Risgrynsgröt

Mera mat på jul! Risgrynsgröt är den gröt som mest är förknippad med jul. Hur länge det varit så men det är inte sedan tidernas begynnelse då ris inte odlas här utan måste importeras. Det var först på 1800-talet man började med risgrynsgröt men man hade annan julgröt på exempelvis korn eller råg tidigare så julgröt i sig kan ha långa anor. Grötris är till skillnad från vanligt ris rundkornigt. Ett vanligt sätt att äta det är med mjölk, kanel och socker. Man kan också äta det kallt med frukter i och då kallas det ris ala Malta. En tradition är att he i en mandel i gröten och den som hittar den kommer att bli gift nästa år. Själv är jag allergisk mot mandel och således singel. En annan variant är att mandelfinnaren ska komponera ett litet rim.

En annan gammal tradition är man på landet ska sätta ut en skål med gröt till gårdstomten för att blidka denne.

 

För mig är risgrynsgröt verkligen förknippat med jul eftersom julafton alltid inleds med frukost på risgrynsgröt som sen äts till frukost varje dag fram till nyår.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0