Efter 2010 och inför 2011-FH.

Som "vanligt" kommer nu en intervju med såväl FH som AH om dels 2010års allsvenska säsong samt om den kommande 2011års säsong. Dels om deras egna favoritlag IFK Göteborg(FH) samt gais (AH). Först ut är alltså FH, intervjun med AH kommer inom ett par dagar har han lovat.

Säsongen 2010 är slut sedan ett par månader, är du nöjd med den placering ditt lag fick i sluttabellen?
Nej, verkligen inte. Vi gick in i säsongen som en av de största favoriterna sedan vår dominans på 90-talets första hälft och slutade på en placering som inte är människovärdig. Vi skulle vunnit serien med vår trupp men kom inte ens ut i europa, på tok för dåligt.

Vilken spelare i ditt lag var bäst under 2010 enligt dig?
Det är svårt egentligen, den bäste spelaren vi har i truppen är ju tveklöst Tobias Hysén men han har ju haft en del skadebekymmer men när han varit hel har han ju visat att han hör hemma i landslagstruppen.

Vilken spelare i ditt lag överraskade mest under 2010 enligt dig?
Svårt, det här handlar ju om vilka krav man hade på dom innan säsongstarten med. Jag säger dock Sandberg, visst gjorde han misstag ibland som kostade mål men glöm inte i hysterin kring sågningarna av det hur vi svor över hur Bengan kastade in bollar under en del år med innan han vid 40-strecket blev den fantastiske målis som vann guld. Sandberg har frånsett missarna även gjort idioträddningar och räddat oss. Visst ska en målis helst vara jämn men killen är ung och kommer bli kanonbra med någon/några säsonger till i bagaget och att ersätta en av de bästa målvakterna allsvenskan haft på bra många år är inte lätt och kraven blev därefter.

Vilken spelare i ditt lag underpresterade mest under 2010 enligt dig?
Knepigt ett år då det inte var speciellt många som var bra, men sett till den kvalité som ändock funnits där en gång så får man väl säga Kalle som inte ens dominerat i b-laget. Men fan vad jag hoppas han kommer tillbaka i gammal god form snart det är han dels värd själv men vi behöver honom i den formen med om Ragnar försvinner.

Vilken match var den bästa ditt lag presterade under fjolåret?
Det får man säga var AZ hemma, visst åkte vi ur totalt men det var mest pga en myglande zigenare i AZs mål och en domherre som tillät att de maskade som fan. Den domaren hade ju dessutom flyttats ner en division i uefas ranking och dömde lite "på nåder" det är väl fan att vi efter Richmond mot Basel skulle få en ny sån idiot.
Men matchen var fenomenal ändå, fan vilket tryck det var på gamla, jävlar vad nära vi var att få till en förlängning och fan vad nojjiga AZ var då, det är i europacuperna vi hör hemma!

Vilken match var den sämsta ditt lag presterade under fjolåret?
Jisses det fanns en del, HIF borta var en match där vi verkligen inte hade skuggan av en chans till något som ens kunde liknas vid en chans till en chans att möjligen med massvis med tur ens vara nära att poäng...Sedan visade ju sig dock HIF vara ett topplag men ändå. Sämsta matchen måste vara Mjällby hemma, jag har slängt upp ett klipp därifrån här ett antal gånger och det säger allt det måste slutat 0-0 i skott (inte bara på mål utan i skott totalt).

Om du får fixa en drömvärvning inför 2011 till ditt lag, en realistisk sådan, vem blir det?
Riktigt svårt faktiskt, visst vi dominerade inte ifjol och vi behöver väl främst en vänsterback men då ska man leta fram ett riktigt bra, realistiskt namn med...Emil Johansson från Molde är väl det som nämns mest och som känns bäst isf, tämligen ung och passar säkerligen väl in i klubben. Dessutom tappar ju norsk fotboll alltmer...

