Tips 2011: Allsvenskan.

Så börjar den då, serien som likt ingen annan i detta rike engagerar och ger ångest. FOTBOLLSALLSVENSKAN!!!
Varenda så kallad expert har försökt tippa serien, de klarar givetvis inte av det alls men vi på IK klarar det galant.
Såväl Första som Andra halvan samt deras tredje musketör, Reine har tippat serien och nedan följer deras tabell över hur det går.

Första siffran efter lagnamnet är den totala summan laget får när man lägger ihop de placeringar vi satt laget på var och en, sifforna efter det är FH-AH-Reines tips i nämnd ordning.
Om två lag får samma totala summa på placeringar rankas det lag överst som tippats högst av någon, är det lika även där så näst högst osv.
Nu får vi ju aldrig några kommentarer på IK längre men vi säger ändå att kommentarer som "Fan vad ni tippar Gefle uselt, ska ni ha stryk eller?" kommer få stå kvar som ett exempel på hur lite det finns att göra där....

För att göra det lite mer spännande för er att läsa (såvida ni fuskscrollat redan) så börjar vi nerifrån och går uppåt i tabellen.

16.Gefle IF FF 46 16-14-16.
Gefle är inte direkt ett lag som imponerar på oss inför säsongen, två av oss tror de åker ur medan buba tror de får kvala (igen).
Gefle får varje säsong sälja den spelare som varit bäst under våren och med tanke på hur deras trupp ser ut nu vete tusan hur de ska klara något sådant? Å andra sidan kan man ju undra vem de ska sälja? Deras försvarsspel kommer väl som vanligt vara helt okej men framåt saknar de en hel del trots att Dahlberg&Orlov på pappret borde kunna utgöra ett bra anfallspar men nu har ju inte Dahlberg gjort mål sedan inlandsisens dagar och jag har svårt att se hur Orlov ska kunna göra mål när det saknas backup. Det mest troliga är väl att laget får sätta sitt hopp till den gamle räven Hasse Berggren som vanligt. Jag kan dock inte se hur Gefle skall kunna undgå nedflyttning direkt.

15.Halmstad BK 45 14-16-15
Två pers tror de åker ur direkt och jag tror de får kvala.
Hbk har ju en spansk armada i klubben nu men om vi inte stirrar oss blinda på att de lirat i lägre spanska serier och har några matcher i högsta serien samt har erfarenhet av Real Madrids b-lag så har de sannerligen inte imponerat under försäsongen. 1-2 mot lokalrivalen Halmia t.ex. är inget som får övriga allsvenska lag att darra på manchetten (Det där är ett uttryck jag tycker är underligt btw,men skit samma).
HBK får det mycket svårt tror jag, de kommer garanterat få slåss i botten men jag tror det enda som räddar dom är att det finns lag som är ännu sämre helt enkelt.
Dock vill jag lägga in en liten varning för vad som kan ske om Pep får ut maximalt av varje spanjor och om en spelare som Görlitz,som har en enorm grundkapacitet men inte fick ut den ifjol, kommer igång på allvar då kan laget klättra.

14.Gais 38 15-11-12
Jag tror de åker ur medan övriga tror på en liknande placering som vanlig.
Mitt tips kom innan det fanns något besked alls i forwardsfrågan, vad händer med Wanderson och Newcastlelånet? I skrivande stund har Gais två rena forwards, Alvaro Santos och 18-årige Joakim Edström. Jag har hela tiden sagt att om Santos kommer tillbaka ens i 2009års form (då han trots att han var skadad och rejält kritiserad gjorde 10 mål i seriens överlägset sämsta lag) blir en kanonvärvning, han har dock inte visat något av det än. Och hur lovande Edström JR än må vara så är det ingen färdig allsvensk spelare och än mindre någon som kan lyfta laget offensivt. Diverse Elfsborgslån har inte direkt imponerat heller.
Försvarsmässigt håller det rätt okej men gör man inga mål så hjälper ju ej det, då hamnar man i den absoluta botten ändå.

