Fotbollsintervju-AH

Ni har redan fått läsa intervjun med FH här är den med AH!
 
Om vi börjar med fjolåret, 2011 blev ni femma och före er största antagonist blåvitt. 2012 åkte ni ur efter en rekordlång svit utan seger. Hur kommer det sig att det rasade så?

Fan vet alltså, egentligen tappade vi ju inte så många spelare heller men ändå fungerande plötsligt ingenting. Mycket kan sitta i huvudet, skyhöga förväntningar både bland spelarna själva och omgivningen som ledde till att man överskattade sig själva och sen när det gick knackigt i början blev reaktionen istället uselt självförtroende och en negativ spiral de inte kom ur. Tidigare år var vi inställda på att KÄMPA för att hänga kvar men ifjol saknades den inställningen. Det har också snackats om att alltför många spelare satt på utgående kontrakt. Det kan ha påverkat inställningen.

Under en så lång tid som ni var allsvenska nu har du ju aldrig sett innan. Gais är iofs vana vid att pendla mellan serier men kändes det inte värre att rasa ur nu när ni kändes "etablerade"?

Jo så är det helt klart. 2012 var första året då jag inför säsongen inte var speciellt orolig för nedflyttning. Efter ett par sega år som elva så kändes det som vi äntligen var på gång igen och tog ett rejält kliv framåt 2011 så 2012 blev verkligen en rejäl käftsmäll.

Ni har ju, av flera skäl, rensat rejält i truppen inför säsongen. Vem av de som lämnat/slutat kommer du sakna mest?

Erik Johansson, dels för att han ändå var en få som faktiskt var bra och för att han alltid gav allt och aldrig gav upp. Jag minns nån match under Mak där vi låg under med två mål med bara några minuter kvar och han sprang som en tok och följde med upp i anfallen trots att Mak viftade och skrek att han inte skulle det. Erik försökte iallafall.
Romario, har haft det svårt att hitta in i laget men efter ett par år fick han faktiskt till det och visade allsvenska kvaliteter på allvar. Tuffat till sig, vinner boll och har lugnat sig med filmandet. Dessutom har han ett jävla skott. Känns snöpligt att han lämnar när han äntligen kommit igång. Kan bli ett fynd för KFF.
Lundgren och Jankulovski också såklart. Lundgren har varit given lagkapten i många år och Dime är en klassmålvakt om än något ojämn. Med tanke på det är det riktigt synd att Sillen försvann också. Man får hoppas Vaiho blir bra men Sillen hade känts säkrare på förhand.

Pådrivare och karaktärer som Lundgren & Jankulovski har slutat, vem/vilka tar på sig de rollerna nu?

Kenneth kommer ju ta över kaptensbindeln och han blir nog en bra kapten även om han inte känns lika mycket som en pådrivare på plan som Lundgren. Andreas Augustsson och framförallt Björn Andersson kommer nog ta en del av det arbetet. Sen kommer ju Dime stå vid sidlinjen och gapa.

I superettan kommer det ju mindre publik i de flesta matcher, hade du föredragit ett "knôkat" Valhalla framför ett ganska tomt Gamla?

Ja på sätt och vis samtidigt skulle det ju inte gå att spela alla matcher där och det är nog bra att ha en hemmaarena som både spelare och publik känner är sin. Men med lite upprustning, permanenta kortsidesläktare och mer tak och en kapacitet på 5-6000 hade Valhalla kunnat bli en ypperlig arena för superettan, och damallsvenskan. Sen är det ju gräs på GU. Men visst nya GU är för stor för GAIS i flesta matcher speciellt i superettan. Men det ska bli intressant hur publikomorganiseringen i år blir när kortsidorna stängs.

Iom ert utträde ur allsvenskan blir det ju inga riktiga gbgderbyn där, ni får däremot möta i öis i derbyn, blir det årets viktigaste matcher?

