Kvalserieextra!

Så var det äntligen dags för kvalserien upp till allsvenskan att dra igång. Det som alla lag (bortsett från de allsvenska) har gått och väntat på sedan säsongen drog igång i augusti förra året. Från allsvenskan kommer Tingsryd och Troja få försöka kvala sig kvar i serien, men de kommer garanterat få det tufft mot Vita Hästen, Huddinge, Asplöven och Karlskrona, som alla är sugna på att ta sig uppåt i seriesystemet! Sett till lagen på pappret är det ett riktigt getingbo så årets kvalserie kommer nog se ut ungefär som vanligt, alla lag kommer att besegra varandra, med eventuellt något undantag.

 

Rent historiskt sett har kvalserien bara bestått av sex lag de två senaste säsongerna, så det är ganska svårt att veta hur mycket poäng som kommer krävas för att bli bland de två främsta lagen, som alltså får ta klivet upp. De två senaste åren har i alla fall toppstriderna slutat såhär:

 

2009/2010

1. Oskarshamn 23

2. Tingsryd 21

3. Sundsvall 16

 

2008/2009

1. Örebro 23

2. Tingsryd 20

3. Nybro 18

 

Allt över 20 poäng ser med andra ord ut att betyda en plats bland de två första, så sju segrar (7*3=21) bör alltså räcka för att gå upp. Som mest får lagen alltså förlora tre av de tio matcherna som ska spelas. För Vita Hästens del kan man krasst säga att det alltså räcker med att vinna mot alla division 1-lag, hemma och borta, och sedan ta någon enstaka seger mot något av de allsvenska lagen. Det låter kanske enkelt, men det kommer bli stentufft.

 

Alla de olika lagen som har tagit sig till kvalserien kan man förutsätta håller väldigt god klass, så vad som kan vara intressant att kolla på är hur medelåldern och liknande ser ut. Just gällande den aspekten är Tingsryd det klart äldsta (och mest rutinerade) laget, deras medelålder ligger på 28 år och väldigt många av spelarna är över 30. De övriga lagen är ganska jämna sett till åldern, Vita Hästens medelålder ligger exempelvis på 23,04 medan Huddinge har lägst med 22,79. Vad som är att föredra är svårt att säga, rutin eller ungdomlig energi... Just sett till en sån här kvalserie tror jag nog ändå att viljan att ta sig uppåt är värt mest, och den viljan bör de yngre ha mer av än de äldre spelarna.

 

Så var det då dags att tippa serien. Det kan som sagt sluta hur som helst men jag chansar på den här sluttabellen.

 

1. Vita Hästen

2. Tingsryd

--

3. Troja

4. Asplöven

5. Karlskrona

6. Huddinge

 

Mer uppdateringar om serien lär komma!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0