Fotbollsintervju-FH!

Vi börjar som sig bör med fotbollsintervjuerna nu, först ut är FH, AHs kommer om ett tag. Med detta sparkar vi även igång IKs "inför-säsongen" satsning. Det är ju ingen hemlighet vilka lag FH samt AH håller på, men för ev nya läsare så är det FH-Blåvitt samt AH-Gais. Det ger oss även en bevakning av superettan senare. Men nu, FHs tankar.
 
Tre sjundeplatser i rad, det måste väl vara ett totalt misslyckande för klubben även i dina ögon?

Såklart att det är det, det går ju inte att komma ifrån. Dock skall vi väl inte se så mycket på de placeringarna nu utan istället försöka se framåt och hoppa upp några snäpp i tabellen iår. Sedan vad det blir är svårare att säga.
 
Ifjol skrevs ni ju upp som "real blåvitt" med ett gäng nya gubbar av hög klass. Varför lyckades ingen av dom?
 
Tja, nu är väl det förvisso sant att ingen direkt gick in och blev landslagsmässig men Alvbåge visade under höste hur bra han kan vara, Gerzic hade dock en del skadeproblematik vilket förklarar hans insatser. Sedan gjorde ju Farnerud det bra anser jag, det var inte många bollar han slog bort, dock var det en felaktig balans på mitten som drabbade även honom. Kjetil därbak däremot var inget vidare och det krävdes en Bjärsmyr för att han skulle nå allsvensk klass. Kjetil är väl den som har mest att bevisa tycker jag. Sobralense har en del kvar att bevisa med, han är bara bra när han själv är på humör så jag tror inte han blir så långlivad faktiskt utan han kan mycket väl lämna efter denna säsong.
 
Ser vi på startelvan från sommaren 11 till idag är det bara Tobias Hysén kvar. Är inte det en alldeles för stor omsättning?

Det kan tyckas så ja, och det får man väl medge att det är en väldigt stor förändring. Dock finns en hel del spelare kvar i såväl matchtruppen som truppen i stort så så sett är det ingen fara men det visar också på att det tar tid att bygga ett lag. Dock får det ju inte ta hur lång tid som helst...
 
För bara några år sen fick ni fram mängder med nya unga spelare, nu är det inte så, vad beror det på?
 
Det beror la lite på hur man menar... Vi har ju Dyrestam, David Moberg-Karlsson, Sam Larsson och Markus Sandberg i truppen som är egna unga spelare, och framförallt DMK och Sam kan få sitt genombrott iår, Dyrestam har ju redan fått det redan 09 och Sandberg är en fullt kapabel reservmålis. Men om du syftar på spelare som Berg, Sana och Wernbloom så är det ju inte någon som är där än. Men att säga att det är dåligt med egna unga gubbar är ju lite fel...
 
På senaste tiden har ni haft det osedvanligt rörigt med styrelseavhopp, sponsorer som lägger sig i mycket etc. Hur kommenterar du det hela och vilken inverkan tror du det har på det sportsliga?

Tja,nu har det ju varit årsmöte och det gör ju att besluten är fattade så man skall kanske inte älta det. Men när man inte följer stadgarna blir man ju fundersam givetvis. Dock låter jag just den biten vara nu och ger det nya gardet en chans. Dock gillar jag inte när sponsorer lägger sig i så mycket som speciellt en viss sponsor gjort, visst förstår jag att om man lägger XXmille varje år vill man se att det går bra men de ska inte lägga sig i vilka som anställs etc, helt enkelt av den anledningen att de inte har med det att göra.
Tyvärr är det väl bara en försmak av vad som kan hända om man slopar 51% regeln antar jag, får en sådan person då styra lär vi se enorma höjningar av priser på biljetter och säsongskort etc och då dör ju fotbollen.
Om det påverkat det sportsliga? Nja, det vete tusan men visst lär det snackats om det även om spelarna hävdar motsatsen. Dock både tror och hoppas jag att spelarna är såpass proffsiga att de kan hålla det borta när det väl är träning och match.
 
Ni har förvisso inte värvat så mycket inför denna säsong men tog hem racet om Ludwig Augustinsson. Vad tycker du om den värvningen?
 
Det var ju så att så gott som alla allsvenska lag jagade honom så det var givetvis en skön prestigevärvning med, sedan är killen mycket bra med och i honom kan vi ha fått den vänsterback vi saknat sedan Oscar Wendts dagar.
 
Ni tappade ett derby via att gais åkte ur, hur blir det med en derbyfri säsong egentligen?
 
Vi har ju alltid Häcken... Fast de är ju iofs från Hisingen som de hävdar inte är Göteborg men de vill samtidgt ha förmånar av götet... Nåja, nu har jag aldrig sett gaisderbyt som den viktigaste matchen att vinna varje säsong men visst är det synd, derbyn höjer ju intresset hos de med ett mindre intresse och det ger ju fullsatt varje gång men men. Vi får ju Öster istället...
 
