En het debatt i dessa kalla tider

Alltid när skidsäsongen drar igång så kommer automatiskt en het debatt upp i alla tv-studior, tidningar och radio. Det är debatten om masstart eller icke masstart. Och trots att denna form av lopp har fått en oerhörd skara kritiker så fortsätter masstarten i tävlingssammanhang. Jag tillhör denna skara som är negativ till detta.

Men varför denna kritik mot masstarter då? Den främsta kritken är att det inte är lika roligt att sitta i tv-soffan och titta på när en klunga åker snålskjuts på varann, där man turas om vilka som ska dra och vilka som "bara" ska hänga på. På detta sätt är det många åkare som kan spara sig sig ända in till stadion och kan då ta hem segern i en spurt. Inget illa om spurter, det kan vara väldigt spännande att titta på en spurt, man mot man. Men det blir liksom inte riktigt fair-play i loppet innan spurten, då väldigt mycket bara är rent tjuv och rackarspel.

Nåt annat som verkligen retar upp (sport)människor är att stora tv-bolag nere på kontinenten lägger sig i tävlingsscheman och därmed sätter agendan. Men varför? Varför var man så absolut angelägen om att införa masstart, trots den massiva kritiken från löparna och övriga? Svaret är: Money, money money. Den stora kommersiella cirkusen sattes igång och FIS fanns på första raden och klappade ivrigt i händerna. Sedan att löparna protesterade struntades i. Nu skulle tv bestämma när vi skulle se på sport.

Att vi svenskar går till hårt angrepp mot dessa kommersiella intressen som försegår nere på kontinenten är inget konstigt. För oss är nämligen individuella starter i skidlopp lika heligt som sill, potatis och nubbe på midsommar.

Skid-VM (längd) 2015 arrangeras här på hemmaplan, närmare bestämt i Falun och då har man från det svenska hållet chansen att söka dispens. Denna ansökan skulle då vara att man bara hade individuella starter under VM. Och skulle inte det vara härligt?

Kommentarer
Postat av: Andra Halvan

Vasaloppet skulle la ta en vecka med individuell start.

2010-11-27 @ 15:37:02
URL: http://ironinsforkampar.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0