Våra lag spelar ju på samma arena, dessutom tillsammans med ett tredje lag (än så länge), dessutom liras där gothia cup samt damlandskamper,detta har ju gjort att gräset är rötet samt att massa olika avtal etc är grymt svårhanterligt eftersom alla hyresgästerna har olika krav på det mesta. Vad tycker du om hela arenahärvan och hur ska man på bästa-realistiska sätt-ordna upp det?
Det är en mycket invecklad fråga, först och främst får vi väl se vad som händer med Öis... Det mest troliga är ju att de antingen redan till 2011års säsong alternativt till säsongen 2012 spelar i div.1 och då inser de själva det orimliga i att spela på Gamla Ullevi varvid vi får ett antal matcher mindre som sliter på mattan.
Damlandslaget har ju själva varit ute och sagt att de mer än gärna spelar på förbundets egna arena i Solna som byggs nu, vill de inte vara kvar så försvinner ju upp till fem matcher varje år beroende på kval etc.
Gothia Cup kan helt enkelt inte få vara kvar på Gamla, två dagars intensivt matchande mellan 09-21 (möjligen i regn båda dagarna) är ett slitage som ingen matta klarar av. Häcken bygger ju nytt själva låt finalerna i Gothia gå på deras nya arena, visst det blir inte som på Ullevi men man flyttade ju ändå från Ullevi till gamla, tog ut idiotpriser för att gå in på finalerna och lär inte tjäna så mycket på finalarrangemangen ändå.

Då återstår vi och gais, vi spelar i nuläget spelet helt rätt gällande att få bestämma själva över arrangemangen på Gamla, vi undersöker möjligheten till en egen arena i samarbete med SEFA, den dagen ritningarna kommer på den kommer kommunen få noja över att kanske få stå där med ett Gamla som bara innehåller ett Gais som drar sin 3-4000 pers förutom på derbyn och då går verkligen inte kalkylen ihop för arenan och vad som då sker behöver vi inte bry oss om.
När vi inte fick clean court till 2011 så var det droppen för klubben kändes det som och blir det inte klart snart med det inför 2012 har vi ingen annan utväg än att med såväl eget kapital samt SEFA i ryggen bygga eget, visst det blir ingen miljardarena men en egen helt i klass med Gamla men med bättre kiosker,fler dass och en naturgräsmatta bara vi använder är gott nog i det läget.
Personligen tror jag mest på att kommunen till slut tvingas inse att Blåvitt nu dragit runt arenorna ensamma och hjälpt gais&öis i alltför många år, Gamla Gamla gick ju inte heller alls ihop om inte vi dragit in allt det gais&öis tappade.
Man ska förvisso hjälpas åt men vi vill ju då gärna ha något tillbaka med, åtminstone något så litet som Clean Court och en vettig matta.

Det har förvisso förbättrats lite de sista åren, men inom svensk fotboll såg delas det mesta i intäkter för allsvenskan på alla deltagande lag istället för att det som i de flesta andra ligor vara som så att det tilldelas mer pengar till de lag som hamnar längst upp i tabellen och sedan i starkt fallande skala. Idag spelar det för ingen större roll om du blir fyra (de tre första kommer ut i europa och tjänar på det) eller trettonde lag. Borde det ändras till att vara större skillnad för placerngarna? Ja självklart, det är ju helt logiskt. Kommer du högst upp ska du ha en rejäl del av kakan, det skiljer ju på tok för lite idag. Det säger jag ju inte i egenskap av supporter till ett topplag nu, vi blev ju trots allt bara sjua iår vilket är pinsamt dåligt som sagt.
Det mest logiska är ju egentligen att ge mest pengar till de lag som syns och märks mest, ser vi till tvpengarna så är det ju rätt logiskt att t.ex. aik och blåvitt får mer pengar iom att deras matcher lockar många mer tvtittare än vad t.ex. Trelleborg-gais gör. Att det då inte delas rättvist efter hur attraktiv "Produkten" är (jag HATAR förövrigt ordet produkt i samband med fotboll men det finns inget annat mer passande ord när man snackar markandsfrågor) och då är det bara en logisk syn på det.
Dessutom borde allsvenskan minskas till tio lag, visst hade det t.ex. 2010 kunnat innebära att både blåvitt och aik åkt ur, men på sikt är det nödvändigt att minska seriens lagantal. Färre lag delar på intäkterna, får möjligheter att skaffa bättre trupper, kunna hävda sig bättre i europa, kunna köpa spelare från övriga svenska klubbar dyrare iom att pengarna finns, de mindre klubbarna får pengar osv.
Allt måste dock börja med att man delar intäkterna som allsvenskan får in på ett vettigt sätt, dvs mer till de klubbar som är attraktiva, hur det sedan mäts är en annan femma, en del ska givetvis vara tabellrelaterat (förbundspengarna) men då betydligt mer till de bästa lagen och avsevärt mindre till de lag längre ner i tabellen. Tvpengarna ska fördelas efter hur många som ser matcherna helt enkelt, ju fler som tittar desto attraktivare är ju de lagen och de ska då självfallet få mer pengar.