När Håkan Mild fick frågan om vilken enskild match som var viktigast att vinna under året svarade han "Aik Hemma" Håller du med om det? Varför/Varför inte?
 
Den viktigaste matchen att vinna är ju den sista när vi säkrar guldet... Nej,men visst jag har alltid hävdat att det är den viktigaste matchen, i kamp med MFF. MFF är ju den enda match då rikets två storlag möts varvid den är gigantisk med. Men solnaiterna är jävligt viktig att vinna med alla känslor som finns då.
 
Arenaboomen fortsätter, Öster kommer upp med sin nybyggda Myresjöhus Arena, Djurgården och Aik flyttar in i splitternya arenor. Samtidigt finns det kvar arenamässiga skamfläckar som Rambergsvallen, Södertälje Fotbollsarena och Grimsta. Vad säger du om allsvenskans arenastandard egentligen?
 
Det är väldigt varierat kan man ju säga. Aiks nya arena är ju fin men det kan bli gött ödsligt i vardagen där med vilket drar ner betyget. Isf känns "nya söderstadion" där dif kommer spela bättre rent publikt.
Att arenorna byggs om och att det byggs nytt var dock en absolut förutsättning för att serien skule överleva, vi dårar går ju oavsett arenakvalité men för att locka de massor allsvenskan ändå lockar krävs ju lite komfort med. Tyvärr finns skamfläckarna kvar, men man kommer ju alltid anse att vissa arenor är sämre än andra oavsett om vi får en "engelsk" arenapark eller ej.
 
I skrivande stund pågår svenska cupen för fullt, vad tycker du om det nya upplägget?
 
Så länge vi vinner får det vara vilket upplägg som helst...
Dock måste jag säga att jag gillar det, det ger tävlingsmatcher tidigt på säsongen och första rundan skrällde det rejält i så skrällchanserna finns ju kvar även om det blir svårt för skrällgängen att gå vidare från ett gruppspel istället för en enskild omgång.
Att säsongen förlängs är ju den största fördelen så jag ser bara fördelar med detta. Förhoppningsvis vågar nu förbundet låta formatet sätta sig i många år så vi kan få en härlig cup även i Sverige.
 
Efter förra säsongen gick både Selakovic, Stillers samt Hjalmar Jonssons kontrakt ut, klubben förlängde med de två sistnämnda men inte med den förstnämnda, var det rätt tycker du?
 
Det var rätt att förlänga med "Killer" Stiller samt Hjalle men vi borde förlängt med Sella med tycker jag. Visst gick det våldsamt långsamt ifjol men han gör sina poäng och vi har ju inte direkt en trupp där det kryllar av yttrar, även om vi vad det verkar försöker göra yttrar av innermittfältare.
 
Ni har ju haft få forwards som gör mål, samtidigt har utlånade Pär Ericsson gjort succé i Mjällby. Varför togs inte han hem?
 
För att han inte lyckas i större klubbar anser jag, han lyckades i gais, han lyckas i Mjällby. Sedan har vi inte det spelsystemet där han skulle passa in heller. Det var ju felet från början i "Pärlan-gate" så att säga, vi försökte spela honom på en Wernbloomposition men då det bara finns en Wernbloom i svensk fotboll så gick det givetvis inte. Det kan inte Pärlan lastas för dock. Jag tror helt enkelt det var ett felköp och så glömmer vi det...
 
Helt apropå forwards, är det iår Robin Söder får sitt definitiva genombrott? Kontraktet förlängdes ju nyss till 2015 så klubben tror ju på honom.
 
Tja, får killen vara hel en längre tid så har han alla förutsättningar att lyckas, tyvärr verkar ju Jörgen Lennartsson ha förstört hela Söders karriär när han lät honom spela vidare i den där förbannade u21-semin 2009. Efter det har Söder aldrig riktigt kommit tillbaka och jag tror faktiskt det kan vara så illa att Söder blir en sådan spelare som går sönder hela karriären med ojämna mellanrum. Jag tror inte det blir någon succé iår för honom helt enkelt.
 
Om ni inte lyckas iår, kan vi då inte räkna bort blåvitt när vi snackar topplag några år framöver?
 
 Tja, vi har väl inte varit ett topplag på tre år? Men räkna bort framöver? Nja, det är ju omöjligt att säga. Det var inte många som trodde vi skulle vinna 07 etc så man vet aldrig, men att vi inte är favoriter ett tag framöver? Ja,kanske det.
 
Vad skall klubben göra om det ej blir guld, eller iaf europaplats iår? Med tanke på satsningarna som gjorts de senaste åren.
 
