närmaste 10-15åren? Något lag förutom "storklubbarna"`?

Finns egentligen få storklubbar i Sverige och Allsvenskan är oerhört jämn jämfört med många av de större ligorna. Men jag tror tyvärr att vi kommer få se en ökande polarisering där ekonomiska resurser fäller större och större avgörande.

25.Proffsdomare, kan/borde vi ställa högre krav på dom än på vanliga domare?

Ja, får man mer betalt ska man kunna prestera bättre. Domarna har ju själva sagt att som proffs kan de vara bättre förberedda, pålästa och i fysisk form. Men det är ju samma människor och vi kan inte tro att det går över en natt. Tycker också vi behöver en tydligare diskussion om HUR domarna ska bedöma olika situationer. Tydlighet och konsekvens är viktigt i dömandet men då måste man också vara tydlig mot domarna hur de ska hantera olika lägen. Kan dra ett exempel från hockeyn där man tidigare alltid blåst om målvakten får pucken i huvudet. Men häromåret införde de att man bara skulle blåsa om skottet vart hårt och domaren skulle bedöma skottets hårdhet från fall till fall. Vansinne tycker jag, en hockeypuck rör sig fort och domaren ska samtidigt ha koll på alla hakningar och fasthållningar och jox och sen med ögonmått göra en bedömning av puckens hastighet. Bättre då att alltid blåsa och slippa snack.

26.Göteborg hade 2000 FEM allsvenska lag, får vi någonsin se något liknande igen?

Kan hända, men det lär nog inte bli mycket mer långvarigt än det var då.

27.Hur beroende är man egentligen av att ha lag från samma stad som konkurrerar? Fördelar och nackdelar med det?

Tja fler lag skapar ju mer intresse. Ett annat nerv. Stora derbymatcher etc. Är nog roligare helt enkelt. Och inom näringslivet heter det ju att konkurrens stimulerar utveckling.  

Nackdelar, tja om vi vänder på det. Fördelar med att vara ensamt är att man har mindre konkurrens om publik och sponsorer. Spelar ett Göteborgslag hemmamatch finns det massa fotbollsintresserade som inte går dit helt enkelt därför att de håller på nåt av de andra lagen. Samma med sponsorer i viss utsträckning. Dessutom är det lättare att som ensam få kommunpampar välvilliga. Istället för "Ger vi er nåt ska alla andra också ha" blir svaret "Klubben är oerhört viktig som marknadsförare av vår kommun"

Men för supporterkulturen är rivalitet viktigt. Den ständiga hetsen att vara fyndigare, högljuddare, mer skogstokig än rivalerna. Av ensam-i-stan-lag är det väl i egentligen bara Helsingborg och Malmö som har en riktigt livaktig supportkultur, men de har ju varandra att hetsa. Och nej nu uppmanar jag inte till våld...

28.Fotbollen är ju tveklöst världens största sport, den verkar bara bli större och större. Hur förklarar man det?

Tja, den är enkel och komplicerad på samma gång. Alla kan fatta vad det handlar om, två lag, två mål och en boll. Småbarn fattar direkt. Men samtidigt tittar man djupare finns det hela tiden nya saker för den inbitne att upptäcka och lära sig. Både om spelet i sig och allt runtomkring. Och fotboll kan vara väldigt resurssnålt. En boll eller nåt som kan påminna om en och en yta är allt som behövs. Klicka på kategorin Fotboll Jorden Runt så fattar du. Min personliga favorit är bild två från Somalia.

29.Om du fick förändra tre saker i dagens fotboll, vad skulle det då vara?

GAIS skall alltid vinna... Nej men saker som är mer realistiska är nog 1. Flygande byten, spelarna vågar springa mer, tränare kan göra djärvare taktiska omdisponeringar och vågar lättare släppa fram unga spelare. 2. Frispark på straffområdesgränsen för smärre förseelser i straffområdet. Som det är nu får du egentligen göra mer i straffområdet än utanför eftersom många förseelser inte känns tillräckliga för en så allvarlig grej som straff men tveklöst gett frispark ute på plan. Funkar i bandy. 3. En djärv och kanske inte lika genomtänkt idé, men ta bort reglerna för hur inkast får ske. Får man kasta hur som helst blir offensiva inkast farligare och tokrensningar ut över linjen kanske lite ovanligare.

30.Det var mycket snack efter offsides reportage om svensk försäsongsträning att svenska lag tränar fel. Vad tror du om det hela?

Kan inget om träning så det vore egentligen fånigt att uttala sig.

31.Du är nöjd med ditt lags insats 2009 om ni uppnår, ja vad?

Övre halvan. Riktigt nöjd med topp 4 men det lär nog inte ske.

32.Landslaget till VM 2010? Ja eller nej?

Ja det vore la bra. Men om inte kanske vi slipper Lagerbäck nån gång.

33.Sm-guld till ditt lag eller vm-guld till sverige?

SM.

34.Vad säger du till någon som aldrig varit på fotboll för att få med densamme till en match?

Beror lite på. Är det en TV-fotbollstittare som gillar sporten men aldrig sett det live så blir det ju argument om att man får en helt annan stämning live, en störra närvarokänsla (man är faktiskt där när det händer) och får bättre överblick över spelet. Också den lokala förankringen samt det sociala.

Är det nån som överhuvudtaget inte intresserat sig för fotboll så blir det ju mer att försöka övertyga denne om det fantastiska i själva spelet. Hur det nu ska gå till.

35.Ska inte kommando peking bjuda med anti på en match iår?

JO! Frågan är om de ska gå på IFK eller Sleipner?

36.Gillar du fish&chips?

JAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA!!!!!!!!!!!! Men det var längesen tyvärr.


Kommentarer
Postat av: Anonym

FYLLEINLÄGG PÅ BLOGGEN NU!!!

Fast är väl inte så jättekul, för jag är inte så full trots allt... men ändock, jag har varit på fest och förtärt alkohol så det räknas som fylleinlägg.



Riskakor är GOTT! Speciellt med smör och örtsalt (herbamare) på, men det hade jag inte med mig på jobbet.. blev lite torrt utan pålägg men det är sånt man får ta när man varit för lat för att göra matlåda.



Tack för omtanken gällande Tussan och allt annat som vart den här veckan! Nu känns det lite lättare iaf. Och nu stiger solen upp :)



2009-05-31 @ 03:34:41
Postat av: Ida

Jajamänsan, det var från mig det däringa

2009-05-31 @ 03:35:25
URL: http://daaarlingen.blogg.se/
Postat av: emma

Ja den matchen känns ju dock inte helt omöjlig, dom har gjort bra saker hittills :)



Ja .. derby. AIK tillhör Stockholm, det vet ju alla, haha :P Dom startade ju faktiskt på stadion en gång i tiden! Till och med jag säger att jag bor i stockholm fastän jag bor 2 mil utanför.

2009-05-31 @ 09:38:03
URL: http://litenemma.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0