Allsvenskans första "halva".

Det har visserligen "bara" spelats 12matcher så riktigt hälften har det inte hunnit gå men vi sammanfattar ändå lagens insatser såhär långt och kallar det för hälften. Det är ju trots allt uppehåll nu.

1.IF Elfsborg +15 30p.
Ellos har visserligen ryckt lite i toppen, men deras två förluster har kommit på riktigt gräs och är tillika de enda två matcher de spelat på just riktigt gräs. Man kan visserligen säga att det var mot två bra lag i form av Hif och MFF men likväl. De ska spela sju matcher på gräs till och torskar man fyra-fem av dom får man svårt att ta guldet iom att man inte vinner varenda hemmamatch under en hel säsong.
Laget har dock visat hemma och i konstgräsmatcher hur bra de kan vara men frågan är även hur de hanterar det alltmer komprimerade schemat som blir under sommaren/hösten då det är cupspel såväl inhemskt som europadito.
Sedan ställer jag frågor om när försvarsskadorna börjar ställa till det, man tappar Höje som stått i målet under våren och får visserligen tillbaka dansken men den sistnämnde är skadedrabbad och Jönsson&Augustsson i mittlåset är skadade omvartannat. Hur står sig Taco efter ett intensivt em? Ellos är givetvis storfavorit till guldet men det finns sannerligen frågetecken.

2.Malmö FF +4 22
MFF har änna smugit med tycker jag, de har blandat och gett mer än vad tabellpositionen ger sken av tycker jag. Naturligtvis ställs frågan vad som sker om några nycklar försvinner under sommaren? Men sådant kan man alltid spekulera i... MFF är outsidern till guldet, de "slipper" europaspel i sommar vilket ofta visat sig vara en fördel för svenska lag i kampen om det inhemska guldet.
Får MFF behålla sidledsdanne i backlinjen, ha kvar bredden på mitten och verkligen får igång firma Ranegié&Larsson framåt kan man på fullt allvar utmana ellos om guldet.

3.aik solna +6 21
aik får svårt att vinna guldet, det tror jag, men såklart de har på slutet börjat vinna även hemma och det kan bära långt. Säga vad man vill om råttsunda men när det går bra är det ett jävla tryck där som kan lyfta gnaget ytterligare.
Man hade visserligen redan en stark backlinje men jag tror värvningen av Majstorovic lyfter laget på många andra plan än just planen med, får laget dessutom in en stark goalgetter så kan man äta upp iaf en stor del av ellos försprång. Dock ska solnaiterna ut i europa och frågan är hur mycket det sliter?
Man kan ju å andra sidan inte undgå att kittlas lite av tanken på att det i sista rundan, och sista matchen någonsin på Råsunda, blir en avgörande guldmatch mellan aik-mff om nu ellos tappar mycket under sommaren&hösten.
Dock tror jag aik får inrikta sig på en topp-tre placering och därmed en europaplats.

4.BK Häcken +14 20
Häcken är kanske allsvenskan roligaste lag att se på som neutral åskådare, de såväl gör många mål som släpper in en del. Dock är det ju något som saknas lite för att laget på allvar ska kunna utmana hela vägen in i kaklet i en guldkamp, iaf ännu. Dock kan de mycket väl utmana om en europaplats men jag tror även det blir lite för svårt till slut faktiskt.
Dock är Häcken ett lag som fortsatt är roligt att se på men rolig fotboll leder inte till segrar, iaf inte alltid vilket Häcken får bevisat för sig rätt ofta.

5.Helsingborg IF +-0 18
De regerande mästarna har problem med just det de flesta trodde de skulle ha mest problem med, dvs målskyttet, endast 12baljor framåt duger givetvis inte om man ska jaga ett guld.
Dessutom ska de ut i CLkval och det lär skapa en del fokus på det vilket lär gå ut över allsvenskan, det är ju ett klassiskt problem för svenska lag.
HIF MÅSTE verkligen få in en forward av klass för att dels kunna ta sig någonstans i clkvalet och för att ta en europaplats till nästa år! Vem det skulle vara? Tja, jag har inte betalt för att vara scout åt HIF så jag behöver bara påpeka problemet utan att komma med lösningar.

6.Åtvidaberg FF +3 17
Åtvids inledning har gjort att de med största sannolikhet hänger kvar (brukar ju krävas c.a. 30pinnar) tar man i genomsnitt en pinne/match hänger man ju kvar och tillräcklig kvalité för det finns ju sannerligen i laget.
Dessutom har de ju en fördel av många fortfarande underskattar dom och de kan sno poäng via det dessutom.
Det är svårt att hitta rena styrkor&svagheter i Åtvids lag faktiskt men samtidigt är det ju just det som är såväl styrkan som svagheten (där fick jag till det...) iom att man inte har så många individuella spetsar som kan avgöra matcher "på egen hand" samtidigt som man är lite för bra för att tappa matcher.
Åtvid slutar antagligen runt tiondeplatsen.

7.IFK Norrköping FK -8 17
Peking är antagligen seriens ojämnaste lag, stora förluster blandas med starka segrar. Det är stört när omöjligt att tippa utgången för laget faktiskt. Kvar hänger laget utan tvekan dock men speciellt mycket högre än nuvarande position hamnar man garanterat ej, snarare kan tåget gå några platser ner i tabellen.