SEF har ju som mål att allsvenskan ska vara nordens ledande liga samt bland de 15 bästa i europa, hur ska man lyckas med de målen anser du?
Delvis genom ovanstående ändringar i pengafördelningen och en minskad liga till tio lag. Sedan så ska man lägga ett spelprogram senast i december som sedan hålls fast hela säsongen. Man får redan då bryta ut en-två matcher och lägga så tv kan sända i flera dagar men det är ju inte svårt. Det som sedan kan ändra spelschemat är ju ev europaspel för några lag samt t.ex. snökaos etc men annars ska man kunna planera resandet etc redan i dec, då vet publiken när matcherna är tidigt, kan planera efter det, det kommer mer folk, klubbarna får mer pengar och vips har vi den välkända positiva spiralen. Det ger bättre spelare och lagen blivit bättre, kan ta sig de omgångar i europa som krävs och sedan är vi där.
Dock gäller det då att vi slipper ha förbundet så inkomptent som det är nu...


Malmö FF vann som bekant serien ifjol, Helsingborg var tvåa ljusår före alla andra klubbar. Vad gjorde de så mycket, mycket bättre än alla andra under fjolåret?
Framförallt hade de extremt bra lag i jämförelse med övriga, men ser vi på MFF så vann de för att de för ett par år sedan orkade stå emot stormen när det gick såpass dåligt under Rolles första tid som tränare där, nu har han visat vad han kan och blir ju alltid ihågkommen där för det.
Sedan hade MFF även en bra mix spelarmässigt med unga,hungriga spelare på väg upp blandat med ruinterade rävar som Daniel Andersson, Aubynn etc som varit med och vet hur det är när det drar ihop sig i slutet av serier.
HIF hade ett i det närmaste lika bra lag men torsken mot gais hemma blev ödesdiger och de kunde sedan inte komma ikapp även om chansen fanns.
Dock får väl båda svårt att hävda sig i toppen 2011 i sann allsvensk anda.

De två senaste åren har även varit en klar återgång till de första åren på 00-talet när storstäderna dominerade, vad tror du det beror på?
Nja, det där stämmer väl bara delvis va? 08 vann ändå Kalmar... Men visst 09 var det blåvitt och aik och iår vann Malmö. Det är väl helt enkelt på vissa sätt enklare att dra in pengar och skapa en bra trupp i en storstad men samtidigt har ju bl.a. arenaproblematiken i främst Gbg och Sthlm visat hur svårt det kan vara att verka i storstäder med. På sikt känns det väl dock som om storstäderna kommer fortsätta vinna ungefär 4 av 5år och det femte sticker något HBK eller Kalmar upp.

Vilket lag imponerade mest på dig under 2010?
Man får väl ändå säga Åtvid här, trots att de åkte ur, de var ju tippade toksist av nästan alla. De skulle bli fotbollens motsvarighet till Väsby i hockeyn, men Åtvid var faktiskt kvar i allsvenskan med bara minuter kvar av säsongen, en enorm prestation sett till truppen.

