Av folket, för folket, med folket

Stora idrottsevenemang kostar pengar och när det handlar om mästerskap så handlar det om... ännu mer pengar. Detta behöver man inte vara professor i ekonomi för att kunna räkna ut. Sändningsrättigheter är inte billiga, det kostar att ligga på topp. Men vad händer när pengar börjar styra i alltför stor grad och dom som har mest ska bestämma vad vi ska titta på?

Idrotten är ett allmänintresse, av folket, för folket och med folket och då ska, enligt min mening, ALLA som vill ta del och följa idrottens värld kunna göra det oavsett plånbokens storlek. Därför tycker jag att stora idrottsevenemang som till exempel OS, ska tillhöra den statliga televisionen. Tyvärr så börjar vi nu se att stora kommersiella krafter vill vara med och fightas på allvar om mästerskapsändningar. MTG till exempel (Modern Times Group) är väldigt intresserade av att skaffa sig rättigheterna till dom stora evenemangen, och då den statliga televisionen snart inte längre kan följa med upp till samma nivåer som dom kommersiella kanalerna kan så kommer nog idrottssändningar av dom större slagen att ligga i dom kommersiellas händer i framtiden.

Detta är tragiskt (och jag är nog inte ensam om att tycka på detta vis) eftersom idrott just är ett allmänintresse och speciellt mästerskap.  Den statliga televisionen runt om i världen har den bästa motiveringen av alla att skaffa sändningsrättigheter "Vi vill ha rättigheterna till detta mästerskap just för att idrott engagerar den breda massan och det ska inte spela någon roll hur stor plånbok man har. ALLA ska ha råd att titta på sport".

I vintras sändes skidskytte i TV4 och reaktionerna var inte nådiga. Runt om i media, och speciellt på sociala forum kunde man läsa om total katastrof. TV-tittare som lämnade sändningarna på grund av alla reklamavbrott. Nu har visserligen alla som har TV TV4 och slipper således köpa till något extra (om man inte vill ha betalkanalerna så klart), men reklam mitt i ett program (och inte minst skidskytte, där ledaren helt plötsligt kan skjuta bort sej) gör att tittare ser rött och väljer därmed att stänga av för att sedan inte komma tillbaka

Missförstå mig rätt här, jag är inte ute efter monopol på ALL sport. Det inte lika många som sitter klistrade framför TV:n under Serie A-säsongen och det är heller inte lika många som slaviskt sitter och följer Premiere League, men just under OS är det annat ljud skällan. Det är under dom stora mästerskapen som morgondagens idrottsstjärnor får syn på en ny idol. En idol som, utan att veta om det själv, får massor av barn varje år att börja utföra samma idrott som en själv och således blir till idoler för nästkommande generation.

Idrott är (som ovan nämnt) av folket, för folket med folket och här passar det utmärkt med en välkänd socialdemokratisk valslogan "Alla ska med!"

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0