8.Mjällby AIF +1 16
Maif har en anfallsbesättning som är riktigt stark och får man nu dessutom tillbaka El Kabir så förstärks den delen ytterligare. Lite frågetecken kan dock ställas för mittfältet men det är också allt, försvaret styrs ju alltjämnt av legenden "Bagarn" Rosengren och trots sin ålder gör han det ofta mycket bra.
Just offensiven kommer dock vara det som gör att MAIF kan klättra några platser i tabellen då målen kommer och man dessutom kan variera anfallsspelet med de olika typerna man har den vägen.
Frågan är dock hur Kivuvus bortfall påverkar när hans lånekontrakt går ut.
MAIF tar ingen europaplats utan lär väl slut 6-8 i tabellen.

9. Syrianska FC -4 16
Syrianska är högre upp än vad någon trodde men hur vete sjutton egentligen. Visst spelas det med hjärta etc men det ska inte räcka en hel säsong i allsvenskan. Deras stora lycka är dock att vissa lag inlett otroligt dåligt, samtidigt är det ju just det som blir Syrianskas största problem ty lagen bakom är alla lag som kan klättra och som på det där berömda pappret är betydligt bättre än Syrianska.
Dessutom är ju Syrianska ett lag alla vill ha ur, de hade inga program mot oss, de har fortfarande stora problem med arrangemangsbiten osv.
De lär inte klättra i tabellen men hänga kvar lär de nog göra trots allt.

10.IFK Göteborg +1 15
Att det skulle ta tid för detta all-stahr(e) team att sätta sig var jag övertygad om men att det skulle gå såhär dåligt trodde nog ingen.
Det är i försvaret problemen varit som störst och det kan antagligen bara styras upp via att exempelvis Bjärsmyr kommer hem igen, gärna då med Sebastian Eriksson/Gustav Svensson med, en förstärkning på det centrala defensiva mittfältet för nämligen med sig att PHilip Haglund kan flyttas ner som mittback där han har alla egenskaperna som krävs för att dominera.
Ett annat problem för laget är nu att guldet, och troligen europaspel, är borta och det kan därmed ställa till en del motivationsproblem vilket kan påverka poängskörden. Man behöver verkligen dessutom få igång Hysén.
De lär väl sluta i mitten troligen men säsongen avgörs när serien startar om, några raka förluster där och det kan rentav bli en kvalfylld höst.

11.Djurgårdens IF -1 13
DIF som de senaste åren härjat i botten ligger inte så bra till iår heller och lär inte klättra sådär jättemycket direkt. Om de nu får in Höje från Ellos i målet så stabiliseras den posten upp rejält och det kan rädda laget från en riktigt dålig höst men det är helt enkelt så att DIF inte är tillräckligt bra för att klättra speciellt mycket i tabellen. Med Pedersen skadad och om inte målvaktsplatsen fylls av Höje eller en annan klassmålvakt så kan DIF istället åka ner ytterligare i tabellen.

12.GIF Sundsvall -1 13
GIffarna gör ganska exakt vad man kunde tro inför säsongen, de har tillräckligt med stabilitet och kvalité för att hänga kvar och lär när säsongen summeras ha slutat på denna plats i tabellen.
Det är alltid tufft att spela uppe i sundsvall och de poäng de plockar där kommer rädda deras kontrakt.

13.Kalmar FF -4 13
Kalmar har verkligen inte haft en bra början på säsongen och Nanne har uppenbarligen svårt att få in tillräcklig kvalité för Kalmar 4.0 så att säga, Djordevic i backlinjen som nyligen gjorde sitt intåg har dock enorm kvalité och kommer betyda otroligt mycket med sin rutin och rena klass.
Enbart de tre lagen under KFF har gjort färre mål och det är ju framåt de största problemen finns utan tvekan.
Kalmar lär dock hänga kvar ty den kvalitén finns trots allt men de lär inte klättra speciellt mycket.

14.Gefle IF FF -10 11
Gefle tippas oftast i botten men klarar sig på något sätt alltid kvar, lär väl bli samma iår även om man får kvala ev. Det finns vissa klasspelare i laget men det verkar inte riktigt fungera men som sagt det spelar ingen roll om Gefle bara har div.sju gubbar, Pelle Olsson lyckas få ihop ett lag som framåt november ändå har säkrat det allsvenska kontraktet på ett eller annat sätt.

15.Gais -4 9
De två största besvikelserna såhär långt i allsvenskan är båda från Göteborg faktiskt, medan Blåvitt ligger tia ligger gais på nedflyttningsplats och är en ännu större besvikelse. De luttrade gaisarna tycker la att "de e la gais" men detta är även fotbollsmässigt svåranalyserat faktiskt.
Det går inte att komma förbi att mycket ligger i att Wanderson inte varit Wanderson spelmässigt och då får gais det otroligt svårt. Säljer de honom nu under sommaren kan de dock ändå vinka adjö till allsvenskan, dels får de inte in de pengar som krävs för att rädda klubben och dels säljer de den gubbe de trots hans dåliga vår måste ha med i laget.
Gais lär inte klättra mycket, de bör dock klara kontraktet men tappar man Wanderson och ev Celik så blir det en omöjlighet och risken för nedflyttning blir stor.

16.Örebro SK -12 4
Visst har de inlett oväntat dåligt men de har ju inga spelar av tillräckligt hög klass för att inte hamna i botten.
Jag tror helt enkelt att det är tack och hej Örebro SK.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0