13.Djurgårdens IF 36 13-15-8
Här är det lite spridning på tipsen, Reine tror DIF hamnar precis under lagets mål omen 4-7e plats medan AH tror de åker ur och jag tror de hamnar precis över kvalstrecket.
DIF har ett lag som är mycket svårbedömt men jag tror t.ex. att tappet av Touma kan bli mer kännbart än blåränderna vill ge sken av. Visst var han inte direkt älskad av alla men han var bra när han väl lirade. Man har en del unga,lovande spelare men det hjälper inte hur lovande du är om du inte presterar nu också.
Mattias Jonsson kommer aldrig greja mer än kanske max hälften av matcherna om han har tur och då vilar ett tungt ansvar på Kennedy Igboa... Ja, Kennedy helt enkelt framåt. Han är bra och kommer göra de mål som krävs för att laget ej ska åka ur direkt men någon högre placering blir det inte.
Det ska dock sägas att DIF känns som ett av seriens absolut mest svårtippade lag såhär på förhand.

12.IFK Norrköping 34 11-12-11
Kors i taket vi är så gott som överrens!!! AH tror de kommer lite längre ner men vi enas om att vi är överrens iaf.
Peking har ett betydligt bättre lag denna gång när de återkommer än de hade sist och en annan är mycket nyfiken på vad laget kan åstadkomma. Man har värvat rätt bra får man säga med spelare som dels har allsvensk rutin och dels vet hur det är i en storstadsklubb. Bobbie Friberg lär ju gais gräma sig över att de ej tog hem, när han är som bäst är det precis under allsvensk toppklass som mittback, Ajdarevic visade i Ösk ifjol den korta tid han var där att han besitter en mycket stor kapacitet visserligen är han nu nedflyttad till mitten men att han nu kan komma rättvänd mot mål och skära in lär bara göra detta f.d. ungdomsproffs i Liverpool än bättre.
Mest intressant är kanske ändå värvningen av Gunnar Thorvaldsson framåt, vi minns ju alla hur bra han var i HBK tillsammans med pekings tränare Janne Andersson, får han bara fram en 80-90% av det blir det en spelare som skjuter kvar Peking i allsvenskan detta återkomstår.

11.Syrianska FC 33 9-10-14
Tipsen skiljer sig åt litegrann, halvorna tror på en plats med hyfsad distans till nedflyttning medan Reine inte tror på bättre än kval för nykomlinge.
Syrianska är i mitt tycke den,iaf på pappret, bästa nykomlingen på bra många år. Man har ett förvisso en något svajig backlinje men Jawo är en bra värvning för en nykomling och bli inte förvånade om man plockar in ytterligare någon framåt sommaren iaf. Mittfältet med Barsom,Touma och Arneng håller mycket god allsvensk klass och framåt finner vi den notoriske målskytten Peter Ijeh som alltid gör mål och lär vara rejält sugen på att visa den allsvenska publiken att han håller än.
Det känns dessutom som att Syrianska inte går i grannens Assyriska fälla när de var uppe, i Syrianska dominerar staben kring laget och ingen ifrågasätter dom och ska lägga sig i likt i Assyriska fall, iaf inte vad det märks utåt.
Syrianska kan överraska många, men det finns ett aber och det är bredden, vad sker om Ijeh blir skadad/avstängd? Då känns det ofantligt tunnt framåt. Dock en stark nykomling som kommer hänga kvar.

10.Mjällby AIF 31 8-13-10
Här skiljer sig tipsen lite åt igen, dock inte så värst mycket egentligen frånsett att AH tror de får slåss i den absoluta botten.
Mjällby var ju en av fjolårets absolut största överraskningar och skakade alla lag i serien och slutade på en stark placering som nykomling till slut.
Man har fått behålla laget,man har ju även förstärkt litegrann men framförallt är det en styrka att ha fått behålla såväl Osiako som El Kabir två spelare som alla trodde skulle lämna klubben efter deras starka insatser under fjolåret.
Mjällbys centrallinje må vara lite till åren men Asper-Bagarn Rosengren-Grahn/Osiako-Ekenberg/EL Kabir är spelare som kommer se till att Mjällby inte hamnar i något bottenträsk iår heller. Visst kan man tappa Osiako och El Kabir i sommar men då får man dels in mycket pengar och dels har man kvar tillräckligt med kvalité för att inte hamna i botten. Enda orosmolnet tordes vara platsen bredvid Bagarn där jag personligen tyckte att Juan Robledo var mycket bra ifjol, om än lite långsam ibland, där kan det bli lite tufft. Dock kan de behöva en annan spelartyp där då just farten i mittförsvaret var deras stora nackdel ifjol. Mjällby kommer hänga kvar med hyfsad marginal.

