En uppsparkad dörr av berlinmurtyp.

Så har då Sverige fått sin första homosexuella manlige fotbollsspelare, efternamnet klingar bekant för de flesta i detta rike, Hysén. Dock är det varken Glenn eller Tobbe utan den mer, iaf innan denna nyhet, anonyme Anton.

Det är ju kanske inget konstigt tycker en del? Nåväl, att en man 2011 går ut som homosexuell är väl inget konstigt alls det sker hela tiden. Men att det nu sker i en värld som tidigare varit en av de sista befästningarna beträffande en ren heterosexuell gemenskap är stort.

Torbjörn Nilsson (gud) ska veta att vi på denna blogg dragit vår beskärda del av bögskämt genom åren, det dras fortfarande sådana skämt mellan oss på IK. Liksom det gör i vartenda grabbgäng i hela vårt land. Det i sig är inget konstigt heller, det har alltid varit en lika given del som att man skämtar om hur full den eller den var på senaste festen eller hur röten den eller den var i senaste matchen etc när man lirat på lägre nivå.

Vad som dock är häpnadsväckande egentligen 2011 är att det blir sådan här gigantisk uppmärksamhet när en div.2 spelare (numera spelar ju Anton i Utsikten) kommer ut. Här kan vi inte bortse från det faktum att han heter Hysén i efternamn, det namnet i sig har en ENORM tyngd i fotbollssverige.

För de oinvigda kan bl.a. denna krönika anses vara udda då det som sagt inte är något större ämne för någon idag, men alla vi som någon gång satt sin fot i ett omklädningsrum vet hur jargongen är, hur skämten är stenhårt råa och hur det hela tiden byggs upp en extremt straight kultur där oliktänkande icke tillåts.
Antons uppsparkade garderobsdörr är ur den synvinkeln ingen vanlig garderobsdörr, det är självaste berlinmurin han sparkat ner.

Det kommer ju nu, självfallet mest om Anton själv blir elitspelare igen, men även för Tobbes del och i viss mån för pappa Glenns del komma massa läktarkommentarer från motståndarfans om det här.
Ramsor om att alla suger kuk i Göteborg, tar den i röven etc kommer komma kanske främst från norra stå på Råsunda men givetvis från de flesta klackar i Sverige riktade mot gbglagen, Tobbe och om Anton själv kan slippa skadorna och få ordning på sin karriär igen.

Frågan är även hur detta påverkar Antons egen karriär, killen må spela i div.2 numera men har varit lärling i Häcken (ja,bara det kommer det bli massa skämt om) samt har en del U/P-landskamper på meritlistan så kapaciteten för högre nivåer finns där tveklöst. Dock tror jag att acceptansen inte nått den nivån än att om en sportchef sitter med två likvärdiga alternativ där Anton är ett så spelar inte läggningen någon roll, det kommer oavsett vad sportchefer etc säger ligga honom i fatet.
Varenda sportchef vet vad det innebär att värva honom i nuläget, det blir "den där jävla bögklubben", och hur det kommer låta från läktarplats blir i stil med gnagarnas ramsor mot Ravelli på Råsunda under 90-talet när matcher var nära att brytas p.g.a. ramsornas innehåll.

Detta är normalt sett ingen blogg där vi tar upp sådant här, men vi drar oss inte för att göra det när det känns väsentligt. Vi kommer säkerligen fortsätta dra "bögskämt" ibland men sådant här är såpass unikt i den idrottsvärld där vi alla här på IK är extremt engagerade att vi inte kan låta bli att ta upp det.
För 100år sedan var det inte självklart att män&kvinnor hade samma rättigheter, för 50år sedan var det inte självklart att svarta&vita hade samma rättigheter, för 25-30år sedan var det inte många homosexuella som kom ut, idag kom en fotbollsspelare ut UNDER sin aktiva karriär.

Det har ju funnits exempel på elitidrottare som kommit ut (manliga, kvinnliga har det funnits flera av) men många räds av t.ex. Peter Karlssons öde, han knivhöggs ju till döds 29år gammal när han spelade i Västerås IK, detta p.g.a. hans läggning.

Alla som läser IK vet att ingen av oss är annat än hetero,att vi inte drar oss för att driva med någonting, men ibland kan även vi vara allvarliga och jag tar mig friheten att säga att hela IK-Crewet tycker det här var otroligt tufft gjort av den unge Anton, han är bara 20år dessutom. Strongt.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0