Tänk att det kan svänga så snabbt!

Igår kväll, tisdag, var jag i Kumla för att bevittna Indianernas första hemammatch för säsongen på ICA Maxi Arena. Indianerna ställdes liksom förra veckan mot Lejonen, de regerande svenska mästarna, som i mötet nere i Gislaved krossade Indianerna med siffrorna 60-36. Inför returmötet i Kumla trodde jag på en tuff match som skulle sluta med hemmaseger, och delvis fick jag rätt. Indianerna vann nämligen, men matchen blev däremot aldrig speciellt jämn.

Redan i det första heatet visade Indianerna vart skåpet  skulle stå då de båda danska nyförvärven från Västervik, Niels Kristian Iversen och Bjarne Pedersen, körde in en femetta före självaste Nicki Pedersen, som brukar vara oslagbar på den långa Kumla-ovalen. Bjarne kopplade kommandot redan i starten och Iversen lyckades med en fin manöver pressa sig förbi på innern. I det andra heatet fyllde Indianerna på med en ny femetta efter att Simon Gustafsson och Renat Gafurov distanserat de båda Lejonförarna. När man inte trodde att det kunde bli bättre fortsatte Indianerna på den inslagna vägen, och även det tredje heatet resulterade i en femetta till hemmalaget, denna gång signerad av Magnus "Zorro" Zetterström och Grzegorz Walasek.

Efter tre körda heat hade Indianerna kört till sig en ledning med 15-3, en ledning som säkert tog knäcken på Lejonen som aldrig lyckades göra matchen riktigt spännande. Ett heat som nog ingen lär glömma på många år var det sjätte heatet där "Zorro" och Nicki Pedersen hade en fantastisk kamp om heatsegern. Nicki kopplade kommandot om heatet efter en kanonstart och valde att ta ett snävt spårval för att stänga Walasek som låg tätt bakom. "Zorro" valde däremot att köra lite vidare i förstakurvan för att bygga upp farten, en taktig som lyckades. I ingången av andra böj flög nämligen "Zorro" förbi Nicki på yttern! Nicki Pedersen som alltså redan hade förlorat ett heat satte igång en ursinnig jakt, men "Zorro" visade att gammal är äldst och gjorde inga misstag. Han höll ledningen in i mål och var bara en sekund från banrekordet, som  förövrigt innehas av just Nicki Pedersen.

Genom ett par lyckade toppningar krympte Lejonen underläget i matchen till 8 poäng sedan var det dags för den sedvanliga pausvilan. Efter paus var det stor press på Indianernas reservpar som åtminstone behövde hålla 3-3 för att inte släppa in Lejonen ännu mer i matchen. Någon 3-3:a blev det dock inte. Indianparet Gustafsson/Gafurov flög nämligen iväg från start och visade sedan prov på en exemplarisk parkörning. Heatet slutade 5-1 till Indianerna och därmed var ledningen uppe i 12 poäng igen. Efter detta kom aldrig Lejonen tillbaka in i matchen, istället fortsatte Indianerna att utöka ledningen. Slutresultatet skrevs till 57-39, så med andra ord var man även nära att roffa åt sig bonuspoängen, men nära skjuter som bekant ingen hare.

Sammanfattningsvis kan man konstatera att det är fascinerande att det kan svänga så fruktansvärt fort i speedwayen. Ena veckan kan ett lag bli utskåpade totalt för att i nästa match köra över laget man tog stryk av senast. Det är också fascinerande att en speedwaymatch aldrig kan bli tråkig (åtminstone inte i Kumla), oavsett hur stora siffror det är i matchen. Alla förare vill verkligen vinna varje heat, något publiken fick bekräftat i det allra sista heatet där "Zorro" och Nicki Pedersen hade en ny jättebatalj om heatsegern. Matchen var sedan länge avgjord, men trots detta gav de allt in i det sista.

Speedway är världens bästa sport, thats it!



Fler bilder finns här:
http://antep.se/fotovisa.php?id=179

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0