9.Trelleborgs FF 30 10-7-13.
Tipsen här varierar likt de på Mjällby, Reine tror TFF får det tufft medan AH tror de ligger kvar på ungefär samma nivå som ifjol.
Jag tror TFF tappar en del från ifjol, mestadels för att de tappat Drugge, samtidigt har de dock en alltmer skadefri trupp sett till fjolåret och Prahl på bänken vet hur han ska göra för att få ordning på sina lag.
TFF är föga glammigt men man har en grundstabilitet som gör att man inte kommer hamna i den absoluta botten. Man har en stark målvakt och Jensen kommer göra en del mål framåt som den bulldozer han är.
Dessutom har man faktiskt en stor fördel i att Vångavallen är så ofantligt tråkig, inga lag gillar att spela där och det gynnar givetvis hemmalaget, TFF, enormt. En placering i mitten blir facit denna säsong.

8.Aik Solna 27 12-8-7.
AH och Reine är överrens om att Aik tar en mittenplacering själv tror jag de får det något tuffare.
Aik klarade sig ifjol kvar i allsvenskan tack vare Mohammed Bangura och man lyckades även behålla honom till iår. Frågan är dock vad som sker när han sticker i sommar? För håller han samma kvalité som under hösten så kan aik (eller någon svensk klubb för den delen) stå emot locktonerna från rikare klubbare och då tappar aik gigantiskt mycket. Därför tror jag på en liknande placering som ifjol.
Man har fått tillbaka Mutumba men han är långt ifrån toppformen och man har även värvat Teteh Bangura (som inte är släkt med Mohamed nej) och har därmed Sierra Leones anfallspar på topp.
Aik kommer slippa slåss i den absoluta botten denna säsong och får en mittensäsong helt enkelt, något som är väldigt ovanligt för aik på senare år får man ju säga.
Vad jag kan tycka saknas i solnalaget är en kreativ mittfältare, Helgi Danielsson och Daniel Tjernström krigar på bra men ingen av dessa är ju direkt någon kreativ mittfältsmotor. Det är väl det enda sätt Dulee Johnson saknas på... Vad som dock är otroligt viktigt för aik är inledningen av serien, börjar det gå knackigt direkt kan man hamna längre ner, det är inte lätt i aik när det går dåligt...

7.BK Häcken 18 6-6-6.
Såhär överrens har vi aldrig varit om något någon gång.
Häcken hade ett lysande 09, ett sämre 10 men tippas nu igen vara bättre 2011. Förutsättningarna finns, man har en rätt så starkt trupp och kan alternera spelsätten en del. Grundtanken är givetvis att komma till inlägg/instick till store,starke Ranégie i boxen men man kan även slänga in Dioh Williams och spela mer på speed.
Makondele har nu fått en vinter med laget och Jonas Henriksson är trots sina 34 år ständigt ett orosmoment för moståndarna med sina kvicka fötter.
Defensivt har Källqvist slipat bort många av de tidigare många misstagen och backlinjen känns helt okej.
Häcken har dessutom lite fördel av att pressen på laget inte är lika stor som i de andra storstadsklubbarna samtidigt som man har, likt TFF, en stor fördel av att inget lag gillar att åka till deras hemmaarena och spela. Rambergsvallen ger en del "gratis"poäng på det sättet. Först och främst är man dock ett stabilt mittenlag rent fotbollsmässigt. Man kan inte låta bli att tycka att det är ett rätt spännande lagbygge Gerhardsson håller på med därute i skärgården.