Tja, ja vad ska man göra? Återigen rannsaka sig själva och se vad man kan förbättra. Dock lär det isf bli en del förändringar i den sportsliga ledningen. Jag har svårt att se att varken Mild eller Stahre sitter kvar om vi misslyckas iår igen.
Sedan tror jag man får rensa en del i truppen och istället för en del nyinköpta gubbar återgå till spåret med unga spelare än mer, visst tar det då ytterligare säsonger utan titlar men det får man ta.
 
Ni fortsätter plöja ner massviss med miljoner i ungdomsverksamheten ute på Kviberg men gick back fyra miljoner ifjol trots en del spelarpengar in, och har nu minskat ert eget kapital till 27 miljoner, läge för oro?
 
Det där var en massa frågor i en det, det var fult gjort! Nåja, ungdomsverksamheten bär ju sig, säg att vi får fram 2-3 a-lagsspelare på 2år räknat i inköpt etc så tjänar vi på det, skulle det sedan visa sig att de blir så bra att de säljs vidare har vi dragit in mångfalt mer än vad det kostar att ha det igång.
Att kapitalet minskar, om det skulle vara skäl till oro att vi "bara" har 27mille på banken? Nja, oro skulle jag inte vilja säga, det känns som du försöker tvinga fram negativa grejer här du...
Vi har alltså 27mille att tillgå det finns mängder med klubbar inom svensk elitfotboll som skulle döda för de förutsättningarna så jag är inte orolig för det alls, det är ju inget ras likt slutet av 90-talet direkt...
 
Det finns fortfarande mängder med änglafans som drömmer om CL-spel och EL-framgångar, är det inte hög tid att sluta ha så orealistiska drömmar?
 
Menar du att vi bara ska ha realistiska drömmar? Är inte själva meningen med drömmar att de kan vara orealistiska?
Sedan vete tusan om en dröm om CL-spel är orealistisk, vi såg ju 2008 hur nära vi var CL, endast domaren Charles Richmond (may he burn in hell forever) var ivägen. El-spel har ju såväl aik som hif visat att det går att göra resultat i senast i höstas, marginalerna är små och man behöver lite röta men att avancera från en grupp där är långt ifrån omöjligt. Vem vet vi kanske står där redan i höst efter ett lyckas cupspel på hemmaplan först.
 
Ta ut en startelva plus en bänk med årets lag!
 
Alvbåge-Salomonsson-Bjärsmyr-Dyrestam-Augustinsson-Sam Larsson-JJ-Haglund-Gerzic-Tobbe-DMK
Bänk: Sandberg,Kjetil,Lund,Farnerud, Sobralense, Söder,Stiller.
 
Var slutar ni i serien för att du skall vara nöjd?
 
Som blåvitt finns det egentligen bara förstaplatsen som gäller... Men visst tar vi en topp-treplats och når europaspel nästa säsong är jag nöjd. Men det beror ju också på hur man tar den platsen, en torsk i sista omgången i en seriefinal som gör att man bara blir tvåa vore ju hemskt t.ex. medan en heroisk upphämtning i slutomgångarna och en tredjeplats tack vare det vore njutbart.
 
Det är ju en rejäl hype kring allsvenskan som ju inte motsvarar kvalitén på lagen. Hur kommer det sig att hypen lever kvar?
 
Är det verkligen en hype när det varat så länge? Jag tror helt enkelt att allsvenskan som produkt borde tacka sin publik mer, det är publiken som gör allsvenskan så intressant. Trycket som är på många arenor är något som får folk att vilja återvända och det gör att matcherna får stora publikmassor.
Sedan spelar givetvis arenaboomen in med, med komfort på arenorna kommer även fairweathers och de som inte hade gått med den gamla arenaparken.
 
Alla, eller iaf så gott som alla, allsvenska lag har numera inmarschlåtar, vilka tycker du har lyckats bäst med det?
 
Man kan säga vad man vill, men MFF och AIK har gött tryck i sina låtar, sedan går det givetvis inte att bortse från att vår egen "Snart skiner poseidon" är av högsta klass och tveklöst är den bästa låten.
 
Vilka för- och nackdelar anser du ni har med att vara den storklubb ni är?

Fördelarna är ju att vi får lite andra resurser oftast, vi kan även få en del fördelar via att vi helt enkelt är störst i form av att många vill vara hos den störste etc, men det där är svårt. Det kan liksom lika gärna vara så att spelare anser att de passar bättre i mindre klubbar där kraven inte är lika höga som hos oss. Det finns helt enkelt inget vettigt svar. Det där tar liksom ut varandra.
 
 
Vilken enskild spelare i ditt lag ser du mest fram emot att följa iår?
 
Ludwig Augustinsson, tveklöst. Den grabben (jodå, han är en grabb, jag är mer än 10år äldre än honom!) kan bli precis hur bra som helst.
 
Har du något du skulle vilja tilläga som ej kommit fram såhär långt?

Inte vad jag kan komma på nä.
 
Till sist, gillar du fish&chips?

Det gör alla människor med vett!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0