Antis julkalender 2011 - del 11

”Öh?? Vem är du, och vad gör du här?”, sa mannen till Axel med en ganska skärrad min i ansiktet. Axel presenterade sig och frågade om det var Rune han talade med, och om han i så fall kunde visa vägen till städredskapen han behövde för att kunna utföra sitt jobb. Mannen på stolen verkade väldigt förvirrad till en början, men efter ett tag när han hade vaknat till efter sin lilla tupplur så förstod han alltsammans, vem Axel var och varför han behövde vägledas till städskrubben. Mycket riktigt var det Rune som Axel hade stött på och medan de gick genom salarna till skrubben fick Axel en känsla av att Rune verkade vara en snäll gammal man, även om han var trött och sliten efter många år som tjänare hos den minst sagt krävande grevinnan.

 

När Axel hade fått allting som han behövde så var det bara att sätta igång med städandet. Till en början tänkte han att det inte lät som en speciellt jobbig uppgift att göra rent i husets översta våning, men när han väl hade satt igång så insåg han ganska snart att han hade misstagit sig grovt. De stora golven gick bra att sopa rent där det var öppna ytor, men grevinnan hade också väldigt mycket stora och tunga möbler som behövde flyttas för att han skulle kunna komma åt överallt. Och när sedan golven var färdiga så återstod det även att putsa upp ljuskronorna och damma av alla andra föremål. Det som Axel bara trodde skulle ta ett par timmar tog hela arbetsdagen och när klockan slog fyra begav han sig ner till grevinnan Brysén för att berätta hur långt han hunnit. Hon verkade föga förvånad att allt inte hade blivit klart, snarare en aning förvånad att han hade hunnit med att ens få golven städade så snabbt. Kanske var hon van vid de gamla tjänarnas tempo.

 

Axel fick beskedet att han kunde fortsätta med städandet dagen därpå och att han fick bege sig hem. Så blev också fallet. När han korsat gatan och tagit sig in i sin lilla stuga så tänkte han bara koppla av resten av kvällen, men efter ett tag knackade det på dörren.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0