6.Kalmar FF 18 7-2-9
Här skiljer sig tipsen åt. AH tror att Kalmar blir en utmanare om guldet medan FH och Reine tror att det blir ett mittengäng.
Kalmar flyttar till sin nya arena, Guldfågeln Arena, iår och ev är det namnets inledning som gör att AH tippar dom som en guldkandidat.
Kalmar känns delvis lite nya då en del av de gamla rävarna som "alltid" varit med nu inte är kvar/petats. Detta gäller givetvis inte mannen med fotbollsvärldens minsta shorts, Henrik Rydström.
Jag har svårt att se hur Kalmar ska lyckas nå placeringar i den absoluta toppen redan iår, Nanne Bergstrand brukar veta vad han gör men det tar ett tag innan hans lag sitter. Detta är ju hans tredje Kalmarlag egentligen och jag tror det krävs minst denna säsong för att få det att sitta där det ska. En mittenplacering där man kan störa alla lag en bra dag och förlora mot alla en dålig dag är vad som väntar på Kalmar iår.
Man kommer väl antagligen vara hyfsade bakåt och sedan kommer ju Sobralense och Co framåt göra de mål som krävs för att slåss hamna precis under lagen som jagar europaplatserna.

5.Örebro SK 17 4-9-4.
Jahapp, här är jag och Reine helt överrens medan AH tror att ÖSK inte blir ens på övre halvan.
Ösk kom ju trea ifjol och är inte sämre iår direkt, jag tycker Sören Boström har gjort ett kanonjobb med Ösk och efter det att de tvångsdegraderades så har Ösk verkligen skötts bra, man har byggt om arenan i den takt man kunnat och har skapat ett riktigt bra topplag.
Iår siktar de på att utmana om guldet, så långt kan jag inte se att det räcker men att man hamnar i kampen om europaplatserna står utom alla tvivel.
För att de ska nå hela vägen saknas dock något, även om jag har svårt att sätta fingret på vad. Givetvis hade en riktigt,riktigt stark målskytt varit ruskigt viktig men enligt rapporter från Örebro så visar Andreas Haddad kapacitet att bli just den målskytten. Något jag iofs tvivlar på själv men nåväl.
Bakåt har ösk alltid varit bra, nu har man Alvbåge som tillhör det absoluta toppskiktet i allsvenskan i målet samt landslagsbacken Almebäck i mittförsvaret. Sedan har man även en av mina personliga favoritspelare, Wowoah på vänsterbacken. Starkt som sagt. Gerzic och Bedoya på mitten framför en vilt krigande Kihlberg är mycket begåvade allsvenska spelare även de. Ösk behöver få lite bättre ordining på sitt bortaspel bara, då utmanar om guldet på absolut allvar, hemma är man redan otroligt starka.

4.Helsingsborgs IF 11 2-4-5
Här är tipsen i fallande skala... Alla är dock överrens om att HIF blir ett topplag, sedan hur nära guldet är vi lite oense om.
Jag tycker att HIF i skrivande stund är allsvenskans bästa lag, deras problem blir bara att till sommaren så sticker ju så gott som garanterat Rasmus Jönsson och Alexander Gerndt och kanske några till. Dessutom tar lånet av Peter Larsson slut den 26 aug och då uppstår ett stort hål i mittförsvaret.
Framåt kan man ha en duglig ersättare i en personlig favorit, Erik Sundin, men i övrigt blir det tufft.
Jag anser att man begick grovt tjänstefel när man inte gav Lantz förlängt kontrakt dessutom, han kommer saknas enormt på mitten även om Gashi&Mahlangu är mycket duktiga allsvenska spelare så var ju faktiskt Lantz landslagsspelare ifjol...
HIF ska ut i europa och om man genom en satsning på det kan behålla spelarna så kan man ro hem guldet iår istället för ifjol men det blir svårt. Att man kommer i den absoluta toppen tvivlar jag dock inte det minsta på, det är truppen alldeles för bra för att misslyckas med sedan är det dock alltid mycket svårt att veta om det räcker hela vägen till guld. Det blir iaf guldstrid även iår för laget från Sundets Pärla.

