Mer historieprogram

Sitter här framför skärmen och fick just en lysande idé om ett historieprogram som garanterat skulle göra succé. Ett program från Sveriges enande på 1200-talet, genom stormaktstiden och fram till idag. Programledarna skulle vara Dick Harrison och Herman Lindqvist, där Harrison mest skulle ta hand om medeltiden (då det är just medeltiden han är specialiserad inom) och Lindqvist skulle berätta för oss om stormakten Sverige och dess framväxt och sedan under nutidens historia ska de sammandrabba och på så sätt skapa TV-historia med deras intellektuella och gripande historieberättande.

 

Just nu sänds ”Sveriges historia” på TV4 där Dick Harrison är programledare tillsammans med Martin Timell, där de berättar om tiden för 15000 år sedan, då Sverige (som naturligtvis då inte hette Sverige) började bebos av jägare och samlare, ända fram till idag. I förra programmet berättades det om när vi kom in i bronsåldern och där med kom maktspel och hierarkier till. Nästa program handlar om vikingatiden, en ålder som är full av konstiga myter som vi människor har hittat på i nutid. Som till exempel att vikingahjälmar hade horn. Detta är en myt. Hjälmarna hade inte alls horn. En annan myt är att ”alla” uppe i Norden var vikingar. Detta är också en myt som är påhittad av nutidens människor. De flesta människor kallades för nordmän, som inte alls var ute och krigade och plundrade, utan var hemma och tog hand om sysslorna i byn eller på gården. Alltså i stort sätt samma som vi gör idag, fast idag uträttar vi sysslor både i hemmen och på arbetsplatser.  Andra var trälar åt olika stormän. Att vi i Norden plundrade och krigade för att överleva är helt fel. Visst fanns det naturligtvis vikingar, men det var långt ifrån alla här uppe i Norden som var det.

 

Men historieprogram kan man inte få för mycket av. Man kan aldrig bli fullärd inom något ämne, det finns alltid nya kunskaper att ”släcka törsten med” med. Och speciellt för en historienörd som jag. Historia är nämligen ett ämne som ändrar form hela tiden, i och med att man forskar fram nytt material och man ändrar gammal forskning då man inser att den gamla forskningen helt var ute och cyklade. Sådant är historieämnet, man kan aldrig veta säkert, speciellt inte om tiden före vikingatiden.  Så ett nytt historieprogram där två av Sveriges främsta populärhistoriker (även om inte Lindqvist är utbildad i ämnet) träffas och lär ut det som de högaktar så mycket till oss ute i stugorna.     


Kommentarer
Postat av: IK

19 dagar kvar.

2010-05-12 @ 09:46:08
URL: http://ironinsforkampar.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0