Arbete ska inte bara vara en inkomstkälla

Man hör ofta "Skaffa dig ett jobb så du får pengar. Så du har en inkomstkälla". Speciellt hör man det från den äldre generationen. Så man ska alltså ta vilket jobb som helst och jobba med det varje dag under en längre tid bara för att få en inkomstkälla? Ska inte arbete vara roligt och lärorikt, ett intresse som gör det roligt och intressant att jobba?

Det tycker jag i alla fall. Visst är det bra att ha en fast inkomst som gör att man kan leva, men att ha ett yrke som man inte tycker är speciellt roligt kan inte vara kul att ha. Visst, under en kortare tid kan man ju ha ett jobb som man har delade känslor för, men inte under ett helt arbetsliv. Jag har jobbat sex somrar i rad som golvvårdare och just under sommaren går det an, men jag skulle inte vilja gå till firman dag efter dag efter dag.

Men alla är vi olika och de jobb jag tycker är tråkiga, tycker kanske andra är kanon. Och det är ju detta som gör att vi har en arbetsmarknad. Att olika människor vill ha olika yrken. Ta t ex en som har gått lärarprogrammet på universitetet. Den personen har ju valt detta program enbart för att hon/han vill jobba med ungdomar och lära ut kunskap. Då är det ju självklart att denna person inte vill hamna på en flyttfirma eller dylikt. På en flyttfirma kan man ju i och för sig lära ut kunskap, men knappast till ungdomar utan istället till överviktiga Bengt, 55 år.

Eller 24-åriga Anders som har gått ut polisprogrammet på högskolan. Hans högsta önskan är då att bli polis, men hur känner han sig om han blir placerad på en VVS-firma istället? Absolut inget fel med VVS, men Anders som vill bli polis kanske inte finner VVS-branschen tillfredsställande. Visst, han får en stadig inkomst, men hur kul kommer han ha det på jobbet om han inte är intresserad av att jobba som rörmokare när han har en polisexamen?

Så, att söka jobb ska inte enbart gå ut på att hitta jobb där du kan tjäna bra med pengar. Ditt hjärta har en minst lika viktig del i jobbsökandet som hjärnan. För då hjärnan håller koll på hur stora pengar du kan tjäna så håller hjärtat dej informerad om att du ska söka det yrket som intresserar och som kan fortsätta lära dej.

Kommentarer
Postat av: IK

Detta var dag 2:s inlägg.

21e hade du två inlägg men det gills ej!!

19dagar, med idag inkluderat kvar!

2010-04-23 @ 11:15:11
URL: http://ironinsforkampar.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0