Tja, rent sportsligt så kan ju J-Södra hemma i sista omgången eller ett eventuellt kval bli den viktigaste matchen, sånt vet man aldrig innan. Men visst, sett på förhand och rent prestigemässigt är det tveklöst matcherna mot ÖIS som blir tyngst. Lagen har ju mötts en del genom åren om man säger så.

Superettan innehåller ju en hel del klassiska gäng ni,öis.ösk, bajen, giffarna osv. Känns superettan inte ovanligt het iår?

Ja såklart, den serien som innehåller GAIS är alltid hetast. Men visst finns det många klassiska gäng, att GAIS och ÖIS möts höjer ju temperaturen en hel del bara det och bajenfansen har nog längtat efter att sjunga om den ädla fiskrensarkonsten igen. ÖSK gör väl inte så många upphetsade men de får ställas mot sin enda riktiga rival Degerfors. Östersund kommer nog va rätt taggade att möta Sundsvall. Häromåret flyttade Sundsvall en cupmatch till just Östersund för att försöka profilera sig som "hela norrlands lag" och få fler fans där. Men Hallandslagen saknar nog att tampas med HBK och Värnamo och J-södra tappar ett tungt smålandsmöte med Öster.

I skrivande stund pågår cupen för fullt, hur ser du på dess nya upplägg?

Med tanke på hur lite intresse spelare, ledare och publik visat cupen så behövde nåt göras och bara lite nya idéer är bra. Tiden får väl utvisa om det lyckades men det är rätt att försöka. Vissa saker talar också till formatets fördel; att gruppspelet sker innan seriestart gör att lagen kan ställa upp med mer ordinarie lag och folk är svältfödda på tävlingsmatcher och dessutom nyfikna på sitt lag och kan bli mer sugna på att gå därför. Visserligen har väl serierna kommit igång när slutspelet börjat men de lag som gått vidare från gruppspelet är såpass nära titeln att det är värt att satsa. Alla som går till gruppspelet får dessutom minst en hemmamatch vilket förhoppningsvis kan öka intresset på sikt. Hoppas de vågar hålla fast systemet ett par år så det sätter sig så kan det bli tradition att inleda säsongen med att se sitt lag lira cup.

Gais har ju en hel del nytt folk även organisatoriskt, berätta lite om det, vad tycker du om det hela?

På styrelsesidan är det ju inte klart än och jag vet inte så mycket om han som föreslagits till ny ordförande. Men jag har läst en intervju med honom och han verkar rätt så vettig. Oavsett är det nog läge att byta nu, Wallin har gjort oerhört mycket nytta men har uppenbarligen börjat tappa skärpan och blivit lite för otålig och velat ta genvägar så jag tror det är bra med ett byte.
Det är ju nytt på sportchefsposten också och även det tycker jag är bra. Det är nog att göra det lite väl lätt för sig att skylla allt på MP men han har nog arbetat för kortsiktigt och med alltför stora risker i förhållande till vad klubben har råd med. Jonas Lundén som tagit över känner klubben väl och har efter förutsättningarna arbetat helt rätt hittills tycker jag även om det är tidigt att säga.

Gais ska ju även arrangera ett cykellopp iår, vad tycker du om det? Tar det fokus från annat eller är det enbart en god intäkt?

Man ska nog akta sig för att räkna med intäkter därifrån ännu, det viktiga är att det bli bra och allt funkar så kan det nog bli bra på sikt. GAIS drar ju inte in tillräckligt med deg på fotbollsverksamheten för att egentligen ha råd att vara ett allsvenskt lag så jag tycker det är jättebra att man försöker hitta vägar till inkomst som är oberoende av resultaten på plan. Sen om cykelloppet är en bra sådan grej får tiden visa men det är bra att man försöker med nåt.

Gais,öis,ljungskile,falkenberg,varberg, j-södra. Är det inte lite väl många lag i serien från "väst"?