3.IFK Göteborg 9 5-3-1
Det är mitt tips som "drar ner" blåvitt en del här, det trodde ni inte va?
Jag känner ju direkt att det är hyfsat svårt att vara opartisk här men men...
Blåvitt gjorde en katastrofsäsong ifjol och har fortsatt i den takten över försäsongen och redan nu snackas det på läktarna om att sparka Jonas Olsson från tränarrollen.
Blåvitt har dock en hel del spetskvalité i truppen i form av t.ex. Adam Johansson och Tobias Hysén som båda två normalt sett är landslagsmän. Stefan Selakovic brukar alltid vara i toppen av assistligan i allsvenskan och Sebastian Eriksson nosar även han på landslaget. Ragnar Sigurdsson är en av allsvenskans bästa mittbackar de senaste åren. Dock har man hopplöst svårt att få till det och spelet under Jonas Olsson lämnar ju en del i övrigt att önska. Dock skiter man ju i hur det ser ut så länge laget vinner, men när man inte ens vinner längre så...
Om blåvitt inte lyckas bra i inledningen av serien kommer Olsson få gå för då blir läget ohållbart men frågan är hur det påverkar laget och vem som tar över istället?
Kommer Robin Söder tillbaka på allvar? Kommer Pär Ericsson att komma igång? Vad sker om Ragnar Sigurdsson lämnar i sommar?
Frågetecknen är väldigt många och svaren få.

2.IF Elfsborg 8 1-5-2
Här måste jag säga att jag förstår men inte håller med om AHs tips, Elfsborg tippas alltid i den absoluta toppen men når sällan dit utan slutar 3-5a.
Dock är detta ett tips som baseras på hur bra truppen och spelarna är såhär på förhand och då kan jag inte se hur Elfsborg ska bli annat än seriesegrare när vi ser omgång 30 blåsas av. Värvningarna av Elm och Lasse Nilsson är rejält tunga och det är ju framåt Elfsborg främst behövde förstärka efter att ha tappat skyttekungen Denni Avdic.
Elfsborg är dessutom sanslöst svårslagna hemma på plastgräset på Borås Arena, man kan säga vad vill om det där men att det har en sanslös stor betydelse att inte spela på en riktig plan visar sig ju när såväl Ellos som Ösk är briljanta hemma allt som oftast men har ruskigt svårt att prestera när man lämnar plasten.
Elfsborg besitter dock massvis med spetskvalité i form av främst Anders Svensson men även Ishizaki, Martin Ericsson, mittbacksparet och sedan den danske landslagsmålis Christiansen.
Vinner inte Elfsborg guldet iår med den trupp de har där det kryllar av spetskvalité men även finns en stark bredd så kommer Haglund få gå, att misslyckas år efter år med att vinna sm-guld med seriens bästa trupp håller inte.
Jag tror dock att de iår får fira efter slutsignalen mot gais i sista omgången, och då är det guld de firar.

1.Malmö FF 7 3-1-3.
Jag och Reine är överrens om att MFF blir trea och AH tror de försvarar guldet.
Man kan inte säga emot AHs tips så sett, de vann ifjol och är inte sämre iår, men mitt tips grundar sig dels på hur ofantligt svårt det är att försvara ett guld men även på det faktum att de ju ska lira CL-kval något som gör att fokus hamnar på annat under några veckor på sommaren iaf.
Att MFF återfinns i toppen står dock utom alla tvivel, dock kan man undra vilka spelare som lämnar klubben i sommar om man gått bra under våren. Man har ett rätt ungt lag där många spelare kommer komma ut i de större ligorna förr eller senare. Lyckas MFF behålla laget hela säsongen så kan man utan tvekan hålla hela vägen men det tror jag ej man klarar av, det där med cl-kval brukar slita på de svenska klubbarna....
Dock är det MFF som får det gemensamma tipset från IKs experter.

Kommentarer
Postat av: Andra Halvan

Fylligt värre, bra jobb!

2011-03-30 @ 00:00:36
URL: http://ironinsforkampar.blogg.se/
Postat av: IK

Danke schön.

2011-03-30 @ 07:52:51
URL: http://ironinsforkampar.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0