Division 1-kval i ishockey i Götaland - Playoff 1 klart

Första delen avklarad och jag kommer kommentera match för match. Det rör sig alltså om returmatcherna i lördags, plus en tredje match som gick i söndags.

Bäcken - Värnamo 5-4 (2-0, 1-3, 2-1) Skott 48-26
Detta var alltså den match jag såg på plats. Jag trodde Bäcken skulle gå vidare men det visade sig räcka med två matcher och inte tre som jag jag trodde inför matchserien. Det blev dock en mycket svängig och spännande match i Borgen. Kevin Börjesson började med att ge hemmalaget ledningen efter bara 11 sekunder. Oskar Räihä satte 2-0 efter 5.28 därefter jämnades det ut något. Perioden slutade 2-0 där Bäcken var det bättre laget men Värnamo stundtals spelade mycket bra och kändes alls icke ofarliga. En bit in i andra var det gästernas tur att chocka. Jonas Bystedt sätter 2-1 efter 5.15 och blott 25 sekunder senare hade samma Bystedt kvitterat. Kaos i Bäcken och Peter Berntsson tar time out. Strax efter drar Sebastian Salomonsson på sig matchens första utvisning. Nödvändig för att förhindra målchans efter ännu en miss i försvaret. I power playet ger Peder Ståhl gästerna ledningen. Bäcken tar dock tag i matchen, trummar på och Jonas Olsson kan kvittera efter 12.08. Bäcken vinner skotten med 17-9 men förlorar perioden med 1-3.
Tredje perioden börjar lite trevande efter 4.32 tar Värnamo ledningen igen genom Ted Nilsson på kontring efter en stunds hemmatryck. Jobbigt nu. Bäcken kämpar på men tiden går och det är hätskt och frustrerat. Domaren håller dock ihop matchen på ett föredömligt sätt. I powerplay kämpar Johan Nordensson in kvitteringen. Efter 18.42 slår måltjuven Oskar Räihä in 5-4 på ett direktskott från nära håll. Värnamo tar ut målvakten och trycker på men Bäcken håller undan och tar sig vidare till playoff 2. Mycket skönt!
Lite bilder finns på Bäckens hemsida HÄR.

Nittorp - Tyringe 2-4 (0-0, 1-1, 1-3) Skott 32-27
Jag trodde Nittorp skulle vinna med två raka men det blev precis tvärtom. Nittorp tog ledningen i andra men Tyringe kvitterade. I tredje fick gästerna chansen i spel 5 mot 3 och förvaltade det väl. På en minut och en sekund gjorde de tre mål. Första i 5 mot 3, sen 5 mot 4 och sist 5 mot 5. Nittorp reducerade men det räckte ej.

Motala - Alvesta 3-2 (3-0, 0-1, 0-1) Skott 48-29
Som väntat 2-0 i matcher, dock oväntat jämnt. Motala gick upp till 3-0 i första men tycks ha slagit av på takten och bjudit in Alvesta i matchen.

Helsinborg - Dalen 8-2 (2-1, 3-1, 3-0) Skott 31-19
Dalen tog ledningen, tappade men lyckades kvittera till 2-2. Därefter var Helsingborg som väntat starkare.

Kallinge/Ronneby - Alingsås 3-2 (0-1, 2-0, 1-1) Skott 26-22
Alingsås vek verkligen inte ner sig och tog dessutom ledningen men blekingarna drog längsta stråt i mycket jämn match.

Limhamn - Vänersborg 4-3 (Inga matchdetaljer finnes)
Två mycket jämna matcher där skåningarna vann bägge.

Vimmerby - Skara 8-2 (4-1, 1-0, 3-1) Ingen uppgift om skott
Skara tog visserligen ledningen men annars väntad seger för Vimmerby.

Ulricehamn - Boro/Vetlanda 4-1 (1-0, 2-1, 1-0) Skott 32-39