Ikväll startar kvalserien

Idag är det tisdag, men inte vilken tisdag som helst! Hade vi befunnit oss ett par månader framåt i tiden så hade detta inlägg med största sannolikhet handlat om elitseriepremiären i speedway, men nu handlar det om någonting helt annat. Ikväll drar nämligen ishockeyns kvalserie till allsvenskan igång, något som jag och stora delar av Norrköping har längtat efter sedan förra årets bittra nederlag i play off 3 mot Karlskrona. Sex lag ska nu göra upp om två platser till allsvenskan och här på IK kommer ni att kunna följa Vita Hästens framfart!

 

Dessa lag deltar i kvalserien (lagen rangordnas såsom jag tror kvalserien kommer sluta):

 

Karlskrona

Karlskrona, som slog ut Vita Hästen förra året, tog sig sedermera upp till allsvenskan. Som nykomlingar har man dock inte lyckats speciellt bra. Man blev tidigt avsågade på jumboplatsen i tabellen och man har haft en ganska stor spelaromsättning. Jämfört med när säsongen startade har man förstärkt laget ganska kraftigt, och ser man till spelarmaterialet har man det bästa laget i kvalserien tillsammans med Tingsryd. Man har ett par vassa målvakter, spelare med NHL-rutin och dessutom en fransk landslagsman! Nyckeln till framgång för KHK ligger i att vinna sin premiärmatch. Men skulle det bli torsk där finns risken att alla förlusterna man bär med sig från allsvenskan sätter sig i huvuden än mer även i kvalserien.

 

Tingsryd

Låg länge på en relativt säker plats ovanför kvalstrecket i allsvenskan, men i slutomgångarna föll man som en gråsten och blev omsprungna av Almtuna. Förmodligen känns det mentalt tungt hos flera av spelarna att tvingas ner i kvalserien, men man har ett ganska välmeriterad lag som bör klara av pressen och att ladda om batterierna. Precis som Karlskrona har man mer spetskompetens än division 1-klubbarna, på alla positioner. Starten på kvalserien är viktig för alla inblandade lag, men i synnerhet för lagen som kommer från allsvenskan. Blir det förlust i premiären så kan den negativa spiralen fortsätta

 

Björklöven

Här har vi förmodligen det bästa division 1-laget, även om det är svårt att gissa sig till det med tanke på att lag från södra Sverige sällan får möjlighet att möta lagen från norr. Man har två stabila målvakter och flera rutinerade spelare - på såväl back som anfallsposition - som har varit med i högre serier förr. På pappret ser Björklöven helt enkelt väldigt stabila ut och man har vunnit sina serier överlägset. Hittills den här säsongen har man bara tappat poäng i tre matcher.

 

Vita Hästen

Vita Hästen är egentligen det enda laget jag har riktig koll på. Man har ett lag som i sina bästa stunder kan slå i princip vilket lag som helst, men lagets stora svaghet är att man brukar prestera väldigt ojämnt. Man spelar ofta slarvigt i försvarszon och har, på grund av för få spetsspelare, svårt att göra mål. Något som också talar emot Hästen är att man brukar ha stora problem mot KHK, TAIF och Huddinge, fast kan man få ett par segrar direkt finns ändå chansen att man kan höja sig det där lilla extra snäppet som krävs!

 

Huddinge

Ett lag man aldrig kan räkna bort. Man har ett lite för ihåligt lag för att vara med i toppstriden i kvalserien, men sett till spelarmaterialet kommer man förmodligen ändå ge de mer favorittippade lagen en hel del problem. För topplagen gäller det att inte förlora poäng mot lag som Huddinge, men lik förbannat kommer det ske.

 

Piteå

Precis liksom Huddinge har Piteå inte ett tillräckligt starkt lag för att vara med i toppen och slåss om de allsvenska platserna. Men med tanke på att de lyckades slå ut Sundsvall i play off 3 (som åtminstone på pappret hade ett betydligt starkare lag) finns det förutsättningar att norpa en del ströpoäng mot de övriga lagen.

 

Sammanfattning

De båda allsvenska lagen har starkast lag och bör klara av att hålla sig kvar, förutsatt att de får den start på kvalserien som de behöver. Björklöven och Vita Hästen är jokrarna som kan vara med och utmana om de allsvenska platserna. Huddinge och Piteå är för svaga för att gå upp, men kan sätta käpparna i hjulet för de övriga lagen.

 

Såhär ser kvällens premiäromgång ut:

 

Båda lagen från allsvenskan har turen att få inleda kvalserien på hemmaplan, något som ger dem en fin möjlighet att bryta sina negativa spiraler och få ett försprång gentemot ett par av de jagande division 1-lagen. För Vita Hästens del blir det en oerhört tuff uppgift att slå Tingsryd. Ett av lagens senaste möten var i play off 3 säsongen 2009/10, och då vann Tingsryd den tredje och avgörande matchen efter att ha vänt ett 1-3-underläge i den sista perioden. Det känns fortfarande tungt att tänka tillbaka på det. Ska Hästen lyckas ta revansch måste man spela enklare än vanligt i försvarsspelet och sätta de målchanser som man kommer att få. Om man skulle lyckas vinna så har man väldigt goda förutsättningar att få en fin fortsättning på kvalserien!  


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0