Adventsljusstake

Det finns två olika varianter som båda kallas adventsljusstake. Det ena har fyra stearinljus på rad där ett nytt tänds varje advent så at ljusen såsmåningom blir som en trappa. Det är en sed som kom till Sverige i slutet på 1800-talet och blev vanlig på 1920-30-talen.

 

Den andra varianten är elektriska ljusstakar, ofta med sju ljus som vanligen placeras i fönster. Vanligt är att det mittersta ljuset är högst och ljusen längst ut är lägst och övriga står i fallande ordning däremellan. Den första elektriska adventsstaken tillverkades av svensken Oskar Andersson redan 1934.

 

Personligen har jag alltid gillat dessa ganska blygsamma inslag i julpyntet. Att ha adventsstakar och stjärnor i fönstrerna ger ett trevligt ljusinslag både i lägenheten och utifrån. I denna mörka årstid är det trevligt med dessa ljuspunkter i folks fönster när man är ute på stan.

Att tända ljuset på adventsljusstaken vid varje adventsfika med lussekatter, pepparkakor och julmust ur tomtemuggarna och dessutom vara nogrann så avståndet mellan ljusen blir jämnt är ett härligt barndomsminne och till skillnad från mycket annat med julen en väldigt avslappnad del av julfirandet.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0