Vilket lag var den stora besvikelsen under 2010 enligt dig?
Blåvitt tveklöst, många säger solna men solna tappade ändå flertalet av de som var tongivande ifjol och ersatte dom inte medan blåvitt var förstärkt och borde sprungit hem serien enligt de flesta. Så här får jag säga mitt kära blåvitt.

Vilken spelare var bäst i allsvenskan 2010 enligt dig?
Alexander Gerndt, visst kan man säga Denni Avdic med men anledningen att jag väljer Gerndt är inte för tiden i HIF utan för att han lyckades så grymt bra i Gefle med. Det är svårare att lyckas i ett sämre lag helt enkelt varvid han får min röst här.

Det är förvisso rätt tidigt än, men om du idag skulle tippa topp fyra samt plats 13-16 hur ser det ut i allsvenskan 2011?
1.Örebro SK
2.Malmö FF
3.Helsingborgs IF
4.IFK Göteborg.

13.IFK Norrköping
14.Gais
15.Halmstad BK
16.Gefle IF

Vad kräver du av ditt lag under 2011 för att du ska vara nöjd när domaren blåser av sista matchen framåt november?
Vi är blåvitt vi ska ALLTID ta guld.


Vilken spelare i ditt lag kommer ta allsvenskan med storm under 2011?
Har han inte redan etablerat sig så kommer Sana dominera om han får chansen "på riktigt"

Ta ut din startelva i ditt lag under 2011 med nuvarande trupp.
MV: Sandberg
HB: Adam Johansson
MB: Ragnar Sigurdsson
MB: Mikael Dyrestam
VB: Hjalmar Jonsson
HM: Stefan Selakovic.
IM: Sebastian Eriksson
IM: Tobias Sana
VM: Elmar Bjarnasson
F: Tobbe
F: Drugge.

Vilken är din favoritspelare i ditt lag idag?
Elmar, en enorm krigare och samtidigt skönspelande framspelare.

Publikmässigt sett så har hockeyn kommit upp jämsides med fotbollen det senaste, vad gör dom så bra som fotbollen missat?
Nu har jag ju gått en del på hockey med så jag har ju inget emot sporten så sett, men det hockeyn gjort är att locka dom skaror som kanske inte i grunden är hyperintresserade av själva SPORTEN. Givetvis finns det många tusentals sanna hockeyfans som brinner för sporten men det är inte det jag menar utan att hockeyn lyckats locka folk som vill "ha något att göra" en kväll/en helgeftermiddag.
Att det skulle bero på huliganproblematik är inget jag tror på, visst finns det sådant men det var avsevärt värre för ett antal år sen när fotbollen dominerade fullständigt publikmässigt över ishockeyn så det är verkligen inget avgörande i det hela.
Dock kan man inte komma ifrån att det som lockar "marginalåskådarna" till hockeyn är att där sitter du varmt på en vadderad stol, du kan enkelt köpa det du vill i paus/innan match, du hinner ner från läktaren, pissa, köpa en dricka, säga till polaren med hans nyinköpta korv att han bara äter hela tiden samt hinna upp på läktaren i tid till nedsläpp i nästa period. Ska du lyckas med det på fotboll får du dels pissa rekordfort, dels vara sprinterlöpare och rugbyspelare för att ta dig fram samt ha en jävla tur. Det är bekvämare att gå på hockey helt enkelt och det lockar marginalerna mer. 
Fotbollen slog för mycket till ro när snittet låg över 10tusen/match för allsvenskan, istället skulle man självfallet i DET läget byggt vidare på det då hade fotbollen fortfarande varit tusentals åskadare/match över hockeyn. 
Sedan ska man dock även tänka på att det inte är i så många städer det finns lag i högsta serierna i båda idrotterna, Gbg,Sthlm, Södertälje, Gävle det är ju de... 

Gillar du fish&chips?
Självfallet.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0