Andra kan nog tycka det men för oss är det ju bara bra. Bekväma bortamatcher och hyggligt med bortafans på hemmamatcherna också.

Vilka för- och nackdelar tror du ni har i ett värvningsläge just för att ni är gais med allt vad det innebär?

Svårt att säga. Den ekonomiska turbulensen och osäkerheten kring det är såklart till vår nackdel. Men att GAIS är en klassisk klubb med högljudd publik, speciellt med superetta-mått, kan nog locka en del. Det ger ju mer press vilket inte passar alla medan andra tänder till extra av det. Är vi är ett göteborgslag lockar nog också, speciellt kanske såna som Drugge och Augustsson som kanske hade kunnat få allsvenska bud från sämre allsvenska lag men slipper flytta genom att gå till oss. Speciellt Augustsson som kanske bara har ett eller två år kvar på elitnivå är kanske inte så sugen på att flytta till exempelvis Gävle bara för att lira i Allsvenskan som han ändå redan vunnit.

Vilken enskild spelare ser du mest framemot att följa i ditt lag denna säsong?

Linus Tornblad, har var stundtals riktigt bra ifjol om än ojämn, vilket kan skyllas på orutin och att han spelade i ett sketlag.I år har han mer rutin i bagaget, en vinters Kjell-träning till, spelar i en lättare serie och förhoppningsvis med bättre lagkamrater. Så det finns förutsättningar för att han ska blomma ut.

Var slutar ni i serien för att du ska vara nöjd?

Man vill ju alltid hamna skithögt så klart men den här säsongen handlar mycket om att stoppa fallet, landa och stabilisera och sen börja sikta framåt. Så egentligen är jag nöjd med att hänga kvar, men gärna med marginal så man slipper noja.

En serie är mer av ett vasalopp än ett sprintlopp, men hur viktig är starten för ert nybygge iår?

Psykena är sköra sen ifjol så starten är viktig. Viktigare än i Vasaloppet men inte avgörande dock. Samtidigt får man komma ihåg att det är nya tränare och många nya spelare och nybyggen kan ta tid.

Hur ser planen ut för att ta er tillbaka till allsvenskan, för en sådan finns väl?

Nu ska det ju in nytt folk i ledningen så det är väl upp till dem att lägga såna planer. Men i år handlar det ju som sagt i första hand om att stoppa raset, och sen bygga vidare på det och arbeta långsiktig. Gärna med mycket fokus på ungdomsverksamheten och scouta upp talanger att förädla.

Vad ser du mest fram emot under säsongen?

Görsvår fråga, man vet ju aldrig på förhand vilka matcher som blir bra respektive dåliga upplevelser. Men det ska bli intressant att se hur det blir med klackflytten och överlag känns det faktiskt som lite av en nytändning i klubben. Förhoppningsvis kan det bli skoj att vara gaisare igen (det händer ju inte så ofta).

NI känns ju, helt ordinarie, väldigt starka men samtidigt väldigt skadekänsliga med många skadedrabbade spelare, hur mycket oroar det?

Klart det oroar speciellt som vissa är rätt skadebenägna men det är ju ett resultat av den dåliga ekonomin. Alternativet hade väl varit en bred men dålig trupp. Minst två bra på varje position är ju önskvärt men ekonomin tillåtet inte det.

Vilken spelare av de ni blivit av med inför den här säsongen ser du som ert tyngsta tapp?

De jag nämnde ovan, Erik Johansson, Romario, Lundgren och Dime. Att de två förstnämnda sticker är dock sånt man får finna sig i när man åker ur. Hade väl gärna behållt Ekunde också men det är samma sak där.

Vilket av er nyförvärv är du mest nöjd med? Ge oss en kommentar om era nya gubbar med tack!

