Ryssland vann första guldet på 15 år!

Nu sitter jag här vid datorn igen. Har precis avnjutit årets VM-final i ishockey, en kamp där hemmanationen Kanada ställdes mot Ryssland. Ryssland började matchen i ett rasande tempo och tog ledningen efter en dryg minut, men sen började de svenska domarna ge ryssarna en mängd utvisningar och då passade Kanada på att göra mål en... två... och tre gånger. Efter första perioden var alltså ställningen 3-1 till Kanada och matchen såg ut att gå deras väg.

Andra perioden innehöll en stor dominans av det ryska laget, som tidigt reducerade ställningen till 3-2. Ryssarna fortsatte sedan att pressa på och just när det verkligen luktade mål så kunde Kanada kontra och slå in 4-2 efter en målvaktstavla av den ryske målvakten Nabokov. Ryssarna grävde dock inte ner sig för detta, utan man fortsatte jobba stenhårt, men det blev inga mål och inför sista perioden ledde därmed Kanada med två mål.

I den sista periden satsade Kanada på att försvara sig. De hade i princip inget anfallsspel, utan de kämpade med att försvara sig mot ett Ryssland som skapade hetare och hetare målchanser. Tillslut kunde också Ryssland reducera till 4-3 och den redan tidigare starka ryss-offensiven blev allt starkare! Den kanadensiske målvakten Cam Ward spelade dock fantastiskt bra och såg ut att kunna bli matchhjälte för Kanada, men bara fram till 14:56 in i perioden för då avlossade nämligen ryske superstjärnan Ilja Kovaltjuk ett maskerat skott bakom en back, och pucken letade sig hela vägen in i mål. Matchen var kvitterad. Det stod nu 4-4. De sista fem minutrarna spelades av ganska fort och allting skulle komma att avgöras i sudden death, eller förlängning som det heter på svenska!

Förlängningen inleddes med rysk press och efter ett anfall gjorde den kanadensiske stjärnan Rick Nash ett mycket dyrbart misstag. Han gjorde en såkallad "puck out" i egen zon, vilket medförde två minuters utvisning och två långa minuters 4 mot 3-spel för Ryssland. Ryssarna hade svårt att skapa bra lägen, men i slutskedet av powerplayet kunde legendaren Sergei Fedorov passa till Ilja Kovaltjuk som skjöt direkt. Och en sekund senare rådde totalt glädjefnatt på isen. Pucken hade letat sig i mål och Ryssland hade därmed vunnit sitt första VM-guld på 15 år! Att det sen blev mot Kanada i Kanada gör bara bedriften ännu större! Värt att notera är också att Kovaltjuk som gjorde de två sista ryska målen gjorde sina två första mål i hela VM-turneringen, och Sergei Fedorov spelade sitt första VM sen 1990. Då liksom nu vann Ryssland guld.

Men viktigast av allt. Mina 20 kronor som jag inför VM-tippade på guld till Ryssland förvandlades till 80 kr! GÖTT!!!!!!

Resultat

Kanada-Ryssland 4-5 (3-1, 1-1, 0-2, 0-1)

Första perioden: 0-1 (1.23) Alexander Semin (Alexander Ovetjkin, Sergej Fedorov), 1-1 (3.54) Brent Burns (Derek Roy, Mike Green), 2-1 (9.17) Chris Kunitz, 3-1 (14.51) Brent Burns (Martin St. Louis, Dany Heatley) spel fem mot tre.

Andra perioden: 3-2 (1.14) Alexander Semin (Konstantin Kornejev, Andrej Markov) spel fem mot fyra, 4-2 (9.56) Dany Heatley (Ryan Getzlaf).

Tredje perioden: 4-3 (8.55) Alexej Teresjtjenko (Alexander Semin), 4-4 (14.46) Ilja Kovaltjuk (Vitalij Prosjkin, Alexander Radulov).

Fjärde perioden: 4-5 (2.42) Ilja Kovaltjuk (Sergej Fedorov) spel fyra mot tre.

Skott: 29-32 (15-5, 8-12, 6-13, 0-2).
Utvisningar, Kanada: 4x2. Ryssland: 6x2.

Domare: Christer Lärking, Sverige, och Marcus Vinnerborg, do.
Publik: 13 339.