Vörtbröd

Ska du äta en macka i juletid är det inte osannolikt att du sätter i dig en skiva vörtbröd. Vörtbröd är ett brunt mjukt bröd som har lite söt och väldigt speciell smak. Det får det av att man som degspad använder vört. Men vad är egentligen vört? Såhär säger wikipedia: ”Vört (av lågtyska wört, besläktat med ört), råvara vid öltillverkning: den är en vattenlösning av, mer eller mindre, omvandlade maltbeståndsdelar som erhålls vid filtrering av mäsken. Vört kan också användas till vörtbröd.”

 

Vörtbröd används även till dopp i grytan som jag nämnde när jag skrev om skinka. Själv är jag dock ingen fan av dopp i grytan men tycker att vörtbröd med ett par tjocka skivor julost är en prima smakupplevelse. Även om det är en sån grej som bara passar på jul.


Kommentarer
Postat av: Rebecca

vörtbröd med russin i är väääldigt gott :)

2011-12-14 @ 22:27:19
URL: http://rebeckhaam.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0