Vafan de är ju skitmånga! Nåväl mest nöjd är jag att Björn Andersson är tillbaka. En gigant och krigare vilket lär behövas sen har vi ju tappat många backar. Andreas Augustssnon är en rutinerad gubbe som nog kan göra nytta i en relativt ung trupp. Kan nog bli nyttig. Drugge har varit väldigt bra men haft ett par tunga år bakom sig men jag hoppas han kan få en nytändning nu. Adnan Maric är väldigt intressant, väldigt ung och många ryckte i honom så honom är jag nyfiken på. Alexander Yildrim, ung högerback från Lärje som jag inte vet mycket om. Får väl ses som en påläggskalv. Hampus Andersson 20-årig mittfältare från Häcken vet jag inte mycket om. Kan säkert bli nyttig lär kunna spela på lite olika positioner. Joel Johansson har vart i GAIS förut och det gick la inte jättebra men nu är han på lägre nivå och har vart bra i superettan tidigare. Lite för begränsad för att bli en bra allsvensk spelare men kan förhoppningsvis springa sönder sönder några superettanförsvar. Marcus Översjö lovande kille från Falkenberg tyvärr hälsensskadad så honom lär vi inte få se på ett tag. Adam Eriksson är mittfältare från Karlslund som imponerat på försäsongen. Tommi Vaiho, varit andremålvakt i DIF men vill bli förstemålvakt nu, förhoppningsvis bra. Mohammed Abdulrahman, lån från Elfsborg. Varit lånad till oss tidigare men då var han mest skadad. Anses lovande och var bra mot LSK i cupen. Sen är det ytterligare ett gäng som kommer från u-truppen.

Ni kommer ju vara ett av lagen i serien med bäst publiktryck, hur mycket betyder egentligen fansen för din klubb, kan det rentav ge extra poäng?

Utan fansen hade GAIS inte funnits idag. Det gäller väl på sätt och vis alla klubbar men i vårt fall är det extra tydligt. Hur mycket det betyder sportsligt i enskilda matcher är svårt att säga. Många spelare och ledare talar ju ofta om den tolfte spelaren och att det har stor betydelse, men samtidigt kan ju typ Kalmar slå AIK på Råsunda ibland så det ska nog inte överdrivas heller. Men vi kan nog få fördel av det i ettan där många motståndarspelare inte är lika vana vid det.

Det finns givetvis bra saker med att spela i superettan istället för allsvenskan, eller är det bara något lag som åker ur säger? Vilka är de fördelarna isf?

Att man kan vinna mer matcher, om vi nu gör det alltså, men det borde gå. Det ges större möjligheter att släppa fram unga talanger, det går såklart i Allsvenskan också men då kräver det mycket mer av de spelarna också. Annars vetefan, bättre korv och mindre utav den moderna fotbollens avigsidor på bortamatcher kanske.

Ta ut en startelva för ditt lag denna säsong, ta ut en bänk med när du ändå är igång!
 
4-4-2
Tommi Vaiho
Mirza Mujcic - Andreas Augustsson - Björn Andersson - Kenneth Gustavsson
Jesper Florén - Richard Spong - Jeffrey Aubynn - Linus Tornblad
Andreas Drugge - Mohammed Abdulrahman

Bänk: Oliver Gustavsson, Jimmy Tamandi, Malcolm Moenza, Calum Angus, Hampus Andersson, Adam Eriksson, Joel Johansson

Kommentar: Har utelämnat långtidsskadade Översjö och August Gustavsson Lohaprasert, annars har jag förutsatt skadefri trupp. Troligt är dock att Askebrand hellre kör Florén på backen och Drugge som innermitt och Linus som forward men jag anser att kantspelet blir lidande då och att Linus och Jesper är våra bästa yttrar.

Har du något du skulle vilja tillägga som ej kommit fram såhär långt?

Nä kan inte komma på nåt.

Till sist, gillar du fish&chips?

O ja, mycket! Det serveras aldeles för lite F&C på svenska fotbollsarenor.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0