Julklappar

Julklappar är de oftast inslagna gåvor som folk ger varandra till jul. Traditionerna skiljer sig åt en del i olika länder och att som vi i Norden gör dela ut dem på den 24e är ganska ovanligt. I Sverige är det vanligt att Tomten delar ut julklapparna personligen medan det i många engelskspråkiga länder sägs att Tomten smyger ner genom skorstenen på natten och placerar julklapparna vid granen eller i strumpor.

Namnet julklapp lär komma av att man förr knackade, eller klappade, på hos någon och hivade in en present som ofta kunde vara skämtsam och gärna med ett skämtsamt eller tyket rim. Detta skulle ske anonymt och man fick helst inte bli upptäckt. Såsmåningom togs sysslan över av julbocken och senare jultomten.

 

Vi kör inte med tomte i vår familj längre men när jag var liten var tomtens besök en speciell upplevelse. Lite läskigt och mycket spännande och så fick man ju paket. Nu tycker jag fortfarande om julklappar, dels att få men också att ge och till det sitta och lacka och hitta på kluriga rim.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0