Lutfisk

Idag är det Anna-dagen då lutfisken enligt traditionen ska läggas i lut. Lutfisk är nog tillsammans med grisfötter den minst populära julrätten. Lutfisk är torkad fisk och var säkert vanligare förr eftersom torkning var en vanligare konserveringsmetod. Lutfisk nämns första gången i svensk skrift av biskopen Hans Brask som levde 1464-1538. Japp det är han med brasklappen. Så det är en gammal rätt.

För att få den ätlig läggs den först i lut (vatten, natriumkarbonat och kalciumhydroxid) och sedan lutas av under några dagar genom att ligga i kallvatten som byt ut regelbundet. Detta är viktigt för det måste göras ordentligt för annars blir fisken väldigt lös och geléaktig och inte speciellt god. Tyvärr slarvas det ofta med det vilket ger många ett dåligt och ofta felaktigt intryck av lutfisk.

 

I vår familj brukar vi inte äta lutfisk på julafton utan någon gång i mellandagarna när vi börjar tröttna på julmaten. Och det ska vara mycket peppar på

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0